|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - HDR
dark_wojtek - Czw 06 Paź, 2011 Temat postu: HDR Witam
Chciałem się zapytać jaki jest dobry program do zdjęć HDR?
Jakie wy używacie programów do trwożenie zdjęć.
hijax_pl - Czw 06 Paź, 2011
dark_wojtek napisał/a: | Chciałem się zapytać jaki jest dobry program do zdjęć HDR? | A różne są... Z tych płatnych od Photomatixa poprzez Nik HDR Efx, PhotoAcute kończąc na naszym polskim Machinery.
Ale są też darmowe
Z tych - najbardziej mi się podoba Picturenaut.
dark_wojtek - Czw 06 Paź, 2011
A do Photomatixa znajdzie się jakieś pokazowe filmiki
A photoshop CR5 też się nadaje
dark_wojtek napisał/a: | A photoshop CR5 też się nadaje | Jasne, ale jednak dla mnie... po prostu za drogi
Używam Photomatixa.
hijax_pl napisał/a: |
Używam Photomatixa. |
a masz go po polsko albo wiesz gdzie można spolszczenie dostać
Nie mam po polsko i nie szukałem prawdę powiedziawszy.
Chcesz po polsku - zainteresuj się Machinery. To fajny i niedrogi program.
Jeszcze się za stanowe który wybrać ale dzięki za pomoc
fatman - Czw 06 Paź, 2011
Polsko ksiónżke do Photomatia jo żech widzioł we Helijonie.
Nie cołki o Photomatie ale cołki polsko i o tem HDR tam było wiela.
kufel - Czw 06 Paź, 2011
fatman napisał/a: | Polsko ksiónżke do Photomatia jo żech widzioł we Helijonie.
Nie cołki o Photomatie ale cołki polsko i o tem HDR tam było wiela | brzmi znajomo
Tutejszyn - Czw 06 Paź, 2011
kufel ale fatman, to Poznań teej..
dark_wojtek napisał/a: | Jakie wy używacie programów do trwożenie zdjęć. | Ja po prostu krzyczę na nie. Sam, bez żadnego specjalizowanego softu.
Krzyknę, zmieszam z błotem, postraszę koszem a jak się zdjęcie zatrwoży to od razu lepiej kolorki wyglądają...
Serio.
MC - Czw 06 Paź, 2011
U mnie zdjęcia jak same się zobaczą to się trwożą. Najgorzej to ta matryca ma...
masza - Czw 06 Paź, 2011
fatman, Tutejszyn, hijax_pl - popłakałam się...
cybertoman - Czw 06 Paź, 2011
Za swoje to Photomatix, za stanowe... chyba tez.
kasiakaaz - Czw 06 Paź, 2011
Również oplułam ekran
[ Dodano: Czw 06 Paź, 2011 15:07 ]
dark_wojtek, piszesz używając jakiegoś mobilnego źródła?
fatman - Czw 06 Paź, 2011
Tutejszyn napisał/a: | kufel ale fatman, to Poznań teej.. |
Ponieważ w moim życiu krążyłem "z Kobergiem po kraju" (i nie tylko)a mam zacięcie językowe imho to liznąłem troche lokalnych języków: mieszkoł żech trocha lot w Heydebreck-Cosel (Ślunzoki wiedzom kaj to jest) a potem przez ćwierć wieku wychodziłem "na pole" w Krakowie. Dżampowałem również kilka lat po stricie ale ostrożnie żeby se legsów nie pobrejkować i zostawiając karę na kornerze koło czercza popijałem w barze siaty bez ajsa.
