|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Wskazywanie wielu folderów w Lightroomie
edmun - Sro 28 Wrz, 2011 Temat postu: Wskazywanie wielu folderów w Lightroomie Kurcze google nie pomogło, więc zapytam tutaj.
Miałem zdjęcia zaimportowane w Lightroomie, zawsze używałem tylko Add, czyli dodawałem info o zdjęciu do katalogu Lightrooma.
Przykładowo:
lightroom wiedział że cały katalog zdjęć to j:/2011-09-20 testowe zdjęcia
przeniosłem wszystkie zdjęcia do k:/mariusz/2011-09-20 testowe zdjęcia
Jak wskazać lightroomowi całkowicie całą zmianę ścieżki do wszystkich folderów?
Da się ręcznie przerobić jakiś jeden plik np. xml który ma ścieżki ? czy też można wybrać tylko np. zmianę litery dysku?
P.S. Nie interesuje mnie zmiana dysku podpiętego (że np. z tego nowego K: zrobię sobie z powrotem J:)
komor - Sro 28 Wrz, 2011
Trzeba było na początku pracy założyć folder nadrzędny (np. Zdjęcia), to byś wskazał tylko nową lokalizację tego nadrzędnego i po sprawie. A tak to łatwo chyba nie będzie. Jak rozumiem wskazanie jednego brakującego folderu nie powoduje zapytania, że znalezione zostały w tym samym miejscu także pozostałe?
Że też wy w tym Windowsie ciągle musicie z literkami dysków walczyć… Mamy 2011 rok, a to dalej działa jak w Windows 95.
MC - Sro 28 Wrz, 2011
Pewnie japko zgniłe chroni to patentem jakimś
mozer - Sro 28 Wrz, 2011
Ja ostatnio też miałem taki problem i rozwiązałem go następująco:
Zrobiłem synchronizację z nowym folderem i dodałem do niego jeszcze raz zdjęcia z katalogów, których LR nie widzi, ale odznaczając opcję "do not import suspected duplicates". LR zobaczył dla nich ustawienia uprzednio wykonane.
Po tej operacji skasowałem po prostu katalogi ze starych lokalizacji.
cybertoman - Sro 28 Wrz, 2011
W sytuacji ktora widac na gornym obrazku:
1. "prawy click" i wybierasz punkt "AddParent Folder"
2. clikasz w dodany "parent folder", prawy click i wybierasz "update folder location"
edmun - Sro 28 Wrz, 2011
mozer, tak zapytam:
Jak to dokładnie zrobić?
[ Dodano: Sro 28 Wrz, 2011 16:09 ]
cybertoman, ??
Nigdzie nie mogę czegoś takiego znaleźć :/
komor - Sro 28 Wrz, 2011
edmun, to co proponuje mozer to poprostu ponowny import zdjęć. Jak mają zewnętrzne pliki XMP to na pewno zadziała, a jak nie to nie wiem, bo ja używam zewn. plików.
Opcja Add Parent Folder pojawia mi się, jak prawo-klikam na najbardziej zewn. folder na liście (w sensie: root-folder). U Ciebie na zrzucie widać, że zgubione foldery też są na szczycie, to powinno Ci zadziałać. Chyba, że nie działa w przypadku zagubionych folderów.
edmun - Sro 28 Wrz, 2011
nie działa w przypadku katalogów zagubionych... :/
znowu przerzucać 200GB na stary dysk ?
kurcze.....
mozer - Sro 28 Wrz, 2011
edmun, a nie możesz przed przerzuceniem katalogów zapisać xmp, a dopiero potem przerzucić do nowej lokalizacji i zaimportować ponownie? No chyba, że masz zapisanych więcej rzeczy niż tylko ustawienia wywołania...
[ Dodano: Sro 28 Wrz, 2011 16:57 ]
Inne rozwiązanie bez kopiowania RAWów:
- zaznaczyć te brakujące foldery i wyeksportować jako katalog do pliku
- skasować te brakujące katalogi z katalogu LR
- zaimportować nowe katalogi z katalogu "mariusz"
- zaimportować USTAWIENIA z tego utworzonego pliku z katalogiem (opcja "Replace metadata and develop settings only").
Warto odznaczyć "preserve old settings as virtual copies".
komor - Sro 28 Wrz, 2011
edmun, zamiast kopiować dane na stary dysk może zmień sobie te wspaniałe windowsowe literki na takie, żeby stary dysk wrócił „na miejsce”, dodaj ten Parent Folder i dopiero potem zmień literki na docelowe. Potem będziesz musiał wskazać tylko folder docelowy i wszystkie podfoldery się znajdą.
mozer - Sro 28 Wrz, 2011
Jeśli na brakujących folderach nie da się dodać Parent Folder, to to nie pomoże...
cybertoman - Sro 28 Wrz, 2011
Jak stary dysk "wroci" na miejsce, to to nie bedzie brakujacy folder.
komor - Sro 28 Wrz, 2011
Widzę jeden problem: LR nie pozwala naraz przenieść kilku folderów w nowe miejsce. Można je zaznaczyć, chwycić myszką i przenieść w nowe miejsce, ale tylko ostatni rzeczywiście się przeniesie. Przynajmniej u mnie tak to działa. Obawiam się więc, że dołożenie Parent Folder i tak nie spowoduje, że każdego folderu z osobna nie trzeba będzie myszką i tak wziąć osobno za kark…
Zamiast więc kombinować lepiej od razu dla każdego z nich zastosować Locate Missing Folder, czy jak to się tam nazywa.
Edit: no chyba, że po zaznaczeniu wszystkich folderów polecenie Add Parent… jednak zadziała dla wszystkich razem.
edmun - Sro 28 Wrz, 2011
Ok.. po kolei (bo się udało ):
Poprzednio:
Zdjęcia miałem na dysku J: w katalogu Zdjęcia
czyli przykładowy katalog to j:\zdjęcia\2011-09-20 test
Przeniosłem wszystkie katalogi na nowy dysk powiedzmy K: do katalogu Mariusz
czyli k:\mariusz\2011-09-20 test
W windowsie zmieniłem nazwę nowego dysku na J:, zmieniłem nazwę katalogu z Mariusz na zdjęcia, czyli wróciłem do stanu początkowego, zaznaczyłem wszystkie katalogi w Lightroomie za pomocą Shifta (ctrl+a nie działa )
Dodałem parent folder. Wyłączyłem Lightrooma, zmieniłem literę dysku na nową K:
oraz katalog Zdjęcia na Mariusz.
W Lightroomie dałem Find Missing Folder, podałem folder Mariusz, po czym Lightroom spytał się czy ma zrobić Merge. Dałem TAK i działa
mozer - Sro 28 Wrz, 2011
edmun, myślałem, że w tym katalogu miałeś też inne podkatalogi i tylko część przeniosłeś. Tak to sprawa rzeczywiście prosta.
Ale mój sposób z importowaniem działać powinien w każdej sytuacji, bo on wykrywa istniejące już w bazie pliki i updatuje dane wywołania.
hijax_pl - Sro 28 Wrz, 2011
edmun napisał/a: | zaznaczyłem wszystkie katalogi w Lightroomie za pomocą Shifta (ctrl+a nie działa ) | Ale działa Alt + klik belki dysku
edmun - Sro 28 Wrz, 2011
hijax_pl, oo.. kolejna ciekawa sztuczka
|
|