|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Proste pytanie?
hAdrian - Pią 02 Gru, 2011 Temat postu: Proste pytanie? Ten aparat czy np Zeiss ? Czy Voig. ustępuje mocno w polu Zeiss'owi? Czy są zauważalne różnice? Pomijam na razie optykę, która zapewne i tak była by Ziessowska dla Voiga.
dcs - Pią 02 Gru, 2011
hAdrian,
Zeiss Ikon ZM był/jest produkowany przez Cosina Voigtländer.
Ma automatykę czasu jak Bessy z "A" w nazwie.
Specyfikacja wizjera w zależności od modelu:
* Bessa R, R2, R2A, R2M : 75 mm, 35/90 mm, 50 mm, powiększenie 0.7x
* Bessa R3A, R3M : 75 mm, 40/90 mm, 50 mm, powiększenie 1.0x
* Bessa R4A, R4M : 21/35 mm, 28 mm, 25/50 mm, powiększenie 0.52x
* Zeiss Ikon: 28/85mm , 35mm, 50mm, powiększenie 0.74x
Wszystko zależy od tego jakich ogniskowych chciałbyś używać.
Jak nosisz okulary, to możesz nie widzieć największych ramek.
Kupując Zeissa dopłacasz za nazwę.
Jak chcesz lepszą jakość i akceptujesz większe wymiary -kup średni format np. Bronica RF645, Mamiya 7/7II lub Fujifilm GA645Zi Professional /z zoomem 55-90mm/
hAdrian - Sob 03 Gru, 2011
dcs napisał/a: | * Bessa R4A, R4M : 21/35 mm, 28 mm, 25/50 mm, powiększenie 0.52x | Myślałem by kupić właśnie ten model z powodu szerokiego kąta.
Dzięki za wyjaśnienie sprawy, w takim razie Voig ma pierwszeństwo. Lans zostawię sobie na później, kiedy już będę obrzydliwie bogaty, czego reszcie forumoficzów również życzę
Co do średniego formatu, to i cena jest średnio wyższa Bardzo bym chciał ale średni format odstawiam na przyszły rok w okolicach maja?
dcs a co myślisz o tym ?
ładniutka prawda? Aż się rozczuliłem
luke130 - Sob 03 Gru, 2011
Napisz, hAdrian, co jest dla Ciebie priorytetową sprawą bo żonglujesz pomysłami z gracją zawodowego prowokatora. Mieszasz małoobrazkowe analogowe dalmierzowce ze średnioformatowymi cyfrowymi lustrzankami. Napisz co chcesz osiągnąć, jakie są twoje potrzeby i jaki zasób gotówki to może się coś wskóra.
dcs - Sob 03 Gru, 2011
hAdrian,
hAdrian napisał/a: | co myślisz o tym ? |
Nie lubię 6x6 bo to kwadrat i musiałbym ucinać do proporcji 2:3.
Na filmie 120 zrobisz 12 zdjęć 6x6 lub 16 zdjęć 6x4.5 /10 6x7/. Widzisz różnicę?
Przy wyborze Bessa R4 będzie bardzo trudno skorzystać z dalmierza z obiektywem 75/85mm.
luke130 Ten średni format wyszedł jako propozycja od dcs. Ja osobiście skupiam się na małoobrazkowym dalmierzu. (Istnieje średni format w dalmierzu?).
fakt kwadratowe zdjęcia mnie też nie bawią... Nie zauważyłem. Cytat: | Przy wyborze Bessa R4 będzie bardzo trudno skorzystać z dalmierza z obiektywem 75/85mm. |
Na czym będzie polegać ta trudność?
Z analogów korzystałem jedynie z C300V i F2Nikon a i moja zorka ;] Stąd braki w przypadku dalmierzy.
dcs - Sob 03 Gru, 2011
hAdrian,
hAdrian napisał/a: | Istnieje średni format w dalmierzu?. |
dcs napisał/a: | Bronica RF645, Mamiya 6, 7/7II | i parę z niewymiennymi obiektywami.
hAdrian napisał/a: | Na czym będzie polegać ta trudność? |
Za mała baza dla dobrej dokładności, w R4 brak ramki, więc ciągłe latanie między wizjerem i dodatkowym wizjerem, za duża punkt nastawienia ostrości w stosunku do kadru.
Które obiektywy cię interesują?
Standard dla fotografii portretowej ale i szerokim kątem nie pogardzę. Powiedzmy że, w kolejności od najbardziej używanych; 50mm/ 28albo36mm / coś koło 85mm ale rzadko. Czasami zdarzy się zlecenie na architekturę. Ale głównie ludzie, ulica, portret.
Wiem że większe formaty są lepsze, ale dla mnie liczy się w tym momencie kompaktowość. W planie mam Canon 5Dmk III o ile zostanie wydany. A dalmierz traktuję jako uzupełnienie. Poza tym co lepszego niż klisza/slajd? Nic.
dcs - Sob 03 Gru, 2011
Czyli takie:
# 12mm f/5.6 Ultra Wide Heliar Aspherical II
# 15mm f/4.5 Super Wide Heliar II
# 21mm f/4 Color-Skopar P
# 25mm f/4 Color-Skopar P
# 15mm f/2.8 - Distagon T* 2,8/15 ZM
# 18mm f/4 - Distagon T* 4/18 ZM
# 21mm f/2.8 - Biogon T* 2,8/21 ZM
# 21mm f/4.5 - C Biogon T* 4,5/21 ZM
# 25mm f/2.8 - Biogon T* 2,8/25 ZM
nie?
hAdrian napisał/a: | Myślałem by kupić właśnie ten model z powodu szerokiego kąta. |
hAdrian napisał/a: | Poza tym co lepszego niż klisza/slajd? Nic. |
Co lepszego? Lepsza jest tylko większa klatka.
Bronica RF645, Mamiya: 7, 7II -to są średnioformatowe dalmierzowce z wymienną optyką. Link podałeś do RZtki, to nie to.
Jak wolisz mały obrazek to ja bym brał Bessa R3A +40mm MC, 75mm, 25mm lub 28mm
hAdrian - Nie 04 Gru, 2011
No właśnie o tym mówię. Bronica RF645 to niezłe urządzonko tylko hmm cena. Przy czym jest to używka.
Cytat: | Wiem że większe formaty są lepsze |
Dzięki za zamknięcie tematu. I tak na razie zrobię, ze średnim formatem jeszcze zdążę, przynajmniej tak sądzę.
dcs - Nie 04 Gru, 2011
hAdrian,
Cena?
Przecież zalinkowałeś aparaty za 3200zl /korpus/ i 2400$ /korpus z 50/1.5/.
hAdrian - Nie 04 Gru, 2011
Fakt, tylko dwa pierwsze zalinkowane małe obrazki to nówki. Natomiast Bronica 645 to używka bez możliwości przestrzelenia przed zakupem.
Pod względem ceny są zbliżone bo Zeiss 2400$+shipping, Voig body 3200 + szkło ale to nówki. Ceny od 7500 zł.
BRONICA RF 645+zenzanon RF 4/65
Zenza Bronica RF645 + Zenzanon-PF 65mm F4 + RF20 Flash
i "nowa"
Bronica RF 645 Kit con 65mm
ceny od 4200 do 5400zł + przesyłka.
Różnica dajmy na to 2000 za nowy aparat z "gorszą rozdzielczością". Nic, zastanowię się po kupnie Canona zobaczę do czego będzie mi bliżej z kasą.
dcs - Nie 04 Gru, 2011
hAdrian,
Jak masz kogoś w USA, to stamtąd taniej. Jest teraz za 1350$ na ebayu. Warto śledzić tamtejsze aukcje.
Mamiya 7 będzie tańsza - to 6x7cm. Jest ich dużo większy wybór, obiektywów do niej także.
Uwierz, średni format to nie różnica klasy, ale trzech klas, nawet jak w małym będziesz miał szkła Leica, czy Zeiss.
candy - Nie 04 Gru, 2011
dobre szkło do średniaka będzie lepsza od bardzo dobrego szkła do malucha
tak samo z dużym obrazkiem
ale zapytam się tak z ciekawości: po co?
chcesz 5D MK III + drogie średnioformatówki
szklarnia w obydwu systemach będzie kosztować fortunę
dcs - Nie 04 Gru, 2011
hAdrian,
Jest jeszcze Fujifilm GA645 Zi: niewymienny zoom 55-90mm /ekwiwalent dla małego 35-55/, elektryczne przewijanie filmu, autofocus /manualnie z dalmierzem elektronicznym/ najtańszy od ok. 700$.
hAdrian - Pon 05 Gru, 2011
Po to że z "kompaktem" dalmierzowym mogę zrobić zdjęcia z przyczajenia, natomiast 5d mkIII to potężna maszynka.
Prawdopodobnie gabaryty się nie zmienią a z podczepionym gripem to już mamy małego tank'a dorzuć do tego szkło z 50/85 albo szeroki kąt, to też nie są maleństwa.
dcs napisał/a: | Jest jeszcze Fujifilm GA645 Zi |
Przeglądałem ale coś mi w nim nie pasuje nie potrafię tego wytłumaczyć....
dcs napisał/a: | Mamiya 7 będzie tańsza |
Mocne lobby, nie pozostaje nic innego jak zaufać. Może uda się przed zakupem u kogoś znajomego wysępić Mamiya'e na test.
dcs - Pon 05 Gru, 2011
hAdrian,
Jakie kadry robisz częściej: pionowe, czy poziome?
Osobiście pionowe, ale walczę z tym bo: w galeriach i tak są ustawiane w ciągi co daje nam poziom, z poziomu mogę wyciąć pion, odwrotnie się nie da...
Dla siebie pion na zlecenia poziom tak zazwyczaj bywa. Ale przecież zależy to do sytuacji. Powiedzmy 60% dla pionu, 40% dla poziomu. Ale to jak w kalejdoskopie. A pytanie ma na celu?
dcs - Pon 05 Gru, 2011
hAdrian,
Pytam, bo dalmierzowcem /jak dla mnie/ mało przyjemnie pracuje się po przekręceniu o 180 stopni.
645 normalnie daje pionowe. 67 -poziome.
Chyba, że Mamiya 6 /6x6/ i kadrować pod przycięcie w pion, albo poziom.
To używanie dalmierza w pionie to musiał byś sprawdzić, czy dla ciebie będzie komfortowe.
hAdrian napisał/a: | Osobiście pionowe, ale walczę z tym |
Jak robię P67, PM69 -to 35-40% to double page
dcs napisał/a: | double page | hehe fakt. Jak dla mnie poziom w albumie to porażka, rzadko biorą wertykalne do druku na formatach od A4 do C4. A jak już to kiepsko wygląda taki double. Takie moje zdanie.
dcs napisał/a: | Chyba, że Mamiya 6 /6x6/ i kadrować pod przycięcie w pion, albo poziom. |
Kwadratowe zdjęcia, niby parę razy je widziałem niby się podobają ale budzą jakiś mityczny lęk
dcs - Pon 05 Gru, 2011
Ja lubię podwójne, często nie daję wyboru. Jak się magazyn dobrze rozkłada, jest super. No i kwestia postawienia na swoim...
Ty o magazynach ja o albumach Co do magazynów, luz jeśli tylko... Z nimi nie mam doświadczenia, jeszcze ;]
Na swoim ... O ile będzie to estetyczne to niech rozkładają zdjęcia jak chcą, byle ich nie cieli.
dcs - Pon 05 Gru, 2011
hAdrian,
W albumie jak się strony dobrze otwierają -jestem za, w portfolio też.
Hmmm.... No nie wiem. Ale przecież relatywistycznie możemy stwierdzić że obaj mamy rację Ja jednak pozostałbym przy 1photo/1page. Dzięki za wyprostowanie mojego poglądu na sprawę i sypnięciem garści przydatnej wiedzy. Wątek można zamknąć. Będę szukał teraz Mamiya'i 7.
dcs - Pon 05 Gru, 2011
hAdrian, Cytat: | Będę szukał teraz Mamiya'i 7. |
Do niej jest najwięcej obiektywów /i wybór, i ogniskowych/
[ Dodano: Pon 05 Gru, 2011 18:17 ]
hAdrian napisał/a: | Będę szukał teraz Mamiya'i 7. |
To może polubisz double page. Wiesz jakie to robi wrażenie w portfolio 30X40cm jak ktoś otworzy i widzi na dobrym zdjęciu 40X60 najdrobniejszy detal i plastykę rozmyć?
hAdrian - Wto 06 Gru, 2011
Hmm... Musiałbym to zobaczyć ale w wersji papierowej. Może ostatnio zbyt przyzwyczaiłem się do tej całej digitalizacji i oglądania zdjęć na monitorze albo innych tabletach.
dcs napisał/a: | najdrobniejszy detal i plastykę rozmyć |
To zawsze robi wrażenie
Mam jeszcze jedno pytanko, które naszło mnie rano, czy taka Mamiya współpracuje z lampami studyjnymi na błysku? Czy pozostaje jedynie światło ciągłe?
dcs - Wto 06 Gru, 2011
Ma migawkę centralną do 1/500s i gniazdo PC do lamp studyjnych. TTL Flash nie ma.
hAdrian napisał/a: | Musiałbym to zobaczyć ale w wersji papierowej. |
Ja na pierwsze spotkanie zabieram papierowy album. Miła odmiana dla oglądających.
hAdrian - Wto 06 Gru, 2011
dcs napisał/a: | Ja na pierwsze spotkanie zabieram papierowy album. Miła odmiana dla oglądających. |
Zapewne masz rację, też lubię papier A drukujesz swoje portfolio czy wywołujesz zdjęcia i później je składasz?
dcs - Wto 06 Gru, 2011
hAdrian,
Portfolia mam dwa. Jedno z analoga: "anologowe" i z cyfry.
|
|