forum.optyczne.pl

Wolne tematy - fotografie dziwnych obiektów

camelot - Sro 24 Paź, 2007
Temat postu: fotografie dziwnych obiektów
Troszkę może egzotyczny temat , ale postanowiłem spytać czy może któremuś z Was udało się złapać w kadr coś dziwnego UFO to może zbyt banalny skrot, ale coś czego po powiększeniu i obróbce nie potraficie wytłumaczyć, na taką ilośc zdjęć na liczniku co tu niektórzy maja to chyba czasem coś dziwnego "wleci"
pozdrawiam

camelot - Czw 25 Paź, 2007

A to ciekawe, cisza, a może zmowa milczenia ))?
MM - Czw 25 Paź, 2007

Pytanie bardziej do specjalisty od Klewek :lol:
Ja fotografuję od wielu lat to co się w powietrzu dzieje, czasami robię zdjecia z powietrza, długo rozmawiam z pilotami i w banialuki nie wierzę.
Ludzie lubią się czymś takim ekscytować i dlatego temat będzie zawsze na topie :wink:

Arek - Czw 25 Paź, 2007

Dokładnie. Ja zawodowo robie zdjęcia nieba, spędzając pod nim całe noce, i jakoś żadnego UFO nigdy nie widziałem.
komor - Czw 25 Paź, 2007

Jak bodaj w sierpniu tego roku reklamowali w telewizorze, że nad naszymi głowami będzie przelatywała stacja kosmiczna i że będzie można zobaczyć to gołym okiem, to się nastawiałem na zrobienie fotek. Oczywiście przeliczyłem się z moją zwykłą Sigmą 70-300, bo stacja kosmiczna była widoczna jako jedna z gwiazdeczek, tylko szybko przesuwających się po niebie, co dodatkowo utrudniało jakiekolwiek zdjęcia. Tego samego wieczoru, mając już aparat ze statywem na balkonie, postanowiłem zrobić jeszcze jakąś fotkę Księżyca. Kiedy patrzyłem w wizjer aparatu zobaczyłem jak na tle Księżyca coś przeleciało. Pewnie była to owa stacja podczas kolejnego obiegu Ziemi, już bliżej naszego nieboskłonu, ale niestety nie zdążyłem nacisnąć spustu i teraz mogę to tylko opowiadać, nie mając w ręku żadnych dowodów, co niniejszym przybliża moją wypowiedź do charakteru dyskusji o UFO :)

(No offence dla miłośników UFO, sam znam przynajmniej jednego, to przyzwoity człowiek :) )

Monastor - Czw 25 Paź, 2007

Często jak obserwuję księżyc przez teleskop, widzę małe punkciki przelatujące na tle tarczy księżyca. Zwłaszcza kiedy ten jest nisko nad horyzontem... Ponieważ nie jestem pewien czy to nietoperze czy ptaki, mogę nazwać je niezidentyfikowanymi obiektami latającymi :lol:
Obstawiam jaskółki albo właśnie nietoperze. One tak latają.

komor - Czw 25 Paź, 2007

Monastor napisał/a:
Obstawiam jaskółki albo właśnie nietoperze. One tak latają.

Heh, dobre :) W moim przypadku było dobrze po godzinie 23., więc jaskółki raczej odpadają (?), ale nietoperze są prawdopodobne. No sam widzisz jak to z tym UFO jest, leci nietoperz, a ja od razu zobaczyłem stację kosmiczną :lol:

camelot - Pią 26 Paź, 2007

Dzięki adminowi za przeniesienie wątka

Co do meritum , to czytając wiele "sprawozdań " jeszcze z lat 80tych byłem ciekaw Waszych obserwacji , podobno zjawiska takie wystepują dość często więc , oczywiście wiele z nich można wytłumaczyć jednak nie wszytkie. Miałem nadzieje ,że któryś z kolegów ma takie "dziwne zdjęcie " bo publikowane i znane mogą ze sobą nieśc widmo fałszerstwa.
pozdrawiam
ps mam nadzieje ,że temat nie onieśmieli co niektórych, wszytkich praw fizyki jeszcze nie znamy jakby nie było.

5kbFlashMemory - Pią 26 Paź, 2007

Tutaj możesz znaleźć osoby które takie fotki wykonały
http://www.nautilus.org.pl/

Arek - Pią 26 Paź, 2007

camelot napisał/a:
wszytkich praw fizyki jeszcze nie znamy jakby nie było.

