forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Samsung NX200

Daniel*1977 - Czw 01 Wrz, 2011
Temat postu: Samsung NX200
W końcu zniesiono ścisą tajemnicę, tu można zobaczyć produkt finalny oraz specyfikację:
http://www.samsungimaging...-samsung-nx200/
Mam nadzieję, że wkrótce będę mógł zaprezentować zdjęcia.

Arek - Czw 01 Wrz, 2011

Wygląda ładnie. Bardzo ciekaw jestem:

1) jakości RAWów z 20 Mpix
2) czy JPEGi będą wreszcie lepsze niż w NX100 i NX10

Daniel*1977 - Czw 01 Wrz, 2011

Jak dostanę, to dam znać i wspólnie sprawdzimy ;)
Arek - Czw 01 Wrz, 2011

OKi :)
Arek - Czw 01 Wrz, 2011

Na głównej są już nasze sample z NX200 i z nowego naleśnika 2.4/16. Zapraszam.
Daniel*1977 - Sob 22 Paź, 2011

No i doszedł, gdyby nie nasze cło był by nawet jeszcze szybciej.
Aparat jest bardzo poręczny, ale jak na moj gust za lekki - lubie czuć, że trzymam sprzęt. W komplecie jest mini lampa błyskowa.
Wydaje mi się, że da się go po przyzwyczajeniu obsługiwać nawet jedną ręką.
Ogólnie funkcjonalnością i dostępnością funkcji nie odbiega od poprzedników - moim zdaniem tamte rozwiązania były przemyślane.
Niestety zostałem trochę wykolegowany i dostałem aparat z nowym kitem 18-55
16, 60 i 85 mam mieć.
Po kilku godzinach mogę stwierdzić, ze aparat jest na pewno szybszy od 5/10/11/100
Do ręcznego ostrzenia są 3 fjuczery - 5 lub 8-io krotne powiększenie obrazu oraz zielona skala - nie wiem czy to było w 100 bo nie sprawdzałem.
Jest "Framing Mode", ręczne doostrzanie, itd. w sumie załaduję instrukcję zamiast się rozpisywać: http://db.tt/PMbNvvHj

Osobiście najbardziej boli mnie brak wizjera, ale nie będę przecież narzekał
Druga rzecz to olbrzymie pliki 40-50MB! Na razie niestety nie da się ich przekonwertowac na DNG, ale mam nadzieję że Adobe doda szybko aparat do listy obsługiwanych rawów co rozwiąże problem.
FW jest w wersji 1.00 i można na mój gust już dziś go poprawić, pomimo używania karty SD Extreme klasa 6 aparat czasem się zatrzyma przy podglądzie na 1-2 sekundy.
Użyteczność wyższych ISO zdaje się być dosyć dobra, postaram się coś zrobić ponad 800.

Dziś jakoś nie miałem czasu i weny i tylko kilka zdjęć które mogę upublicznić, podejrzewam, że w tygodniu dojdzie sporo zdjęć bo trochę pomysłów czekało.

W tygodniu dodam tu więcej:
http://www.flickr.com/pho...57627822053437/

Aszex - Wto 25 Paź, 2011

Jak się sprawuje? :)
Chris62 - Sro 26 Paź, 2011

40-50MB ...ło matko....
Daniel*1977 - Sro 26 Paź, 2011

Aparat sprawuje się zupełnie dobrze, niestety mam cały czas przyzwyczajenia do NX10 :) no i brakuje mi wizjera.
Pliki z niego wychodzace są masakrycznie wielkie - więc tu czekam na DNG konwerter który powinien zmniejszyć je o około połowę.
Uzywanie Samsung RAW Converter doprowadza mnie do rozpaczy w porównaniu do Lightrooma.
JPG wyeksportowane z SRW w najlepszej jakości też są spore bo mają czasem około 15-20MB
Niby w dobie olbrzymich dysków to nie problem, ale jednak takie pliki zajmują czas potrzebny na przesłanie a potem przetrzymywanie.

komor - Czw 27 Paź, 2011

Daniel*1977 napisał/a:
Niby w dobie olbrzymich dysków to nie problem

Wolę coraz większe dyski zużywać do przechowywania coraz większej ilości zdjęć, a nie do takiej samej ilości tylko większych. :???: W końcu co roku moje archiwum się powiększa, a nie stoi w miejscu. Moim zdaniem jako konsumenci powinniśmy nie kupować debilnych pomysłów dużych producentów. Ale to tak na marginesie, ogólna uwaga, nie do Ciebie, Danielu. :)

Chris62 - Czw 27 Paź, 2011

No, zredukować rozmiar na mniejszy zawsze można i problem przechowywania nie istnieje ale do obróbki takich plików hmm trzeba chyba wymienić sprzęt komputerowy...

Daniel wiesz coś w kwestii zewnętrznego wizjera dla tego modelu?
Kiedy wreszcie do Polski trafi 16/2,4?

Daniel*1977 - Sob 29 Paź, 2011

Z tego co patrzyłem na akcesoria to nie widziałem wizjera, a cholera mnie bierze patrząc na ekran - nie żeby był zły bo widac na nim bardzo wyraźnie. Ale źle się czuję kadrując w ten sposób.
Co do obiektywów to postaram się czegoś dowiedzieć.

Chris62 - Pią 18 Lis, 2011

Jakby ekran był choć ciut odchyalny mozna by pomysleć o wizjerze doczepianym do ekranu z powiększeniem optycznym :grin:
Rebciu - Sob 31 Gru, 2011

Danielu czy mógłbyś przybliżyć jak sobie poradziłeś z uruchomieniem wykrywania obiektywu przy pierścieniu odwrotnego mocowania obiektywu? Gdzieś doczytałem, że miałeś z tym problem i zdaje się chodzi o ten grzybek i przewodzenie (izolację). Mam ten aparat od 2 dni i pierścień do obiektywów na M42. Strasznie mi zależy aby uruchomić 50/1,4 Takumara i mam problem :)

[ Dodano: Wto 03 Sty, 2012 19:28 ]
Ciekawe czy taki adapter by dobrze funkcjonował:

http://www.ebay.pl/itm/M4...#ht_1709wt_1082

Daniel*1977 - Sob 07 Sty, 2012

Rebciu, Wsadziłem kawałek papierka pomiędzy bolec w bagnecie a bagnet. Działa w NX10 i 200. Nie wiem czy on coś przewodzi czy nie ale jak nie dotyka metalu to działa mocowanie :)
kudel - Sro 18 Sty, 2012

http://www.ubergizmo.com/...a-this-weekend/
Rebciu - Czw 19 Sty, 2012

Danielu, okazało się, że ta moja przejściówka jednak działa :) Trzeba było ustawić preselekcję przysłony lub manual :) Takumar 50/1,4 jest boski :) Choć pomimo aktualizacji oprogramowania są problemy przy automatycznym balansie bieli. Ja robię tylko w Raw'ach więc mnie to nie boli choć boli mnie trochę (tak jak i Ciebie) wielkość plików. Boli też trochę szybkość pracy aparatu (zapisu) na rawach :) Ale efekt końcowy niweluje wszelkie bule :)
Daniel*1977 - Pią 20 Sty, 2012

Ja tam na szybkość zapisu w sumie nie narzekam, zmieniłem kartę na SanDisk SecureDigital High Capacity Extreme Pro 8GB i śmiga bez problemu.
A pliki po przekonwertowaniu na DNG są już w znośnym rozmiarze :)

Rebciu - Pon 23 Sty, 2012

a możesz mi podpowiedzieć jak przekonwertować te pliki do DNG?
hijax_pl - Pon 23 Sty, 2012

Adobe zrobiło darmowy konwerter ;-)
komor - Pon 23 Sty, 2012

hijax_pl, a link gdzie? :)

Adobe DNG Converter (Win)
Adobe DNG Converter (Mac)

hijax_pl - Pon 23 Sty, 2012

komor napisał/a:
a link gdzie? :)
Nie dałem, bo ostatnio zostałem oskarżony, że potrafię tylko linki dawać :D
komor - Pon 23 Sty, 2012

Widzisz? Jak nie zrobisz, zawsze źle. ;)
Rebciu - Wto 24 Sty, 2012

Bardzo dziękuję :)