forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - czym fotografujecie portrety?

bartek.lipinski - Sro 24 Paź, 2007
Temat postu: czym fotografujecie portrety?
j/w jakich obiektywow uzywacie?
pdf100 - Sro 24 Paź, 2007

stałek,
jaki masz aparat,
z matrycą w formacie APS/C czy FF?

w każdym razie
do luźnych portretów
50mm, 70mm

do "ciasnych''
coś jak 90mm itp.

pamiętaj że
jeżeli masz aparat
z matrycą APS-C to mnożysz ogniskową
x1.5

jeżeli się myle proszę mnie poprawić...

MM - Sro 24 Paź, 2007

Minimalnie namieszałeś, ale trend jest prawidłowy.

moje cacko to canon 40d :)
Arv - Sro 24 Paź, 2007

Canon 85mm f/1.8 to jest to. Kupię może jeszcze w tym roku. Na razie czasem pożyczam i zdjęcia są naprawdę na poziomie profi.
Szersze ujęcia - 50 f/1.4 (1.8 ma nieciekawy bokeh)
jest też jakas fajna jasna stalka 30stka ponoć ale to nie moja bajka.

Niegłupie portrety może też dać 70-200 f/2.8

Monastor - Sro 24 Paź, 2007

Oooo tak! Ciasne portrety i Canon 85 mm F/1.8 to jest to :D
PRZEPIĘKNY bokeh. Widziałem zdjęcia robione tym obiektywem i zakochałem się w szkiełku bez brania go do rąk ;)
Te nieostrości robią wrażenie :lol:
I nawet nie trzeba za niego wybulić fortuny. Zaraz po zakupie tele mierzę w niego ;)

Arv - Sro 24 Paź, 2007

Monastor napisał/a:
I nawet nie trzeba za niego wybulić fortuny.

Ano,
jakieś 1300zeta wystarczy.
Ja najpierw lampę nabywam. A chcę kupić 580exII.

koraf - Sro 24 Paź, 2007

Do tego co wymienione dorzuciłbym jeszcze : 135/2.0 L na 5d bajecznie ostry obiektyw , piękny bokeh i plastyka zdjęć na pełnej klatce ! Mozna jeszcze brac pod uwage 100/2 .

i to nie sa lki ? :) tak jak czytam o tych obiektywach canona, to tylko o L'kach opinie sa w miare pochlebne, choc niezawsze ;/...
Monastor - Sro 24 Paź, 2007

85 F/1.8 nie jest L-ką... To obiektyw kosztujący około 1400-1600 zł.

L-kowym odpowiednikiem jest Canon 85 mm F/1.2 L USM za około 7 tysi :roll:

kosmodrom - Czw 25 Paź, 2007

Kliknij sobie w link w mojej stopce - większość za pomocą EF 50 f/1,8 MK1
komor - Czw 25 Paź, 2007

kosmodrom napisał/a:
Kliknij sobie w link w mojej stopce - większość za pomocą EF 50 f/1,8 MK1

No fajnie, ale czy MK1 można jeszcze gdzieś kupić? A jeśli tak, to za ile?

Dla kolegi Bartka, początkującego: oznaczenie EF 50 f/1.8 MK1 (mark 1) to starsza wersja obiektywu, który obecnie jest do kupienia w wersji 2 (mark 2), dość taniej (ok. 400 zł) ale za to w pełni plastikowej. Test jest na optycznych. Kupiłem sobie taki plastikowy obiektyw niedawno i zasadniczo jestem bardzo zadowolony, choć to oczywiście nie jest sprzęt profi i pewnie łatwo go zniszczyć, szczególnie przy intensywnej eksploatacji. Na kiepski bokeh nie mogę narzekać, ale się nie znam :) poza tym za mało jeszcze nim zdjęć zrobiłem, żeby się wymądrzać.

I jeszcze słówko do kolegi kosmodrom: świetne są te Twoje zdjęcia z Flickera, gratuluję kreatywności :)

kosmodrom - Pią 26 Paź, 2007

komor napisał/a:

No fajnie, ale czy MK1 można jeszcze gdzieś kupić? A jeśli tak, to za ile?

