forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaka hybryda do 2000 zł?

maci3j - Czw 23 Lut, 2012
Temat postu: Jaka hybryda do 2000 zł?
Witam,

Jeśli piszę w złym dziale to z góry przepraszam.

Planuję zakup hybrydy (nie mam większego pojęcia o fotografii, więc nie potrzebuję lustrzanki). Mogę na nią przeznaczyć max 2000 zł - wolałbym nowy sprzęt. Mam zamiar fotografować podczas wakacji, rodzinnych imprez, pewnie też na co dzień trochę krajobrazów lub makro. Mam dosyć kompaktówek, które przy odrobinie gorszym oświetleniu nie dają rady. Liczę na aparat o najwyższej jakości i najlepszych możliwościach przy tej cenie.
Proszę o propozycje modeli z przynajmniej krótkim uzasadnieniem dlaczego właśnie na ten model powinienem się zdecydować.

Z góry dziękuję za odpowiedź!

mrawi - Czw 23 Lut, 2012
Temat postu: Re: Jaka hybryda do 2000 zł?
maci3j napisał/a:
Mam dosyć kompaktówek, które przy odrobinie gorszym oświetleniu nie dają rady. Liczę na aparat o najwyższej jakości i najlepszych możliwościach przy tej cenie.
W hybrydach jakość zdjęć jest podobnie słaba jak w kompaktach, a nawet gorsza. Są w nich te same małe matryce, a wielgachny zoom powoduje, że obraz jeszcze bardziej traci na jakości. Jeśli to nie mają być lustra ani bezlusterkowce to tylko kompakty z krótszym zoomem i z grupy tychże LX3, LX5, EX1, XZ1, S90, S95, G12. Jednak zakup kompakta to bezsens, jeśli to ma być jedyny aparat. Wybierz sobie coś z bezlusterkowców o matrycach m4/3 lub najlepiej APS-C. Najtańszy z nich to samsung NX5 około 1090 zł z podstawowym obiektywem.
Sunders - Czw 23 Lut, 2012

Fuji Finepix HS20.
Uzasadnienie: http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=157
:smile:

mrawi - Czw 23 Lut, 2012

Sunders chcesz unieszczęśliwić człowieka? :lol:
HS20 i HS10 to trzeba omijać szerokim łukiem. Tutaj człowiek chce mieć dobrą jakość obrazu, a nie kompletny brak szczegółowości.

mrawi, maci3j planuje zakup hybrydy i pyta ktory model, a nie czy warto.
Z tym co napisales dwa posty wyzej zgadzam sie w zupelnosci. :smile:

Jeśli hybryda to zły pomysł to oczywiście zdecyduję się na coś innego. Po prostu byłem przekonany, że powinienem ją kupić po przeczytaniu tego artykułu: http://wyhacz.gazeta.pl/W...ustrzanke_.html

W takim razie któryś z wymienionych modeli czy np. bezlusterkowiec?

maci3j napisał/a:
W takim razie któryś z wymienionych modeli czy np. bezlusterkowiec?

To zalezy, czy chcesz miec mozliwosc wymiany obiektywow czy nie :smile:

Wydaje mi się, że wymiana obiektywów to jednak nieco uciążliwa czynność podczas np. podróży. Trzeba dźwigać ze sobą wielki zestaw i wymieniać obiektywy w różnych warunkach. Mam wielki dylemat. Nie znam się na fotografii. Nie jestem jakimś wyszukanym fotografem. Chciałem kupić po prostu dobry aparat a wszędzie inne opinie.

Na innym forum polecili mi też aparaty z lustrami półprzepuszczalnymi.. (?)

edit: Sądzicie, że artykuł z linku powyżej mija się z prawdą?

[ Dodano: Czw 23 Lut, 2012 16:39 ]
mrawi napisał/a:
maci3j napisał/a:
Mam dosyć kompaktówek, które przy odrobinie gorszym oświetleniu nie dają rady. Liczę na aparat o najwyższej jakości i najlepszych możliwościach przy tej cenie.
W chybrydach jakość zdjęć jest podobnie słaba jak w kompaktach, a nawet gorsza. Są w nich te same małe matryce, a wielgachny zoom powoduje, że obraz jeszcze bardziej traci na jakości. Jeśli to nie mają być lustra ani bezlusterkowce to tylko kompakty z krótszym zoomem i z grupy tychże LX3, LX5, EX1, XZ1, S90, S95, G12. Jednak zakup kompakta to bezsens, jeśli to ma być jedyny aparat. Wybierz sobie coś z bezlusterkowców o matrycach m4/3 lub najlepiej APS-C. Najtańszy z nich to samsung NX5 około 1090 zł z podstawowym obiektywem.

