forum.optyczne.pl

Lornetki - Okular do lunety?

kimek27 - Sob 03 Mar, 2012
Temat postu: Okular do lunety?
Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad drugim okularem o większym przybliżeniu do lunety 66mm i nie wiem co wybrac czy stałkę czy okular typu zoom. Obecnie posiadam okular 20x który w niektórych sytuacjach nie wystarcza. Planuje w niedalekiej przyszłości przejść na większą średnice obiektywu więc zoom byłby w pełni wykorzystany ale czy warto dopłacać. Czy lepiej kupić okular ok 30x i liczyć się z ewentualną zmianą w przyszłości.
RB - Sob 03 Mar, 2012

Jakiej lunety? To wbrew pozorom ma znaczneie.
Niektóew - np. Nikony Fieldscope maja dośc IMO siermężne zoomy (optycznie i OK, ale pole widzenia to rozpacz), inne - np. Swarki czy Leiki mają swe najnowsze zoomy jakości takiej, że jest już nieduża róznica i jak miałbym pieniądze to kupiłbym zoom. I jest cała plejada stanów pośrednich (a i Fieldscope nie jest najgorszym przypadkiem...)

A tak naprawdę to Twój wybór. Ja poniżej jakości nowych zoomów Swarka czy Leiki nie zamieniłbym stałej 30 na zoom. Ale to ja :mrgreen:

Dawid1984 - Sob 03 Mar, 2012

RB napisał/a:
Jakiej lunety?
Z tego co się orientuje to chyba tylko Kowa i Opticron produkują lunety o wielkości 66 mm.

kimek27, Napisz jaki model posiadasz i wtedy można coś doradzać.

Opticron HR 66 GA z 40810
RB - Sob 03 Mar, 2012

kupiłbym HDF x28 (40809) lub x38 (40858). Oba zumy opticrona są optycznie bardzo fajne ale to są rurki z bardzo nieciekawym polem widzenia.

RB napisał/a:
kupiłbym HDF x28 (40809)
Dokładnie tez bym tak postąpił, mam ten sam okular tylko ze na mojej lunecie daje x32
kimek27 napisał/a:
Planuje w niedalekiej przyszłości przejść na większą średnice obiektywu więc zoom byłby w pełni wykorzystany ale czy warto dopłacać.
To zależy na co chcesz się przesiąść, dany okular da inne powiększenie na serii HR a inne na serii ES.Co do stalek to
jeśli planujesz kupić HR-80 GA ED to najbardziej optymalnym okularem będzie ten co masz czyli HDF 40810 da Ci on powiększenie x27.Jeśli natomiast chcesz zamienić na lunetę ES-80 GA ED V3 to najbardziej optymalnym rozwiązaniem będzie HDF 40809 i da Ci powiększenie x32 (sam posiadam ten zestaw ale zamiana IMHO HR na ES bez sensu chyba ze na większy rozmiar lunety)
Opticron Okular HDF 40810
HR 66 = 20x ES 80 = 23x HR80 = 27x
Opticron Okular HDF 40809
HR 66 = 28x ES 80 = 32x HR80 = 38x

RB - Sob 03 Mar, 2012

oo, jak masz x20 to: jak chcesz miec 2 okulary to kup raczej x38.
jak chcesz miec jeden okular to sprzedaj x20 i kup x28.
jak zmienisz lunete to Ci się znowu wszystko poprzestawia... Tak więc tak jak paradoks pisał.

Swoją droga, w porównaniu z tym bałaganem polityka takiej Kowy, gdzie niezależnie od rozmiaru ogniskowa jest taka sama ma swój sens.

A co myślicie o 40862? za ok 600PLN
RB - Sob 03 Mar, 2012

Jak chcesz zooma, to go kupuj.

To nie oto chodzi że chce, ale nie chce sprzedawać 40810 bo po ewentualnym zakupie 80 będę miał 27x a zoom bardziej uniwersalny choć zdaje sobie sprawę że z 66 zoom powyżej powiedzmy 40x już będzie kicha

kimek27 napisał/a:
choć zdaje sobie sprawę że z 66 zoom powyżej powiedzmy 40x już będzie kicha
Sprawdzać nie sprawdzałem ale myślę ze tak będzie.Zoom to raczej do 80 albo 100.Ja na Twoim miejscu kupił bym sobie 100 mm z zoomem, wszak masz już 66 mm.Jedna lunetę byś miał do podroży druga w miejsca stacjonarne.Ja bym tak główkował.Jedyny zoom w który bym zainwestował to był by : SDL Zoom v2 40936

SDL Zoom v2 40936 tylko ta cena :( A co myślicie o HR 30xWA albo HDR 44xWA.
jacek struski - Sob 03 Mar, 2012

Jeżeli chodzi o okular Zoom to mam taki SDL v2 i lunete Opticron hr 66ga ed i obraz jest super na całym przybliżeniu 18-54x pole 38/22m.Mam też 40809 28x.częściej używam stałki do tego dokupiłem UTA 2,5x. To jest nakładka na okular. A czy warto zmieniać lunete 66 na 80. Ja kilka razy w miesiącu mam do czynienia z lunetami HR 66 i HR 80 obie GAed .Na początku ustawialimy je obok siebie i były porównania oraz zamiana okularów. Jest widoczna różnica ale nie aż taka żeby kupywać większą.

jacek struski napisał/a:
Jest widoczna różnica ale nie aż taka żeby kupywać większą.

