| 

| 

|  | forum.optyczne.pl 
 |  |  Cyfrowe lustrzanki - A jednak 30D!

wrobels - Sob 29 Wrz, 2007
 Temat postu: A jednak 30D!
 Witajcie,od miesięcy czytuje forum i chyba dzięki niemu kupiłem wreszcie Canon 30D+50 1.8.
 Uznałem, że poniżej 3,2 za ten komplet nie spadnie.
 Jestem oczarowany tym aparatem.Pracowałem na Nikonach 50,70,80 z dobrymi stałkami i "30" dystansuje je o kilometry.Przede wszytkim balans bieli i miękkki nie przeostrzony JPG, o szumach i morach nie wspominając.
 Dołączam do zatwardziałych canonowców. (choć nie aparat fotografa czyni)
 Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum i guru portalu, którzy wzbogacają go o testy.
 konczako - Sob 29 Wrz, 2007
 Temat postu: Re: A jednak 30D!

| wrobels napisał/a: |  	  | Witajcie,od miesięcy czytuje forum i chyba dzięki niemu kupiłem wreszcie Canon 30D+50 1.8. Uznałem, że poniżej 3,2 za ten komplet nie spadnie.
 Jestem oczarowany tym aparatem.Pracowałem na Nikonach 50,70,80 z dobrymi stałkami i "30" dystansuje je o kilometry.Przede wszytkim balans bieli i miękkki nie przeostrzony JPG, o szumach i morach nie wspominając.
 Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum i guru portalu, którzy wzbogacają go o testy.
 | 
 Witaj w klubie "niskoszumiących"....
   Allan - Sob 29 Wrz, 2007

Ja tez przeszedlem z Nikona na Canona i nie zaluje. (nie twierdze ze cos jest zle z Nikonami)
 Witaj
 vdr - Czw 08 Lis, 2007

| Allan napisał/a: |  	  | Ja tez przeszedlem z Nikona na Canona i nie zaluje. (nie twierdze ze cos jest zle z Nikonami) Witaj
 | 

a jak wygląda sytuacja ze szkłami?
 chcę kupić aparat za ok. 3000zł + zoom 18-70 + stałkę 50.
 dla nikona D80 jest świetny nikkor 18-70
 a dla canona lepiej canona 17-85 czy sigmę 17-70?

i czy brać 30D czy dołożyć do 40D? a może 400D starczy na początek?
 Remol71 - Czw 08 Lis, 2007

| wrobels napisał/a: |  	  | ........ kupiłem wreszcie Canon 30D+50 1.8. ............Pracowałem na Nikonach 50,70,80 z dobrymi stałkami i "30" dystansuje je o kilometry......
 | 

Gratuluję.   Szczególnie dystansuje je z tym szkłem     hmmmmm   na całe kilometry.
 Smola - Czw 08 Lis, 2007

| wrobels napisał/a: |  	  | Witajcie,od miesięcy czytuje forum i chyba dzięki niemu kupiłem wreszcie Canon 30D+50 1.8. Uznałem, że poniżej 3,2 za ten komplet nie spadnie.
 | 

Witamy w klubie

P.S. Wrobels jak bedziesz mial chwile to przeslij mi pare fotek w pelnej jakości z tego zestawu 30d + 50/1.8. Adres: p.stodul@yahoo.com

Z gory dzieki

Piotrek
 Arek - Czw 08 Lis, 2007

| Remol71 napisał/a: |  	  | Gratuluję.   Szczególnie dystansuje je z tym szkłem     hmmmmm   na całe kilometry.
 | 

Hehe... Remol już Ci kiedyś pisałem, że tym masz jakąś upadniętą albo felerną 50-tkę więc na jej podstawie nie wyciągaj wiążących wniosków

| Arek napisał/a: |  	  |  	  | Remol71 napisał/a: |  	  | Gratuluję.   Szczególnie dystansuje je z tym szkłem     hmmmmm   na całe kilometry.
 | 

Hehe... Remol już Ci kiedyś pisałem, że tym masz jakąś upadniętą albo felerną 50-tkę więc na jej podstawie nie wyciągaj wiążących wniosków
   | 