Tak, ale te które znamy świetnie radzą sobie z tłumaczeniem tego co widzimy na zdjęciach

camelot - Sob 27 Paź, 2007

Stronka fajna, ale foty słabiutkie ), dlatego miałem nadzieje, ze tutaj bedą o niebo lepsze, ale widać zjawisko nie jest tak powszechne jakby można przypuszczać, a co do praw fizyki to jakoś nie ma mądrych na czarne dziury, ani na antymaterie, a dowiedziono ,że fakt ma miejsce, więc wciąż uczymy się ))
pozdrawiam

Arek - Sob 27 Paź, 2007

Dowiedzono, że fakt ma miejsce, właśnie na podstawie fizyki, którą znamy. Czarne dziury zostały najpierw przewidziane teoretycznie, dopiero dużo później znaleziono obserwacyjne potwierdzenie ich istnienia.
jaad75 - Pon 29 Paź, 2007

Jak to, nie udało wam się nigdy sfotografować orba?!? Przecież one są wszędzie! I podobno mają nawet uzdrawiającą moc...
5kbFlashMemory - Wto 30 Paź, 2007

Są inne kwestie do rozstrzygnięcia np. Trójkąt Bermudzki
RobertO - Wto 30 Paź, 2007

Lecialem przez caly trojkat bermudzki ale zadnych paranormalnych zjawisk nie zaobserwowalem, ale za to bermudy z lotu ptaka wygladaja pieknie :-)
Arv - Wto 30 Paź, 2007

RobertO napisał/a:
...ale za to bermudy z lotu ptaka wygladaja pieknie :-)

Zależy na kim ;-)

A mnie udało się natknąć na dość interesujące zjawisko.
Otóż na spacerze spostrzegłem unoszące się w powietrzu obiekty latające o nieregularnych lecz kulistych kształtach. Były one dość duże. Ich wielkość wynosiła od 30cm do 1m. Te mniejsze sprawiały wrażenie bardziej stabilnych. Obiekty unosiły się majestatycznie nad ziemią, powoli przesuwając się z wiatrem. Jedne leciały nisko, inne znowu dość wysoko, ponad głowami. Wydawało się, że kształt obiektów to zwarte i łukowo spójne continuum o wymiarze równym 2, topologicznie sprzężone ze sferą (choć homeomorfizm sprzęgający był nieoczywisty). Szczęśliwie obiekty były niemal przeźroczyste. Uważny obserwator mógł zauważyć na powierzchni obiektu zjawisko interferencji fal świetlnych. A to oznaczało, że sfera posiada jednak minimalną grubość. Prawdopodobnie porównywalna do długości światła widzialnego a więc rzędu mikro bądź nanometrów !!!

Zjawisko udało się sfotografować.
Najlepsze zdjęcie jednego z obiektów można zobaczyć tutaj:
http://picasaweb.google.c...105664643956754
Po chwili zidentyfikowałem źródło powstawania obiektów. Źródło posiadało lipidowo-białkowy sterownik widoczny na poniższym zdjęciu:
http://picasaweb.google.c...066141623255058
Same obiekty zbudowane były prawdopodobnie z ditlenku wodoru i odpowiednio dobranych surfaktantów.
Co ciekawe obiekty wywierały widoczny wpływ na zachowanie ludzi znajdujących się w pobliżu !!!
Cały fotoreportaż znajduje się tutaj:
http://picasaweb.google.c...ora/RynekNaBani

Pozdrawiam tropicieli niezidentyfikowanych obiektów latających oraz praw fizyki stojących za nimi. Mam nadzieję, że opis zjawiska utrzymał napięcie. Przynajmniej powierzchniowe.

pdf100 - Wto 30 Paź, 2007

hehe,
ciekawe z jakiego świata przyleciały///

5kbFlashMemory - Sro 31 Paź, 2007

Do RobertO:

Może nie miałeś tego "szczęścia" aby tego doświadczyć ;)

fotograficzna ciamajda - Sob 24 Lis, 2007

Arek napisał/a:
Dokładnie. Ja zawodowo robie zdjęcia nieba, spędzając pod nim całe noce, i jakoś żadnego UFO nigdy nie widziałem.

Cha... , a mój kolega, który niestety nie zajmuje sie fotografią widział UFO w okolicach Zielonej Góry, kiedy to w tych okolicach były powodzie. Nie wierzył dokąd nie zobaczył na własne oczy. Skwitowal to krótko "niech mi nikt nie mówi, że UFO nie ma". Nie przyznał sie do tego od razu a dopiero po kilku latach przy następnych powodziach tyle, że w innej części kraju. :roll:

Arek - Sob 24 Lis, 2007

Dokładnie się z Tobą zgadzam. Widział UFO w sensie dosłownym tego skrótu czyli
Niezidentyfikowany (przez niego) Obiekt Latający. I tylko to. Na 99.99% było to jak
najbardziej naturalne zjawisko, którego nie potrafił zaklasyfikować.

