forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Lightroom 3 - synchronizacja

mozer - Wto 20 Wrz, 2011
Temat postu: Lightroom 3 - synchronizacja
Napiszę nowy wątek, bo w poprzednim miało być o JPEGach :)

Moje pytanie brzmi następująco - co byście zrobili, zakładając taką sytuację:

- mam główną bazę z RAWami na pierwszym komputerze
- na drugim komputerze mam tylko najnowsze RAWy
- dokonałem zmian w zdjęciach na drugim komputerze (m.in. dodałem z aparatu nowe pliki, zmieniłem ustawienia wywołania w plikach istniejących)

chcąc zsynchronizować tę wspólną część RAWów na obu komputerach?

Do tej pory opierałem się na plikach xmp, ale to dość mozolne rozwiązanie.

Może macie jakieś sprawdzone patenty?

Nie chcę na razie komplikować sprawy o archiwizację RAWów na płytach, ale możecie coś napomknąć :)

hijax_pl - Wto 20 Wrz, 2011

Import from Catalog...? (możesz nawet nie kopiować plików RAW ;) )
jaad75 - Wto 20 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
Import from Cataloge...?
Cataloge?... :razz: :wink:

Oj tam.. zmieniałem z angielskiego na hamerykański i tak zostało :D
mozer - Wto 20 Wrz, 2011

hijax_pl, no tak, ale ja chcę te _nowe_ pliki też skopiować razem z bazą nie kopiując zewnętrznie wszystkich. Nie znalazłem w LR mechanizmu porównywania dwóch baz.

mozer, a przeczytaj do czego służy opcja "Import from Catalog" ;)
http://help.adobe.com/en_...3347F21456.html

dr11 - Wto 20 Wrz, 2011

Eksportujesz te co chcesz do osobnego katalogu, zmieniasz bazę na tą, którą chcesz używać i importujesz do niej owy wyselekcjonowany wcześniej katalog.
mozer - Wto 20 Wrz, 2011

Ja używałem już tej funkcji, tylko nadal nie wiem jak zrobić, żeby automatycznie przenieść na zewnętrznym dysku tylko np. 5 RAWów a nie 1000 i na drugim komputerze dopiero sobie porównywać. Chodzi mi o automatyczną synchronizację, a nie żebym musiał patrzeć, które pliki już były wcześniej wgrane na drugi komputer.

Mam na myśli coś w stylu 'eksportuj z bazą tylko nowe RAWy'.

mozer napisał/a:
Mam na myśli coś w stylu 'eksportuj z bazą tylko nowe RAWy'.
Zaznacz sobie w module library wszystkie zdjęcia, które chcesz wyeksportować i wybierz z menu File opcję "Export as Catalog".
dr11 - Wto 20 Wrz, 2011

Jak przez nieuwagę w eksportowanym katalogu pojawią się też zdjęcia, które już masz w docelowym, będą potraktowane jako duplikaty.
mozer - Wto 20 Wrz, 2011

hijax_pl, ale Ty czytasz co piszę? ;) Automatycznie, nowe :)
jaad75 - Wto 20 Wrz, 2011

mozer napisał/a:
hijax_pl, ale Ty czytasz co piszę? ;) Automatycznie, nowe :)
Przecież to chyba nie problem zaznaczyć nowe?
dr11 - Wto 20 Wrz, 2011

mozer, możesz "starych" po prostu nie importować :) http://help.adobe.com/en_...3347F21456.html
mozer - Wto 20 Wrz, 2011

Ale to jest tak, że np. dodaję zdjęcia do różnych katalogów, również wcześniejszych. Niektóre usuwam po przejrzeniu. I chciałbym chciałbym, żeby drugi katalog odzwierciedlał te zmiany. Wybieranie ręcznie tych, które dodałem nie jest wydajne - to już łatwiej mi to zrobić na plikach.

mozer napisał/a:
ale Ty czytasz co piszę? ;) Automatycznie, nowe :)
Tak. Pobaw się opcjami exportownia i importowania. Ręcznego i automatycznego.
mozer - Wto 20 Wrz, 2011

hijax_pl, funkcja eksport ma u mnie tylko opcję załączenia w katalogu wybranych lub wszystkich negatywów. Czy ja czegoś nie zauważam?
hydra - Pią 11 Lis, 2011

