forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - jak zrobic ... ?

jelonekI - Nie 30 Paź, 2011
Temat postu: jak zrobic ... ?
witam wszystkich !
zastanawiam sie, czy jest jakis prosty sposob na obrobke zdjec z pozostawieniem tylko jednej barwy (reszta np. bw) np czerwone goziki w ubraniu, paznokcie na rekach, rudy ogon kota etc.
za porade i idee wielkie dzieki ! :mrgreen:

dragossani - Nie 30 Paź, 2011

W jakim programie? PS, LR czy inny?

W PS najłatwiej chyba przez Select>Color Range. Wybierasz kolor, zaznaczone obszary przeklejasz na warstwę wyżej, a tę pod spodem konwertujesz na BW.

Jeśli chodzi o fragment, a nie konkretny kolor to konwersja na BW i potem odpowiedni fragment traktujesz History Brushem.

mam ps`a
ok juz probuje !! dzieki

[ Dodano: Nie 30 Paź, 2011 19:41 ]
ok LR tez mam, jak to zrobic w tym programie ?

komor - Nie 30 Paź, 2011

W LR to tak trochę lewą ręką przez prawe ucho, można pędzlem ustawionym na pełną desaturację pomalować wszystko co ma być czarno-białe.

o no to mnie zmartwiles ! komor bo wlasnie tez w tym programie chcialem poszalec !
kufel - Nie 30 Paź, 2011

jelonekI napisał/a:
ok LR tez mam, jak to zrobić w tym programie ?
kiedyś widziałem w necie presety ktore desaturowaly cale zdjęcie pozostawiając jeden kolor np czerwony , zielony , etc...
hijax_pl - Nie 30 Paź, 2011

komor napisał/a:
W LR to tak trochę lewą ręką przez prawe ucho, można pędzlem ustawionym na pełną desaturację pomalować wszystko co ma być czarno-białe.
Albo w panelu HSL, wyzerować saturację wszystkich oprócz wybranego.
dragossani - Nie 30 Paź, 2011

@komor: W LR jeśli chodzi o konkretny kolor, a nie obszar to suwakami Saturation w sekcji HSL ściągamy wszystko na zero, zostawiając wybrany suwak w spokoju. Trudno nie jest :)
kufel - Nie 30 Paź, 2011

hijax_pl napisał/a:
Albo w panelu HSL, wyzerować saturację wszystkich oprócz wybranego.
o, to pewnie tak wlasnie działa wspomniany przeze mnie preset :smile: bo pewnie inaczej sie takiego efektu w Lr osiagnac nie da.

kufel napisał/a:
bo pewnie inaczej sie takiego efektu w Lr osiagnac nie da.
Da - komor już napisał jak :D
kufel - Nie 30 Paź, 2011

hijax_pl napisał/a:
Da - komor już napisał jak :D
ee ale to bardzo chałupnicza metoda :P

kufel napisał/a:
ee ale to bardzo chałupnicza metoda
Jednak dużo dokładniejsza... ;)
kufel - Nie 30 Paź, 2011

hijax_pl napisał/a:
Jednak dużo dokładniejsza... ;)
nigdy jakos bardzo nie bawiłem się w taką niekompletną desaturacje. ale pamiętam ze dedykowany preset de tego zabaw spisywał sie dobrze. muszę otworzyć Lr zobaczyć jakie efekty da użycie pędzla. na pewno dużą kontrolę nad efektem...

kufel, wszystko zależy od tego czy np: kolor zielony chcesz usunąć z jednego listka tylko czy też po prostu wyrżnąć całkowicie...

ok, wszystko pieknie co piszecie ale niektore kolory to jak na zlosc to mieszanka kilku barw i gdy skrece wszystkie oprocz jednej do zera to oryginalny kolor tez zosteje zmnieniony i ma inny odcien, czyli do d... (kitu!), a jak podwyzsze jego saturacje to mi wychodza inne....
czyli ani tak ani wsiak :razz:

No to zostaje pędzlowanie....
jaad75 - Pon 31 Paź, 2011

A tak poza tym, ten efekt to wieś i kicz... :twisted:
Usjwo - Pon 31 Paź, 2011

jaad75 napisał/a:
A tak poza tym, ten efekt to wieś i kicz... :twisted:

Jak siegniesz do szuflady to zobczysz ze tez takie masz, co tu duzo mowic, kazdy takie ma :mrgreen: . Co do oceny efektu, to sie zgadzam :lol:

jaad75 - Pon 31 Paź, 2011

Usjwo, nie mam. Serio. Nawet do reklamy nikt mi nie kazał niczego takiego robić, na szczęście... :smile:
kasiakaaz - Pon 31 Paź, 2011

Usjwo napisał/a:
Jak siegniesz do szuflady to zobczysz ze tez takie masz, co tu duzo mowic, kazdy takie ma :mrgreen:

jaad75 napisał/a:
Usjwo, nie mam. Serio.

Usjwo, ja też jeszcze nie... :wink:

Usjwo - Pon 31 Paź, 2011

kasiakaaz napisał/a:
Usjwo napisał/a:
Jak siegniesz do szuflady to zobczysz ze tez takie masz, co tu duzo mowic, kazdy takie ma :mrgreen:

jaad75 napisał/a:
Usjwo, nie mam. Serio.

Usjwo, ja też jeszcze nie... :wink:

to najwyzszy czas zrobic, bo im pozniej tym bardziej glupio... :razz:

dragossani - Pon 31 Paź, 2011

Święte słowa. Należy machnąć kilka soczystych róż na czarno-białym tle albo coś zbliżonego, wydrukować na duży format i powiesić nad łóżkiem. Następnego dnia zdjąć - bo już będą oczy bolały i nigdy do tego kiczu nie wracać. :wink:
jelonekI - Pon 31 Paź, 2011

ci co takich zdjec nie maja, nie maja po prostu pomyslu, idei ... a moze nie wiedza jak je zrobic ?? :mrgreen: ciezko sie sprzeczac co do gustu i wrazen artystycznych bo to tak jak z autami, jeden lubi syrene a drugi jaguara,
pozdro!

mozer - Pon 31 Paź, 2011

Wg mnie technika sama w sobie nie może być kiczem - kiczem może być kontekst wykorzystania...
4motion - Pon 31 Paź, 2011

A takie coś??
moronica - Pon 31 Paź, 2011

w Corelu sie to nazywa Selective Color. bardzo latwo sie wtedy usuwa wszystkie kolory poza jednym (dobrze jest by kolor obiektu nie byl taki sam jak kolor otoczenia). wystarczy tam zjechac na -100 na wszystkich kanalach, ktore chcemy usunac
jaad75 - Wto 01 Lis, 2011

jelonekI, ten pomysł jest już tak przeeksploatowany przez domorosłych "artystów-grafików", że nic nowego tu nie wymyślisz. Ta technika jest po prostu oczywista i banalna, a sam efekt praktycznie zawsze wygląda tanio. Z Syreną i Jaguarem nie ma to kompletnie nic wspólnego. Raczej z tzw. "wiejskim tuningiem".
jelonekI - Wto 01 Lis, 2011

jaad75 nie zniechecisz mnie do eksperymentow, obklepane jest juz wszystko, w necie tlumia sie miliony ! zdjec na dzien, pozyjemy, zobaczymy, ale dzieki za szczere zdanie !