Moja kompaktówka ma już kilka lat, nie wiem za bardzo co prezentują nowe kompakty. Być może będzie to dla mnie wystarczająca jakość? Innymi słowy.. Czy odradzacie mi hybrydy kiedy mam na wydanie 2000 zł? Na lustrzankę to za mało i raczej nie chciałbym tego zamieszania z obiektywami. A nic innego chyba nie jest warte uwagi?

wielbicielxx - Czw 23 Lut, 2012

Opinie różne fizyka jedna. Jeśli chcesz mieć dobrą jakość zdjęć to zwracaj uwagę na następujące parametry:
1-fizyczna wielkość matrycy 1/2,5 lub 1/2,3 cala omijamy szerokim łukiem.
2-zoom większy niż 5-7x dobrze się zastanów lepiej mniejszy lub wcale.
3- światło siła obiektywu f/2,8 lub mniejsza. f/1,8 lub f/2.0 super.
4- im mniej megapikseli tym lepiej 12, 14, 16 lepiej sobie odpuścić
Mowa o kompaktach.
Jak sobie przejrzysz specyfikacje zobaczysz, że to co napisano powyżej lumix LX5, samsung EX1 itp. aparaty to najlepsze konstrukcje na rynku. Wszelkie hiper zoomy hybrydy jeśli zależy nam na jakości zdjęć omijamy szerokim łukiem HS10, 20 to legendy pod tym względem.
W historii fotografii cyfrowej była jedna hybryda godna uwagi sony R1.
Tyle w temacie.

http://wyhacz.gazeta.pl/W...ustrzanke_.html a ten artykuł to klasyka nabijania ludzi w butelkę.

Na innych forach polecono mi: Sony dsc hx100, Sony alfa nex 3 i Canon S100. Co o nich sądzicie?

maci3j napisał/a:
Sony dsc hx100

Patrz punkty 1, 2 i 4 podane przez wielbicielxx.

maci3j napisał/a:
Canon S100

Dobry kompakt, ale nie tak dobry jak te polecane wyzej przez mrawi.

maci3j napisał/a:
Sony alfa nex 3

To kompakt z wymienna optyka - gdybys sie zdecydowal na aparat tego rodzaju IMO lepszym wyborem bylby ktorys z samsungow NX lub olympusow E-PL.

maci3j napisał/a:
mam na wydanie 2000 zł? Na lustrzankę to za mało

Nie. Mozna za taka kase kupic np. canona 1100D lub pentaxa k-r.

mrawi - Czw 23 Lut, 2012

maci3j, powiedz jaka ogniskowa Ci wystarczy? Za 2000 tys spokojnie kupisz lustro nawet nowe, ale z podstawowym obiektywem (około 27-84 mm). Mpx może być więcej, ale na matrycach m4/3 i APS-C :smile: . Mam pomysł, ale musisz wydać trochę więcej. Sprawdzony zestaw to nikon D3100 z 18-105 mm. Masz ogniskową około 27-158 mm i w zasadzie chodzisz z jednym obiektywem (bardzo dobrym). Na allegro te 18-105 za 600 zł można kupić. D3100 bez obiektywu można upolować za 1800 zł (nowy). W sumie 2400 zl, ale masz spokój na lata (jak się coś nie popsuje). Na bezlusterkowca moglbym namawiac, bo sam bym wybral jakiegoś, ale tutaj nie ma takiego obiektywu (bardzo uniwerslanego o dobrej jakości). Ja mam NX10 i dwa obiektywy. Jestem zadowolony, ale z nikona tez bym byl. Musisz duzo czytac i szukac zeby dobrze wybrac co Ci pasuje. Jeśli jakaś hybryda by miała wchodzić w grę to tylko Panasonic FZ150, ale ja sam bym jej nie kupił. Poznałem co daje większa matryca i na nic mniejszego się nie zamienie.
maci3j napisał/a:
Na innych forach polecono mi: Sony dsc hx100, Sony alfa nex 3 i Canon S100. Co o nich sądzicie?
Trzy zupełnie inne aparaty, ale żadnego bym nie kupił. Za dużo by pisać, dlaczego.
NX-5 - Czw 23 Lut, 2012

maci3j napisał/a:

Jak Ci radzą Sony dsc hx100 to się wypisz z tego forum- matryca 1/2,3, 16Mpix, zoom x30 :mrgreen:
maci3j napisał/a:
Trzeba dźwigać ze sobą wielki zestaw i wymieniać obiektywy w różnych warunkach.
- w przypadku bezlusterkowca to nie problem, dwa obiektywy załatwiają sprawę (ew. trzeci do zadań specjalnych).
Za 2tys kupisz
NX10 +18-55 + stałka
NX5 +18-55+50-200 +stałka

Tu masz matryce APS-C i kompakt (hybryda)

mrawi napisał/a:
maci3j, powiedz jaka ogniskowa Ci wystarczy?

