forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - akumulatorki i ich ładowanie

radaris - Sro 29 Cze, 2011
Temat postu: akumulatorki i ich ładowanie
Mam akumulatorki sanyo eneloop 2000mAh i ładowarkę BC-700

Pracowałem z lampą, ale akumulatorki nie wyczerpały się do końca, oceniam, że zostało około 1/4 mocy.

1.
Czy powinienem je do końca wyładować, przed kolejnym ładowaniem?
Czy może na ładowarce dać discharge, wyładować je do końca i potem naładować do pełna?
Czy dać charge i ładować?

2.
Do czego przydaje się funkcja refresh w tej ładowarce?

3.
funkcja test: jak ją interpretować?

4.
przy charge: ile będzie wynosi liczba zbliżająca się do pełnego naładowania (pojawia się np. 201 a gdy po jakimś czasię patrzę, jest full) ?

5.
Jak się ma natężenie prądu do żywotności akumulatorów/jaką wielkością powinienem ładować?

pytania dla cierpliwych :wink: chyba że są jakiejś linki wyczerpujące ten temat :?:

hijax_pl - Sro 29 Cze, 2011

1 - daj discharge. Charge sie wlaczy automatycznie
2 - to wielokrotny cykl rozadowywania i ładowania - przydaje się do "ratowania" starych aku
3 - sprawdza pojemność aku
4 - zalezy co obserwujesz.. prąd ładowania, napięcie, szacowaną pojemność, czas...
5 - zasadniczo 1/10 pojemności, czyli 200mA. Ale enelopki całkiem dzielnie znoszą 500mA (czyli takie ładowarki typu fast)
radaris napisał/a:
pytania dla cierpliwych chyba że są jakiejś linki wyczerpujące ten temat
Nie dostałeś instrukcji do ładowarki?

Tu jest jakaś: http://www.lacrossetechnology.com/bc700/manual.pdf

4 - zalezy co obserwujesz.. prąd ładowania, napięcie, szacowaną pojemność, czas...

możesz to rozwinąć, w jaki sposób ustawić rzecz obserwowaną?

...nie mam instrukcji

hijax_pl - Sro 29 Cze, 2011

przyciskiem DISPLAY

Ta ładowarka nie podaje ile czasu jeszcze będzie trwać ładowanie (byłoby to mało wiarygodne) - podaje bieżący stan akumulatora i czas ładowania.

Ładujesz określonym prądem, powiedzmy 1/10 pojemności. Oznacza to, że takie ładowanie będzie trwało 10h. Jak masz akumulatorki 2000mAh i ładujesz prądem 500mA to znaczy, że czas ładowania będzie wynosił 2000mAh / 500mA = 4h

Aha - i byś się nie zdziwił: REFRESH akumulatorków 2700mAh przy prądzie ładowania/rozładowywania rówym 200mA może trwać w najgorszym wypadku.. 3 tygodnie :shock:

radaris napisał/a:
...nie mam instrukcji
Podałem linka...
arthuro - Sro 29 Cze, 2011

radaris
Jeżeli jesteś zainteresowany to mam instrukcję w języku polskim w pdf i mogę Ci przesłać na maila.

ok,
dałem test, to po nim rozpoczęło się ładowanie... a chciałem sam test zrobić :???:

jak interpretować te warości z wyświetlaczów, np 106 itp.
jaka wartość jest max (mówiąca o pełnym naładowaniu)? Oczywiście mowa o tym konkretnym modelu
bo rozumiem, że przy discharge wartość spadnie do 0 i potem automatycznie rozpocznie się charge...
:?:

jannik - Czw 30 Cze, 2011

Tu masz pełną instrukcję pl
http://www.sendspace.pl/file/9HxThoeK/

W przyszłości po prostu wpisz w wyszukiwarkę i po kłopocie
chyba że lubisz sobie pogadać na forum
:razz:

hijax_pl - Czw 30 Cze, 2011

radaris napisał/a:
dałem test, to po nim rozpoczęło się ładowanie... a chciałem sam test zrobić
TEST - to funkcja, która mierzy pojemność akumulatorka. Działą to na zasadzie ładowania do pełna, po czym kontrolowanego rozładowywania oraz pełnego ładowania. Po takim cyklu pojawi się na wyświetlaczu wartość w mAh na przemian zmieniająca się z napisem Full.
radaris napisał/a:
ak interpretować te warości z wyświetlaczów