A tero, jak staro gielejzo, łatyńdze sie w Pyrlandii i chodze "na szage".
komor - Pią 07 Paź, 2011
No przyznam, że ostatniego zdania ni w ząb nie czaję. Ta Pyrlandia ze stolicą w Posen to musi być bardzo daleko od mojego Wrocławia. (Chociaż według kolei państwowych to gdzieś w drodze do Warszawy, mimo, że mapa mówi coś innego… :) )
fatman - Pią 07 Paź, 2011
Jeżeli Posen to... do Breslau jest 178 km jadąc przez Lissa i Trebnitz
A z wymową ostatniego zdania możesz zapoznać sie przy pomocy tego linku:
http://www.poznan.pl/mim/public/slownik/
masza - Pią 07 Paź, 2011
fatman napisał/a: | A tero, jak staro gielejzo, łatyńdze sie w Pyrlandii i chodze "na szage". |
fatman, żebyś wiedział, jak Ci zazdroszczę! Bo w tym Szczecinie to taka gemyla, że... słów brak.
fatman - Sob 08 Paź, 2011
masza napisał/a: | fatman, żebyś wiedział, jak Ci zazdroszczę! Bo w tym Szczecinie to taka gemyla, że... słów brak. |
No to wbijaj nach Posen! Pofocimy coś razem
Pebal - Pon 10 Paź, 2011 Temat postu: Re: HDR Ja polecę własny program - SNS-HDR Pro. To jeden z najlepszych programów do HDR, dostępnych na rynku. Na potwierdzenie zamieszczam linka do jednej z recenzji programu napisanej przez Christiana Bloacha, autora książki o HDR.
Począwszy od wersji 1.4 w programie dostępne są maski, które jeszcze bardziej zwiększają jego możliwości.
hijax_pl - Pon 10 Paź, 2011
Pebal napisał/a: | To jeden z najlepszych programów do HDR, dostępnych na rynku. | Pod Windowsa
Pebal - Pon 10 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | Pod Windowsa |
Tak, tylko pod Windowsa, Maki są zbyt wolne
komor - Pon 10 Paź, 2011
Pebal napisał/a: | Maki są zbyt wolne |
Od kiedy mają te same bebechy co pecety to ta teoria ma słabe uzasadnienie w praktyce.
Pebal - Pon 10 Paź, 2011
komor napisał/a: | Pebal napisał/a: | Maki są zbyt wolne |
Od kiedy mają te same bebechy co pecety to ta teoria ma słabe uzasadnienie w praktyce. |
Niby tak ale w praktyce, topowe Maki są słabsze od topowych PC.
dragossani - Pon 10 Paź, 2011
Jeśli program do HDRa musi mieć TOPOWY sprzęt żeby pracował, to chyba nie za dobrze o nim świadczy.
mozer - Pon 10 Paź, 2011
Pebal, ale za to "maki" są bardziej stabilne...
Pebal - Pon 10 Paź, 2011
dragossani napisał/a: | Jeśli program do HDRa musi mieć TOPOWY sprzęt żeby pracował, to chyba nie za dobrze o nim świadczy. |
Absolutnie się z tym nie zgadzam. Równie dobrze mógłbyś napisać, że współczesne gry są do d... bo nie działają na układzie S3 Trio.
mozer napisał/a: | Pebal, ale za to "maki" są bardziej stabilne... |
To jest mit.
Pebal napisał/a: | Równie dobrze mógłbyś napisać, że współczesne gry są do d... bo nie działają na układzie S3 Trio. | No skoro wolne są dla Ciebie oferowane obecnie MacMini czy iMaki, to jakąż to musi być rakietą PC by go nazywać "topowym"? Pebal napisał/a: | To jest mit. | Robiłeś porównania? Jak często restartujesz Windowsa? Zapewne często, bo często wpadają update'y, które do tego zmuszają A co te update'y robią? Czyżby nie łatały dziury w stabilności właśnie?
mozer - Pon 10 Paź, 2011
Mówiłem o stabilności sprzętowej, a nie systemu... Dodatkowo większość PC to składaki, szczególnie narażone na różnego rodzaju niekompatybilności.
Żeby nie było - używam PCtów
mozer napisał/a: | Dodatkowo większość PC to składaki, szczególnie narażone na różnego rodzaju niekompatybilności. | Co się przekłada na ogólną stabilność systemu... Tysiące driverów mniej lub bardziej przetestowanych, miliony możliwości konfiguracyjnych kontra jedna konfiguracja sprzętowa + kilkadziesiąt driverów, szczegółowo testowanych...
mozer - Pon 10 Paź, 2011
hijax_pl, oczywiście, ale nie chcę siebie dobijać więc ograniczam się do stabilności sprzętowej
Ale wiesz... By pisać na OSX trzeba tego OSX wpierw mieć, bo jakoś podróbek i klonów niewiele...
A żeby do AppStora wrzucać - trzeba się poddać weryfikacji, czy programuje się zgodnie z narzuconymi regułami, np nie duplikuje już istniejących funkcji systemu...
A Windows? Zwykle ludzie piszą swój kod minimalnie wykorzystując biblioteki systemowe. Bo mizerna do nich dokumentacja jest. I tak to się jakoś dzieje, że - generalizując - każdą duperelę da się oprogramować na 10 rożnych sposobów, ale tą jedną, jedyna, najwłaściwszą zna tylko... Micro$oft.
Pebal - Pon 10 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | No skoro wolne są dla Ciebie oferowane obecnie MacMini czy iMaki, to jakąż to musi być rakietą PC by go nazywać "topowym"? |
Statystycznie rzecz biorąc Maki są wolniejsze. Myślę, że konfigurację typu Intel i7 4.5GHz, 16GB RAM i dysk SSD, prędzej znajdę w pececie.
hijax_pl napisał/a: | Robiłeś porównania? |
Nie robiłem porównań ale wiele o tym czytałem.
hijax_pl napisał/a: | Jak często restartujesz Windowsa? |
Komputer resetuje średnio raz na tydzień.
hijax_pl napisał/a: | A co te update'y robią? Czyżby nie łatały dziury w stabilności właśnie? |
Aktualizacje systemu nie są żadnym wyznacznikiem jakości systemu. Byłbym bardziej zaniepokojony, gdyby systematycznych aktualizacji systemu nie było.
Pebal napisał/a: | Statystycznie rzecz biorąc Maki są wolniejsze | Aaa... czyli nie chodzi Ci o wydajność kompa, ale o częstotliwość aktualizacji sprzętu? Pebal napisał/a: | Myślę, że konfigurację typu Intel i7 4.5Ghz, 16GB RAM i dysk SSD, prędzej znajdę w pececie. | A ja myślę, że Thunderbolta prędzej znajdę w Maku. Pebal napisał/a: | Nie robiłem porównań ale wiele o tym czytałem. | A ja sobie porównuję: komp w pracy vs komp w domu... Pebal napisał/a: | Komputer resetuje średnio raz na tydzień. | Ja w pracy też. Lap się zamula szybko, padają sterowniki usb np to security-readera... Restarcik tak średnio 2 razy na tydzień (raz restarcik i wyłączenie na weekend, nie bo prunt ciungnie, ale by w poniedziałek system na czysto wstał)
komor - Pon 10 Paź, 2011
Zauważam ostatnio taką prawidłowość, że na forum Optycznych spore emocje wybudzają sporadyczne dyskusje z cyklu „mak kontra PC”, a na pewnej makowej liście dyskusyjnej największe emocje wybudzają sporadyczne dyskusje z cyklu „Canon czy Nikon”.
Pebal - Pon 10 Paź, 2011
Ja nie chcę brać udziału w wojnie Mac kontra PC, o wydajności Maków pisałem z przymrużeniem oka.
Prędzej czy później powstanie wersja SNS-HDR na Mac.
mozer - Pon 10 Paź, 2011
hijax_pl, przesadzasz - ja lapa z Win7 zazwyczaj restartuję co parę tygodni. Czasem tylko przy budzeniu potrafi zwisnąć na ekranie logowania, ale zwalam to na badziewność laptopa, bo na innych kompach (starszych) tak się nie dzieje
mozer napisał/a: | ja lapa z Win7 zazwyczaj restartuję co parę tygodni. | No cóż... Dell Vostro 3350 + Win7 jakoś nie działa najlepiej...
fatman - Pon 10 Paź, 2011
Pebal - czy rabat 30% dla uczestników forum aktualny?
Co mam dopisac do zamówienia żeby "dostąpić" rabatu
Pebal - Pon 10 Paź, 2011
fatman napisał/a: | Pebal - czy rabat 30% dla uczestników forum aktualny? |
Aktualny.
fatman napisał/a: | Co mam dopisac do zamówienia żeby "dostąpić" rabatu |
Należy podać swój nick i nazwę forum.
MMM - Czw 03 Lis, 2011
Polecę własny program - Machinery HDR Effects 2 - jeden z najlepszych programów do HDR.
Świetnie zorganizowany interfejs z zaawansowaną edycją i równocześnie ogromna łatwość uzyskania gotowych efektów z predefiniowanych ustawień.
Wystarczy wczytać zdjęcie i przejść do zakładki presety żeby wybrać jeden z gotowych wariantów, który można potem dowolnie modyfikować.
Program znakomicie działa także z pojedynczymi zdjęciami, wcale nie potrzeba mieć kilku ujęć naświetlonych z różną ekspozycją.
Na stronie jest dostępna darmowa wersja demo.
http://www.machineryhdr.com/effects2
4motion - Czw 03 Lis, 2011
Cytat: |
hijax_pl, przesadzasz - ja lapa z Win7 zazwyczaj restartuję co parę tygodni. Czasem tylko przy budzeniu potrafi zwisnąć na ekranie logowania, ale zwalam to na badziewność laptopa, bo na innych kompach (starszych) tak się nie dzieje |
Ja mam podobnie.
hijax_pl napisał/a: | No cóż... Dell Vostro 3350 + Win7 jakoś nie działa najlepiej... |
U mnie Dell Inspiron ale stary teraz już Dell nie robi takich dobrych lapków.
Aszex - Czw 03 Lis, 2011
MMM napisał/a: | Polecę własny program - Machinery HDR Effects 2 - jeden z najlepszych programów do HDR. |
O, a jakie są jeszcze dobre?
MMM - Pon 07 Lis, 2011
Aszex napisał/a: | O, a jakie są jeszcze dobre? |
Może i są, ale to niech się ich autorzy zajmują prezentacją swoich programów. No chyba że z fotografią nie mają nic wspólnego i żadnych swoich zdjęć do pokazania .
Na zachętę mała demonstracja filtra Detale w Machinery Effects 2. Z oryginału został w PS usunięty drut wysokiego napięcia i kilka brudów z matrycy. Reszta w 100% zrobiona w Machinery.
[ Dodano: Pią 25 Lis, 2011 00:08 ]
Zapraszam do wysłuchania rozmowy ze mną w audycji "Migawka" emitowanej przez Radio Szczecin.
"Przyznajemy uczciwie, że nam w redakcji Migawki bardzo to oprogramowanie przypadło do gustu, a można je sobie wypróbować i ściągnąć wersję próbną ze strony www.machineryhdr.com. Co dla nas niezwykle istotne i budujące, to fakt, że - tak jak piszemy w tytule - Polak potrafi stworzyć naprawdę przydatne narzędzie dla amatora fotografii. W wywiadzie pytamy zarówno o techniczne aspekty zagadnienia, jak i o tę nieszczęsną złą sławę, jaka ciągnie się za HDR. Naszym zdaniem, z czym zgadza się Marek Duda, bynajmniej nie musi to być synonim kiczu i "obciachu". "
http://www.radio.szczecin...p=132&idx=12459
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 10:57 ]
Zapraszam do najnowszego papierowego wydania magazynu Digital Foto Video 12/2011 z opisem programu Machinery HDR Effects oraz kuponem rabatowym.
www.dfv.pl
[ Dodano: Czw 07 Cze, 2012 12:24 ]
Dostępna wersja 2.4.8 Machinery HDR Effects
* Dodana opcja redukcji kolorowego szumu w panelu "Wygładzanie".
Zapraszam też do grupy Machinery HDR Effects na Flickr gdzie mozna prezentować zdjęcia przetworzone w Machinery.
http://www.flickr.com/groups/machineryhdr/pool/
[ Dodano: Sro 01 Sie, 2012 20:55 ]
Wersja 2.4.9(9) 01.08.2012
* Dwukrotne przyspieszenie prędkości przetwarzania.
* Dodana opcja usuwania artefaktów do filtra "Mikrokontrast".
|
|