Monastor - Sob 24 Lis, 2007

5kbFlashMemory <- wszedłem na tą stronę, jakbym miał 10 lat to faktycznie bym uwierzył. Niestety mam 18 i jak wiedzę te bzdury, co niektórzy wypisują to nie wiem czy się śmiać czy płakać :P
Wykorzystują braki w wiedzy poszczególnych ludzi, żeby sprzedawać takie głodne kawałki.
Przeczytałem ze 4 artykuły i każde ze zjawisk ma dla mnie oczywiste wyjaśnienie. Po kilku komentarzach zarzucałem czytanie wątków na temat tych zjawisk :roll:

fotograficzna ciamajda - Nie 25 Lis, 2007
Temat postu: UFO- ludki
Monastor napisał/a:
5kbFlashMemory <- wszedłem na tą stronę, jakbym miał 10 lat to faktycznie bym uwierzył. Niestety mam 18 i jak wiedzę te bzdury, co niektórzy wypisują to nie wiem czy się śmiać czy płakać :P
Wykorzystują braki w wiedzy poszczególnych ludzi, żeby sprzedawać takie głodne kawałki.
Przeczytałem ze 4 artykuły i każde ze zjawisk ma dla mnie oczywiste wyjaśnienie. Po kilku komentarzach zarzucałem czytanie wątków na temat tych zjawisk :roll:

Śmiej sie i płacz. Jesteś wolny czlowiek w wolnym kraju (podobno).Wolno Ci. Za mało masz latek aby wszystko już wiedzieć. Poza tym naucz się (jesteś w takiej fazie nauki sadzę po wypowiedzi) tolerować poglądy innych osób piszących na forum i spotykanych na codzień.

Kolega mój widział coś co nie mogło być ziemskiego pochodzenia. Było zbyt duże i zbyt szybko sie oddaliło :shock: . Poza tym to zapewniam, że był trzeźwy bo musiał. Był wtedy w pracy. Nie przyznawał sie do tego bo bał się ośmieszenia, jak większość normalnych ludzi widzących podobne zjawiska. Nawet piloci się do tego nie przyznają co widzą w niebiosach kiedy samolocikiem sobie lecą, ale... czasem znajdzie sie jakiś odważny i stwierdzi wprost, że to co widział nie mogło być ziemskiego pochodzenia. Ma się rozumieć, że nie wszystko co leci to jest nieziemskiego pochodzenia. Większość zjawisk daje sie racjonalnie wytłumaczyć, ale... nie wszystkie. Jakiś niewielki % zjawisk nie można wytlumaczyć.

Ludki są święcie przekonane, że jesteśmy jedyną cywilizacją we wszechświecie. :roll: Pępkiem świata :!: Czy aby tak jest napewno? Wystarczy sobie zdać pytanie czy pośród tylu planet we wszechświecie tylko jedna ziemia jest zamieszkała przez istoty rozumne? Jesteśmy wybrańcami? Kogo? Nieśmiało środowiska naukowców stwierdzają, że gdzieś jeszcze może istnieć zycie we wszechświecie. Nie określają tylko czy w formie istot podobnych do ludzkich.

Jeśli uznam za stosowne to być może na ten temat napiszę do Nautilusa,ma sie rozumieć za przyzwoleniem znajomego, ale jeszcze się nad tym mocno zastanowię bo nie chciałbym czytać pod swoim tekstem głupich komentarzy.

Monastor, życzę Ci abyś nigdy "oko w oko" nie spotkał sie z UFO-ludkiem bo najpierw to Cię sparaliżuje, zjeżą Ci sie włosy na glowie (jeśli masz) a później to ... narobisz w portki (sorki) ze strachu. Duchowo się nastaw na takie zjawisko bliskiego spotkania III-go stopnia nawet. Nikt nie zna dnia ani godziny. No i weź pod uwage, że pisze do Ciebie UFO-ludek z chyba już 70 (byc może, że ta liczba sie już powiększyła) naliczonej przez UFO logów cywilizacji we wszechświecie- ziemskiej :mrgreen:

Pozdrawiam wszystkich czytających. Więcej nie kontynuuję tematu bo po co się... "ośmieszać". Życze udanych zdjęć dziwnych zjawisk. Najczęściej to te z UFO są nieostre i źle wykonane. Niech Wasze będą zawsze ostre, poprawnie naswietlone i ... interesujace :D

Monastor - Nie 25 Lis, 2007

Cały ten procent niewyjaśnionych zjawisk bierze się IMO z naszych braków wiedzy o zjawiskach atmosferycznych, biologii, fizyce.
Jestem młody, brak mi wiedzy i doświadczenia, a mimo to potrafię wyjaśnić wiele takich zjawisk.

Co takiego widział Twój kolega?

Nie twierdzę, że jesteśmy sami we wszechświecie. Jestem pewien, że inne istoty rozumne gdzieś jeszcze są. Uważam za to, że prawa fizyki wykluczają częste wizyty jakiejkolwiek cywilizacji. Można z dużą dozą pewności stwierdzić, że:
1. Nie poruszają się szybciej od światła, a najprawdopodobniej podróżują dużo wolniej niż ono.
2. Najbliższe gwiazdy leżą kilka lat świetlnych od nas. Pokonanie takiego dystansu zajmie przynajmniej kilkanaście lat, nawet jeśli jest dla jakiejś cywilizacji technicznie możliwe. Jaka cywilizacja by to nie była, każda taka ekspedycja musi dla niej stanowić duże przedsięwzięcie. Wizyty nie mogą być aż tak częste.
3. Gdyby jakaś wysoko rozwinięta (obecna od dawna) cywilizacja istniała w rejonach bliskich Ziemi, dawno odebralibyśmy od niej jakieś sygnały. Takie istoty po prostu nie mogłyby siedzieć zupełnie cicho.
No chyba, że żyjemy w kosmicznym parku narodowym, jesteśmy pod ochroną, nikt nie ma nas niepokoić, a wyższe rasy czasami przechadzają się po Ziemi, żeby nas zaobrączkować, przebadać, pobrać próbki. Przecież oni mogą żyć w innym wszechświecie, skąd sygnały do nas nie dochodzą. Pewnie z resztą stworzyli nasz wszechświat jako specjalny rezerwat ludzi.
:)

Nie wykluczam w żadnym razie życia pozaziemskiego. Z kolei opowieści o wizytach wydają się wyssane z palca. Wiele osób odpowiada za bardziej lub mniej udane mistyfikacje. Cały czas ktoś rozgłasza podobne historie.
To tylko taka współczesna mitologia. Dawniej do ludzi w nocy przychodziły zjawy, dusiołki, czarownice, wilkołaki, wampiry itd. Teraz przychodzą kosmici.
Na tym polu jest dużo do odkrycia, ale nie w kwestii cywilizacji pozaziemskich, a w sprawach ludzkiej psychiki.

Prędzej uwierzę w wielką stopę czy potwora z Loch Ness niż w wizyty obcych. W miejscu gdzie kończy się nasza wiedza, ludzkość wymyśla bajki. Tak było niegdyś ze zjawiskami atmosferycznymi, kometami, zaćmieniami, zorzami. Ze wszystkim co niewyjaśnione. Tak samo jest teraz, z tym że aby znaleźć coś nieznanego musimy sięgać aż w kosmos.

MM - Nie 25 Lis, 2007

Uwielbiam "ufologów", są mile widziani w dobrym towarzystwie, zawsze jest się przy wódeczce z czego pośmiać :lol:
Problem jest w tym, że Ci ludzie często nie mają wiedzy na to, by jakieś zjawisko ocenić. Bo gdyby ją mieli to wytłumaczenie mogłoby być szybkie i naturalne. Ja z nikogo nie chcę robić wariata, choć i takich nie brakuje.
Z racji swojego zawodu ja i moi koledzy czy koleżanki mieliśmy kontakt z ludźmi którzy takie cuda widzieli, że specjalna książka była ze spisem danych tych "informatorów", oczywiście to na nasz użytek. Gdybym mógł o tych historiach opowiadać to byście się zwijali przez miesiąc ze śmiechu :lol:

camelot - Nie 25 Lis, 2007

W zamiarze stworzenia tego wątku było ujawnienie w miare dobrej fotografi czegoś czego nie potrafimy wytłumaczyc patrząc na nią, a co byc moze potrafiłby wytłumaczyc ktoś inny, niestety wątek troszke zaczyna sie przeobrażać w prześmiewszy , troszkę sie tym interesuje, ale nic takiego nie miałem okazji widziec stad taki "temat" na tym forum bo kto najwiecej klika to ma wiekrze prawdopodobieństwo ustrzelenia czegoś takiego.
To ze nie wiemy wszytkiego i byc może nie dowiemy sie w tym i przyszłych pokoleniech jest pewne wystarczy spojrzeć w niebo i te pare miliardów gwiazd w naszej galaktyce i zapytać PO CO TO?. nie wspomne o pytaniu co było przed wilekim wybuchem ,które w mniemaniu nauki nie ma sensu bo nie było jeszcze wtedy czasu itd...

Wszyscy wiemy jak łatwo lub chytrze mozna taką fotografie obiektu podrobić i wrzucic na Yutube.Mnie zainteresowalo ,że ludzie zajmujacy sie tym na codzień może coś takiego wyłowili, może jeszcze ktos złowi))), wtedy bedziemy oceniać , a narazie gdybanie ....
pozdrawiam

komor - Nie 25 Lis, 2007

Monastor napisał/a:
Gdyby jakaś wysoko rozwinięta (obecna od dawna) cywilizacja istniała w rejonach bliskich Ziemi, dawno odebralibyśmy od niej jakieś sygnały. Takie istoty po prostu nie mogłyby siedzieć zupełnie cicho.

He, he... Polecam dla relaksu lekturę archiwalnych komiksów ze strony Joy Of Tech. Szczególnie polecam te:

http://joyoftech.com/joyo...01_999/495.html

http://joyoftech.com/joyo...01_300/260.html

http://joyoftech.com/joyo...01_999/676.html

http://joyoftech.com/joyo...hives/1031.html

http://joyoftech.com/joyo...01_999/998.html

http://joyoftech.com/joyo...01_999/903.html

http://joyoftech.com/joyo...01_999/601.html

:)

5kbFlashMemory - Pon 26 Lis, 2007

Monastor napisał/a:

Wiedza to wynik badań, przemyśleń ale nie oznacza że jest czymś ostatecznym i niezmiennym, mamy na to wiele dowodów w historii...

5kbFlashMemory - Pon 26 Lis, 2007

Pierwszy z brzegu link: http://www.croponline.org/videofotogalleryufo.htm

Fajne jest to z budynkami na 1wszym planie http://www.croponline.org/images/ufo301c.jpg

Macie inne to podawajcie...

camelot - Pon 26 Lis, 2007

Niektóre zdjęcia nawet niezłe, niestety nieznane pochodzenie.

Co do nauki jak to powiedział Leonardo Davinci "Wiedza jest córką doświadczenia", a historia dowodzi , że nauka lubi wciskać nam kit i to przez wiele stuleci.
pozdrawiam

Marian - Pon 26 Lis, 2007

camelot napisał/a:
.... Davinci ...
da Vinci?
MC - Pon 26 Lis, 2007

Marian napisał/a:
camelot napisał/a:
.... Davinci ...
da Vinci?

Da da, jak mawiaja Rosjanie ;-)

camelot - Pon 26 Lis, 2007

niesposób się nie zgodzić
Arek - Pon 26 Lis, 2007

http://www.croponline.org/images/Parigi4sett.jpg

A to się nadaje do naszej galerii odblasków.

MM - Pon 26 Lis, 2007

Arek napisał/a:
http://www.croponline.org/images/Parigi4sett.jpg

A to się nadaje do naszej galerii odblasków.

Ktoś to brał za NOL? To ja się nie dziwię, że tylu jest wśród nas zielonych ludków :lol:

Arek - Pon 26 Lis, 2007

Niestety tak... Znaczna większość tych zdjęć i ekscytowania się fenomenem UFO
wynika z braku wiedzy o zjawiskach atmosferycznych, astronomicznych, podstawach
fotografii. Duża część to zwykłe fotomontaże i oszustwa.

Monastor - Pon 26 Lis, 2007

Pełno jest takich fotek. Choć częściej odblaski robią za 'orbs' :lol:
Są to tajemnicze stworzenia energetyczne (może duchy) niewidzialne dla naszych oczu. Aparat pozwala je dojrzeć bo rejestruje światło o nieco innych długościach fali niż oko ludzkie.

Tobie powinny być też znane pod nazwą blików, zabrudzonych filtrów i oświetlonych lampą paprochów ;)

5kbFlashMemory - Wto 27 Lis, 2007

Arek napisał/a:
Duża część to zwykłe fotomontaże i oszustwa.

Wszystko można sprawdzić, jeśli np. chodzi o serwis Nautilus to nie publikują niesprawdzonych zdjęć. Wiele serwisów poddaje zdjęcia ekspertyzom, które wykluczają fotomontaż...

mnich - Wto 08 Sty, 2008

pdf100 napisał
Cytat:
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 23:27

hehe,
ciekawe z jakiego świata przyleciały

to latające skupiska aberacji chromatycznej... moim zdaniem. jeśli je sfotografował to już po nim... :D