forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Golona Tokina 10-17mm jak rozebrać?

mjaszo - Sro 09 Lis, 2011
Temat postu: Golona Tokina 10-17mm jak rozebrać?
Witam wszystkich serdecznię!

Jak rozebrać Tokinę 10-17mm Fisheye? Chodzi mi głównie o dobranie się do spodu soczewki frontowej.

Obiektyw kilka dni temu był "golony" i w procesie dostały się do obiektywu zanieczyszczenia. Firma wykonująca usługę twierdzi, że obiektywu nie otwierała, nie zmienia to faktu, że zanieczyszczenia jedna się pojawiły, w liczbie znacznej. W załączniku foto obiektywu. Paprochy widoczne w centrum są wewnątrz. Na górze soczewki nr.2 lub pod soczewką frontową.

Z góry dziękuję za tipsy i tricki!

hijax_pl - Sro 09 Lis, 2011

Ja tam widzę, że ktoś pierścień odkręcał ;)
mozer - Sro 09 Lis, 2011

Cudów nie ma - paprochy tam nie tunelowały, więc bym reklamował w tej firmie...

mozer napisał/a:
Cudów nie ma
No wiesz... jest w nauce takie zjawisko zwane osmozą ;)
mozer - Sro 09 Lis, 2011

hijax_pl, no tunelowanie też jest ;)

@hijax_pl - możesz, rozwinąć, przyjacielu? Osobiście podejrzewam te dwa ruszane otworki, że mają coś wspólnego z rozbiórką. Poza tym widać, że szkło ma szparę z jednej strony widocznie większą niż z drugiej. Chciałbym mieć jakiś tekst kończący zdanie: "Co wy mi tu, p..., że nie otwieraliście, przecież..."

mozer - póki co firma mówi: proszę spr. ile kosztuje czyszczenie, pomyślimy lub podrzucić do nas ale wtedy min. 4 dni. I to mnie wkurza najbardziej, bo na samo golenie czekałem 2 tyg. zamiast 4 dni, a robota ma to w duszy, nie czeka.

mozer - Sro 09 Lis, 2011

mjaszo, mimo wszystko jak masz możliwość wyczyszczenia w tej firmie, to bym na Twoim miejscu z tego skorzystał. A na przyszłość po prostu nie korzystać więcej z jej usług...

Możesz sam czyścić, ale co jeśli okaże się, że paprochy powpadały też gdzieś głębiej?

No, pewnie tak zrobię tylko, no cóż - oddali po usłudze uwalony obiektyw. Albo olali albo, co gorsze, nie zauważyli. A co, jeśli wsypią kolejną garść syfów? :)
mozer - Sro 09 Lis, 2011

mjaszo, niestety trzeba naciskać, naciskać i jeszcze raz naciskać. Często tak jest z serwisami...

mjaszo napisał/a:
Osobiście podejrzewam te dwa ruszane otworki, że mają coś wspólnego z rozbiórką.
Mhm... Dobrze podejrzewasz. One służą do wykręcenia tego metalowego pierścienia. A służy on do przymocowania soczewki.

No, to wiadomo.
Ale tymczasem - podpowiedzcie JAK się otwiera słój. Nie wiem, czy się zdecyduję dłubać sam, ale chciałbym wiedzieć.

dcs - Sro 09 Lis, 2011

mjaszo napisał/a:
szkło ma szparę z jednej strony widocznie większą niż z drugiej

trzeba wyjustować obiektyw

hijax_pl napisał/a:
Mhm... Dobrze podejrzewasz. One służą do wykręcenia tego metalowego pierścienia. A służy on do przymocowania soczewki.

dcs napisał/a:
trzeba wyjustować

A, patrz, dziada. Czułem pismo nosem. Może macie jakieś linki do DIY w temacie? Póki co sedno wiedzy mi sprzedaliście, mogę gadać bardziej świadomym będąc :) Dzięki!

dcs - Sro 09 Lis, 2011

mjaszo napisał/a:
Może macie jakieś linki do DIY w temacie?

Chcesz justować na.... oko?

Nie :) wiedzę o procesie i o narzędziach potrzebuję, gdyby mi firma dalej bajki opowiadała, że czegoś tam nie zrobili albo że coś zrobili.
dcs - Sro 09 Lis, 2011

CO TO ZA fIRMA?

Byłem ciekaw, kiedy zapytacie :D Póki co mam jeszcze do nich szklankę cierpliwości, więc nie będę póki co robił im antyreklamy, z tym zdążę. Dać ciała, rzecz ludzka, kwestia jak rozegrają tą lipę.

Z innej beczki - wypisuję sobie równolegle maile z zapytaniami do serwisów w Wa-wie o wycenę itp. Znacie jakieś punkty godne uwagi?

Jeśli szpara jest pod pierścieniem być może tylko źle posadowili soczewkę (albo jakich grubszy paproch blokuje). Może obejdzie się bez justowania...

Co to za firma? Po dotychczasowych ich dokonaniach nie mam pewności czy jeszcze bardziej nie spieprzą - np okaże się, że ostra jest tylko połowa kadru...

dcs - Sro 09 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
Jeśli szpara jest pod pierścieniem być może tylko źle posadowili soczewkę

w gwint nie trafili? :grin: