|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Nikkor AF-S DX 18 - 105 VR - Słaba Ostrość Na Brzegach
bboy4 - Czw 29 Wrz, 2011 Temat postu: Nikkor AF-S DX 18 - 105 VR - Słaba Ostrość Na Brzegach Trafiłem na informacje że niektóre partie obiektywów Nikkor AF-S DX 18 - 105 mają tendencję do nieostrych brzegów.
Postanowiłem to przetestować na swoim egzemplarzu i troszkę się przeraziłem bo ciekawie nie jest...
Reklamować , zostawić to w spokoju - sam nie wiem??
Uploaded with ImageShack.us[/QUOTE]
hijax_pl - Czw 29 Wrz, 2011
A co to zdjęcie ma pokazywać?
mozer - Czw 29 Wrz, 2011
hijax_pl, że ostrość na brzegach jest dużo słabsza niż w centrum?
28mm, f/4, brak prostopadłego ustawienia aparatu.. Co tu więcej mówić?
kufel - Czw 29 Wrz, 2011
hijax_pl napisał/a: | brak prostopadłego ustawienia aparatu.. Co tu więcej mówić? | hijax_pl, sugerujesz ze bardziej dokladne prostopadłe ułożenie aparatu do płaszczyzny w tym przypadku wiele by zmieniło w kwestii nieostrości rogów
kufel, nic nie sugeruje, uważam, że na podstawie tak zrobionego zdjęcia nie można wyciągać wiarygodnych wniosków.
Inna sprawa, że przy pełnym otworze ten obiektyw nie ma równej ostrości w całym kadrze..
kufel - Czw 29 Wrz, 2011
hijax_pl napisał/a: | kufel, nic nie sugeruje, uważam, że na podstawie tak zrobionego zdjęcia nie można wyciągać wiarygodnych wniosków. | wiarygodnych , na pewno nie. ale jakieś już można wyciągnąć. ale czy szedłbym z tym do reklamacji? hmm, nie . zapewne usłyszałbym, że to cecha obiektywu
mozer - Czw 29 Wrz, 2011
Mi się wydaje, że porównując z testem nie powinno być aż takiego mydła w rogach...
maput - Czw 29 Wrz, 2011
Pytanie jaki jest rozrzut jakościowy i jaki stopień tej wady producent uznaje za normalny Ja tam jakiejś masakry nie widzę.
kufel - Czw 29 Wrz, 2011
maput napisał/a: | Ja tam jakiejś masakry nie widzę. | masakry, owszem,nie ma, ale mydli i tak dość sporo...
komor - Czw 29 Wrz, 2011
hijax_pl napisał/a: | 28mm, f/4, brak prostopadłego ustawienia aparatu.. Co tu więcej mówić? |
Jak to co więcej? Ano to, że kalendarz nie wydaje się być płaski, tylko nieco łukowato wygięty, więc nawet idealnie ostre szkło może pokazać nieostrości wynikające z wypadnięcia z GO.
Akurat co do 28 mm to chyba nic złego, ogniskowa jak ogniskowa. Szkło pewnie gorzej zachowuje się na 18 niż na 28 mm.
bboy4, zapraszamy przed ceglaną prostą ścianę, statyw, precyzyjne ustawienie idealnie naprzeciwko (cegły na rogach kadru muszą być na tych samych wysokościach, z lewej, prawej, na dole i u góry. Wtedy możemy porozmawiać, czy ten tani plastikowiec trzyma jakość.
bboy4 - Pią 30 Wrz, 2011
Spoko , mogę ustawić wszystko idealnie przed ceglaną ścianą , ale wydaje mi się że będzie to samo...
Na codzień , przy kadrowaniu normalnych fotek ,mydło nie jest aż tak widoczne , i szczerze mówiąc gdyby nie wątek innego użytkownika z takim problemem jeszcze dłuuugo nie robiłbym testu z kalendarzem....
hijax_pl - Pią 30 Wrz, 2011
bboy4, a możesz podać skąd to info masz?
bboy4 - Pią 30 Wrz, 2011
Nie ukrywając na informacje trafiłem na stronie Nikoniarze....
Przypadek z Nikoniarzy testowany był także na zwykłym kalendarzu...
Komentarze odnośnie "nieostrości" analogiczne do komentarzy tego forum - Czyli "Mega tragedii nie ma , ale jest nieciekawie".
hijax_pl - Pią 30 Wrz, 2011
bboy4, szczerze powiedziawszy nie przywiązywałbym takiej uwagi do tych komentarzy... I tyle.
bboy4 - Nie 02 Paź, 2011
Dziś zrobię test z ustawieniem prostopadłym optyki względem kartki z książki i zobaczymy...
komor - Nie 02 Paź, 2011
Kartki z książki? A jak zapewnisz jej płaskość? Naprawdę warto ruszyć się z domu i znaleźć kawałek ściany.
|
|