Kurcze nie mam pojecia jaka ogniskowa potrzebuje. Te 400 zł więcej to chyba niestety trochę za dużo. 2000 to taki max jaki zamierzałem przeznaczyć. Ale bardzo dziękuję za fajną propozycję. Co być wybrał, gdybyś miał taki budżet i miał coś kupić? Może taki zestaw jak proponuje powyżej "NX-5"? Przyjmijmy, że jest na wydanie 2000 zł i trzeba kupić najlepszy aparat (najlepsza jakość zdjęć), który będzie używany u cioci na imieninach, 2 razy w roku na wakacjach i czasami dla zabawy :)

maci3j napisał/a:
Przyjmijmy, że jest na wydanie 2000 zł i trzeba kupić najlepszy aparat (najlepsza jakość zdjęć), który będzie używany u cioci na imieninach, 2 razy w roku na wakacjach i czasami dla zabawy

http://www.mixelectronics...-35638?prt=2288

NX-5 - Czw 23 Lut, 2012

Sunders napisał/a:
maci3j napisał/a:
Przyjmijmy, że jest na wydanie 2000 zł i trzeba kupić najlepszy aparat (najlepsza jakość zdjęć), który będzie używany u cioci na imieninach, 2 razy w roku na wakacjach i czasami dla zabawy

http://www.mixelectronics...-35638?prt=2288

k-r jako lustrzanka ma może jakieś plusy, ale raczej nie mieści się w kryteriach zadanych przez maci3j a zwłaszcza:
-większy od bezlusterkowca body
-większe i cięższe obiektywy (zwłaszcza o dłuższej ogniskowej)
-koszt zakupu (drugi obiektyw)

Nie wiem na ile wiarygodne są testy na optycznych, ale-
Samsung NX10-jakość obrazu w JPEG: 4.5 / 6.0 (6,0max)
Pentax K-r-jakość zdjęć JPEG: 3,97 / 7 (7max)

hijax_pl - Czw 23 Lut, 2012

NX-5 napisał/a:
większe i cięższe obiektywy (zwłaszcza o dłuższej ogniskowej)
A to niby w jaki sposób (porównując do NX)? :shock:
mrawi - Czw 23 Lut, 2012

maci3j NX5 z 18-55 i 50-200 to wystarczający zestaw. Niektóre bezlusterkowce dają jeszcze lepszą jakość, ale według mnie posiadają braki, a to w postaci braku wizjera, malej ilości przyciskow na korpusie. Tobie jednak polecałbym tego nikona lub właśnie pentaxa k-r, ale do pentaxa trzeba by poszukać jakiś dluzszy zoom, a chyba takiego nie ma jak 18-105. Dla Ciebie bylby jednak lepszy nikon, bo chyba niewiele wiesz o fotografii także od sprzętowej strony. W nim masz ten jeden obiektyw i nie musisz zmieniac na inny w zasadzie. Masz czas, żeby sie czegos nauczyc, taki zoom daje Ci spokoj w uzytkowaniu. może poczekaj, dozbieraj, bo jak kupisz to szybko chyba nie zmienisz. Jak sie nie obawiasz zmiany obiektywow to bierz NX5. Nie jest to cos wielkiego, kilkanascie sekund i obiektyw zmieniony. Ceny i wszechstronnosc to zaleta samsunga. Jakosc zdjec tez dobra, zadna hybryda czy kompakt nie zrowna sie.
wielbicielxx - Czw 23 Lut, 2012

Już kiedyś pisałem przygodę z fotografią zaczyna się od aparatu za 200 zeta byle miał jakiś M i porządnym przewodnikiem- książka, dvd kto co lubi. Bo właśnie wiedza jest odpowiedzią na pytanie jaki aparat by mieć lepsze zdjęcia :idea: W przeciwnym razie każde pytanie otrzymuje odpowiedz która rodzi 10 kolejnych pytań :mrgreen:
NX-5 - Pią 24 Lut, 2012

hijax_pl napisał/a:
NX-5 napisał/a:
większe i cięższe obiektywy (zwłaszcza o dłuższej ogniskowej)
A to niby w jaki sposób (porównując do NX)? :shock:

No taki w granicach 300mm?

Sunders - Pią 24 Lut, 2012

NX-5 napisał/a:
k-r jako lustrzanka ma może jakieś plusy, ale raczej nie mieści się w kryteriach zadanych przez maci3j a zwłaszcza:
-większy od bezlusterkowca body
-większe i cięższe obiektywy (zwłaszcza o dłuższej ogniskowej)
-koszt zakupu (drugi obiektyw)

NX-5, gdzie maci3j podal takie "kryteria" :?:
Czy uwazasz, ze 90g roznicy miedzy NX10 a K-r robi taka istotna roznice :?:
Jaki konkretnie obiektyw pentaxa z jakim samsunga chcesz porownywac :?:

NX-5 napisał/a:
Nie wiem na ile wiarygodne są testy na optycznych, ale-
Samsung NX10-jakość obrazu w JPEG: 4.5 / 6.0 (6,0max)
Pentax K-r-jakość zdjęć JPEG: 3,97 / 7 (7max)

A jakosc RAW 6,26:4,1 dla pentaxa-jak myslisz ktora roznica jest istotniejsza :?: :smile:

hijax_pl - Pią 24 Lut, 2012

NX-5 napisał/a:
w przypadku bezlusterkowca to nie problem, dwa obiektywy załatwiają sprawę (ew. trzeci do zadań specjalnych).
A jak to się ma lustrzanki? Identycznie. Zatem co to za argument?
Przykład: D3100 z 18-105VR praktycznie do wszystkiego. 35/1,8DX do zadań specjalnych. I nawet mniej o jeden obiektyw w stosunku do twojego przykładu...
Wiem, wiem.. w NX nie ma takiego fajnego szkiełka jak 18-105 więc musisz się posiłkować dwoma obiektywami :D :razz:
wielbicielxx napisał/a:
Już kiedyś pisałem przygodę z fotografią zaczyna się od aparatu za 200 zeta byle miał jakiś M i porządnym przewodnikiem- książka, dvd kto co lubi.
To chyba tylko analog zostaje ;)
NX-5 napisał/a:
No taki w granicach 300mm?
A jest taki w systemie NX?
Sunders napisał/a:
A jakosc RAW 6,26:4,1 dla pentaxa-jak myslisz ktora roznica jest istotniejsza :?: :smile:
Zdecydowanie istotniejsza. JPG jest tylko zaczynem, jak ktoś wejdzie w fotografie to i tak dotknie RAWa.
Zresztą ja bym do tych ocen z podsumowania tak wielkiej wagi nie przykładał. Jeśli chodzi o RAW lepiej spojrzeć na DxO, a jeśli chodzi o JPGi z puszki - na sample optycznych... podkreślam - żadne PBase, IR, DPR, PP ale OPTYCZNYCH.

NX-5 - Pią 24 Lut, 2012

Sunders napisał/a:

Poza RAW K-r ma też inne zalety np. AF, "seria" i nie twierdzę że NX to taki jedyny, niepowtarzalny, bezbłędny, tylko czy maci3j wykorzysta to w 100%
maci3j napisał/a:
...który będzie używany u cioci na imieninach, 2 razy w roku na wakacjach i czasami dla zabawy

i czy te 90g i parę mm będą tak bardzo istotne.

hijax_pl napisał/a:
Przykład: D3100 z 18-105VR praktycznie do wszystkiego. 35/1,8DX do zadań specjalnych. I nawet mniej o jeden obiektyw w stosunku do twojego przykładu...
Wiem, wiem.. w NX nie ma takiego fajnego szkiełka jak 18-105 więc musisz się posiłkować dwoma obiektywami

No niestety, NX nie posiada ani takiego, ani 300mmm (może kiedyś :grin: ).
K-r z tym ob. chyba mieści się w 2tys, ale niech to rozważy maci3j, ja podałem taką swoją, "wstępną" propozycje :smile:

TomPL2 - Sro 29 Lut, 2012

maci3j napisał/a:

Tu mi jednak bardziej pasuje hybryda, tylko nie FZ150 (po co ci zoom x24?) a któryś z LX5, XZ1 czy S95... A za rok czy dwa jak cie weźmie będziesz się rozglądał za czymś lepszym :)

maci3j - Nie 04 Mar, 2012

No i wróciłem do punktu wyjścia. Jedni mówią, że lustrzanka, drudzy, że hybryda! Jedni polecają tę firmę, drudzy inną. Jestem skołowany.. siedzę i przeglądam te aparaty.. i nadal nie wiem co będzie dla mnie najlepsze... :(
wielbicielxx - Pon 05 Mar, 2012

maci3j napisał/a:
No i wróciłem do punktu wyjścia. Jedni mówią, że lustrzanka, drudzy, że hybryda! Jedni polecają tę firmę, drudzy inną. Jestem skołowany.. siedzę i przeglądam te aparaty.. i nadal nie wiem co będzie dla mnie najlepsze... :(

Mój poprzedni post: "Już kiedyś pisałem przygodę z fotografią zaczyna się od aparatu za 200 zeta byle miał jakiś M i porządnym przewodnikiem- książka, dvd kto co lubi. Bo właśnie wiedza jest odpowiedzią na pytanie jaki aparat by mieć lepsze zdjęcia :idea: W przeciwnym razie każde pytanie otrzymuje odpowiedz która rodzi 10 kolejnych pytań :mrgreen: "

Kurcze jestem prorokiem :mrgreen: