|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - JAK TO W KOŃCU JEST Z TYMI LAMPAMI???
pdf100 - Pon 29 Paź, 2007 Temat postu: JAK TO W KOŃCU JEST Z TYMI LAMPAMI??? witam,
chciałbym żeby ktoś mi to wytłumaczył
jak to jest z lampami,
za cholere samemu nie mogę do tego
dojść więc jakby ktoś z cierpliwością mi to
wytłumaczył,
np. idę do sklepu i widze te lampy:
http://www.jessops.com/Pr...l=1-132-182-183
i co,
cena pierwszej najbardziej mi odpowiada
ale co z parametrami?
jestem na tyle głupi że nie wiem,
a sądze że to:
Pentax AF-540 FGZ Flashgun
wcale nie musi być najlepsze...
chodzi mi o lampę do zdjęc seryjnych,
proszę o odp.
pozdrawiam,
pdf100
ps.przepraszam za ewentualne błędy ale
oczy mi się same zamykają...
pdf100 - Wto 30 Paź, 2007
widzę nawał postów w tym temacie...
czy ktoś mi odpowie???
RobertO - Wto 30 Paź, 2007
pdf100 napisał/a: | widzę nawał postów w tym temacie...
|
moze dlatego ze link ktory podales nie dziala
pozdrawiam
pdf100 - Wto 30 Paź, 2007
dziwne,
u mnie działał...
więc podaje jeszcze raz
http://www.jessops.com/Pr...l=1-132-182-183
Wujek_Pstrykacz - Sro 31 Paź, 2007
Nie działa.
pdf100 - Sro 31 Paź, 2007
sprawdzałem 10ć razy
i teraz.
i u mnie działa...
wkleje linki pojedyńczo...
Sigma EF-530 DG ST Flashgun to fit Pentax AF
Jessops 360AFD Digital Flashgun for Pentax
Pentax AF 360 FGZ Flashgun
Sigma EF-530 DG SUPER Flashgun for Pentax AF
Pentax AF-540 FGZ Flashgun
jeżeli nie działa to ja się poddaje...
w każdym razie lampa byłaby używana głównie
do zdjęć seryjnych...
pozdrawiam,
pdf100
Pojedyńczo działa.
nie mam Pentaxa ale polecam oryginalną lampę Pentax AF-540 FGZ Flashgun. Pewnie zapewni,że wszystkie funkcje będą działały i najlepiej będzie współpracować.
a z tych tańszych???
pdf100 - Sob 03 Lis, 2007
??
komor - Sob 03 Lis, 2007
Drogi pdf100, określ może dokładniej o co pytasz, bo nikt ci nie odpowie na niezadane pytanie. Pytasz która lampa lepsza do zdjęć seryjnych? Nie mam bladego pojęcia o Pentaxach ale na ślepo strzelę, że do zdjęć seryjnych najlepsza będzie ta najdroższa. Może dlatego, że tylko profi-lampy szybko się ładują.
Na tym forum nie ma chyba zbyt wielu użytkowników Pentaxa, szczególnie zaś nie ma wielu takich, którzy używają lamp obcych producentów, które są akurat dostępne w jakimś brytyjskim sklepie. No offence, ale chyba większość zapisanych tutaj mieszka w Polsce i korzysta w większości z ofert w polskich sklepach. Trudno więc uzyskać informację w tak szczegółowym temacie. Może ktoś ma doświadczenie z wymienioną Sigmą EF-530 w innym systemie niż Pentax i może powiedzieć coś o szybkostrzelności?
pdf100 - Sob 03 Lis, 2007
zapytałem się,
LAMPA DO ZDJĘĆ SERYJNYCH
wiem że 99.99% ludzi na tym
forum mieszkają w pl,
uwierz mi, w sklepach w pl i tutaj
jest dokładnie to samo tyle że tutaj
nikt nie używa silikonu do łatania ścian,
dobra,
jeżeli nikt nie odpowiada proszę o usunięcie wątku
komor - Sob 03 Lis, 2007
pdf100 napisał/a: | zapytałem się,
LAMPA DO ZDJĘĆ SERYJNYCH
wiem że 99.99% ludzi na tym
forum mieszkają w pl,
uwierz mi, w sklepach w pl i tutaj
jest dokładnie to samo tyle że tutaj
nikt nie używa silikonu do łatania ścian,
dobra,
jeżeli nikt nie odpowiada proszę o usunięcie wątku |
Nie denerwuj się, bo to wcale nie pomaga w uzyskaniu tutaj pomocy. Co do identyczności oferty w PL i UK to słyszał ktoś w Polsce o lampach błyskowych marki Jessops? Bo ja nie, ale słabo się znam. Zresztą, nawet Cadberry niby jest tu i tam (lub tam i tu, w zależności od punktu siedzenia), ale to nie ten sam produkt
Wyluzuj, pdf100. Cierpliwie zaczekaj, może ktoś się zlituje i odpowie co wie. Ale myślę, że moja opinia nie jest daleka od rzeczywistości - im droższa lampa, tym szybciej ładuje.
