forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Z serii: Jak zrobić takie zdjęcie?

4motion - Czw 26 Sty, 2012
Temat postu: Z serii: Jak zrobić takie zdjęcie?
Witam,
mam pytanko jak zrobić podobne zdjęcie
.

Chodzi mi o odcięcie tła aby było takie czarne. Wiem że to zdjęcie nie jest bardzo dobrym przykładem ale myślę że będziecie wiedzieć o co mi chodzi.

Posiadam : 60D, 430ex, 50 1.8 II,Sigma 17-70 i chęci.

Dzięki i pozdrawiam.
Łukasz

jaad75 - Czw 26 Sty, 2012

4motion, było już bardzo wiele razy - lampa bardzo blisko obiektu, tak by nie świeciła na tło i ekspozycja na tę lampę.
mnich - Czw 26 Sty, 2012

4motion, domykasz przysłonę-mocno-(ogranicza "moc" lampy), włączasz lampkę, niskie ISO, skracasz mocno czas tak aby światło zastane się nie zarejestrowało... i pstryk

Rozumiem że palnik w kierunku ''obiektu''?

4motion napisał/a:
Rozumiem że palnik w kierunku ''obiektu''?
Tak, ilość światła maleje z kwadratem odległości, więc istotnym jest by dystans był jak najkrótszy. Oczywiście możesz dla ułatwienia zawęzić strumień, tak by wiązka padała tylko na oświetlany obiekt. No i oczywiście niekoniecznie musi to być błysk, chociaż z błyskiem będzie Ci łatwiej wygasić pozostałe światła.

jaad75 napisał/a:
dla ułatwienia zawęzić strumień, tak by wiązka padała tylko na oświetlany obiekt

Możesz mi powiedzieć jak to zrobić bo to chyba jest to czego tu nie wiem, bo jeszcze część światła doświetla mi tło.

Minimalna odległość ostrzenia tego obiektywu to 45cm jak daleko musi być tło?

trygław - Czw 26 Sty, 2012

Witam.
Zaciekawił mnie temat i postanowiłem również spróbować,niestety bez powodzenia. Coś robię źle i niestety nie wiem co.
Dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią więc nie ma co się zrażać.
Jeśli któryś z bardziej doświadczonych kolegów mógł by wytłumaczyć bardziej "po chłopsku" ;-) po kolei jak się do tego zabrać było by fajnie,jeśli nie to trudno...
Pozdrawiam
Tomek Marek

ps. Póki co posiadam tylko obiektyw 18-55 z zestawu KIT ,oraz canon 50 f1,4,a do tego lampę sigma EF-500

4motion napisał/a:
Możesz mi powiedzieć jak to zrobić bo to chyba jest to czego tu nie wiem, bo jeszcze część światła doświetla mi tło.
Np. pseudo snootem ze zwiniętej w rulon tektury.
4motion napisał/a:
Minimalna odległość ostrzenia tego obiektywu to 45cm jak daleko musi być tło?
Jak najdalej. Zgodnie z podaną wyżej regułą. Lampa musi być znacząco bliżej oświetlanego przedmiotu niż tła - wtedy nawet świecąc w kierunku tła ilość światła spadnie na tyle, że nie będzie istotna dla ekspozycji.

[ Dodano: Czw 26 Sty, 2012 21:42 ]
trygław, ale czego z powyższego nie zrozumiałeś?

jaad75 napisał/a:
Np. pseudo snootem ze zwiniętej w rulon tektury.

Pierwsze słyszę o takim cudzie, sprawdziłem na google jak to wygląda i jutro coś pokombinuje.

Dzieki Jaad.

Tomasz_FK - Czw 26 Sty, 2012

Na tym konkretnym zdjęciu powyżej, prawdopodobnie niebagatelną rolę odgrywa czarny podkoszulek lub sweter, żeby nie zapomnieć o oczywistościach. :wink:

Tomasz_FK, w przypadku tego zdjęcia oczywiście masz rację... :smile:
trygław - Czw 26 Sty, 2012

Jaad75 może nie do końca chodzi o to czego nie rozumiem,tylko o to że nie wychodziło mi to co było zamierzone,czyli ciemne tło.Problemem było punktowe oświetlenie,jak również (tak mi się wydaje) kąt lampy. Po założeniu "pseudo snota" było lepiej,ale nie zadowalająco (no i modelki poszły spać ;-) ),dopiero po skierowaniu snota w dół i zmniejszeniu jeszcze otworu snota tło jest ciemne,nie czarne ale bardzo ciemne.
Jutro będę dalej ćwiczył przy mniejszym oświetleniu pokoju,a jak coś mi wyjdzie to wkleję ;-) .

Tomasz_FK napisał/a:
Na tym konkretnym zdjęciu powyżej, prawdopodobnie niebagatelną rolę odgrywa czarny podkoszulek lub sweter, żeby nie zapomnieć o oczywistościach. :wink:

Tak to było w tym przypadku oczywiste ale Jaad wiedział o co mi chodzi.

trygław, problemem jest właśnie kąt lampy, ale także (a może nawet przede wszystkim) odległość od tła i parametry ekspozycji. Przymknij trochę przysłonę i przysuń lampę bliżej obiektu.
komor - Pią 27 Sty, 2012

trygław, zasadniczo idealne czernie to się też wyciąga w postprodukcji, jeśli oryginalny plan zdjęciowy czy układ światła tego nie zapewnia. W przypadku pojedynczego zdjęcia bardziej może się opłacić (czasowo) doczernienie w komputerze. Przy większej ilości zdjęć opłaca się maksimum efektu uzyskać na planie zdjęciowym (no i nauka przy tym jest), ale i tak warto coś dopieścić w komputerze.
Usjwo - Pią 27 Sty, 2012

No i jak duz czarnego (lub bialego), to wazny jest pomiar swiatla i ewentualna korekta, zeby "dwunastoprocentowoszaro" nie wyszlo.
Jak to waruki "studyjne" to aparat w manualu i lampy tez w manualu.

jaad75 - Pią 27 Sty, 2012

Usjwo napisał/a:
No i jak duz czarnego (lub bialego), to wazny jest pomiar swiatla i ewentualna korekta, zeby "dwunastoprocentowoszaro" nie wyszlo.
Przy niewielkiej odległości lampa/obiekt automatyka zredukuje energię błysku tak, by nie przepalić obiektu głównego, więc odległe tło siłą rzeczy pozostanie niedoświetlone.
Usjwo napisał/a:
Jak to waruki "studyjne" to aparat w manualu i lampy tez w manualu.
Aparat w manualu zawsze, lampa w sumie może być w TTL-u lub w trybie "tyrystorowym", o ile lampa te tryby posiada.
pasiasty - Pon 30 Sty, 2012

Jest jeszcze coś takiego jak czarne, aksamitne tło fotograficzne. Drogie, ale "doskonale czarne". Z tym, że na tym świetnie widać wszystkie paproszki.
4motion - Wto 31 Sty, 2012

To raczej do zastosowań domowych, ale niestety "model" nie chce współpracować i nie da się nic z nim ustrzelić fajnego. :(
Przynajmniej wiem już jak zrobić takie zdjęcie. :)