|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Luneta do obserwacji nieba i przyrody.
misiu36 - Czw 19 Sty, 2012 Temat postu: Luneta do obserwacji nieba i przyrody. Witam pierwszy raz, wiele czytałem na tym forum i mam pytanie.Interesuje mnie luneta powiedzmy do 1200 obserwacja przyrody i nieba.Ważne żeby można było podpiąć aparat lustrzankę mój aparat to Olympus e520.
Dawid1984 - Czw 19 Sty, 2012
misiu36 napisał/a: | Ważne żeby można było podpiąć aparat lustrzankę mój aparat to Olympus e520. | Będzie ciężko nie lepiej jakiś kompakt podłączyć,na czym zamierzasz to w ogóle postawić bo to ważne?Co do lunety ile w ogóle możesz na całość przeznaczyć?
kivirovi - Czw 19 Sty, 2012
Jesli oczekujesz zdjec jako takich, to jedyne do czego warto lustrzanke podlaczyc to Celestron C5 (1800zl). Poza tuba do obserwacji przyda ci sie reduktor ogniskowej x0,63 za ok. 700zl i adaptery za ok. 150zl, wtedy fotografujesz w ognisku glownym, gdzie telep jest obiektywem manualnym 1250/10 lub 787/6,3 z reduktorem. Biorac pod uwage duzy crop, i tak masz barzo dluga ogniskowa.
http://deltaoptical.pl/lu...-xlt,d1230.html
http://deltaoptical.pl/ko...n-f63,d875.html
Fotografowanie lustrzanka przez okular jest porazkowe, a przez barlowy tez daje bardzo kiepskie wyniki na ptakach. Mozliwe, jesli masz jakis staloogniskowy, nalesnikowaty o ekwiwalencie 70-100mm.
Raczej bym sie nie pchal w laczenie lustrzanki z luneta.
misiu36 - Pią 20 Sty, 2012
No to wszystko jasne,Pytanie jaka luneta do przyrody i astronomii pomijając sprawę podpinania aparat.Warta jest zakupu Luneta Celestron Ultima 80 20-60x80 lub co proponujecie.
Miszelos - Wto 08 Maj, 2012
To i ja się podepnę pod temat:
Szukam sprzętu do obserwacji przyrody i kosmosu (Księżyc, inne planety). Po przestudiowaniu tego forum zastanawiam się nad następującymi sprzętami:
1. Luneta Delta Optical Titanium 65ED
2. Luneta Celestron Ultima 80ED
Pozostaje jeszcze wybór statywu. Kompletnie nie wiem. Zdaję się na Waszą poradę.
Nie znam się kompletnie na tego rodzaju sprzęcie więc kolejne moje pytanie to czy mogę dokupić (i jeśli tak to jakie) akcesoria do zwiększenia zoomu?
Pozdrawiam,
Michał
Arek - Sro 09 Maj, 2012
Miszelos, obie lunety fajne. Do astro zawsze większa średnica będzie lepsza. W DO 65ED możesz stosować okulary 1.25 cala więc zawsze dokupisz jakiś model o ogniskowej 4-5 mm, żeby uzyskać powiększenie na poziomie 80-100x. Większego przy tym obiektywie nie warto stosować. Nie wiem czy Ultima pozwala na stosowanie standardowych okularów 1.25"...
Statyw polecam solidny np. z dobrą głowicą olejową. Pomyśl nad połączeniem jakiegoś Al-Mg Sirui z głowicą olejową Manfrotto lub głowicą z mikroruchami.
Miszelos - Sro 09 Maj, 2012
Dzięki za odpowiedź. Właśnie mam dylemat ponieważ nie wiem na który się zdecydować.
Czy warto jednak dopłacić prawie drugie tyle do Ultimy 80ED, czy kupić tańszy DO 65 z okularem?
Czy chodziło Ci o te okulary?
http://deltaoptical.pl/ok...65ed,d2148.html
http://deltaoptical.pl/ok...65ed,d2149.html
Który będzie lepszy?
Pozdrawiam, Michał
kivirovi - Sro 09 Maj, 2012
Jak Ultima ED to lepiej nowszą Celestron Regal. Przynajmniej obsługuje 1,25 cala bezproblemowo. Dylemat średnicy pozostaje.
Miszelos - Sro 09 Maj, 2012
Jeszcze myślałem o Lunecie Celestron C5 Spotter. Jak to się ma do 80ED?
[ Dodano: Sro 09 Maj, 2012 21:00 ]
Co w takim razie zyskuję kupując Celestron Regal 80F-ED ? Jest droższa, to napewno - tylko czy warto?
Do tego zestawu nada się ten statyw?
http://fotozakupy.pl/stat...pokrowiec,9875s
a może ten (cena zabija)
http://www.foto-tip.pl/sk..._mg-p-2091.html
kivirovi - Sro 09 Maj, 2012
Ten velbon sie do niczego nie nadaje. Siuri to jest absolutne minimum.
Regal nie jest droższy do Ultima ED. Zyskujesz kompatybilność z okularami astronomicznymi 1,25"cala, ktore sa tanie i latwiej dostepne rónież na rynku wtórnym. Przy zastosowaniach astro jest to bardzo wazne. Producent deklaruje tez fluoryt zamiast ED. Nie porównywałem bezpośrednio, ale Regal ma ładniejszy obraz niz Ultima ED. Ja bym wolał Regal o wiele bardziej.
Co do C5 to mam go. Do astro jak najbardziej sie nadaje, do ptaków tez jako zastosowanie poboczne. Goły C5 trzeba docelowo doposazyc w kolejne okulary, kątówki, Regal tego nie wymaga. W stosunku do Regal 80, C5 bedzie wymiatał w astro. W stosunku do 100mm juz sie zrównają. Regal jest dodatkowo mniejszy (nie jest lżejszy) i uszczelniony. W skrócie przy priorytecie astro C5 ma większy sens niz Regal 80, przy priorytecie ptaki chyba jednak Regal.
Z lustrzanką tylko C5 ma sens. Podpiąć się da. Warto od razu pomyśleć o bardzo dobrym montażu, jesli zdjęcia mają byc astro. W takim wypadku SE5 ma większy sens niż spotter, ale cena przeraża. Poza tym w astro też Omni c5 jest dobra opcja z paralaktykiem. Ze względu na znaczny crop Olympusa warto kupić reduktor-korektor x0,63 za 700zł.
Miszelos - Czw 10 Maj, 2012
Jasny gwint! To już się pomału robi 3000zł. I przy okazji nowy dylamat: czy spottera C5 czy Regal 80F-ED? Chciałbym uniwersalny przyrząd: podpatrzeć gwiazdy i przyrodę.
Teraz już kompletnie mam mętlik w głowie.
kivirovi - Czw 10 Maj, 2012
W sytuacji niebo i przyroda ja polecam 100mm refraktor. I jesli dodasz ED to rzeczywiscie robi sie 3000zł a wciąż nie podłączysz tego ze swoim aparatem. Ja bym radził opcję używania lustrzanki odpuścić. Bez ED kosztuje to zakładane 1500zł a aberrację chromatyczną dostajesz gratis w pakiecie.
Jesli ma byc pod wspomniany aparat, to C5 rzeczywiscie ma sens. Trudno jednak powiedzieć, czy zdjęcia 1250/10 cie zadowolą z cropem x2. Dostaniesz też tylko lunetę 50x127 i w zasadzie taka konfiguracja jest do zniesienia przy obserwacjach nieba ale do przyrody standardowo potrzebujesz większego pola widzenia a mniejszego powiekszenia. Reduktor o którym wspomniałem pod aparat i tak musisz kupic, więc załóżmy, że to jedyny wydatek na początek (700zł). Z nim uzyskasz w wizualu 32x127 co sie w miare nadaje do przyrody. Potem dokupisz 2. okular: albo zoom albo krótki (400-600zł).
W porównaniu z nimi zakup DO TItanium jest w zasadzie zamknięty i co najważniejsze masz dobry zoom na pokładzie. Mozesz dokupic jeszcze 2 okulary delty, ale to na początek niekonieczne. Bedziesz miał lunete, ktora sie super nadaje do przyrody ale w astro ma ograniczony średnicą zasięg gwiazdowy. Nie nadaje się ona zupełnie do wspomnianego aparatu, ale ponieważ jest teraz z lunetą adapter na gwint T w promocji to po zakupie T2-Olympus (50zł) sam się bedziesz mogł o tym przekonać. Nie ma też co dramatyzować, jak za 5 lat bedziesz miał więcej kasy to kupisz coś większego (80-100ED lub Newton 8"), a DO zostanie jako luneta podróżna.
Powiem tak: nie muszę podłączać aparatu photo. Zależy mi tylko na obserwacjach nieba i przyrody i tu muszę znaleźć "złoty środek". Czyli ostatecznie na co postawić?
RB - Czw 10 Maj, 2012
No, na astronomii to się absolutnie nie znam, ale do przyrody to C5 jest raczej hardkorem a nie jakims tam kompromisem. Fakt, obraz na duzym powiekszeniu jest bardzo dobry (gorzej z małymi powiększeniami, które dość niełatwo osiągnąc... ), zdjęcia tym wyjdą dobrze, ale mobilność tego jest mocno żadna. I wymaga dużej, solidnej i drogiej podpórki z naprawdę nietanią głowicą.
jutomi - Czw 10 Maj, 2012
Jeśli zależy Ci na mobilnym, "plecakowym" refraktorze 100ED f/6
Jeśli potrzebujesz czegoś uniwersalnego do do obserwacji asrtronomicznych w powiększeniu 12-240x,
Jeśli potrzebujesz obiektywu 600/6 do podpięcia dowolnej lustrzanki,
Jeśli bez problemu uniesiesz 11kg szpeju optycznego w plecaku 60l,
To polecam Ci moje sprawdzone rozwiązanie:
http://astropolis.pl/topi...-1006-recenzja/
Pozdrawiam.
A co powiecie na taki zestaw?
http://deltaoptical.pl/bl...f-ed,d1700.html
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,9875s
RB - Pią 11 Maj, 2012
Chcesz kupić jedną z cięższych lunet w swej klasie wielkościowej, ponad 2 kg kabana i postawic na naprawdę wątłych patyczkach. Opcja dość ryzykowna. Zawieje, poleci.
kivirovi - Pią 11 Maj, 2012
Tak jak pisze RB, statyw jest za slaby, do kazdej lunety niezaleznie od masy. Nie podzielam zdania, ze im ciezsza luneta tym ciezszy albo wiekszy musi byc statyw. Statyw musi byc odpowiednio ciezki i stabilny, a ten taki nie jest.
A regal nie jest zlym pomyslem. W zasadzie trudno wymyslic cos lepszego za ta sume.
Miszelos - Pią 11 Maj, 2012
Ten mi się podoba
http://www.foto-tip.pl/sk..._mg-p-2091.html
I widzę, że go polecacie więc pewnie klepnę zakup.
RB - Pią 11 Maj, 2012
OK, jak się Ci podoba, to go sobie kup. Tyle, że to zaledwie połowa. Głowicę do tych nóg będziesz potrzebował.
Przy okazji, to dość lekkie ale raczej średnio wysokie nogi. Sadzę też, że obciążalnośc 15 kg to w wypadku tego produktu chyba trochę na wyrost. Niemniej IMO pod lunetę winno starczyć.
BTW - nie polecam, nie "nie polecam", nie znam tego produktu. Ponoć złe nie są.
Miszelos - Pią 11 Maj, 2012
No, dobra. Poproszę w takim razie o Twój typ tylko kompletny (bo nie wiedziałem że coś jeszcze muszę dokupić...) i żeby nie zrujnował mi kieszeni
kivirovi - Pią 11 Maj, 2012
Drogi ten twoj statyw, a stare dobre manfrotto wcale nie jest droższe (ze wszkazaniem do astro):
http://www.cyfrowe.pl/apa...tto-055xdb.html
a jesli ci mniejszy wystarczy:
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,8917s
Głowica min.
http://www.ceneo.pl/Staty...j-manfrotto+391
lub lepiej 128:
http://www.ceneo.pl/Glowi...j-manfrotto+128
Komplet:
http://fotozakupy.pl/stat...erunkowa,15935s
nie do astro i tylko jesli jestes niezbyt wysoki, a luneta kątowa.
Miszelos - Sob 12 Maj, 2012
Bardzo Ci dziękuję za pomoc. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak zdecydować się w końcu na optykę. Bo tu dylemat największy...
RB - Sob 12 Maj, 2012
jak nogi manfrotto 055 lub 190 to raczej nie seria XDB. Sposób blokowania nóg na motylki jest dość średnio wygodny.
W grę cały czas wchodzi jeszcze DO 65ED. Jeżeli wybór by padł na niego to czy np. taki statyw będzie ok?
http://allegro.pl/a2241-p...2255023714.html
Zaznaczam, że mam 180cm wzrostu.
kivirovi - Sob 12 Maj, 2012
Może być za niski.
Ok. A w takim razie takie coś:
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,6959s
albo
http://fotozakupy.pl/stat...pokrowiec,6961s
?
Nie bardzo mogę pojąć czym się różnią...
Santre - Nie 13 Maj, 2012
Podepnę się pod temat i zapytam ostatnio widziałem lunetę Vortex Nomad 20-60x60 ciekawe czy ktoś miał do czynienia. Również jestem zainteresowany zakupem lunety i w cenie do 1500 to najlepszym wyborem będzie chyba delta.
Dawid1984 - Nie 13 Maj, 2012
Santre napisał/a: | Również jestem zainteresowany zakupem lunety i w cenie do 1500 to najlepszym wyborem będzie chyba delta. |
Świetnym wyborem będzie nikon spotting scope RAIII 65 ostatnio obserwowałem przez tą lunetę .
I szczerze powiem ze mile mnie zaskoczyła i jak najbardziej jest warta zakupu.
Santre - Nie 13 Maj, 2012
Dawid a który okular będzie odpowiedni ?.
Miszelos - Nie 13 Maj, 2012
No właśnie jaki okular i jak wypada ta luneta w porównaniu do Delty 65ED? Którą wybrać?
RB - Nie 13 Maj, 2012
Santre napisał/a: | Dawid a który okular będzie odpowiedni ?. |
stałoogniskowa x30. Wersja nie DS. Chyba, że również do digiskopingu, wtedy x20DS lub x30DS. Zooma w tej klasie unikać.
Dawid1984 - Pon 14 Maj, 2012
np : stało ogniskowy od 20x/25x do 30x .
Miszelos - Pon 14 Maj, 2012
Czy kupując np DO 65ED bez szukacza (tak jak np. w nikonie) nie będę miał utrudnionej obserwacji np przelatujących samolotów albo ptactwa? Czasem znalezienie "z ręki" lornetką interesującego celu w ruchu jest utrudnione...
Miszelos napisał/a: | Czy kupując np DO 65ED bez szukacza (tak jak np. w nikonie) nie będę miał utrudnionej obserwacji np przelatujących samolotów albo ptactwa? |
Kwestia wprawy, bo dłuższym użytkowaniu nie będziesz miał problemów ze znalezieniem.
Co do nikona to tu masz kompletny zestaw : http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=3518
Miszelos - Pon 14 Maj, 2012
Tak, widziałem ten zestaw. Jednak w porównaniu do DO 65ED wypada gorzej ponieważ ma okular x20 a DO w regulacji do x48. A w przypadku obserwacji astronomicznych ( i nie tylko) odczuję boleśnie tą różnicę.
Miszelos napisał/a: | Tak, widziałem ten zestaw. Jednak w porównaniu do DO 65ED wypada gorzej ponieważ ma okular x20 a DO w regulacji do x48. A w przypadku obserwacji astronomicznych ( i nie tylko) odczuję boleśnie tą różnicę. | Ja mogę Ci podpowiedzieć w kwestii obserwacji ptaków na astronomii się niestety nie znam .
Miszelos - Pon 21 Maj, 2012
Ok. Zmiana planów:) Stwierdziłem, że DO 65ED będzie za słaba i czaję się teraz na Celestron Regal 80F-ED albo 100 F-ED. Pytanie tylko czy warto wejść w 100-kę ? Co zyskam kupując większe szkło w tym przypadku?
kivirovi - Pon 21 Maj, 2012
Ostatnio byłem w salonie Delty i wnikliwie sobie porównałem w warunkach sklepowych Regal 65 i DOT 65. Powiem tak. To są zbliżone lunety.
Wielkie pole widzenia w DOT (60-70 st.) poraża. Zas sama luneta jest mała i krótka, a zaskakujaco solidnie wykonana. Zdjecia Delty tego nie oddają. W okularze zoom widac znikomą aberrację na brzegu pola. Obraz praktycznie po sam koniec nie traci na uzyteczności, nieznacznie ciemnieje powyzej 40. Niestety na minus zaskoczyły mnie okulary 22x i 38x. Bardzo podbijają aberracje chromatyczną i zwłaszcza 38x nie warto kupować.
Co do Regala, to zoom jest nieznacznie gorszy pod względem jakości obrazu i wyraznie pod względem pola widzenia (40-60 st.). Jest za to wolny od aberracji chromatycznej i to jest znaczaca różnica. Tu obraz ciemnieje nieco wcześniej, ale nie jest to jakas wielka różnica. Wstawiłem okular DOT 22x i 38x (nie pasują) i okazało się, ze z Regalem sa od AC wolne. To pokazuje klase Regala.
Co sie zas tyczy średnicy, to zdolność rozdzielcza, jak i jasność zmianiają sie z polem powierzchni obiektywu, co znaczy, że 65mm ma 2,3x mniej niż 100mm. Zestaw w zasadzie robi sie cieższy o róznice mas lunet ( 100-65 to ok. 1kg ), bo nie zamierzasz stosować montażu z przeciwwagą. Do astro 100 to jest to.
Miszelos - Pon 21 Maj, 2012
Dzięki Kolego za cenne informacje. W takim razie jeżeli chcę użyć lunety bardziej do astro to nie ma sensu pchać się w 65-tki. Pozostaje nadal dylemat czy Regal 80 czy 100mm?
I pytanie laika: czy do obserwacji np. Księżyca, Saturna itp stosuje się w lunetach jakiś filtr?
kivirovi - Pon 21 Maj, 2012
tak, stosuje sie całą mase filtrów, do Księżyca stosuje sie filtry szare, bo Księżyc jest za jasny, do planet i mgławic poprawijące kontrast. Są tez filtry blokujące część widma, która zaburza obserwację. Sa one nakręcane na okular od wewnątrz. Nie wiem, czy zoom w Regalu ma taki gwint. Może być problem z tym, czy okular z filtrem bedzie pasował do gniazda w lunecie. Regal jest lunetą dość uniwersalną, ale raczej do mglawic niż do planet.
Santre - Wto 22 Maj, 2012
Kivirovi czyli Luneta delty do zastosowań obserwacyjno-ziemskich się nadaje znakomicie. Nie mam kiedy podjechać do salonu delty i chyba się skuszę na sprzedaż wysyłkową. Obawiałem się trochę o jakość wykonania ale jak piszesz że jest ok to bardzo dobra informacja.
Miszelos - Wto 22 Maj, 2012
No właśnie czego nie zobaczę w kosmosie kupując DO 65ED zamiast Celestrona Regala 80 F-ED?
I czy naprawdę warto dać 2x tyle za niego co za Deltę? Bo jeśli różnica będzie niewielka to wybór jest prosty i ekonomiczny...
kivirovi - Wto 22 Maj, 2012
Luneta jest bardzo dobrze wykonana. Regla zresztą jak na takie pieniądze też. Wątpię, żeby ktoś kupując Regala lub DOT oddał ją i kupił coś lepszego za podobne pieniądze.
Jesli miałbym określić czym się różni zadowolony użytkownik DOT i Regala, to tym, że ten od DOT bedzie miał tylko zooma kupionego w zestawie, a ten od Regala kupi jeszcze kilka okularów astro lub foto. Na tym polega niewielka przewaga Regala.
Miszelos, Twoje pytanie sprowadza się do tego, po co komu wieksza średnica. Na tej podstawie się oblicza zasięg gwiazdowy. Przy mniejszej średnicy będzie niższy i niektórych obiektów znajdujących sie blisko siebie nie odróżnisz jako odrębnych. Podobnie pierścienie Saturna.. zapewne, bo jestem astroteoretykiem tylko... Dlatego ludzie kupują APO do 125mm i wtedy osiągają, ze zacytuję RB, "satisfakszjon".
Słyszałem, że Regal 80 ciemnieje ze wzrostem zooma mniej więcej od ok.40x. Wybór jest ciężki jak dla mnie, ponieważ z jednej strony cena, z drugiej waga x2 - jednak, obraz - jak mi się wydaje - na 80mm będzie bez porównania do 65mm. Chodzi mi o zasięg kątowy, jasność i szczegółowość. Czy mam rację?
RB - Wto 22 Maj, 2012
Miszelos napisał/a: | No właśnie czego nie zobaczę w kosmosie kupując DO 65ED zamiast Celestrona Regala 80 F-ED?
I czy naprawdę warto dać 2x tyle za niego co za Deltę? Bo jeśli różnica będzie niewielka to wybór jest prosty i ekonomiczny... |
Chłopie, jak potrzebujesz prostego i ekonomicznego wyboru to kup se lornetke 10x50 najtańszej jeszcze dychającej firmy (siakis Bresser czy inny DO wojażer) i badż kontent. Bo masz przyrzad do patrzenia za 150 złotych. Ewentualnie, jak ma być luneta to weź Samyanga i 2x taniej od DO dostaniesz już coś rozsadnego.
A jak chcesz patrzeć w gwiazdy, masz na Regala i nie straszna Ci masa, to bierz Regala 100. Nie osiemdziesiątke ale setkę. Zasięg gwiazdowy Ci wzrosnie zdecydowanie. W nocy więcej zobaczysz im więcej światła Ci do rury wpadnie. A w 100 ci wpadnie 2,36 raza więcej światła niż w 65.
DO to jest typowa niedroga, niewielka luneta na ptaki, w której wsadzono jakieś tam szkła ED aby aberracja chromatyczna nie była totalnie koszmarna (takie wymiary tej rurki...) i dano znośnego zooma, którego zamiana na jakikolwiek inny okular jest stosunkowo problematyczna. To ma być poręczne małe patrzydełko z w miarę niezłym obrazem w jasny dzionek. I tyle.
Jeśli słyszałeś, to pewnie ode mnie Internet jest mały...
Ciemnieje ale nieznacznie, powiedziałbym, że dopiero od 50x. Tu jest różnica w stosunku do Ultima ED, że 60x jest wciąz dobre. W DOT to to najwyższe się niewiele różni od niższych. Okular DOT jest ciut lepszy, ale aberracja większa. Poza tym do astro nie wystarczy ci sam zoom na dłuższą metę. Kiedyś kupisz stały do planet (6-4mm, 100-150x). A do rozległych obiektów coś w stylu 20-25mm, aby uzyskać ponad 3 stopnie i to koniec wydatków. W astro, powtarzam, większej masy bym nie demonizoawał, ale pisze bo zachecam do 100mm. Jak by było 125mm za 4 tys i do 3,5kg to nie wiem czy bym sam się oparł.
Dobra, to już wiem na czym stoję. Pozostaje wybór Celestrona 80mm albo 100mm no i statywu do tego.
Zaznaczam, że nie będę prowadził obserwacji przy silnym wietrze i skrajnych warunkach pogodowych. Zależy mi na szybkiej reakcji - np. przy namierzaniu samolotów na wysokościach przelotowych.
RB - Wto 22 Maj, 2012
Wiatr nie ma tu specjalnie nic do rzeczy... będziesz patrzył w góre, więc niestety, statyw zdałoby sie miec niezbyt niski. Na mój gust statyw poniżej 7 stów będzie raczej sztukowaniem nędznej rzeczywistości.
Natomiast... Ty chcesz mieć lunetę do wszystkiego. To niełatwa sprawa. Albo wybierasz pod kątem najistotniejszego zastosowania, albo wybierasz parametry takie które z jakims tam bólem załatwią wszystkie cele (ale niekiedy kosztem pożadanych cech...).
A zooma do Regala to IMO szybko uzupełnisz stałoogniskowymi. Zaś potem nie jest wykluczone, że wyrzucisz go całkowicie
Rany... to od razu powiedz co kupić żebym oszczędził sobie wydatku
RB - Wto 22 Maj, 2012
Zooma masz niejako w cenie. Bez tego okularu tej lunety nie kupisz. Nie jest jakoś zły, tylko... po prostu zoom porównywalny z niezłym okularem stałoogniskowym to kosztuje niejednokrotnie więcej niż ten korpus, o który pytasz. A stałoogniskowe 1.25 cala bardzo fajne kupisz w przypływie gotówki za niewielkie kilka stówek.
Statyw - IMO min. manfrotto 055 (jakikolwiek wariant, można najtańszy) i głowica manfrotto 128rc. Możesz spróbowac przyoszczędzic na nogach, ale kup stosunkowo wysokie aluminiaki, tak abyś w zadnym wypadku nie musiał wyciągac kolumny środkowej. Natomiast ta głowica to moim zdaniem absolutne minimum jeśli masz szybko wodzić za celem. IMO na tym elemencie zestawu ciężko będzie bardziej przyoszczędzić. Tylko sprawdź czy 128rc da Ci odpowiedni kąt podniesienia...
Jeszcze pozostaje do wyboru takie coś jak lornetki astronomiczne.
Np: http://astromarket.pl/lor...110-marine.html
Tylko pytanie czy jest sens kupować takie coś jeśli mam już Olympusa EXWPII 10x42?
Bardzo dobry pomysł, obserwuje się fajnie, gorzej z prowadzeniem. Jest długa i cięzka i trudno się to stabilizuje na statywie przy patrzeniu w zenit. Czy ja Ci nie linkowałem kątowych 70mm?
Witam,
Nie, nie linkowałeś ...ale przewaliłem trochę nasze forum i znalazłem wątek nt. tego cacka:
http://astromarket.pl/lor...110-marine.html
To by było coś...ale kwalifikuje się to raczej do zamontowania na stałe na balkonie albo na działce, a nie przenoszenie z miejsca na miejsce. A szkoda, bo widoki na niebo miałbym pewnie rewelacyjne.
Abs - Wto 29 Maj, 2012
Kątowe to najlepsze rozwiązanie do astronomii - podobnie z teleskopami. Do lornet prostych w zasadzie potrzebny żuraw lornetkowy lub inne rozwiązanie kwalifikowane a to samo w sobie podnosi cenę.
|
|