forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Sony HX100 Czy Sony HX9

audi - Wto 05 Lip, 2011
Temat postu: Sony HX100 Czy Sony HX9
Zastanawiam się nad wyborem aparatu uniwersalnego do robienia fotek i kręcenia filmików z wakacji, dzieci, rodzinne imprezy. Wybór mój zawęziłem raczej do tych dwóch modeli. Zastanawiam się tylko który aparat będzie robił lepsze fotki przy tych samych warunkach i ustawieniach, bo oba mają taka samą matrycą i rużnią się właściwie tylko obiektywem i wielkością.
wielbicielxx - Wto 05 Lip, 2011

Praktycznie poza obiektywem niczym się nie różnią- moim zdaniem i jeden i drugi jak większość tegorocznych premier szajs z na max przeładowaną matrycą + zoom 30 razy nawet nie chcę fotek z takich urządzeń oglądać :sad:
audi - Wto 05 Lip, 2011

Wtej cenia wątpię abym znalazł coś lepszego, te aparaty kręcą dodatkowo filmy z szybkością 50 - 60 fsp FULL HD i mogą robić fotki podczas nagdania (co jest bardzo przydatne przy dzieciach) Zastanawiałem sie nad bezlusterkowcami, ale czy jest sens jeśli ja i tak bym pozniej niekupował obiektywów i w cenie do 1800 zł czy mają 50 - 60 fsp FULL HD

W cenie do 1800 zl wszystko jest lepsze od Twoich faworytów :mrgreen:

Bezlusterkowce Olympusa kupisz z kitowym szkłem już za niewiele ponad 1000 zł choćby ten- Olympus PEN E-PL1 a jeśli porządny kompakt z jakością zdjęć to też jest kilka modeli godnych uwagi: samsung EX1, lumix LX5, olympus XZ1, canon G11,12
a jeśli coś do wszystkiego w klasie sony HX9 to obejżyj sobie też lumixsa TZ10, 18, 20 itp.

TomPL2 - Wto 05 Lip, 2011

audi napisał/a:
Wtej cenia wątpię abym znalazł coś lepszego, te aparaty kręcą dodatkowo filmy z szybkością 50 - 60 fsp FULL HD i mogą robić fotki podczas nagdania...

Widać, że marketing działa - bez FullHD ani rusz :mrgreen:

A po co ludziom superzoom jak robią zdjęcia dzieciom czy rodzinie? Ech......

audi - Wto 05 Lip, 2011

TomPL2 napisał/a:
audi napisał/a:
Wtej cenia wątpię abym znalazł coś lepszego, te aparaty kręcą dodatkowo filmy z szybkością 50 - 60 fsp FULL HD i mogą robić fotki podczas nagdania...

Widać, że marketing działa - bez FullHD ani rusz :mrgreen:

A po co ludziom superzoom jak robią zdjęcia dzieciom czy rodzinie? Ech......

Mam TV plazmowy 50" FUL HD
Jeśli model HX100 ma lepszy obiektyw od HX9 i będzie robił ładniejsze fotki i filmy, to chyba logiczne że warto go wybrać .
I podajcie mi konkretne modele które podczas kręcenia filmu robią fotki.
No i posiadają FULL HD 50i - 60i w tej cenie

żaden objektyw z zoomem 30 x nie da ci super obrazu chćby to było potrójne Full HD :mrgreen:
audi - Wto 05 Lip, 2011

wielbicielxx napisał/a:
żaden objektyw z zoomem 30 x nie da ci super obrazu chćby to było potrójne Full HD :mrgreen:

Dlatego napisałem to pytanie (który aparat pasiada lepszy obiektyw ) i będzie robił lepsze fotki i filmy przy tych samych warunkach.

qawe - Wto 05 Lip, 2011

Kod:
te aparaty kręcą dodatkowo filmy z szybkością 50 - 60 fsp FULL HD i mogą robić fotki podczas nagdania (co jest bardzo przydatne przy dzieciach)

Zdjęcia robione podczas filmowania mają rozdzielczość 3 Mpix (przynajmniej w HX100)

Kod:
bo oba mają taka samą matrycą i rużnią się właściwie tylko obiektywem i wielkością.

