|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Prawdziwa fotografia analogowa
ptasiarz - Wto 22 Maj, 2012 Temat postu: Prawdziwa fotografia analogowa Czy ktoś u nas robi foty w ten sposób, mam na myśli ten z filmiku....
http://www.imaging-resour...-kamra-e-faoree
dcs - Wto 22 Maj, 2012
ptasiarz,
Być może, ale w większym formacie 5X7, 8x10 cali, żeby zaoszczędzić na negatywach /papier tańszy/. Widziałem na ulicy w Boliwii i we Włoszech /chyba Florencja/ dla turystów /przed kryzysem / . Zamiast duplikować -kopiować negatyw żeby odwrócić i mieć pozytyw -można robić stykówkę papier-papier, ale to przy większych "negatywach", bo traci się ostrość /stosując papier o cienkim podłożu/-naświetlanie tutaj dłuższe. No i najlepiej emulsja na bazie chlorków, a nie bromków srebra.
Coś jeszcze?
candy - Wto 22 Maj, 2012
Ale ci ludzie robią to na papierze właśnie,a nie na negatywach
I jak większy format może być tańszy?
dcs - Wto 22 Maj, 2012
komor - Wto 22 Maj, 2012
candy, nie większy format tańszy, tylko papier tańszy niż negatyw.
Czadowy filmik, obejrzałem z przyjemnością, a końcowa scena, jak uliczny fotograf chowa kasę do kieszeni i niezadowolony z sumy gestykuluje przed kamerą – bezcenne.
dcs - Sro 23 Maj, 2012
komor,
Na początku myślałem, że candy nie rozumie tekstu pisanego /może byłem mało komunikatywny/.
Teraz skłaniam się ku temu, że nie wie co znaczy "negatyw". Jeśli myśli, że to film/błona, to wszystko pasuje.
candy - Sro 23 Maj, 2012
dcs - Sro 23 Maj, 2012
ptasiarz napisał/a: | Czy ktoś u nas robi foty w ten sposób, mam na myśli ten z filmiku.... |
dcs napisał/a: | Być może, ale w większym formacie 5X7, 8x10 cali, żeby zaoszczędzić na negatywach /papier tańszy/. |
candy napisał/a: | Ale ci ludzie robią to na papierze właśnie,a nie na negatywach
I jak większy format może być tańszy? |
Za Wikipedią:
"Negatyw - odwrotność pozytywu, czyli oryginału.
* W fotografii monochromatycznej jest przeciwieństwem jasności tonów z uwzględnieniem pełnej skali dynamiki nośnika (np. dla jasnego obrazu negatyw będzie ciemny, a nie tylko "odwrócony")."
[ Dodano: Sro 23 Maj, 2012 16:54 ]
Encyklopedia PWN:
negatyw [łac.], obraz o odwróconej luminancji i barwach w stosunku do oryginału;
w przypadku negatywu czarno-białego miejscom ciemnym oryginału (np. fotografowanego obiektu) odpowiadają miejsca jasne w obrazie, a miejscom jasnym — ciemne; w przypadku negatywu barwnego dodatkowo występuje zmiana barw — barwom oryginału odpowiadają w obrazie barwy dopełniające; w fotografii negatyw stanowi z reguły pośredni etap otrzymywania obrazu.
candy - Czw 24 Maj, 2012
sigmiarz - Czw 24 Maj, 2012
candy, oczy Ci od tego wypadną
candy - Pią 25 Maj, 2012
trudno
lokale001 - Pon 02 Lip, 2012
Nie znam się ale robienie takich zdjęć może być ciekawe bardzo dla osób interesujących sie fotografią oraz różnego rodzaju aparatami.
hijax_pl - Wto 03 Lip, 2012
lokale001 napisał/a: | ale robienie takich zdjęć może być ciekawe bardzo dla osób interesujących sie fotografią oraz różnego rodzaju aparatami. | Skąd taki wniosek?
sigmiarz - Nie 08 Lip, 2012
"nawijanie", siedzenie w ciemni po nocach itp. ma swój urok
tulek - Sro 11 Lip, 2012
Niestety, ale większość fotografów nie bawi się już w analogiczne zdjęcia. szkoda, bo moim zdaniem efekty są o niebo lepsze
hijax_pl - Sro 11 Lip, 2012
tulek napisał/a: | analogiczne | ... czyli jakie?
sigmiarz - Sro 11 Lip, 2012
analogiczny - możliwe, że żartobliwe zniekształcenie słowa analogowy.
są fotograficy którzy nadal używają kliszy, jednym z moich ulubionych *nawijaczy jest Todd Hido, łatwo znaleźć w internecie jego zdjęcia.
Jest wielu innych równie poważnie podchodzących do tematu fotografii, którzy nawijają..
nawijacz - używający kliszy fotograficznej, nawijający kliszę na szpulę w aparacie lub kasecie
dcs - Czw 12 Lip, 2012
sigmiarz,
Poważni nie nawijają kliszy bo mają ją w sheets'ach.
sigmiarz - Czw 12 Lip, 2012
nie przesadzaj
[ Dodano: Czw 12 Lip, 2012 06:11 ]
poza tym jest różnica między "poważnie podchodzący do tematu" a "poważny"
[ Dodano: Czw 12 Lip, 2012 06:13 ]
Cytat: | analogiczny - możliwe, że żartobliwe zniekształcenie słowa analogowy. |
albo podmiana, warto przeczytać co się napisało poprzedniego dnia..
candy - Czw 12 Lip, 2012
Ja strzelam na 4x5" to muszę być poważny
sigmiarz - Pią 13 Lip, 2012
4x5 cm czy cali ? :}
jeśli cm to według DCS-a nie jesteś poważny.
[ Dodano: Pią 13 Lip, 2012 08:05 ]
poza tym z tamtej mojej wypowiedzi to jedno słowo było najmniej istotne, dlaczego kolejna osoba zajmuję się właśnie nim ? Proponuję jeszcze bardziej abstrakcyjne:
"się", "po", "aż", "że" oraz niezastąpione "z"
komor - Pią 13 Lip, 2012
sigmiarz, 4x5" oznacza cale, gdyż symbol " to symbol cala (wbrew powszechnie panującej opinii, że to cudzysłów). Do kompletu jest jeszcze stopa ' (wbrew powszechnie panującej opinii, że to apostrof).
candy - Sob 14 Lip, 2012
dokładnie tak jak pisze komor
4x5" czyli 10.1 x 12.7cm
następny krok to 8x10"!
dcs - Sob 14 Lip, 2012
candy napisał/a: | następny krok to 8x10" |
Następny krok to 5x7". http://www.ag-photographi...ilm-25-66-p.asp
candy - Sob 14 Lip, 2012
...
Ale nie muszę iść po kolei,ja zabiorę się za 8x10" i kolodion (w bliżej nieokreślonej przyszłości)
sigmiarz - Sob 14 Lip, 2012
komor napisał/a: | sigmiarz, 4x5" oznacza cale, gdyż symbol " to symbol cala (wbrew powszechnie panującej opinii, że to cudzysłów). Do kompletu jest jeszcze stopa ' (wbrew powszechnie panującej opinii, że to apostrof). |
prawda, ale musiałem się upewnić, tak niewiele osób pracuje w tym formacie..
candy, a możesz coś pokazać ?
[ Dodano: Sob 14 Lip, 2012 23:21 ]
dla mnie duży format się broni jak ktoś chce robić duże odbitki,
6x7 (cm) to już bardzo wysoka jakość, szczegół itd. ew. duży wysokie iso,
tylko że te aparaty słabo nadają się do strzelania z ręki.
dcs - Nie 15 Lip, 2012
sigmiarz,
Nadają się.
4x5 -np. takie http://www.littman45single.com/02cm/models.html
candy - Nie 15 Lip, 2012
sigmiarz, tutaj jest LINKA do wątku gdzie przedstawiłem swój wytwór
edyta:
na średnim obrazku da się strzelać z ręki,sam robiłem zdjęcia moją Mamuśką C220 z czasami 1/8s i były nieporuszone,ale takiego TLR'a łatwo się stabilizuje: pasek na karku,aparat dociągasz do dołu i strzelasz
komor - Nie 15 Lip, 2012
candy, szacuneczek. Wszystko sam wyprodukowałeś? Słuchajcie, a jak to jest z obiektywami? Rozumiem, że „matryca” światłoczuła jest duża i dzięki temu przenosi detal, ale jak się taki relatywnie mały obiektywik doczepi z przodu, to nie psuje to rozdzielczości i detalu?
ophiuchus - Nie 15 Lip, 2012
Z tą rozdzielczością i detalem to jest różnie... I różnie się do tego podchodzi. Nie wiem jakich rozmiarów odbitki ludzie robią z tego, ale gdy negatyw ma na dzień dobry wielkość ponad 10x15 cm, to chyba obiektyw jest kwestią "nieco" drugorzędną. Zresztą do takich aparatów można se doczepić prawie co kto chce
sigmiarz - Nie 15 Lip, 2012
candy napisał/a: | na średnim obrazku da się strzelać z ręki,sam robiłem zdjęcia moją Mamuśką C220 z czasami 1/8s i były nieporuszone,ale takiego TLR'a łatwo się stabilizuje: pasek na karku,aparat dociągasz do dołu i strzelasz |
miałem na myśli nadawalność LF, co do MF to jak najbardziej, są celownikowe MF, ale też np. Asahi Pentax 67 (a raczej były), Kiyevy, Pentacony, Mamiya itd.
candy, niesamowite że się zdecydowałeś na zbudowanie własnej skrzynki LF, conajmniej godne podziwu. Tylko, że ja pytałem o zdjęcia z LF.
dcs - Nie 15 Lip, 2012
komor,
Ten Kodak Ektar 127mm f/4.7 to obiektyw z Graflex Graphic http://graflex.org/speed-graphic/lenses.html - konstrukcja Tessar. http://graflex.org/cameras/
Obiektywów jest zatrzęsienie.
Do 8x10" trochę gorzej, ale -300mm /długoogniskowy z 4x5"/ często kryje 8x10"/tu to standard/. Z szerokokątnymi na 8x10" jest gorzej -drożej.
Ostrość /rozdzielczość/ dziadków problemem nie jest. Powłoki owszem, ale od czego jest kompendium. http://www.ebay.com/sch/C...um&LH_PrefLoc=2
http://graflex.org/lenses/lens-spec.html
pasiasty - Pon 16 Lip, 2012
dcs napisał/a: | Z szerokokątnymi na 8x10" jest gorzej -drożej. |
Akurat obiektywów 210/5,6 jest sporo i sprzedają się dość tanio, ok. 200$, na przykład Fujinony W. A pożytek z nich trojaki, bo na 4x5 to portretówka z takim zakresem ruchów, że można aparat w precelek zwinąć, a na 5x7 - standard (i też ruchy zostają).
sigmiarz - Pon 16 Lip, 2012
jaki jest crop marker w LF(8x10") ?, np. MF 6x7 (cm) to chyba 0.45 w stosunku do FF.
pasiasty - Pon 16 Lip, 2012
Około 0,17 (1/6) tzn, objektyw o ogniskowej 300mm ma na 8x10 kąt widzenia taki, jak 50mm na FF.
candy - Pon 16 Lip, 2012
komor, tak,wszystko samemu,teraz grzebię w częściach z mosiądzu i samo drewno(w BasiLuxie jest też sklejka)
ophiuchus, no nie co się chce,najpierw krycie pola musi być odpowiednie
do wielkiego formatu obiektyw musi być...wielkoformatowy
mam takiego ładnego Schneider & Kreuznach 210mm z kryciem około 18x24cm,tilty i shifty można tym robić aż miło
|
|