Też borykam się z tym problemem. Pewne rozwiązanie proponuje niezawodny :) Scott
mozer - Sro 16 Lis, 2011

Mam kolejną zagwostkę.
Edytuję jakieś zdjęcia na laptopie i pojawiają się one w kolekcji 'recently modified', a następnie eksportuję wszystkie pliki jako katalog i importuję do drugiego komputera (import from catalog).
Da się coś zrobić, żeby na tym drugim komputerze te same pliki były przyporządkowane do kolekcji 'recently modified'?
Nie wiem czemu ona nie uwzględnia automatycznie edycji robionych na innym komputerze. Wg mnie podczas importu powinien być pobierany również czas ostatniej edycji wszystkich plików.
Niby to są 'smart collections', a z taką banalną rzeczą sobie nie radzą...

komor - Sro 16 Lis, 2011

mozer, a nie wystarczy Ci, że te nowe foty pojawiają się w Previous Import? Czy Import from Catalog nie wpływa na wspomniany przeze mnie folderek? Nie sprawdzałem.
mozer - Sro 16 Lis, 2011

komor, no właśnie z tego co widzę nie wpływa. Zresztą nie rozwiązywało by to mojego problemu, bo czasem edytuję jakieś starsze zdjęcia i przy imporcie robię tylko "update metadata".

Można zrobić oczywiście nową kolekcję i ją eksportować, ale fajnie by było jakby się dało automatycznie.

hijax_pl - Czw 17 Lis, 2011

mozer napisał/a:
Mam kolejną zagwostkę.
Kolekcja "Recently modified" domyślnie bazuje na polu "Edit date", które to nie jest kopiowane podczas importu.
mozer - Czw 17 Lis, 2011

hijax_pl, a to pole to jest część exifa, czy część bazy? Da się jakoś je skopiować?
hijax_pl - Czw 17 Lis, 2011

Wydaje mi się, że nie jest to część ani EXIFa ani IPTC...
mozer - Pią 18 Lis, 2011

hijax_pl, a gdzie w ogóle siedzi ta 'edit date', żeby ją sobie przeczytać?

W ogóle dochodzę do wniosku, że najlepiej chyba po prostu skopiować sobie całą bazę zamiast bawić się w jakieś importy/eksporty.

Bawiłem się teraz z edycją JPEGów (przy zaznaczonej opcji zapisywania do nagłówków parametrów edycji) - skopiowałem potem wszystkie na drugi komputer, importowałem katalog z nimi i teraz w niektórych przypadkach występuje konflikt "sidecar files". Bez sensu, bo pliki są dokładnie te same co na dysku w pierwszym komputerze.

hijax_pl - Pią 18 Lis, 2011

mozer napisał/a:
a gdzie w ogóle siedzi ta 'edit date', żeby ją sobie przeczytać?
Nie wiem. Może w bazie LR?
mozer napisał/a:
W ogóle dochodzę do wniosku, że najlepiej chyba po prostu skopiować sobie całą bazę zamiast bawić się w jakieś importy/eksporty.
A nie lepiej mieć zdjęcia na zewnętrznym dysku, razem z plikiem lrcat? I podłączać HDD raz tu raz tu?
mozer - Pią 18 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
A nie lepiej mieć zdjęcia na zewnętrznym dysku, razem z plikiem lrcat? I podłączać HDD raz tu raz tu?

Od strony softwarowej to w zasadzie to samo co kopiowanie :)

Generalnie uważam, że opcja importu jest niedopracowana.
Chciałbym też żeby można było porównać jak wyglądają ustawienia z bazy LR, a jak z pliku xmp - na razie można tylko w ciemno nadpisać jedne drugimi.

mozer napisał/a:
Generalnie uważam, że opcja importu jest niedopracowana.
Import to nie synchronizowanie. ;)
komor - Pią 18 Lis, 2011

mozer napisał/a:
Od strony softwarowej to w zasadzie to samo co kopiowanie

No niezupełnie – po prostu zawsze masz jedną, zsynchronizowaną bazę, czy na laptopie czy na stacjonarnym.