Tak, na allegro - ja za swojego musiałem dać nieco ponad 600PLN, bo miało na niego ochotę jeszcze parę innych osób.
Trzeba zaglądać, bo pojawiają się od czasu do czasu i powalczyć :)

komor napisał/a:

Na kiepski bokeh nie mogę narzekać, ale się nie znam :) poza tym za mało jeszcze nim zdjęć zrobiłem, żeby się wymądrzać.

Rozmycie tła jest bardzo ładne w tym obiektywie do czasu pojawienia się 2 czynników: jasnych, punktowych źródeł światła w tle i mocniej przymkniętej przesłony a to dla tego, że 50 f1,8 czy MK1 czy MK2 mają po 5 liści w przesłonie, co powoduje w takich warunkach zmianę owych źródeł światła w wyraźne jasne pentagony :)

komor napisał/a:

I jeszcze słówko do kolegi kosmodrom: świetne są te Twoje zdjęcia z Flickera, gratuluję kreatywności :)

dzięki ale zoom "nożny" sam wymusza kreatywność :lol:

komor - Pią 26 Paź, 2007

kosmodrom napisał/a:
Rozmycie tła jest bardzo ładne w tym obiektywie do czasu pojawienia się 2 czynników: jasnych, punktowych źródeł światła w tle i mocniej przymkniętej przesłony a to dla tego, że 50 f1,8 czy MK1 czy MK2 mają po 5 liści w przesłonie, co powoduje w takich warunkach zmianę owych źródeł światła w wyraźne jasne pentagony :)

Ładne pentagony nie są brzydkie :) Brzydki bokeh to ja mam z Sigmy 70-300, bo przy pewnych kombinacjach ogniskowej/przesłony/punktu ostrzenia/odległości rozmytego obiektu pojawiają się takie podwójne duszki, zamiast pojedynczego rozmycia. Nie wygląda to ładnie, co by nie wymyślać.

kosmodrom napisał/a:
zoom "nożny" sam wymusza kreatywność :lol:

Hm, u mnie ta zasada jakoś nie działa tak prosto :) Ale ja nie mam zacięcia artystycznego, tylko techniczne, z innych powodów się zaraziłem fotografią najwyraźniej :)

MM - Pią 26 Paź, 2007

Do sklepu znajomy sprowadza teraz kilka ciekawych szkiełek... m.in. 85L :D
Porównam sobie ten obiektyw z 85/1.8 i napiszę, czy różnica w cenie przekłada się na jakość zdjęć :wink:

bartek.lipinski - Nie 28 Paź, 2007

nie dodalem, ze mam c 40d. jak na cropa te 85mm moze byc juz problemowe w pomieszczeniach, ale nie o tym chcialem :)

Troche dziwi mnie ta tendencja, duzooo naprawde duuuzooo czytam o zoomach, jako, ze jetem poczatkujacym wydaje mi sie rozsadne pierw kupic bardziej uniwersalnego od stalki zooma. W zasadzie nie ma dyskusji o canonie poza "lkami" jesli chodzi o zoomy. Mowi sie L'ka albo ...sigma, tamron.
Dlatego po zalozeniu tego tematu az nie wierze, pomyslalem, ze moze pozapominaliscie dopisac tej Lki piszac o 85 i 50 ;) jak czytam tez na canon board to widze, ze to nie przypadek. Czy canon robi dobre i tanie tylko stalki? Te ceny elek to jakas paranoja. Szczegolnie gdy czytam swietne recenzje 85 ki ktora kosztuje okolo 1400 zl, a jej odpowiednik lka okolo 5 razy wiecej. To nie jest chore?

Arek - Nie 28 Paź, 2007

Z jednej strony taka polityka Canona - chcesz mieć dobrze, to płać. Z drugiej strony najwyższej jakości optyka zawsze kosztuje masę pieniędzy. Co nie znaczy, że dobrych szkieł nie można dostać za przyzwoite pieniądze. Cała seria stałek klasy 1.4/50, 1.8/85 i 2/100 się do tego zalicza. To proste i wydajne konkstrukcje, bez udziwnień, dające bardzo dobrej jakości obrazy.