Tu masz polską skróconą instrukcję: https://www.hurt.com.pl/doc/ladowarka_bc700.pdf
A jak chcesz się dowiedzieć dlaczego tak a nie inaczej się zmienia prąd czy napięcie pokazywane na wyświetlaczu - przejrzyj to: http://www.olympusclub.pl...lanie_czyli.pdf

radaris - Czw 30 Cze, 2011

dzięki :mrgreen:

[ Dodano: Pią 01 Lip, 2011 13:35 ]
jeszcze jedno
po zakończeniu ładowanie, przyciskiem display zmieniam wyświetlacz i co znaczą te wartość:
full - wiadomo
1,44 na wszystkich kanałach(miejscach) ???
000 mAh - czyli że nie są ładowane
0:00 - to czas
017 - ???

no i zastanawia mnie jedno - te akumulatorki sa ładowane dopiero 3ci raz, niebyły nigdzie indziej używane poz lampa a 2 załadowały się w 10godzin a 2 następne w 12godzin :?: przy charge 200,
skąd taka rozbieżność czasowa???

nawrocki - Sob 02 Lip, 2011

Czy to Eneloopów potrzebna jest jakaś specjalna ładowarka czy może być taka jak do zwykłych aku ? Nie wiem czy jest kilka rodzajów Eneloopów ale po sprawdzeniu cen wychodzi na to że w Media Markcie są mniej więcej dwa razy droższe niż na Allegro.
luke130 - Sob 02 Lip, 2011

nawrocki napisał/a:
Czy to Eneloopów potrzebna jest jakaś specjalna ładowarka czy może być taka jak do zwykłych aku ? Nie wiem czy jest kilka rodzajów Eneloopów ale po sprawdzeniu cen wychodzi na to że w Media Markcie są mniej więcej dwa razy droższe niż na Allegro.

1. Teoretycznie naładujesz każdą jedną do AA/AAA ale lepiej kupować taką która ładuje z określonym, stałym prądem np. 200mA.
2. Generalnie eneloopy występują w dwóch wersjach: 2000 mAh (oznaczenie HR3-UTGA) oraz nowsze 2600 mAh (HR3-3UWX). Poza pojemnością różnią się kolorami. Te pierwsze są białe (podobno są również w wersji kolorów tęczy ale takich nie spotkałem) a te drugie są czarne ze srebrnymi iksami. CEnowo różnią się mniej więcej dwukrotnie ale ja bym optował za zdzieraniem przez MM (bo to w końcu sklep (nie) dla idiotów).

nawrocki - Sob 02 Lip, 2011

Dzięki, te w MM były białe - więc masz rację, że zdzierają. Ładowarkę mam 500mA
radaris - Pon 04 Lip, 2011

odpowie mi ktoś :?:
hijax_pl - Pon 04 Lip, 2011

radaris napisał/a:
po zakończeniu ładowanie, przyciskiem display zmieniam wyświetlacz i co znaczą te wartość:
Instrukcję przeczytałeś?
Cytat:
no i zastanawia mnie jedno /.../
skąd taka rozbieżność czasowa???
Z faktu, że BC700 to ładowarka mikroprocesorowa, sterująca każdym kanałem niezależnie. Monitoruje prąd ładowania/rozładowania, napięcie i temperaturę ogniwa. I na podstawie tych parametrów dobiera optymalny algorytm pracy.
Dlatego w zależności od stanu poszczególnych akumulatorów cały proces np ładowania dla każdego kanału może - i zapewne zawsze tak jest - przebiegać trochę inaczej.

radaris - Pon 04 Lip, 2011

Cytat:
przebiegać trochę inaczej
2godziny różnicy :shock:

Cytat:
i
Cytat:
017 - ???
co to znaczy :?:
hijax_pl - Pon 04 Lip, 2011

radaris napisał/a:
2godziny różnicy :shock:
Czemu nie? Co w tym dziwnego? Wiesz jak są podłączone aku w lampie? Czy lampa jet rozładowuje równolegle, czy też nie?
radaris napisał/a:
Podejrzewam, że to napięcie...
radaris napisał/a:
017 - ???
A jaka jednostka tam była?

