|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak wykonać takie powiekszenia ?
overseer83 - Nie 19 Cze, 2011 Temat postu: Jak wykonać takie powiekszenia ? Witam, jak wykonać takie zdjęcie, tzn jakiego sprzętu potrzebuje.
Posiadam 40D + 100mm L IS Canona. 580exII.
Dziękuję za pomoc.
hijax_pl - Nie 19 Cze, 2011
Drugie - jeśli to pełny kadr z APS-C to tak na oko wychodzi powiększenie 10:1. A to już porządna skala... Po jakości jednak myślę, że to około 1:1 i silny crop.
Spróbuj po prostu 100L... Będziesz miał 1:1.
Jak będzie mało to...
Najprościej raynoxa silnego.
Albo mieszek + lampy. I założyć na niego odwróconą jakąś stałkę 50mm czy 24mm.
overseer83 - Nie 19 Cze, 2011
a pierścienie pośrednie KENKO coś by tu pomogły ? zamierzam kupić w niedalekiej przyszłości... tylko czy nie będą mi zbędne....?
Czy lampa 580exII wystarczy do tego rodzaju zdjęć ?
hijax_pl - Nie 19 Cze, 2011
overseer83 napisał/a: | a pierścienie pośrednie | Pierścienie to taki mieszek, tyle że bez regulacji wyciągu overseer83 napisał/a: | Czy lampa 580exII wystarczy do tego rodzaju zdjęć ? | A będziesz miał ją na korpusie? Jeśli tak, to będziesz musiał wykoncypować jakiś dyfuzor.
dr11 - Nie 19 Cze, 2011
To z prawej wygląda na zrobione przez SEM
To z lewej wykonasz spokojnie setką makro z pierścieniami (niekoniecznie Kenko, Delta ze stykami też się nada). Lampę zdejmujesz z sanek i łączysz off camera shoe cord. Dyfuzor domowej roboty jak najbardziej wskazany.
overseer83 - Nie 19 Cze, 2011
mam taki dyfuzor na oku. pompuje się go powietrzem ustami, i zakłada się go na lampę. nie mam jego zdjęcia niestety.
Dziękuję za poradę.
arietiss - Pon 20 Cze, 2011
A może tym:
http://www.optyczne.pl/in...156&typ=0&moc=0
Znam ludzi, którzy mają. Niewiarygodne zdjęcia...!
overseer83 - Pon 20 Cze, 2011
dzięki, ale mam ta setkę L IS więc nie będę raczej zmieniał szkła ale dziękuję za propozycje
moronica - Pon 20 Cze, 2011
overseer83, ten obiektyw ktory poleca arietiss nie jest zamiast tradycyjnego obiektywu do makro ale raczej dodatkowo. twoja Lka obskoczylaby skale 1:1 i mniejsze a MP-E tylko od 1:1 do 5:1 i nic poza tym
wiecej o nim tutaj http://www.juzaphoto.com/...mp-e_review.htm
oczywiscie do takiego szkla warto sie wyposazyc w oswietlenie do makro inaczej moze byc naprawde ciezko wykorzystac jego potencjal
hijax_pl - Pon 20 Cze, 2011
Światło to pikuś. Ale możliwość precyzyjnego ustawienia aparatu - to tu zwykle leży pies pogrzebany
W końcu konstrukcja mikroskopu nie jest od czapy
skibinski - Sob 16 Lip, 2011
Mieszek, 2 lampy, mogą być nawet 3 lub 4, twardy statyw z płynną regulacją, stół lub namiot. Jak stół to lamp więcej i pomieszczenie bez zafarbów, jak namiot to 2 wystarczą od biedy. Lampy do stołu z jakimś rozpraszaczem. Do namiotu moga być bez bo namiot sam rozprasza. Mieszek może być bez przeniesienia elektroniki, bo macro to praktycznie czysty manual. Wężyk spustowy, a najlepiej wyzwalacz radiowy z pilota. Jeżeli ma być tanio to jedna lampa + ring + tło i dużo samozaparcia. Aparat z LiveView + podłaczenie do kompa z 24" monitorem to jeszcze inna bajka. O czymś zapomniałem
hijax_pl - Sob 16 Lip, 2011
skibinski napisał/a: | O czymś zapomniałem | Tak - o obiektywie na mieszek zamontowanym normalnie lub odwrotnie, o wpływie ogniskowej w każdym z przypadków i takie tam praktyczne wskazówki
komor - Nie 17 Lip, 2011
skibinski napisał/a: | Mieszek może być bez przeniesienia elektroniki |
No chyba, że ma się Canona (jak wątkotwórca) lub Nikkora G, czyli obiektywy bez pierścienia przysłony.
hijax_pl - Nie 17 Lip, 2011
Nikkory G to tak zasadniczo dość słabo sie nadają do mieszka. Jakiegokolwiek.
(no chyba, że ktoś nie ma co z kasą robić i kupi miech novoflexa)
komor - Nie 17 Lip, 2011
hijax_pl, a czemu. Dla Canona są mieszki z przeniesieniem elektroniki, nawet przeróbki jakieś, utylizujące dupkę od starego kita i przód od starej zużytej lustrzanki.
hijax_pl - Nie 17 Lip, 2011
Bo przysłona jest przenoszona mechanicznie. Elektronicznie tylko ostrość i VR.
komor - Pon 18 Lip, 2011
Ciągle coś nie tak w tym Nikonie… Czyli jeszcze jedna zmiana w bagnecie was czeka? Po zakończeniu akcji rugowania śrubokręta z puszek entry-level zacznie się akcja rugowania popychacza przysłony i kolejny nowy zestaw obiektywów…
sigmiarz - Pon 18 Lip, 2011
zależy do czego.. jak wyjdzie n d700x z filmami to c 5d mkII będzie mozna kupic za 3k na allegro
hijax_pl - Pon 18 Lip, 2011
Oj tam oj tam... Nikon to nie Canon Nie zmieni diametralnie bagnetu (mam nadzieję, że nie pójdzie ścieżką canonową)
Ostatni mieszek, który wyprodukował Nikon to PB-6 sprzed ładnych paru lat i nigdy nie było automatyki przysłony (co najwyżej domykanie zewnętrznym wężykiem na potrzeby ostrzenia).
Przy okazji powiem, że Nikon oferował swego czasu dedykowane obiektywy do mieszka...
|
|