forum.optyczne.pl

Aparaty analogowe - Practical Super TL Uszkodzenie.

Saltes - Sob 17 Mar, 2012
Temat postu: Practical Super TL Uszkodzenie.
Witam posiadam aparat Practical Super TL odstawiłem go do szafy po tym gdy moje dziecko zaczęło się nim bawić i go popsuło. Dzisiaj odkopałem go spod stosu starych ubrań i zbadałem to uszkodzenie, i mam do was pytanie. Czy da się to naprawić?.

Kilka zdjęć:

Nie wiem co to za uszkodzenie, nie znam się na aparatach. Ale czy istnieje jakiś serwis który by to naprawił, i ile mniej więcej by to kosztowało??.

ghost - Sob 17 Mar, 2012

zapewne więcej niż inny egzemplarz.
Saltes - Sob 17 Mar, 2012

czyli jakieś 100, 200 zł ??
h.s. - Nie 18 Mar, 2012

Kup na allegro jakiegoś analoga, wyniesie Cię to taniej. Tu widać że rozsypała się migawka, a do tak starych aparatów na pewno brak części zamiennych
Saltes - Pon 19 Mar, 2012

To nie migawka się rozsypała tylko zerwała się jedna z zasłonek. co widać na tych zdjęciach:

Można gdzieś dostać taką zasłonkę ? Jeżeli nie to czy aparat będzie prawidłowo działał bez takiej zasłonki ?.

Przepraszam za jakość zdjęć.

hijax_pl - Pon 19 Mar, 2012

Saltes napisał/a:
o nie migawka się rozsypała tylko zerwała się jedna z zasłonek. co widać na tych zdjęciach:
Czyli migawka. Materiałowa. O przebiegu poziomym.
Saltes napisał/a:
Jeżeli nie to czy aparat będzie prawidłowo działał bez takiej zasłonki ?.
Metodą na beret- tak ;)

Czyli wystarczy "wyciągnąć" reszty migawki i voila aparat działa ? Czy zdjęcia stracą na jakości ?.

Saltes, wiesz do czego służy migawka?

Tak.

Saltes napisał/a:
Tak.
No to pewnie możesz wyobrazić sobie jak działa aparat bez migawki? ;)

Można gdzieś dostać takie zamienniki? Z wymianom sobie poradzę.
candy - Pon 19 Mar, 2012

ten aparat jest wart tyle ile waży
muzyk - Czw 22 Mar, 2012

Aparat do wyrzucenia. Po prostu do śmietnika.
Za grosze kupisz taki sam, albo podobny. Przykład.

Miałem Prakticę 3 DTL. Co się zacięło tak mocno, że nie dało się tym zdjęć robić.

Natychmiastowy śmietnik.

Na ebayu kupiłem taką samą w lepszym stanie za ... 10 euro :lol:

kleszcz - Czw 22 Mar, 2012

Panie nie za grosze, tylko nie za grosze. Taki aparat za kilkadziesiąt złoty na portalu aukcyjnym to szrot. Lepiej poszukać model zadbany, serwisowany wtedy będzie to sprzęt w zasadzie dożywotni (przy właściwym obchodzeniu). Mam aparacik po dziadziuniu, przeżył go, przeżyje mnie i jeszcze moja córka będzie robić nim zdjęcia.
muzyk - Wto 27 Mar, 2012

kleszcz napisał/a:
Panie nie za grosze, tylko nie za grosze.

Ten za 13 euro ma "3" w pięciostopniowej skali jakościowej wg. tego sprzedawcy, a więc nie taki znów szrot. Warto się o tym przekonać i poszukać samemu na niemieckim ebayu.

Kolejny przykład za 34.80 Euro do negocjacji. - czyli w pełni działający sprzęt za drobne.

P.S. A co do tej Praktiki, którą za "dychę" kupiłem... wszystko działa, a puszka wygląda, jakby prosto z "taśmy"... a więc, tego typu sprzęt można za grosze kupić, tylko trzeba wiedzieć gdzie.
Za większe pieniądze to np. średni format, czy jakieś znakomite obiektywy manualne (np. Biotar 75 f1.5), ale nie puszki m42. :!: Nie piszę tego złośliwie, a tylko i wyłącznie jako opis realnej rzeczywistości, dotyczącej tego typu sprzętu.

kleszcz - Wto 27 Mar, 2012

Ten sprzęt z niemieckiego serwisu aukcyjnego nijak się ma do naszej polskiej allegrowatej rzeczywistości, gdzie za aparat który wygląda jak ciągnięty na sznurku z samochodem sprzedający życzy sobie 100 PLN (cokolwiek ten skrót oznacza). Jak wiadomo Niemiec to solidna firma :-) .
hijax_pl - Wto 27 Mar, 2012

Jaki skrót?

A sprzęt kosztuje tyle, ile ludzie są w gotowi za niego zapłacić.
Solidność nie ma z tym nic wspólnego.

muzyk - Sro 28 Mar, 2012

kleszcz napisał/a:
Jak wiadomo Niemiec to solidna firma :-) .

Zależy.
hijax_pl napisał/a:
A sprzęt kosztuje tyle, ile ludzie są w gotowi za niego zapłacić.

Albo ile średnio tego typu sprzęt "chodzi" na rynku wtórnym.

kleszcz - Sro 28 Mar, 2012

Kurcze, nie psujcie mi stereotypów.
Soniak10 - Nie 28 Paź, 2012

kleszcz napisał/a:
Jak wiadomo Niemiec to solidna firma

Nie żadna tam "solidna firma", tylko Niemcy są po prostu BIEDNIEJSI OD POLAKÓW i taki niemiecki sprzedawca wie, że od swojego ziomka większych pieniędzy nie wyciągnie, bo... go nie stać! Gdybyś wiedział, że Niemcy przegrali najstraszliwszą z wojen, to byś wiedział, dlaczego są teraz biedniejsi od nas i wszystko musi tam być tańsze, łącznie z podatkami!
:wink:

muzyk - Nie 28 Paź, 2012

Soniak10 napisał/a:
i taki niemiecki sprzedawca wie, że od swojego ziomka większych pieniędzy nie wyciągnie, bo... go nie stać!

O rany :grin:
Skąd Ty takie rewelacje bierzesz?

Nie chodzi o zasobność portfela, a o świadomość wartości sprzętu foto...

P.S. A no, chyba, że ... :wink:

dziechu1 - Nie 19 Maj, 2013

Ja za 120PLN kupiłem korpus Minoltę XG9 prawie jak z fabryki. Żadnych rys, prawie nieużywana - nawet płytka dociskowa filmu, lakierowana na czarno, zupełnie bez zadnych śladów, czyli filmów zrobił chyba kilka lub kilkanaście (ja zrobiłem ok. 30 i lekkie ryski się na niej pojawiły). Ale trzeba 'zapolować'. Mi się nie spieszyło i polowałem pół roku. Do tego Nikkory 50/1,7, 28/2,8, zoom Vivitara 70-200 i wszystko jak prosto z fabryczki:) Razem niecałe 350 zł. Kupiłem też koreks, chemię i zaczynam córkę uczyć prawdziwej fotografii:)
spootnick - Nie 22 Wrz, 2013

Nie no, musze czesciej na te forum zagladac. Bardzo mi sie humor poprawil.
Co do starych aparatow to udalo mi sie wyrwac canon t70 ze scianka tylna command back t70+ fd50m f1.8 za jedyne 4 funty brytyjskie.