pdf100 - Nie 04 Lis, 2007
dobrze,
przepraszam, troche mnie poniosło...
maziek - Nie 04 Lis, 2007
na tej stronie znalazłem info takie, że ta lampa "bije" do 40 m oraz jest w stanie wykrzesać z siebie 10 błysków modelujących w 1 sek. Ja mam pewnie bardzo prymitywnego tumaxa, ale on jak sie naładuje, to zdjęcia seryjne wali do oporu. Tzn zalezy to od wymaganej siły błysku, ale do pewnego momentu lampa daje rade doładować się "w locie" będac stale gotową do strzału, a zdjęcia seryjne strzela bez końca tzn aż prądu zabraknie (po prawdzie do oporu nigdy nie testowałem, ale w połączeniu z Oly C-8080 robiłem 10 zdjęciowe serie czy 5-cio strzałowy bracketing z palnikiem do tyłu w sufit i OK. Nie wiem co chcesz fotografować, ale póki nie będzie to bazylika św. Piotra po wyłączeniu świateł to w normalnych układach taka armata starczy aż nadto.
Wujek_Pstrykacz - Nie 04 Lis, 2007
Powiem wprost. Mam 580 EX oczywiście Canon. Gdy jest słabe swiatło zastane i lampa musi dać więcej światła to czasami nie nadąża się ładować nawet z użyciem dobrych akumulatorów, a co by było gdyby to była np.430EX. Dlatego już wcześniej radziłem koledze lampe 540 FGZ Pentaxa.
jaad75 - Pon 12 Lis, 2007
Przed momentem założyłem swoją 540-tkę, żeby przetestować serię. W kiepsko oświetlonym pokoju bez problemu robi serię 11 zdjęć - zatyka się na 2 i jedzie dalej jakieś 8 błysków, znowu się zatyka i tak dalej... W tych samych warunkach z założonym Omnibouncem pierwsza seria to jakieś 9-10 błysków, zatyka się tak samo i następna seria to jakieś 7 błysków itd... Dużo zapewne zależy od stopnia naładowania i jakości akumulatorów oraz zastanego światła.
Nie mam doświadczeń z Sigmami, zresztą 530-stka dopiero co wyszła,więc raczej mało kto ma. Zapewne łatwiej byłoby Ci znaleźć kogoś z 500-tką... Warto na pewno zwrócić uwagę na nowego Metza 58-AF, coś mi się wydaje, że to może być najlepsza obecnie oferta na rynku... 360-tką Pentaxa nie zajmowałbym się wogóle, bo jest za słaba do konkretniejszych zastosowań i ma głowicę ruchomą tylko w jednej płaszczyźnie.
komar_kzy - Wto 20 Lis, 2007
Ja mam ta Sigme 530 DG ST, ale nie zabardzo wiem jak ci opowiedziec.
Zalezy jak strzelasz, blisko czy daleko w jakim swietle itd. Troche mało szczegołow podałes co do wymagan.
Moge ci powiedziec tak, ze jesli lapy uzywam np tylko do doswietlenia pierwszego planu z obiektem znajdujacym sie blisko to lampa strzela do 17-20 razy z jednego ladowania.
Jesli strzelam np w pomieszczeniach to ustawiam palnik do gory i podbijam moc lampy do +2ev w aparacie i wtedy co zdjecie lampa sie laduje.
goltar - Sro 21 Lis, 2007
komar_kzy napisał/a: | Ja mam ta Sigme 530 DG ST | jesteś zadowolony z tej lampy ? jakieś plusy/minusy ? czy porównywałeś z Sigma 530 DG Super ?
komar_kzy - Czw 22 Lis, 2007
Nie jest to Canon 580EX ale daje rade. Za te pieniadze swietny wybor. Chcialem wersje "super" ale byla ciezko dostepna - jak byla to w jakiejs kosmicznej cenie. Ja swoja kupilem za jakies 700zl ..
|
|