forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki cyfrowy kompakt zasilany akumulatorkami AA ?

progressive - Sro 21 Gru, 2011
Temat postu: Jaki cyfrowy kompakt zasilany akumulatorkami AA ?
Witam.
Z racji tego że jestem nowy na forum chciałem się przywitać. No dobra już się przywitałem także przechodzę do sedna sprawy.
Chciałby kupić sobie aparat cyfrowy kompaktowy zasilany bateriami (akumulatorkami) AA. I tutaj liczę na Waszą pomoc. Jak do tej pory nie miałem zbytniej styczności z fotografią, ale chciałem spróbować czegoś nowego i stąd pomysł.
Zastanawiam się jaki model na początek byście mi zaproponowali, czy coś z nowych aparatów czy jednak może coś ze starszych modeli. Czytałem sporo o różnych markach i modelach i mam teraz taki mętlik w głowie że już nic nie wiem. Pieniążki jakie mógłbym przeznaczyć na zakup aparatu to jakieś 800-900 pln. Wiem że nie mam co oczekiwać cudów za takie pieniądze ale mam nadzieję że mi doradzicie i wydam je rozsądnie.

Także jeszcze raz proszę o wszelkie sugestie i porady dotyczące modeli aparatów.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Aszex - Sro 21 Gru, 2011

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=17357
wielbicielxx - Sro 21 Gru, 2011

Dlaczego koniecznie akumulatorki AA? O wyborze aparatu powinny decydować ważniejsze sprawy niż zasilanie. Np. jaki obiektyw i co chce się fotografować w jakich warunkach itp. Baterie czy AA to marginesowa sprawa.
Sunders - Sro 21 Gru, 2011

Canon PowerShot SX150 IS :smile:

Brat ma dosyć fajny aparat samsunga ex1. Pożyczyłem go sobie na pokazy lotnicze i niestety akumulatorek się rozładował na najlepszą część pokazów. Dlatego nauczony doświadczeniem chciałbym w przyszłości uniknąć takich ekscesów. Dlatego też właśnie podstawową dla Mnie sprawą jest zasilanie z baterii AA.

Co do canona SX150 is to naczytałem się że to raczej słaba akcja jest jakaś :D ani to aparat ani lornetka. Także nie wiem czy warto pakować się w takie urządzonko. Jakoś nie przemawia za mną ten zoom x1000 przy takich matrycach.

Jeżeli mielibyście jakieś inne propozycje to będę wdzięczny.

pozdrawiam

ps.
jednym z lepszych aparatów jakie udało mi się znaleźć i o którym opinie są w większej ilości pozytywne to Panasonic Lumix FZ38, tylko kurcze to zasilanie jakby miał akumulatorki AA to bym się nie zastanawiał zabardzo

progressive napisał/a:
fajny aparat samsunga ex1. Pożyczyłem go sobie na pokazy lotnicze i niestety akumulatorek się rozładował na najlepszą część pokazów. Dlatego nauczony doświadczeniem chciałbym w przyszłości uniknąć takich ekscesów. Dlatego też właśnie podstawową dla Mnie sprawą jest zasilanie z baterii AA.

Wystarczy kupic zapasowy akumulatorek a nie nastawiac sie na zasilanie aparatu bateriami.

progressive napisał/a:
Co do canona SX150 is to naczytałem się że to raczej słaba akcja jest jakaś ani to aparat ani lornetka. Także nie wiem czy warto pakować się w takie urządzonko. Jakoś nie przemawia za mną ten zoom x1000 przy takich matrycach.

Skad masz takie wiadomosci? SX150 IS ma zoom x12, a nie x1000.