Chyba ze obserwuje się w trudnych warunkach oświetleniowych, albo bawi się w digiscoping.

kimek27 - Nie 04 Mar, 2012

Warunki ośwetleniowe zawsze dobre obserwacje tylko w dzień. Na dzień dzisiejszy mój digiskoping kończy się na użyciu telefonu, może kiedyś zajmę się nim poważniej ale to po przejściu na ED i raczej ciężko z adapterem do Fuji X10 a lustra raczej nie bede podpinał. Kiedyś mi UTA 2,5x uciekło z przed nosa na aukcji za grosze, może to i też rozwiązanie, ale nie wiem na ile wygodne z lunetą prostą. Może dziś w terenie będzie ktoś miał Opticrona z 40862 albo którąś z wymienionych stałek choś wątpie bo ostatnio same skwarki. Mogę tęż kupić HR30xWA i jak mi nie podejdzie to oddam. Inwestycja w SDL Zoom v2 40936 nie wchodzi raczej w grę przynajmniej na razie.
RB - Nie 04 Mar, 2012

kimek27 napisał/a:
To nie oto chodzi że chce, ale nie chce sprzedawać 40810 bo po ewentualnym zakupie 80 będę miał 27x a zoom bardziej uniwersalny choć zdaje sobie sprawę że z 66 zoom powyżej powiedzmy 40x już będzie kicha

Oczywisce, zoom bardziej uniwersalny. Tracisz na jasności i (naprawdę bardzo w przypadku OBU zoomów Opticrona) na polu widzenia. Ale to sprawa Twoich preferencji.

Dawid1984 - Nie 04 Mar, 2012

kimek27, W takim razie jak dla mnie wydawanie na inny okular niż ten co podałem jest bezsensowne.W takim razie bym nic nie kupował.Piszesz ze planujesz druga lunetę, to może zamiast tego na razie zainwestuj w okular.
jacek struski - Nie 04 Mar, 2012

Ja dzisiaj patrzyłem na ptaka z odległości ok 500m przez stałke i trudno było go oznaczyć . Po założeniu uta zobaczyłem kosa . Fakt obraz był ciemniejszy ale ma tyle dobry żeby zobaczyć co to za ptak. Zdejmujesz teleadapter i masz normalny obraz do szczegułów jest super.Żadko zakładam zooma chyba że zoom + teleadapter ale to już w słoneczne dni.

jacek struski napisał/a:
Fakt obraz był ciemniejszy ale ma tyle dobry żeby zobaczyć co to za ptak.
Tyle że to patrzenie przez dziurkę od klucza, no ale może wystarczy do oznaczenia ptaka.Szkoda ze opticron nie ma w swojej ofercie zooma szerokokątnego 20-50, kupił bym taki bez zastanowienia.
RB - Nie 04 Mar, 2012

Tak jak napisał Paradoks, u Opticrona musisz wybierac... albo rybka albo akwarium. Masz zuma który jest dobry optycznie kosztem wrażenia dziurki od klucza lub masz rozsądnie szerokokątny ogląd rzeczywistości... na stałym powiększeniu.

Jak chcesz oznaczać - kup zuma, jak chcesz popatrzeć - kup stałke. Ja wybrałbym opcję drugą. Przeżyję jak nie rozpoznam kosa na pól kilometra :-) Ale inni moga przeżyć 'patrzenie tunelowe' :-)

BTW - Dawid, czas na Leikę :-)

I - czym obrabiasz filmy HD. Ja dzisiaj spróbowaem wreszcie FS-10, nie mam czym filmów pociąć :-(
Płytka balansowa jest fajna :-)

RB napisał/a:
BTW - Dawid, czas na Leikę :-)
To już nie mój przedział cenowy:) Ale taki zoom opticrona bym kupił.
RB napisał/a:

I - czym obrabiasz filmy HD. Ja dzisiaj spróbowaem wreszcie FS-10, nie mam czym filmów pociąć :-(
Płytka balansowa jest fajna :-)
Ciekaw jestem pierwszych prób, mam nadzieje ze wrzucisz coś na swój kanał.Obrabiam tym VideoPad Video Editor
Guliwer - Pon 05 Mar, 2012

Może lepiej przenieść temat z lornetek do teleskopów, lunet, celowników :?:
madibar - Pon 05 Mar, 2012

Guliwer napisał/a:
Może lepiej przenieść temat z lornetek do teleskopów, lunet, celowników :?:

Chyba tak,byłoby najlepiej.

kimek27 - Pon 05 Mar, 2012

No w sumie tak, z rozpędu i zaszumienia w głowie założyłem wątek w złym dziale :)
Jedzie do mnie HR 30xWA i ewentualnie jeszcze rozwarze używane UTA 2,5x.

Dawid1984 - Wto 06 Mar, 2012

kimek27 napisał/a:
Jedzie do mnie HR 30xWA
Jaki numer jest tego okularu?
kimek27 - Wto 06 Mar, 2012

Opticron 40931
jacek struski - Wto 06 Mar, 2012

Tylko że do każdego okularu jest inna nakładka która jest dokupywana osobno ,każdy okular ma inną srednice. A to oznacza że UTA używany może ci nie pasować do żadnego okularu .
Dawid1984 - Wto 06 Mar, 2012

kimek27, Z tym adapterem będzie Ci pasować : 40944 choć to i tak bez sensu ale to Twoje pieniądze.

[ Dodano: Wto 06 Mar, 2012 16:34 ]
Żeby te UTA było choć 1,5x ale nie 2,5 :???:

jacek struski - Wto 06 Mar, 2012

Ja teleadapter używam też do lornetki 8x42 i na polach zdaje egzamin,nie zawsze mam lunete przy sobie.