Różnią się także: dostępnymi trybami, wizjerem, pierścieniem zmiany zoomu/ostrości, odchylanym ekranem, mocą wbudowanej lampy błyskowej, najkrótszym czasem otworu migwaki, minimalną odległością w zdjęciach makro, przysłoną... (to wszystko na korzyść HX100), a na korzyść HX9 lepszy kąt.

No to może będzie lepiej, gdy jak ty będziesz kręcił ten film dziecku to niech żona komórką cyka zdjęcia - chyba będą lepsze :razz: (najlepiej wziąć komórkę z aparatem 12mpx)
qawe - Wto 05 Lip, 2011

Dodatkowo zdjęcia można robić maksymalnie w trybie nagrywania FULL HD 50i (nie można w 50p).
audi - Wto 05 Lip, 2011

TomPL2 ile Ty masz lat dzieciaku, bo po Twoim wpisia mozna wywnioskować że 16
Jak nie masz nic konkretnego do napisania to nie troluj

audi napisał/a:
TomPL2 ile Ty masz lat dzieciaku, bo po Twoim wpisia mozna wywnioskować że 16
Jak nie masz nic konkretnego do napisania to nie troluj

Jestem stary dziad, który zapomina że niektórzy nie dość że niewiele wiedzą o fotografii i nie słuchają uwag, to także nie mają poczucia humoru. No skleroza panie...

audi - Wto 05 Lip, 2011

To jakie inne model byście doradzili zamiast HX100 i HX9 które będą robiły lepsze fotki i kręciłt filmy w i FULL HD 50p w podobnej cenie
qawe - Wto 05 Lip, 2011

Kod:
To jakie inne model byście doradzili zamiast HX100 i HX9 które będą robiły lepsze fotki

To kup lustrzankę, albo bezlusterkowca.

Swoją drogą kupiłem HX100V ze względu na tryby P/A/S/M, zdjęcia HDR, czasem filmy Full HD, bardzo dobry flesz, szybkie zdjęcia seryjne oraz wbudowany filtr szary.

HX9 tez ma PASM i HDR i 10 zdjęć na sekundę- a pierścień w HX100 to nie jest mechaniczny jak w fuji HS10.
TomPL2 - Sro 06 Lip, 2011

PASM to ma teraz co drugi kompakt ;)
qawe - Sro 06 Lip, 2011

wielbicielxx napisał/a:
HX9 tez ma PASM i HDR i 10 zdjęć na sekundę- a pierścień w HX100 to nie jest mechaniczny jak w fuji HS10.

Kolego mylisz się, HX9 ma tylko tryby P/M

audi - Sro 06 Lip, 2011

Wcześniej zastanawiałem się nad Sony NEX-5 + 18-55mm ale czytałem że ma słaba stabilizację i grzeje się podczas kręcenia filmików i słabo sobie radzi przy słabszym oświetleniu.
MC - Sro 06 Lip, 2011

:zalamany:
Kiedyś na płocie przeczytałem "du*a". Pogłaskałem i w palec wbiła mi się drzazga. Od tego czasu z dużą rezerwą podchodzę do tego co inni piszą.

qawe - Sro 06 Lip, 2011

audi napisał/a:
Wcześniej zastanawiałem się nad Sony NEX-5 + 18-55mm ale czytałem że ma słaba stabilizację i grzeje się podczas kręcenia filmików i słabo sobie radzi przy słabszym oświetleniu.

HX100V podczas normalnego używania robi się ciepły, ale tylko przy przycisku sterowania

audi - Sro 06 Lip, 2011

qawe napisał/a:
audi napisał/a:

HX100V podczas normalnego używania robi się ciepły, ale tylko przy przycisku sterowania

To chyba przypadłośc aparatów Sony, bo podobno NEX-5 również się nagrzewa.

ghost - Sro 06 Lip, 2011

:zalamany: a ja myślę, że nie za bardzo wiesz o czym piszesz.
audi - Sro 06 Lip, 2011

To poczytaj
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=12665

ghost - Sro 06 Lip, 2011

i wzajemnie. SLT to nie są nexy. w nexach nie ma stabilizacji w body. jest w 1855 i 18200.
i nie kojarzę, żeby się grzała.

