|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - I próba focenia wieczorem zakończona niepowodzeniem :/
Strzała - Sro 09 Lis, 2011 Temat postu: I próba focenia wieczorem zakończona niepowodzeniem :/ Więc wybrałem się któregoś wieczoru na miasto pofocić wieczorem i dokształcać się w tym
i teraz pytanie: mimo różnych ustawień zdjęcia mi nie wyszły... Co źle zrobiłem ?? Bo na różnych parametrach próbowałem
https://picasaweb.google.com/101592061520568112114/WaY2510Xd?authkey=Gv1sRgCMKRnrTV_-7utwE
hijax_pl - Sro 09 Lis, 2011
Strzała napisał/a: | mimo różnych ustawień zdjęcia mi nie wyszły... | A jaki efekt chciałeś uzyskać?
moronica - Sro 09 Lis, 2011
Strzała, jesli spodziewales sie granatowego nieba to wybrales sie na ten spacer zbyt pozno
http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_hour
Strzała - Sro 09 Lis, 2011
@ moronica
może nie granatowego, ale fajnie by było
@hijax_pl
chciałbym oddać urok tych miejsc, bo te fotki są przeciętne lub gorzej nawet
kufel - Sro 09 Lis, 2011
Strzała napisał/a: | chciałbym oddać urok tych miejsc, bo te fotki są przeciętne lub gorzej nawet | hmm , mało precyzyjne
mozer - Sro 09 Lis, 2011
Strzała, przede wszystkim poszukaj mniej sztampowych kadrów Nie ma uniwersalnego przepisu na ciekawe zdjęcie
kufel - Sro 09 Lis, 2011
jak napisała moronica, jak już sie wybierasz robić nocne zdjęcia to lepiej chwile po zmierzchu niz gdy niebo już jest całkowicie czarne.
a moze wybierz sie tam o wschodzie? akurat wały chrobrego są wtedy bezpośrednio oświetlone
[ Dodano: Sro 09 Lis, 2011 20:05 ]
mozer napisał/a: | Strzała, przede wszystkim poszukaj mniej sztampowych kadrów Nie ma uniwersalnego przepisu na ciekawe zdjęcie | tam idzie z szerokim powalczyć
kufel napisał/a: | tam idzie z szerokim powalczyć |
gdybym miał ten szeroki
hmmm... o świcie też fajnie, ale wieczorem ładne oświetlenie i wgl
Strzała napisał/a: | wieczorem ładne oświetlenie i wgl | o świcie też będzie oświetlone
kufel - Sro 09 Lis, 2011
to bądź tam o zmierzchu , powinno być lepiej przynajmniej pod wzgledem światła. no i pomyśl o jakichś niesztampowych czy przynajmniej poprawnych kadrach.
Kurde... Przejdę sie rano i wieczorem... A co do tego wieczornego to iść zaraz po zachodzie to po I... A co zrobić, żeby góra i dół była w jednym odcieniu, żeby nie było tak jak na zdjęciach, że jedna część naświetlona, a druga- nie
kufel - Sro 09 Lis, 2011
Strzała napisał/a: | A co zrobić, żeby góra i dół była w jednym odcieniu, żeby nie było tak jak na zdjęciach, że jedna część naświetlona, a druga- nie | no tu nie ma zmiłuj się. trzeba obrobić Rawa - czyli wyciągnąć szczegóły z cieni.
[ Dodano: Sro 09 Lis, 2011 20:15 ]
btw, jak będziesz na miejscu o "błękitnej godzinie" to ten problem będzie zminimalizowany. takie mocne kontrasty są właśnie już gdy niebo jest całkowicie czarne. czyli w porze w ktorej robiles zdeicia
dzięki
jakby co, to na bierząco będę wrzucał i się pytał o to, jak poprawić itp
kufel - Sro 09 Lis, 2011
Strzała napisał/a: | dzięki
jakby co, to na bierząco będę wrzucał i się pytał o to, jak poprawić itp | ale to już chyba do naszych zdjęć?