Co do samego problemu, gdyby się ograniczyć do przypadku takiego, że zawsze zmiany wykonujesz tylko na jednym komputerze, między synchronizacjami (czyli nie ma nigdy sytuacji takiej, że na obydwu maszynach są jednocześnie jakieś zmiany do synchronizacji) to wystarczy dowolny program synchronizujący, który wyłapie i zaktualizuje zmiany w katalogach z RAW-ami (czyli tam, gdzie masz XMP), a ponadto skopiuje całą bazę .lrcat do drugiego komputera. To jest coś, co da się w pełni zautomatyzować i nie wymaga ręcznej ingerencji. Jedyna wada, że przy każdej synchronizacji trzeba przekopiować cały .lrcat, który zwykle waży trochę.

mozer - Pią 18 Lis, 2011

Cytat:
No niezupełnie – po prostu zawsze masz jedną, zsynchronizowaną bazę, czy na laptopie czy na stacjonarnym.

No ale system nie odróżni przecież, czy jest to fizycznie ta sama baza, czy jej kopia.

Dla mnie idealnie by było jakby właśnie dało się synchronizować nawet wtedy, gdy zmiany są jednocześnie na obu maszynach, ale już się pogodziłem z myślą, że tak nie będzie :)

Problem z rozwiązaniem wspomnianym przez hijax_pl (i tak optymalnym z dostępnych) jest taki, że nie mam wtedy kopii zapasowej, więc i tak musiałbym gdzieś to wszystko przekopiowywać.

No cóż.. Dla takich osób jak Ty są chmury właśnie ;)
Może w następnej wersji (4) LR będzie już wspierał to natywnie? :roll:

komor - Pią 18 Lis, 2011

mozer napisał/a:
No ale system nie odróżni przecież, czy jest to fizycznie ta sama baza, czy jej kopia.

Nie rozumiem. Jak przeniesiesz całą bazę z jednego komputera na drugi to Lightroomowi nic do tego, czy to jest oryginał, kopia czy dziesiąta kopia.

mozer napisał/a:
Problem z rozwiązaniem wspomnianym przez hijax_pl (i tak optymalnym z dostępnych) jest taki, że nie mam wtedy kopii zapasowej, więc i tak musiałbym gdzieś to wszystko przekopiowywać.

Na dysku wewnętrznym komputera stacjonarnego trzymaj backup, a dysk zewnętrzny traktuj jako oryginał. Po prostu odwrócenie roli. Możesz jeszcze drugą kopię mieć na laptopie, o ile Ci się to wszystko mieści.

mozer, w zasadzie importuj jeśli masz nowe RAWy. A jak nie, jak tylko edytujesz - możesz się ograniczyć do przekopiowania pliku lrcat tylko... Taka co prawdę drogą nie wprost, ale powinna dać radę.
mozer - Pią 18 Lis, 2011

Kolejna załamka - robię kilka razy pod rząd "import from catalog" z tego samego pliku i za każdym razem pojawia mi się inna liczba zdjęć w panelu "Changed existing photos".
W końcu przy którejś iteracji powinno pokazać 0, a tak nie jest - a zrobiłem tą operację już 5 razy...

Należy mieć nadzieję, że w LR4 rozbudują opcje synchronizacji - myślę, że wielu osobom by się to przydało.

[ Dodano: Pią 18 Lis, 2011 19:56 ]
komor napisał/a:
Nie rozumiem. Jak przeniesiesz całą bazę z jednego komputera na drugi to Lightroomowi nic do tego, czy to jest oryginał, kopia czy dziesiąta kopia.

No właśnie dokładnie to miałem na myśli :)

komor napisał/a:
Na dysku wewnętrznym komputera stacjonarnego trzymaj backup, a dysk zewnętrzny traktuj jako oryginał. Po prostu odwrócenie roli. Możesz jeszcze drugą kopię mieć na laptopie, o ile Ci się to wszystko mieści.

No tak, ale "jakby co" to ten backup będzie zrąbany ;)

[ Dodano: Pią 18 Lis, 2011 19:57 ]
Cytat:
mozer, w zasadzie importuj jeśli masz nowe RAWy. A jak nie, jak tylko edytujesz - możesz się ograniczyć do przekopiowania pliku lrcat tylko... Taka co prawdę drogą nie wprost, ale powinna dać radę.

A nie sypną się dowiązania plików podglądu?