Jarsonex - Pią 08 Lip, 2011

Długo się zastanawiałem, nad zakupem soniaka, w grę wchodził nikon p 500 oraz panasonic lumix, oraz fujifilm aparat musiał mieć możliwość kręcenia fajnych filmów hd do tej pory korzystam z canona 350d, poszedłem do media markt i tam spotkałem ku mojemu zdziwieniu sprzedawcę który wpadł na pomysł aby zrobić katalog zdjęć z każdy aparatem przy rożnych czułościach itp - soniak radził sobie dobrze (jak na taki zoom ma najjaśniejszy obiektyw) ciut lepiej nikon ( podobny szum ale zachowuje kolory przy wyższych wartościach) i lepiej leżał w dłoni ogólnie lepiej wykonany ale ma duży minus mianowicie balans bieli zdjęcia maja tendencję do wpadania w zieleń, fujifilm za drogi moim zdaniem ponieważ jest w cenie lustrzanki (canon 1100 d a nawet w promocji nikon d3100) do tego zdjęcia nie są lepsze od poprzedników i wykonanie bardzo plastikowe ale za to zapis w raw...
Zawsze jest coś za coś najlepiej wybrać samemu jeden lubi rybkę a inny...
Żaden kompakt nawet najlepiej zareklamowany nie zrobi super zdjęć choć można uzyskać zadowalający efekt przy dobrym świetle, ja szukałem czegoś kompaktowego z dużymi możliwościami i kupiłem sony ponieważ ma największe możliwości pod każdym względem (manualne nastawy,dobra jakość filmów,dobrze działająca panorama i wiele innych) a ponieważ jest nowy można go odsprzedać z niską utratą wartości gdyby ktoś się rozmyślił.

qawe - Pią 08 Lip, 2011

Kod:
dobrze działająca panorama

Ale tylko na dworze, gdy jest jasno. A pomieszczeniach nie należy robić panoram, bo zdjęcia są bardzo beczkowate.

O dziwno w Saturnie, obsługa wmawiała mi, że gdy robię zdjęcia w lampą to wyjdą one zawsze rozmazane! Tymczasem, gdy go zakupiłem i pokazałem, że przy czasie otwarcia migawki 1/640 zajęcie z lampą jest nierozmazane to oniemieli (nawet nie myślałem, że da się zrobić zdjęcia z tak krótkim czasem z fleszem). Swoją drogą w starym aparacie można było robić zdjęcia z minimalnym czasem 1/60 z lampą :)

audi - Sob 23 Lip, 2011

No i dziś kupiłem Sony HX100V w Media za 1580 zł na raty 0%
trueorchid - Nie 31 Lip, 2011

audi napisał/a:
No i dziś kupiłem Sony HX100V w Media za 1580 zł na raty 0%

i jak to sony? też się nad nim zastanawiałam....

audi - Nie 31 Lip, 2011

Narazie jeszcze się uczę nim robić fotki, jest w nim tak wiele ustawień i trybów. Czasami tryb Lepsza automatyka potrafi robić różnej jakości fotki przy podobnych warunkach i trzeba porobić testy aby wybierać samemu odpowiedni do danych warunków.
Przy małych dzieciach będących ciągle w ruchu bardzo cięrzko jest zrobić ostre i nieporuszone fotki

wyh - Sro 10 Sie, 2011

Witam wszystkich. Mam takie pytanie: testował ktoś już tryby 3D w hx100v? ja robiłem fotki i powiem tak: zdjęcia 3D praktycznie nie wychodzą na ok 100 zdjęć wyszły może 3 :cry: :( nie wiem jakie warunki muszą być spełnione by dobrze wychodziły albo poprostu ten tryb jest do poprawy-tak wyczytałem na zagranicznym forum. Panorama 3D i multi angle 3D wychodzi ładnie. Jak ktoś coś kuma w temacie 3D proszę o kontakt. :roll:
Soniak10 - Czw 11 Sie, 2011

Nie rozpisując sie wiele, powiem tylko że wybrałbym HX100. Ewentualnie spróbuj przyjrzeć sie Fuji S200EXR lub HS20EXR, ale z Fuji to jest sprawa taka, że za pare tygodni ma wypuscic na rynek nastepcę tych modeli, więc gdybyś chciał się zdecydowac na ta marke, to warto poczekać i zobaczyć, co to będzie.
Pozdrawiam