Tak czy siak - strona 9 zalinkowanej powyżej instrukcji...

pandorra - Pon 22 Sie, 2011

Mój akumulatorek ładuje się dosyć szybko i w ogóle nie mogę narzekac na niego jeśli chodzi o czas rozładowywania się, trzaskam sporo zdjęc i sporo manewruję aparatem a naprawdę jak na to trzyma sie idealnie. Dodam, że mam Nikona D90.
hijax_pl - Pon 22 Sie, 2011

pandorra, dodaj co znaczy "mój akumulatorek" ;)
mozer - Pon 22 Sie, 2011

pandorra, a jaki to ma związek z tematem dotyczącym akumulatorków AA/AAA?
Baku - Wto 23 Sie, 2011

Może chodzi o 2 x aku AA do jakiegoś kompakta?
hijax_pl - Wto 23 Sie, 2011

Baku, przecież:
pandorra napisał/a:
Dodam, że mam Nikona D90.
;)
Baku - Wto 23 Sie, 2011

A ja mam Canona 40D i akumulatorki do mojego Olympusa ładują się jak chcą :mrgreen:
Kameleon - Czw 25 Paź, 2012

Czy akumulatory eneloop 2000 trzeba rozładowywać do końca i dopiero ponownie ładować?
Czy nie szkodzi im tzw doładowywanie już po pierwszym pełnym ładowaniu?

Marx76 - Nie 28 Paź, 2012

Kameleon Miałem te akumulatory w poprzednim aparacie z reguły przestrzegałem ładowania 12h ładowarką 160mA , ale gdy wymagała tego sytuacja doładowywałem je np: 2-3h. Mają już 3 lata i w dalszym ciągu działają, nie zauważyłem spadku wydajności.
Znalazłem też taką informację w sieci: "Eneloop to pierwsze akumulatory łączące zalety zasilania Ni-MH oraz baterii alkalicznych. Są one gotowe do użytku w momencie otwarcia opakowania. Nawet po roku leżenia akumulatorów ich naładowanie będzie wynosiło 85% ! Jest to znakomity wynik, gdyż w tradycyjnych akumulatorach naładowanie spada do poniżej 30%" Tak też zapewniał mnie sprzedawca i nie wspominał o formowaniu akumulatorów.

Kameleon - Nie 28 Paź, 2012

Marx76, Dzięki
Postanowiłem się z nimi nie cackać. Ale kupiłem ładowarkę BC-700 bo moja poprzednia miała czasowy tryb czyli np po włożeniu naładowanych akumulatorów ładowała je mimo wszystko przez określony czas (kilka godzin) czyli lipa na maksa.
Ta ładowarka (BC-700) ma tryb rozładowywania (discharge) ale raczej z niego nie będę korzystał gdyż eneloopki nie maja tzw efektu pamięciowego (ewentualnie minimalny), poza tym czytałem że "nie lubią" jak się je całkiem rozładowuje. Po prostu kiedy lampa za długo się "ładuje" wymieniam akumulatorki.

Katana - Pon 05 Lis, 2012

017- to prąd ładowania, jak akumulatorki są już naładowane to ładowarka wymusza w nich mały prąd podtrzymujący, który zapobiega samorozładowywaniu akumulatorków.

Jeśli chodzi o ładowanie to raczej polecałbym używać funkcji charge, a funkcji discharge co kilkanaście cykli, wtedy akumulatorki mniej się zużywają. Była o tym rozmowa w temacie o akumulatorkach sanyo eneloop.

Jakim prądem ładowałeś akumulatory? Zauważyłem, że przy 200mA ładowarka z różną szybkością wykrywa naładowanie ogniw, przy prądzie 500mA, który jest całkiem odpowiedni dla sanyo eneloop, ładowarka lepiej wykrywa naładowanie i nie przeładowuje ogniw.