I teraz nie wiem co zrobić. Czy dołożyć sobie i kupiś takiego samsunga jak ma mój brat (a właściwie chce mi sprzedać ten jego model) czy ewentualnie kupić jakiś inny tyle że nie na akumulatorki AA. A jeżeli nie na akumulatorki AA to jaki model ew. modele mógłbyś mi polecić ??
Aszex - Sro 21 Gru, 2011

a do czego to ma być?

ex1 to niezły sprzęt i o ile jest w dobrym stanie i cenie to raczej brać... ;)

EX1 bardzo dobry aparat. A kwestia akumulatorków AA jak ci nagle wysiądą nie licz że pod nosem będzie sklep z bateriami a nawet jak będzie to na zwykłych bateriach zrobisz kilka zdjęć i też padną AA nie jest żadnym rozwiązaniem gdy pada ci zasilanie i nie masz czasu ładować. Trzeba być trochę przewidywalnym i znać swój sprzęt na ile fotografowania aku wystarcza.
EX1 jeśli jesteś całkiem zielony i nie chcesz się uczyć fotografować to raczej będzie zły wybór może dlatego brat go sprzedaje bo tez nie rozumie jaki kawal dobrego sprzętu ma i jak go wykorzystać :)

Brat zna się dosyć mocno ale nie chciałem go męczyć, ponieważ zna się bardziej na aparatach analogowych aczkolwiek o cyfrowych też wie sporo. Ostatnio do robienia zdjęć używa aparatu Fujica ST605n o którym mówił że jest niezastąpiony, ale w analogi to nie będę się zagłębiał.
A co myślicie o takim aparacie ? Panasonic Lumix FZ38 sporo dobrego o nim naczytałem tyle że jak kupować to pozostaje tylko używka. Ewentualnie co innego ?

A do czego będzie używany --> w moim mieście był jeden w większych w polsce zakładów zbrojeniowych, jednak już od dawna jest w rozsypce. Dlatego też chciałbym zakupić sobie aparat aby uwiecznić to co jeszcze tam zostało ( ogólnie to są tam fajne klimaty, takie trochę przypominające grę "STALKER", chodzi o puste budynki w których walają się jakieś gadżety z poprzedniego ustroju politycznego, działka do testowania pocisków i inne tego typu rzeczy ). Oczywiście inne zdjęcia (trochę makro, krajobrazy ) też wchodzą w grę ale głównie chciałbym porobić zdjęcia tego typu.

Mam nadzieję że zbytnio nie namieszałem, pozdrawiam.

Bierz EX1. Pasuje do twojej fotografii.

progressive napisał/a:
Jak do tej pory nie miałem zbytniej styczności z fotografią, ale chciałem spróbować czegoś nowego i stąd pomysł.

progressive, zamierzasz korzystac z mozliwosci recznego ustawiania parametrow ekpozycji, czy raczej "jechac" na automatycznych :?:

Myślę że na początku będę jechał na auto. Z czasem napewno będę używał manualnych ustawień, ale na początek muszę się jakoś nauczyć co z czym się je.

progressive napisał/a:
na początku będę jechał na auto. Z czasem napewno będę używał manualnych ustawień

Przy takim nastawieniu, na poczatku mozesz miec problemy, bo funkcje automatyczne nie sa najmocniejsza strona EX1.Moze pomysl jeszcze, czy nie lepszy bylby dla Ciebie Panasonic Lumix DMC LX-3 :?:
Nowka od 1138pln, ale uzywka na gwarancji na allegro od 880pln: http://allegro.pl/panason...2004540065.html

Aszex - Sro 21 Gru, 2011

progressive, oczywiście możesz sprawdzić czy pasuje Ci auto samsunga pożyczając od znajomego ;)

Aszex napisał/a:
możesz sprawdzić czy pasuje Ci auto samsunga pożyczając od znajomego

Pozycz EX`a od brata i zrob sesje testowa :smile:

Aszex - Sro 21 Gru, 2011

ex brata też możesz pożyczyć i zrobić sesję testową... :twisted:

dobrze że samsung nie robi samochodów ;)

W sumie nie wiem czemu nie wpadłem na ten pomysł :D . Jutro przetestuje sobie tego samsunga.
wielbicielxx - Czw 22 Gru, 2011

Trzeba liczyć się z tym że jakikolwiek aparat nie kupisz chcąc robić dobre zdjęcia trzeba się tego uczyć- fotografia to sztuka i trzeba poświecić czas na naukę. Ludzie kupują sprzęt i myślą, że sprzęt odwali robotę za nich :mrgreen: Kupują aparat myślą, że zrobią super zdjęcia nie mając pojęcia o niczym, kupują keyboard myślą, że włączą rytm i będą umieli grać itd.itp. EX1 to super sprzęt i testy, które mu zrobisz pokażą tylko jedno- ile książek musisz poczytać i ile czasu poświecić, żeby zrozumieć o co chodzi w fotografii. Jeśli nie masz czasu i samozaparcia nie lubisz czytać kup lepiej sobie konsolę do gier :mrgreen:

PS. taka refleksja dla początkujących fotografów ogólnie. :roll:

progressive - Czw 22 Gru, 2011

Niedawno wróciłem z pierwszej sesji fotograficznej w moim życiu :D . No cóż jak dla Mnie zdjęcia robione tym aparatem są super ( w porównaniu do tego co miałem wcześniej to nie ma co porównywać, miałem kiczowatą pchełkę sony w120 ). Jednak jak brat zobaczył zrobione przeze Mnie zdjęcia to powiedział żebym kupił sobie aparat który lepiej współpracuje w trybie auto, i żebym nie męczył samsunga w takim trybie. Fakt jak zobaczyłem jego zdjęcia zrobione tym aparatem to nie ma co porównywać. Wszystko ustawione manualnie dopiero pokazuje możliwości tego aparatu.
I teraz pytanie czy jest jakiś aparacik który robiłby dobre zdjęcia w trybie auto ?? (nie zlinczujcie mnie za takie pytanie ). Wiem że auto jest dla lamusów ale przyznaje że jak narazie jestem na takim poziomie :D . Z czasem kupiłbym coś lepszego a narazie miałbym coś do robienia zdjęć na moim poziomie czyli lichym.

wielbicielxx - Czw 22 Gru, 2011

Przeczytaj mój poprzedni post- kup EX1 i czytaj i ucz się. Jak kupisz jakiś aparat małpkę i będziesz robić zdjęcia na auto to niby jak masz zamiar się nauczyć żeby z czasem kupić coś lepszego. Nie męcz samsunga na auto jak brat ci mówi tylko zanim zaczniesz go męczyć zdobądź wiedzę teoretyczną to jest nieuniknione i jak pisałem wybór aparatu nic w tej materii nie zmienia.
Aszex - Czw 22 Gru, 2011

Po co 2x płacić za to samo? Podoba Ci się tryb auto i to co robi na manualu. Dokup książki i się ucz, gdy będziesz chciał. Aparat z dobrego źródła, na gwarancji i chyba za rozsądne pieniądze. Zrób sobie prezent na Święta. :mrgreen:
Sunders - Czw 22 Gru, 2011

progressive napisał/a:
czy jest jakiś aparacik który robiłby dobre zdjęcia w trybie auto ??

Sa - np. Canon PowerShot G12, G11; Panasonic Lumix DMC LX-5, LX-3 :smile:

Aszex - Czw 22 Gru, 2011

To dobry wybór, może nawet lepszy... :twisted:
progressive - Czw 22 Gru, 2011

Sunders napisał/a:
progressive napisał/a:
czy jest jakiś aparacik który robiłby dobre zdjęcia w trybie auto ??

Sa - np. Canon PowerShot G12, G11; Panasonic Lumix DMC LX-5, LX-3 :smile:

Z zakupem poczekam do stycznia ew lutego, bo przed końcem roku nie ma zbytnio sensu kupować. Poczytałem troszkę o tych aparatach i ten G11 bardzo mi się podoba aczkolwiek ten lx-3 również jest bardzo fajny.

Dziękuję wszystkim za porady.

wielbicielxx - Pią 23 Gru, 2011

Tylko nie myśl, że skoro za G11 czy LX3 zapłacisz drożej niż za EX1 to coś zyskasz- w jednym tracisz odchylany LCD w drugim jasne szkło.
progressive - Pią 23 Gru, 2011

Tak sobie porównywałem i ten LX3 jakoś bardziej mi podchodzi. Dobrą sprawą jako dodatek jest nagrywanie w 720p w 30 klatkach. Może mi się to nie przyda ale jak już jest. A powie mi ktoś jeszcze jak jest w kątem widzenia jeżeli chodzi o wyświetlacz w tym LX3 ?? Wiem że nie bedzie tak czytelny jak obracany, ale może nie jest najgorzej ?
wielbicielxx - Pią 23 Gru, 2011

LCD w EX1 jest lepszy jeśli chodzi o pracę w słoneczne dni i katy widzenia. LX3 nagrywa w HD ale bez ciągłego ustawiania ostrości.