forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - NEX 7...i co dalej?

zentaurus - Pon 12 Wrz, 2011
Temat postu: NEX 7...i co dalej?
No własnie, co sądzicie o tym nowym aparacie?
hijax_pl - Pon 12 Wrz, 2011

Ja w zasadzie niewiele...

O ile nie można mu odmówić innowacyjności to ta cała koncepcja mi jakoś nie odpowiada. Przez gabaryty obiektywów.

Arek - Pon 12 Wrz, 2011

Akurat NEX-7 z całego systemu bezlusterkowców Sony najlepiej komponuje się z ich obiektywami. No i wygląda naprawdę fajnie.

Nie wiem po co w nim 24 Mpix. Sony ma fajny 16 MPix sensor i tam mogłaby zagościć jego najlepiej oprogramowana i wypasiona wersja.

hydra - Pon 12 Wrz, 2011

Arek napisał/a:
Nie wiem po co w nim 24 Mpix.

A może, to będzie pierwszy "test". I niedługo w K-6, D8000, Alfie jakiejśtam będziemy mogli tej matrycy używać ?

hijax_pl - Pon 12 Wrz, 2011

Arek napisał/a:
Akurat NEX-7 z całego systemu bezlusterkowców Sony najlepiej komponuje się z ich obiektywami. No i wygląda naprawdę fajnie.
Niestety nie widziałem go jeszcze na własne oczy, nie miałem w rękach, ale skoro tak mówisz... Pożyjemy - zobaczymy :)
Chris62 - Pon 12 Wrz, 2011
Temat postu: Re: NEX 7...i co dalej?
zentaurus napisał/a:
No własnie, co sądzicie o tym nowym aparacie?

Praktycznie bnie sądzę nic bo nie miałem okazji go dotknąć ani z obaczyć z bliska.

Z teoretycznego punktu widzenia - specyfikacji wspaniały sprzęt o ile doposażą go w optykę systemową.

Imperial - Pon 12 Wrz, 2011

ja czekam niecierpliwie na premiere,
zaczalem odkladac pieniazki na x100 ale poczekam...boje sie bardzo tego wizjera elektronicznego
fajnie, ze ma 2 rolki kontrolne, alloy magnesium body (?), w przyszlosci moze podepne cos na M-mount, super sprawa na ulice
z tymi obiektywami od sony wyglada jak iPhone z obiektywem canona, albo pancake albo nic -_^

Chris62 - Czw 13 Paź, 2011

JUż zaczyna się pojawiać. Na serwisie Steva Huffa zalążek testu.
Aparat jest rzeczywiście imponujący jak na początek...

hijax_pl - Czw 20 Paź, 2011

Amazon wycofał NEXa-7 ze sprzedaży. Powód: braki w dystrybucji.

Cytat:
Due to manufacturing concerns, availability of select Sony products are currently constrained.

Ciekawe jak się dalej sytuacja rozwinie. Jak duże zniszczenia fabryki w Tajlandii są...

kufel - Czw 20 Paź, 2011

inna sprawa, to ciekawy jestem ile % produkcji ulokowanej jest w Tajlandii. po brakach w dystrybucji mozna domyślać sie ze sporo. ktoś może to oszacować?

http://www.nationmultimed...s-30167951.html

Cytat:
Sony Corp. manufactures all of its digital SLR cameras in the industrial area of Ayutthaya.

MC - Czw 20 Paź, 2011

Ale NEX raczej nie jest SLR...
kufel - Czw 20 Paź, 2011

hijax_pl, dzięki.

w sumie dość ryzykowne posuniecie lokować w tak "niestabilnym geograficznie" etc miejscu 100% produkcji. ale pewnie i tak wychodzi im to taniej niż mieliby zakłady ulokować gdzie indziej...

[ Dodano: Czw 20 Paź, 2011 19:22 ]
MC,
hijax_pl napisał/a:
digital SLR cameras

MC - Czw 20 Paź, 2011

kufel, i co to zmienia? Sony chyba nigdy nie produkowało niecyfrowych lustrzanek.
A NEX lustrzanką (SLR) nie jest.

Tutaj chyba o bezlusterkowcach się rozmawia...

Cytat:
Hence, it was unsurprising that these cameras set the stage for the focal point of our visit in Thailand. The 24,307m2 Sony factory in Ayutthaya (also known as STT-A) has been in production since 1988, traditionally focusing on on TV manufacturing. Part of Sony's strategy to streamline manufacturing and keep costs down by choosing the most suitable locations (a decision based also on available expertise, and supplies), the company decided to shift production from TVs to digital cameras in 2009; it is now one of the two DSLR manufacturing plants for Sony with the other located in Gifu, Japan. Since then, the factory has been producing the new NEX-3, NEX-5, A33 and A55 cameras. E-mount lenses (SEL16 & SEL1855) and A-mount (SAL1855) kit lenses that are bundled with the main units are also manufactured at the STT-A factory. /.../ by February next year, production of Sony's Cyber-shot cameras will be integrated into the STT-A factory production line.

http://www.hardwarezone.c...iland-ayutthaya

kufel - Czw 20 Paź, 2011

MC napisał/a:
kufel, i co to zmienia? Sony chyba nigdy nie produkowało niecyfrowych lustrzanek.
nic. ale sedno jest takie ze i NEXy X tez sa w tym miejscu produkowane.

NEXy, SLT, kitowe SALe i SELe, a nawet (pewnie część) cybershotów.

No chyba, że coś się zmieniło po opublikowaniu tego artykułu, który zalinkowałem.

tompac - Wto 14 Lut, 2012

Chyba pora odświeżyć wątek, bo aparat za jakiś miesiąc powinien trafić do szerszej sprzedaży.
"Zakochałem" sie w tym aparaciku od pierwszego dotknięcia, pomimo tego, że mam całkiem spore łapska NEXik bardzo dobrze sie trzyma!!

Znudzony lustrzankami upatruje w NEXie 7 sprzymierzeńca do przełamania pewnego rodzaju marazmu fotograficznego, nie bardzo mam zamiar korzystać z dedykowanej optyki, chce sie raczej skupić na eksperymentach z obiektywami CCTV czy manualami od dalmierzowców.

Ostrze sobie kiełki na filmy FullHD 50p, chce uzbroić 7kę w 400mm z przejściówką AF - za tydzień pierwsza próba ;)

Choc aparat mam już ponad 6 tygodni nie poznałem go na tyle aby napisać jakis dłuższy elaborat, generalnie jestem zadowolony bo z 16ką spokojnie mogę go nosić w kieszeni kurtki i wypatrywać sposobności użycia go w boju :)

hijax_pl - Pią 24 Lut, 2012

I już wiem co mi nie pasowało z EVF jak się przez chwilę bawiłem tym aparacikiem. Na luminos-landscape jest wyjaśnienie owego fenomenu:

Cytat:
There is a gottcha with the Settings Effect "OFF" mode though. It's intended to show you a bright visible image, regardless of the cameras settings, and that includes exposure. When OFF, if you're over or underexposing, deliberately or otherwise, the screen will always show you a decent image for framing and composition (except in manual exposure mode). But, if you have the histogram feature turned on the histogram does not show you a graph of the exposure that is set, but instead shows you a perfect histogram of the image that is being displayed.

This is clearly a bug, since I can't imagine what good a histogram of the viewfinder's enhanced view rather than the actual exposure would be to anyone.

Firmware 1.1 please Sony.

http://www.luminous-lands...iew.shtml#style

mszczyrek - Nie 26 Lut, 2012
Temat postu: Problemy z sensorem?
Klaus (PZ) jest w trakcie przygotowywania pierwszych recenzji na Nex-7. Uważa, że konstrukcja matrycy powoduje spadek jakości na brzegach - do tego stopnia, że jest ona niższa niż z 16mpix Nex-5N:

http://forum.photozone.de...nex-7-vs-nex-5/

Michał

Marcinj1975 - Sro 14 Mar, 2012

w mojej ocenie poza kilkoma bugami w sofcie ( mnie np. wkurza to, że dolny przycisk kółka jest przypisany na sztywno do kompensacji ekspozycji w sytuacji gdy kompensację mam w kółku "tri navi") i poprawą wizjera (któremu jednak sporo do doskonałości brakuje - szczególnie w słabym świetle) dalej to już tylko poprawa umiejętności "tego czegoś" co trzyma aparat ;)
Ja po przesiadce z olka ep-2 (z vf-2) nie czuję jakiejś porażającej różnicy na korzyść nexa -7 (oczywiście dotyczy to "mojej" fotografii). No może z wyjątkiem peakingu, który ułatwia kolosalnie ostrzenie na szkłach manualnych.