Już jej dawno nie mam
  Co nie zmienia faktu, że jak na 50-kę to nie jest szkło które dystansuje konkurencję   flyleaf - Czw 08 Lis, 2007

to szkło jest przecież rewelacyjne w swoim przedziale cenowym... za 300zł nie znajdzie sie drugiego rownie dobrego szkla

| flyleaf napisał/a: |  	  | to szkło jest przecież rewelacyjne w swoim przedziale cenowym... za 300zł nie znajdzie sie drugiego rownie dobrego szkla | 

Kontynuując ten tok rozumowania stwierdzam, że rewelacyjny jest też w swoim przedziale słoik od musztardy. Kosztuje tylko 2pln
   flyleaf - Czw 08 Lis, 2007

oh jakis dowcipny jestes...

porownujesz stolik od musztardy z obiektywem? xD miło...

a obiektyw jest naprawde dobry, moze wygladem nie zacheca, ale ładne foty robi, duzo lepszy ten niz jakis kit
 jaad75 - Czw 08 Lis, 2007

| flyleaf napisał/a: |  	  | ...duzo lepszy ten niz jakis kit | 
 Żywotność ma podobną...
   Smola - Czw 08 Lis, 2007

| jaad75 napisał/a: |  	  |  	  | flyleaf napisał/a: |  	  | ...duzo lepszy ten niz jakis kit | 
 Żywotność ma podobną...
   | 

Tzn. co z tą żywotnością ? No jest plastikowy. Ale przecież obiektywami nie strąca się ulęgałek.
 jaad75 - Czw 08 Lis, 2007

Im bardziej plastikowy i gorzej wykonany obiektyw, tym szybciej w miarę użytkowania wystąpią luzy, które znacząco pogorszą jakość obrazowania i komfort użytkowania...
 Smola - Czw 08 Lis, 2007

Wiesz jest to stałka także problemów z luzami z pierscieniem zooma nie będzie. Mnie martwi tylko ten plastikowy bagnet - o te luzy sie boje.

Od długiego czasu chodzi mi po głowie ten obiektyw - tania, jasna słatka do portretu dla APS-C.
 komor - Pią 09 Lis, 2007

| Smola napisał/a: |  	  | Od długiego czasu chodzi mi po głowie ten obiektyw - tania, jasna słatka do portretu dla APS-C. | 

Śmiało polecam, koszt jest przecież niewielki, a zabawa z głębią ostrości przednia. Szkoda tylko, że nie ostrzy nieco bliżej, bo możnaby go wykorzystać bardziej kreatywnie.
 jaad75 - Pią 09 Lis, 2007

| komor napisał/a: |  	  | ...Szkoda tylko, że nie ostrzy nieco bliżej, bo możnaby go wykorzystać bardziej kreatywnie. | 
 Pierścienie dystansowe?
 komor - Pią 09 Lis, 2007

| jaad75 napisał/a: |  	  | Pierścienie dystansowe? | 

Ale wtedy stracę przesłonę 1.8, prawda? Jeśli niewiele, to może gra warta świeczki? Pierścienie nie są chyba drogie?

| komor napisał/a: |  	  |  	  | jaad75 napisał/a: |  	  | Pierścienie dystansowe? | 

Ale wtedy stracę przesłonę 1.8, prawda? Jeśli niewiele, to może gra warta świeczki? Pierścienie nie są chyba drogie?
 | 
 GO będzie tak mała, że i tak będziesz musiał mocno przymknąć przysłonę.
 komor - Pią 09 Lis, 2007

| jaad75 napisał/a: |  	  | GO będzie tak mała, że i tak będziesz musiał mocno przymknąć przysłonę. | 

Mała GO jest spowodowana tylko zmianą ogniskowej, czy sama natura pierścienia jest taka, że dodatkowo zmniejsza GO?

| komor napisał/a: |  	  | Mała GO jest spowodowana tylko zmianą ogniskowej, czy sama natura pierścienia jest taka, że dodatkowo zmniejsza GO? | 
 Raczej zmianą odległości ostrzenia...

|  |