forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Prośba o kilka przykładowych fotek w pełnej jakości ....

Smola - Nie 21 Paź, 2007
Temat postu: Prośba o kilka przykładowych fotek w pełnej jakości ....
Prośba o kilka przykładowych fotek w pelnej jakości z Canona 30D + Tamron SP AF 17-50 mm F2.8 XR Di-II LD Aspherical [IF].

Proszę was wklejcie mi pare przykładowych zdjęc zrobionych takim zestawem ( pełna jakosc ). Najlepiej takich, które pokazują możliwości tego zestawu ( zalety i wady ).

Gdyby zbyt dużo zajmowały jak na możliwości forum proszę o przesłanie na adres p.stodul@yahoo.com

Z góry dzięki

Piter

007areka - Nie 21 Paź, 2007

...sprobuje Ci cos podeslas, bo oddali mi w koncu aparat, maja byc jpg czy raw ?
Smola - Nie 21 Paź, 2007

wolalbym RAW. Ale mogą zajmować nawet po 10mb. To może taki z 2 rawy. I pare innych już w jpg.

Dzieki

Smola - Nie 21 Paź, 2007

Sluchaj a tak ogólnie to radzi sobie to szkło?

Innych użytkowników także proszę o odp. Tak wiem wiem...w paru miejscach już coś napisano na tym forum o tym Tamronie :wink:

Naczytałem sie testów, naoglądałem zdjęć na pbase ( niestety w małym formacie ) Niekórzy fotoamatorzy twierdzą, że gdyby mieli wybrać L-kę Canona 17-40 lub wspomnianego Tamrona to kupiliby Tamrona.

Dzisiaj Tamron jest o 1200 zł tańszy od L-ki.

Ja nigdy nie będę zarabiał na foto więc zastanawiam się czy jest sens dokładać do L-ki i czy będę w stanie wykorzystać jej możliwości.

A chyba nie ma innego szkła ze średniej półki, które byłoby tak chwalone przez wszystkich jak wspomniany Tamron. Spotkałem tylko pare negatywnych opinii.

...cos nie moze dojsc do Ciebie poczta, sprobuje jeszce raz.

007areka napisał/a:
...cos nie moze dojsc do Ciebie poczta, sprobuje jeszce raz.

doszly ?? jak to wyglada u Ciebie??

Smola - Pon 22 Paź, 2007

Doszly 3 maile. Wielkie dzieki Arek.
komor - Wto 23 Paź, 2007

Smola napisał/a:
Doszly 3 maile. Wielkie dzieki Arek.

No i? No i? :) Jak rezultaty oględzin? Dasz znać o swoim wyborze?

Smola - Sob 27 Paź, 2007

komor napisał/a:

No i? No i? :) Jak rezultaty oględzin? Dasz znać o swoim wyborze?

No całkiem fajnie ostrzy ten Tamron. Dobrze wyłapuje szczegóły. Największym plusem jest chyba to że zarówno przy ogniskowej 17 mm jak i 45 mm ( takie zdjęcia dostałem ) ostrość jest taka sama. Co oznacza, że kupując ten obiektyw naprawde dostajesz realnie ostre 17 - 50 mm.

Musze jeszcze popatrzec na zdjęcia z L-ki.

Najlpeiej to by było zrobić takie samo ujęcie obydwoma obiektywami i wtedy porównać.

Nie mam zamiaru teraz kupować, ale juz robie rozeznanie by potem moja decyzja była w jak najwyższym stopniu racjonalna.

P.S. L-ki to dużo kasy jak na amatora. Tamron jest pod tym względem przystęony dla szarego człowieka :D

007areka - Sob 27 Paź, 2007

...fotografie byly rozne, bo nie wiem jakie sczegolnie cie interesowaly, a i nie byly sczegolnie wybierane....raczej czysty przypadek....a i jeszcze foto byly z czasu gdy moj korpus mial FF...
interpol - Sob 03 Lis, 2007

ja bym chciał zobaczyć porównanie zdjęc tamrona 17-50 i canona 17-55 is z tego samego aparatu. Jest to gdzieś w necie dostępne?
Smola - Nie 04 Lis, 2007

No jest - np. w testach na optyczne.pl :) Obydwa obiektywy były podpięte do 20D. Nie są jednak to zdjęcia identyczne.

Na pbase.com spokojnie tez znajdziesz takie fotki jak poszukasz dobrze - ale tam nie będą one w pełnej jakości.

007areka - Nie 04 Lis, 2007

... :) ....
a ja bym chcial zobaczyc dwie takie same foty z 70-200f4 is i 70-200f4 na takich samych parametrach i kadrze

MM - Nie 04 Lis, 2007

To wszystko Panowie jest do zrobienia... tylko mnie się nie chce :P
007areka - Nie 04 Lis, 2007

... :evil: hmmm :D ...
Smola - Nie 04 Lis, 2007

A co można zrobić by Pana MM zmotywować ??? :D

P.S.

My tak tu o te fotki prosimy z prostej przyczyny....bo ostrośc, koma, dystorsja itd. pojęcia pojęciami, a tak naprawde chodzi o to, które z identycznych zdjęć podziała na nas mocniej. Taki zwykły subiektywny odbiór obrazu. Wrażenia, odczucia...może nawet uczucia 8)

Wojcio - Pon 05 Lis, 2007

Witam!
Jestem tu nowy i tak sobie czytam.
Krótko opisze swoje zapytanie.
Posiadam Canon 400D i obiektywy: KIT, Sigma 18-200 bez OS oraz Canon 50mm f1.8. Lampa 430EX
Ale ciągle chodzi mi po głowie Tamron 17-50, niby krótki zakres ogniskowych, ale tak naprawde to ile wykorzystuje sie pełny zoom, a jak już to jest tak ciemny że szkoda gadać.
Ostatnio po używaniu stałki 50mm f1.8 stwierdziłem że ważniejsze od ogniskowych jest jasność obiektywu.
Czy ma ktoś zdjecia właśnie z 400D + Tamron 17-50 f2.8
jesli tak to proszę o maila :D
jasiniecki@gmail.com

pozdrawiam

Arv - Wto 06 Lis, 2007

Wojcio napisał/a:
Czy ma ktoś zdjecia właśnie z 400D + Tamron 17-50 f2.8

a znasz pbase.com ?

Wojcio - Wto 06 Lis, 2007

do dziś nie znałem, ale ciężko znaleźć zdjęcia z tego aparatu i z tym obiektywem, kilka znalazłem
dziękować :D

protazy - Wto 06 Lis, 2007

http://pl.pixel-peeper.co..._max=none&res=3
A może tu ??

Smola - Wto 06 Lis, 2007

Protazy - niezłe to, nie znałem :D
protazy - Wto 06 Lis, 2007

A był już ten link na tym forum :twisted: tyle ze z duetem 5D i sigmą 10-20 :lol: