forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Nikon D4 - test cyfrowej lustrzanki

sz.starczewski - Pon 11 Cze, 2012
Temat postu: Nikon D4 - test cyfrowej lustrzanki
Zapraszamy serdecznie do lektury testu aparatu Nikon D4 oraz dyskusji na jego temat.

http://www.optyczne.pl/18...u-Nikon_D4.html

hijax_pl - Pon 11 Cze, 2012

Bawiłem się dłuższą chwilę na targach w Łodzi. Cóż można powiedzieć - gdyby nie ta cena, bym się długo nie zastanawiał.
Arek - Pon 11 Cze, 2012

Dokładnie. Piękna maszynka. Bardzo jestem ciekaw wyników 1D X na jej tle.
mir - Pon 11 Cze, 2012

Tak jak Redaktor powiedział. Emocje się zaczną po pojawieniu 1DX. Tak jak było z Canonem 5mkIII był super dopóki dopóty nie pojawił się D800.

mir napisał/a:
Tak jak było z Canonem 5mkIII był super dopóki dopóty nie pojawił się D800.
To ciekawe, bo D800 pojawił się przed 5Dmk3 :roll:
B o g d a n - Pon 11 Cze, 2012

Arek napisał/a:
Piękna maszynka. Bardzo jestem ciekaw wyników 1D X na jej tle.
Na pewno będą gorsze, zwłaszcza w dziale AI-Servo AF. :razz:

mir napisał/a:
Emocje się zaczną po pojawieniu 1DX. Tak jak było z Canonem 5mkIII był super dopóki dopóty nie pojawił się D800.
Emocji doznają zwykle tylko ci, którzy takich drogich aparatów nigdy nie kupią. :wink:
tadeusz69 - Pon 11 Cze, 2012

Zakres tonalny w porównaniu do 5 d Mark III 8.3 do 6,6 na korzyść Nikona , a według DxO D800 jest jeszcze lepszy .

tadeusz69, porównujesz wyniki różnych pomiarów... Tak się nie da.
mir - Pon 11 Cze, 2012

Chodzi mi o to aby nie wpaść w błoto, czyli nie ważne kto był pierwszy. Zawsze rozpatruje się aparat w porównaniu do konkurencji nawet jakbyś nie chciał (to wtedy podświadomie)

mir, rozumiem zatem, że w tamtej wypowiedzi odnosiłeś się do swoich dylematów tylko...
mir - Pon 11 Cze, 2012

Tak, oczywiście, twoich nie znam. Po to jest forum. Podtrzymuje swoje wypowiedzi i dylematy. Dalej nie wiem co zrobić. Nikona trochę się boję, bo go nie znam, ale to kwestia czasu tj. paru wieczorów. Są ludzie, którzy sprzedali 2 Canony 5 i kilka L-ek w tym najdroższe i przeszli do Nikona. Myślę, że oni nie mają czasu czytać tego forum.
komor - Pon 11 Cze, 2012

mir, ja ciągle nie wiem, po ci ta ponadprzeciętna dynamika matrycy, skoro się Nikona boisz, nie masz szpejów do tego i musiałbyś wszystko wyprzedać. Rozumiałbym dylemat, gdyby Canon bankrutował albo 5DIII był jakąś porażką. A nie jest. Ma gorszą matrycę niż D800, co nie znaczy że złą, albo złą pod wieloma względami.
Sunders - Wto 12 Cze, 2012

komor napisał/a:
gdyby Canon bankrutował albo 5DIII był jakąś porażką. A nie jest. Ma gorszą matrycę niż D800, co nie znaczy że złą, albo złą pod wieloma względami.

I można nim wykonywać bardzo dobre zdjęcia, choć jakby pewnie napisał jaad75, jest to trochę bardziej kłopotliwe :mrgreen:

komor - Wto 12 Cze, 2012

Zobaczymy w przyszłym roku który aparat będzie najczęściej użyty w zdjęciach nagrodzonych na World Press Photo, bo zdaje się jak dotąd to dość często króluje tam ten, co się do reporterki nie nadaje, ma niedziałający AF i słaby zakres tonalny i banding na wyższych ISO. :)
MM - Sro 13 Cze, 2012

komor napisał/a:
bo zdaje się jak dotąd to dość często króluje tam ten, co się do reporterki nie nadaje, ma niedziałający AF i słaby zakres tonalny i banding na wyższych ISO.

Bo jest mniejszy, tańszy a stosunek jakości obrazowania do ceny miał najlepszy na świecie :razz:

Arek - Sro 13 Cze, 2012

Dokładnie tak. Poza tym od kiedy trzeba mieć najlepszy na świecie aparat, żeby robić świetne zdjęcia?
Sunders - Sro 13 Cze, 2012

Arek napisał/a:
od kiedy trzeba mieć najlepszy na świecie aparat, żeby robić świetne zdjęcia?

Chyba odkąd istnieją fora sprzętowe :???: :twisted:

sigmiarz - Sro 13 Cze, 2012

Matryca świetna na wysokich iso, może właśnie ona wyląduje w budżetowej lustrzance FF, oby! :)
Dominika - Sro 13 Cze, 2012

Za taką cenę brak odchylanego LCD dyskwalifikuje ten aparat :mrgreen: już nie wspomnę o jakiejś wypasionej lampie wbudowanej z ruchomą głowicą. I gripa nie można odpiąć tylko wszędzie cały majdan trzeba nosić :mrgreen: w aparatach niższej klasy to wady a tutaj proszę płacisz za wady :mrgreen:
hijax_pl - Czw 30 Sie, 2012

Chipworks chyba zaskoczyło co po niektórych, bo wg ich analizy matryca w tym aparacie nie jest produkcji Sony, ale tak jak w przypadku D3100 ma oznaczanie e "nikonowskie" (najprawdopodobniej produkcji Aptiny) NC81366W...