|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Jaki aparat z wbudowanym światłomierzem?
nattllka - Nie 12 Lut, 2012 Temat postu: Jaki aparat z wbudowanym światłomierzem? Witam.
Obecnie jestem nieszczęśliwą posiadaczką Zenita 122, ponieważ prawodopodobnie jest on uszkodzony i naprawa nie będzie się opłacać. Dlatego pytam jaki aparat możecie mi polecić? Fundusze są niestety bardzo, ale to bardzo ograniczone, chciałabym aby nie był zbyt trudny w obsłudze i tak jak mój Zenit miał wbudowany światłomierz.
to mój poprzedni temat odnośnie ów Zenita (wklejam link z nadzieją, że ktoś może zdoła pomóc...) http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=18085
hijax_pl - Nie 12 Lut, 2012
nattllka, a nie prościej zewnętrzny światłomierz? Albo na Sunny/16 strzelać?
ghost - Nie 12 Lut, 2012
zenit zepsuty, więc dokupowanie światłomierza nie ma sensu, szczególnie że durny svierdlovsk kosztuje niewiele mniej niż jakaś praktica.
n. jakie masz szkła?
nattllka - Pon 13 Lut, 2012
hijax_pl no właśnie nie... ów Zenit 122 jest moim pierwszym analogiem i w zasadzie polubiłam jego mega prostą obsługę i prostotę działania wbudowanego światłomierza... sunny/16 to niezbyt dobra metoda mimo wszystko ma wady zależy mi na dobrze doświetlonych zdj. :>
ghost zenita raczej już w ogóle pod uwagę nie biorę, bo raczej naprawa wynosić będzie więcej niż jest on wart. chodzi mi raczej o kupno jakiegoś innego aparatu i najlepiej z wbudowanym swiatlomierzem...
hijax_pl - Pon 13 Lut, 2012
nattllka napisał/a: | zależy mi na dobrze doświetlonych zdj. :> | I zawierzasz wbudowanemu? Odważna jesteś
a czemu by nie? zatem czy mógłby mi ktoś polecić aparat z wbudowanym światłomierzem lub aparat nie drogi i oddzielny światłomierz? może coś na allegro?
nattllka napisał/a: | a czemu by nie? | Te w Zenitach nie były dość dokładne już na samym początku. A z biegiem czasu może być jeszcze gorzej...
a mógłbyś może polecić jakiś przyjemny w obsłudze aparat? jednak skłaniam się ku wbudowanemu światłomierzowi, właściwie niech to raczej nie będzie Zenit...
Może jakaś minolta z serii XD?
candy - Pon 13 Lut, 2012
Pentax Spotmatic
mam,używam,światłomierz działa bardzo dobrze,mogę całym sercem polecić - ale kupowałbym raczej na ebayu,te nasze z alledrogo to zazwyczaj nie mają najlepszej opinii
a i chciałabym aby miał korpus m42...
ghost - Pon 13 Lut, 2012
no to tania praktica, droższy pentax.
[ Dodano: Pon 13 Lut, 2012 21:01 ]
o jakiej kwocie myślisz?
Wujek_Pstrykacz - Wto 14 Lut, 2012
Praktica MTL 5B
lub MTL50
nazgul - Pon 20 Lut, 2012
candy napisał/a: | Pentax Spotmatic
mam,używam,światłomierz działa bardzo dobrze,mogę całym sercem polecić - ale kupowałbym raczej na ebayu,te nasze z alledrogo to zazwyczaj nie mają najlepszej opinii |
E tam.
Kupiłem Spotmatica SP na Allegro i działa jak burza. Ale akurat jeśli idzie o światłomierz to jego używanie w moim jest upierdliwe, nie wiem jak maja to rozwiązane inne podtypy Spotmatica (przełacznik pod pryzmatem). Jakbym miał brać, to już szukałbym czegoś z automatyką czasu naświetlania bo lubię pracować w preselekcji przysłony. Czyli coś z Pentaxów serii A lub P na przykład.
No, chyba że MUSI BYĆ M42...
Edit: W sumie to na M42 są przejściówki
Edit2: No, nawet nie musi być seria A i P.
stargar - Wto 08 Maj, 2012
Praktica MTL 5B
lub MTL50
espresso - Sob 02 Cze, 2012
Polecam nieco inny sprzęt. Minolta H-matic E. Dalmierzowiec. Po pierwsze obiektyw marzenie. Centralna migawki działa niczym stabilizacja. Doskonała automatyka. Zawsze cała błona idealnie nawietlona.
spootnick - Sob 08 Wrz, 2012
tak jak koledzy. Jak tanio to praktika. Moze nawet cos z serii elektronic. Nastepnie serie B np BMS B200 B100 BX 20 i do tego adapter pb na m42. No a dalej to po tanie minolty, pentakxy, nikony, canony z odpowiednimi do nich przejsiami na m42
sigmiarz - Sob 08 Wrz, 2012
espresso napisał/a: | Zawsze cała błona idealnie nawietlona. |
a to sprzęt wyjątkowy !
[ Dodano: Sob 08 Wrz, 2012 19:05 ]
Wadą Minolty jest to że jak obiektywy ktoś będzie chciał zaprzęgnąć do cyfry to wyląduje w systemie Sony, nie każdemu to odpowiada. Mimo tego polecam Minolta x300, wadą dla niektórych może być elektroniczna migawka, nie ma czasów unplugged, ale poza tym żadnych problemów, a obiektywy bardzo ok.
szuman - Pią 23 Lis, 2012
Fajną alternatywą dla Practiki z m42 jest Porst (produkowany przez Cosinę dla jakiejś sieci handlowej - stąd ta nazwa). Sam posiadam Porsta C-TL i dosyć go sobie chwalę (zainteresowanych krótką charakterystyką Porsta C-TL zapraszam tutaj). ISO do 1600, migawka metalowa o pionowym przebiegu do 1/1000s, duży wizjer ze sporym pokryciem kadru. Co do wizjera, to jedynym minusem jest słabsza matówka, niż w np. Zenitach, tj. słabszy raster, bez klina i szybko ciemnieje. Ale bez tragedii, po prostu gorzej, niż w Zenku, który dla wielu może być punktem odniesienia. Z moim Porstem radzili sobie z nim nawet ci, dla których fotografia to małpka, tudzież komórka.
|
|