Strzała, filtry połówkowe...
kufel - Sro 09 Lis, 2011
hijax_pl napisał/a: | Strzała, filtry połówkowe... | sprawdzi sie przy architekturze , która daje nierówną linie horyzontu? nigdy nie używałem...
kufel napisał/a: | sprawdzi sie przy architekturze , która daje nierówną linie horyzontu? nigdy nie używałem... | Slotowy da radę Przecież te filtry nie są tylko do fotografii morza
kufel - Sro 09 Lis, 2011
hijax_pl napisał/a: | Przecież te filtry nie są tylko do fotografii morza | wiem, ale wydaje mi się ze przy fotografowaniu architektury problemem może byc zbytnie przyciemnienie fragmentów bardziej wybitnych budynków . oczywiście tylko teoretyzuje, bo nigdy z połówkowym do czynienia nie miałem
Kufel... Takie gnioty mam wrzucać do oceniania
P.S.
Tych filtrów jest od groma :/
Aszex - Czw 10 Lis, 2011
Tutaj jest fajny kalkulator golden/blue hour:
http://jekophoto.eu/tools...-hour/index.php
Zawsze też możesz unikać nieba lub je minimalizować...
Możesz też zrobić hdr. Wybrałem 3 zdjęcia, bo miały taką samą przysłonę IMG_0152.JPG-IMG_0154.JPG i wrzuciłem do machinery, bo ma dużo presetów. Efekty były ciekawe.
Np:
http://imgair.net/i/pres-1320882697.jpg
Mi najbardziej podobał się ten (wymaga jeszcze obróbki nieba etc):
http://imgair.net/i/img_0152_3_4-1320882743.jpg
edmun - Czw 10 Lis, 2011
często na początku myli się, że zdjęcia nocne wykonuje się w nocy... ot rozwiązanie zagadki
Strzała - Pią 11 Lis, 2011
Aszex Fajny bajer... Na początku zastanawiałem się nad tym, skąd masz te zdjęcia
Edmun, masz rację Ale człowiek uczy się całe życie i to tylko na swoich błędach
Niedług pójdę jeszcze raz w te samo miejsce wcześniej i porobię zdjęcia i wrzucę je jeszcze raz, ale nie tak, jak pisał Kufel, tylko ew tu
[ Dodano: Czw 08 Gru, 2011 20:43 ]
Niedługo znów wyruszam pofocić świąteczne motywy w Szczecinie
I wybiorę się albo o 6 rano, albo o 16 jak się robi ciemno.
Na necie jest wiele poradników na wielu stronach.
Które strony są godne polecenia
krisv740 - Pią 09 Gru, 2011
podbijam na życzenie.....
a co do pytania to chyba strona nikona... - szeroki kadr ... chyba...
hijax_pl - Pią 09 Gru, 2011
Strzała napisał/a: | Niedługo znów wyruszam pofocić świąteczne motywy w Szczecinie
I wybiorę się albo o 6 rano, albo o 16 jak się robi ciemno. | A zdajesz sobie sprawę kiedy słońce operuje zimą? Strzała napisał/a: | Na necie jest wiele poradników na wielu stronach.
Które strony są godne polecenia | Poradników do czego?
Strzała - Pią 09 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | A zdajesz sobie sprawę kiedy słońce operuje zimą? |
na pewno inaczej
ale podaliście mi tu link BLUE HOUR
hijax_pl napisał/a: | Poradników do czego? |
Do fotografowania ogólnie. I właśnie są te z szerokiego kadru. I one dobre są
hijax_pl - Pią 09 Gru, 2011
Strzała napisał/a: | na pewno inaczej | Zatem musisz być gotowy do "strzału" już od 6 albo od 16 Strzała napisał/a: | Do fotografowania ogólnie. | To od szerokiego kadru możesz zacząć.
Strzała - Pią 09 Gru, 2011
Wstać o 6 rano to nie problem. Szczególnie w niedzielę, jak leniuchy jeszcze śpią
Dzięki
Aszex - Pią 09 Gru, 2011
Słońce wschodzi około 7.45-8, a zacbodzi około 15.30-15.45. Czyli na jakieś 45-60 minut przed wschodem i 45-60 po zachodzie...
Do autora: wrzuć w googla: fotografia nocna poradnik
Strzała - Nie 25 Gru, 2011 Temat postu: LAMPKI CHOINKOWE - nowy problem Próbowałem pofocic lampki i efekty wyszły takie.
https://picasaweb.google.com/101592061520568112114/NowyFolder02?authkey=Gv1sRgCPby4obTgZ609AE#
Na ekranie aparatu to fajnie wygląda, ale po przeniesieniu na komputer czar pryska. U Was też tak jest
P.S.
Próbowałem na różnych ustawieniach i te chyba są najlepsze (moim skromnym zdaniem)
I jeśli się da, to co mogę poprawić ? ;>
hijax_pl - Nie 25 Gru, 2011
Yyyyy... A jaki efekt chciałeś uzyskać?
Strzała - Nie 25 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | Yyyyy... A jaki efekt chciałeś uzyskać? |
Właśnie sam nie wiem , ale jeśli np. robiłbym w RAWach to dużo da się z nich wyciągnąć Żeby je jakoś bardziej poprawić
Bo inni jak wstawiają zdjęcia to są zupełnie inne niż moje (lepsze jakościowo)
komor - Nie 25 Gru, 2011
Strzała, skoro na ekranie aparatu wyglądało lepiej, to znaczy, że musisz w obróbce podkręcić ostrość, nasycenie, może kontrast i dostaniesz to samo, co na ekraniku aparatu.
Oczywiście przy samym robieniu zdjęć też warto zrobić kilka wariantów naświetleń i kilka wariantów rozogniskowania obiektywu, żeby mieć z czego wybrać najlepszy układ.
Komor, właśnie tak zrobiłem
zrobiłem na czasach od 1/20 do 1/6; wszystkie z f/5.6; ISO 100 (aby szumów nie było. Zrobię tak, jak piszesz i wtedy wrzucę do odpowiedniego działu
moronica - Nie 25 Gru, 2011
nalezy rowniez pamietac, ze jakosc bokeh zalezy od uzytego obiektywu
moronica napisał/a: | nalezy rowniez pamietac, ze jakosc bokeh zalezy od uzytego obiektywu |
W tym wypadku szału nie ma, d..y nie urywa. Jedyny jaki mam, to C 18-55mm
[ Dodano: Nie 12 Lut, 2012 15:03 ]
tak siedzę i myślę, i nie mam pomysłu :/
Da się coś z tego wyciągnąć
https://picasaweb.google.com/109609886017695896740/NowyFolder?authkey=Gv1sRgCNTO9d-y65D4vAE
mozer - Nie 12 Lut, 2012
Pyk.
A co tak konkretnie chcesz wyciągnąć?
Strzała - Nie 12 Lut, 2012
Chodzi mi o to, czy zająć się HDRem czy się pobawić nimi trochę... I czy wgl jest sens obróbki któregokolwiek ze zdjęć, czy dać sobie spokój...
hijax_pl - Nie 12 Lut, 2012
Moim zdaniem czegokolwiek nie użyjesz to i tak na wiele się to nie zda... To znaczy ja bym nad tym zdjęciem się nie męczył.
No chyba, że ma ono jakąś wartość sentymentalną dla Ciebie...
mozer - Nie 12 Lut, 2012
Wg mnie to trochę droga, za przeproszeniem, od tyłka strony. Raczej wypadałoby dumać jak tu zrobić dobre zdjęcie, a nie co zrobić ze zdjęciem, które się zrobiło. Ja nawet nie wiem co jest przedstawione na tych zdjęciach...
jaad75 - Nie 12 Lut, 2012
Jak dla mnie również kosz.
Strzała - Nie 12 Lut, 2012
Danke, Panowie, danke
|
|