forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Canon PowerShoot do 400 zł - który wybrać?

adorable - Pią 02 Gru, 2011
Temat postu: Canon PowerShoot do 400 zł - który wybrać?
Witam :)

Na wstępie zaznaczę, że jestem kompletnie zielona, ale czytałam sporo pozytywnych opinii o tej serii i chciałabym wybrać coś właśnie z niej. Gdy byłam już zdecydowana na model A480 i weszłam na pojedyncze opinie o nim nabrałam jednak wątpliwości.
Czy ktoś mógłby zerknąć na moją listę i pomóc mi w wyborze? Modele, które często pojawiały się jako 'dobre' to:

Canon A480
Canon A 495
Canon 590 IS
Canon 570 IS
Canon A560
Canon A580

Chciałabym też aparat na zwykłe baterie, a nie takie jak w telefonie. ( wydaje mi się, że wszystkie te modele są takie, ale mogę się mylić )

Błaaaagam o pomoc :)

wielbicielxx - Sob 03 Gru, 2011

Z twojej listy bezdyskusyjny i bijący na łeb pozostałe jest A590 IS
adorable - Sob 03 Gru, 2011

A nastepny 'w kolejnosci'? Bo ten trudno jest znaleść, nawet na allegro są same używane, a ja jednak chciałabym nowy.... :)
Sunders - Sob 03 Gru, 2011

adorable napisał/a:
A nastepny 'w kolejnosci'?

A570 IS :smile:

Eeeh, przejrzałam teraz te moje propozycje, i okazuję się, że tylko 2 pierwsze mogłabym dostać na gwarancji. Trochę obawiam się jednak kupna na Allegro i to jeszcze czegoś używanego.
Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś inny, nowszy model ( obecnie dostępny w sklepie)?
:)

adorable napisał/a:
Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś inny, nowszy model ( obecnie dostępny w sklepie)?

Canon PowerShot A3300 IS :smile:

Ale ten model jest na baterie jak w tel. , a ja chciałabym na zwykłe AA.
Jakiś inny model? :mrgreen: :roll:

adorable napisał/a:
ten model jest na baterie jak

Jest zasilany akumulatorem litowo-jonowym. Chcesz aparatu na akumulatorki AA?
To może Canon PowerShot A800?

Dzięki, ten jest na baterie AA :)
W pn wyruszę na poszukiwania, mam nadzieje, że znajdę go gdzieś stacjonarnie :)
Dziękuję za rady ;)

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to smiało ;D

Aszex - Sob 03 Gru, 2011

Czy te baterie są konieczne? A800 nie ma stabilizacji i szerokiego konta. Mogą być problemy z fotografią grupy ludzi, architektury i krajobrazów... A3X00 są lepszym wyborem...
adorable - Nie 04 Gru, 2011

No nie wiem, wydaje mi się, że aparat na zwykłe baterie jest praktyczniejszy.
A czy nie ma obecnie w sklepach czegoś dobrego i na takie baterie?
Ostatnio jak pytałam w MM to usłyszałam, że już mało jest aparatów na baterieAA :(

Aszex - Nie 04 Gru, 2011

Zaletą baterii jest to, że gdy Ci się wyczerpią, to możesz je kupić w byle kiosku, jeśli jest w pobliżu. Wadą-cena, jeśli będzie robić po parę tysięcy zdjęć. ;) Np A800 może zrobić na jednym komplecie 300 zdjęć. Koszt dodatkowego akumulatora, to jakieś 30-50 zł.

Ze stabilizacją i szerokim kątem jest tylko Panasonic DMC-LS5; jednak nie wiem nic o nim, bo nie znalazłem wiarygodnych testów

Myślałam raczej o bateriach takich, które można ponownie ładować, a nie takich typowych paluszkach ze sklepu.
W sklepie widziałam też model A 2200, ale on również jest na te tel. baterie.

Sama już nie wiem - czy ten akumulator jonowo-litowy można wymienić ew? Bo pewnie po jakimś czasie się zużywa, i szybko by się wyczerpywał...

Sunders - Nie 04 Gru, 2011

adorable napisał/a:
czy ten akumulator jonowo-litowy można wymienić ew?

Tak.
adorable napisał/a:
pewnie po jakimś czasie się zużywa, i szybko by się wyczerpywał...

Zuzywa sie, ale nie tak szybko.Powiedzmy, ze porownywalnie do takiego z komorki - oczywiscie z szybkoscia preoporcjonalna do intensywnosci uzywania :smile:

No, a gdybyś jednak musiał wybrać coś na baterie AA, dostępnego w sklepie, to na co byś się zdecydował? Trochę nie jestem przekonana do tego akumulatora.

Naczytałam się dużo dobrych rzeczy o Canonie, nie wiem czemu teraz tak trudno coś wybrać ;D

Sunders - Nie 04 Gru, 2011

adorable napisał/a:
gdybyś jednak musiał wybrać coś na baterie AA, dostępnego w sklepie, to na co byś się zdecydował?

Na Canona PowerShot SX150 IS.

adorable - Pon 05 Gru, 2011

Przepraszam za ppp, ale mam nowy pomysł ;)

Gdyby tak kupić ten A 3300 IS, a do niego dodatkową baterie np. stąd >> http://bateria.bazarek.pl...0-a2200-is.html , i załadować ją wcześniej i mieć na zmianę? :roll: :twisted:

dcs - Pon 05 Gru, 2011

adorable,
Akumulatorkofobia?

Aszex - Pon 05 Gru, 2011

adorable, to lepsze wyjście (nawet je proponowałem ;)

Możesz też kupić a3200, ma mniejszy ekran 2,7 cala (3 cale a3300) i mniej megapikseli.

Jeśli jednak koniecznie baterie, to a800, ale a3200/3300 to lepsze wyjście. ;)

W takim razie chyba zdecyduję się na ten A 3300 IS :)

Dziękuję za pomoc :)

Sunders - Pon 05 Gru, 2011

adorable napisał/a:
chyba zdecyduję się na ten A 3300 IS

i chyba z dwoma akumulatorami? :smile:

Sunders napisał/a:
adorable napisał/a:
chyba zdecyduję się na ten A 3300 IS

i chyba z dwoma akumulatorami? :smile:

No oczywiście! :grin: :wink: