forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Sigma 10-20 z nikonem

hajan - Sob 19 Maj, 2012
Temat postu: Sigma 10-20 z nikonem
Witam!
Mam następujący problem z moim obiektywem Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM do mojego body nikona d90. Polega on na tym , że pod ostre słońce nie zależnie od kąta fotografowania występują powtarzające się odblaski. Sprzęt ma kilka miesięcy ale dopiero sprawdziłem go w takich warunkach i zaniepokoiło mnie to co zobaczyłem. Czy wy też mieliście coś takiego z tym sprzętem ? I czy oddawać go do naprawy bądż do wymiany ?

komor - Sob 19 Maj, 2012

Naprawić to tu raczej się nic nie da… hajan, a masz na obiektywie założony jakiś filtr?
hajan - Sob 19 Maj, 2012

z uv robiłem ale dla sprawdzenia czy to wina filtra zdjąłem go i nic się nie zmienilo.
dcs - Sob 19 Maj, 2012

hajan napisał/a:
zdjolem
...powiadasz?
hajan - Sob 19 Maj, 2012

dzięki za zwrócenie uwagi na mój błąd
dcs - Sob 19 Maj, 2012

...i
hajan napisał/a:
nie zależnie od konta fotografowania

-Chyba niezależnie od konta bankowego...?

mozer - Sob 19 Maj, 2012

hajan napisał/a:
nie zależnie

:twisted:

MC - Sob 19 Maj, 2012

Abstra-hując od koszmarnych błędów ortograficznych - to jest szkło UWA i niestety trzeba na odblaski uważać.
hajan - Sob 19 Maj, 2012

Nie jest to wina wadliwego sprzętu ? Bo próbowałem coś znaleźć na ten temat i nikt nie miał z czymś takim problemu.
ophiuchus - Nie 20 Maj, 2012

hajan, możesz spróbować obejrzeć pod światło odpięty od korpusu obiektyw, żeby sprawdzić czy nie ma jakichś głębszych rys na soczewkach, ale nie sądzę, żebyś coś znalazł. Taki po prostu urok tego słoika.
mozer - Nie 20 Maj, 2012

To stawia pod znakiem zapytania wiarygodność testów na optycznych, bo ten obiektyw był bardzo chwalony w tej kategorii...
dcs - Nie 20 Maj, 2012

mozer,
Bo optyczni sprawdzali odblaski robiąc zdjęcia słońca zasłoniętego chmurami. :wink:
Przynajmniej tak to wgląda na zdjęciu przykładowym.
O... :roll: jakaś niespotykana autorka testu. ...z Klanu O. :lol:

sigmiarz - Nie 20 Maj, 2012

na jakich przysłonach tak się dzieje?, widzę że dość mocno skręcałeś, może spóbuj na niższych. Czyli jednak lepszy jest ten uwa ze stałym światłem, nie tylko dlatego że ma stałe światło ;)

[ Dodano: Nie 20 Maj, 2012 14:57 ]
wygląda jakbyś miał starte powłoki, czym go czyścisz ?

[ Dodano: Nie 20 Maj, 2012 15:02 ]
niestety, to typowe zachowanie tego obiektywu, znalazłem fotkę przez
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=3&p=3
http://www.flickr.com/pho...@N04/2855520882

[ Dodano: Nie 20 Maj, 2012 15:04 ]
tu inne z pentaxem http://www.flickr.com/pho...@N03/5581977192

mozer - Nie 20 Maj, 2012

dcs, ja mam cichą nadzieję, że to zdjęcie przykładowe nie jest jedynym wykonanym przy testowaniu... ;)
dcs - Nie 20 Maj, 2012

mozer,
Znałem kiedyś jakieś powiedzenie o nadziei... ale już zapomniałem :wink:

Jest jeszcze sześć "zdjęć przykładowych" /cudzysłów nieprzypadkowy/.
Oglądam i turlam się ze śmiechu.

komor - Nie 20 Maj, 2012

Z niektórych testów wyszło, że na różnych mocowaniach są różne efekty związane z odblaskami. Różnice we flange distance może to powodują. Może jest tak w przypadku tej Sigmy.
hajan - Nie 20 Maj, 2012

Obiektyw czyszczony wyłącznie suchą ściereczką do optyki i nie ma rys. Ale może racja ze taki urok tego obiektywu bo kiedy udało mi się przetestować taki sam obiektyw parę miesięcy temu w podobnych warunkach to nie miałem tego efektu. Wy nie macie tego szkła i nie zdarzają się wam takie efekty ?
sigmiarz - Pon 21 Maj, 2012

nigdy nie próbowałem ale może szary filtr pomoże :?:
mozer - Pon 21 Maj, 2012

Filtr tylko zwiększy ilość możliwych miejsc do powstania odblasków.
hajan - Pon 21 Maj, 2012

Czy mocne przymykanie przysłony może wpłynąć na ilość odblasków?Bo robiąc zdjęcia testowe zaobserwowałem ze powyżej f10-12 powstają te odblaski . Czy to jest przypadek ?
sigmiarz - Pon 21 Maj, 2012

nie jest, przy mocno przymkniętej przysłonie nie dość że są odblaski to do tego wokół punktów świetlnych pojawiają się promienie, gwiazdki.. irytujące.
hajan - Pon 21 Maj, 2012

To wiele wyjaśnia bo te "ciekawe" efekty powstają przy mocno przymkniętej przysłonie a poza tym trochę trzeba się na gimnastykować i mieć pecha żeby to uzyskać . Już wiem co robić żeby tego uniknąć.