forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Osprzęt na słoneczne wakacje.

suchy - Wto 12 Cze, 2012
Temat postu: Osprzęt na słoneczne wakacje.
Witam serdecznie.

Mam wielką prośbę do szanownych kolegów/koleżanek o pomoc w ewentualnym (teoretycznym) uzupełnieniu braków niezbędnego sprzętu na wyjazd wakacyjny.

Ponieważ zacząłem w zasadzie zabawę z fotografią na poważnie bardzo niedawno (aż wstyd się przyznać ale mam dSLR od 3 lat) i wciąż jestem w fazie poznawania oraz eksperymentowania ze świadomym robieniem zdjęć chciałbym się poradzić o co muszę uzupełnić mój niezbędnik.

Wyjeżdżam za niedługo na wakacje w miejsce w którym (mam nadzieję) swieci słoneczko w zasadzie cały czas (chorwacja) i jest to bardzo dobra okazja do ćwiczeń oraz zrobienia ciekawych zdjęć zarówno moim znajomym jak i krajobrazom.

Obecnie w moim zestawie znajdują się:

- Canon EOS 450D

- Canon 18-55mm (kit) (do krajobrazów 18-35)
- Canon 50mm 1.8 II (portrety)
- Jupiter 21M + x2 telekonwerter (przyroda)

- Filtr polaryzacyjny Hoya
- Filtr szary połówkowy (średniej jakości - 40zł)

- Flash Canon 430EX II

Czy wybierając się na wakacje w miejsce o którym wspomniałem powinienem się zaopatrzyć w coś jeszcze ?

Dziękuję serdecznie za pomoc.

Pozdrawiam,
Michal (suchy).

jaad75 - Wto 12 Cze, 2012

Coś szerszego niż 18mm - UWA, ryba... Może statyw, jeśli masz możliwość zabrania...
No i zapas kart lub coś do zgrywania zdjęć...

suchy - Wto 12 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Coś szerszego niż 18mm - UWA, ryba... Może statyw, jeśli masz możliwość zabrania...
No i zapas kart lub coś do zgrywania zdjęć...

Niestety na rybie oko nie mam szans, żona mnie zabije :) sporo ostatnio wydałem na akcesoria i lampę błyskową :)

Oczywiście karty i statyw jest, pozatym fitr UV oraz wężyk spustowy.

Dziękuję za zainteresowanie.

B o g d a n - Wto 12 Cze, 2012

suchy napisał/a:
Czy wybierając się na wakacje w miejsce o którym wspomniałem powinienem się zaopatrzyć w coś jeszcze ?
Spodenki, klapki, krem do opalania i kilka prezerwatyw ... :wink:
suchy - Wto 12 Cze, 2012

B o g d a n napisał/a:
suchy napisał/a:
Spodenki, klapki, krem do opalania i kilka prezerwatyw ... :wink:

To jest niezbędnik młodego podróżnika :)
PS. pisałem przecież że mam filtr UV :P

Ok, Pozdrawiam.
Michał.

mozer - Wto 12 Cze, 2012

suchy, tabletki na cierpliwość znajomych jak będziesz się ociągał po raz n-ty, żeby znaleźć ciekawy kadr ;)
dragossani - Sro 13 Cze, 2012

Filtr ND do portretów otwartą pięćdziesiątką w pełnym słońcu.
kozidron - Sro 13 Cze, 2012

dragossani napisał/a:

o matko z córką, po co robić portrety w pełnym słońcu do tego jeszcze z filtrem ND :shock:

Aszex - Sro 13 Cze, 2012

żeby było 1.8, a nie więcej :roll:
kozidron - Sro 13 Cze, 2012

Aszex napisał/a:
żeby było 1.8, a nie więcej :roll:

Aszex, to odnośnie filtra ND :razz: ?

No proszę cię, skoro nigdy nie używałeś filtrów ND to chociaż o tym poczytaj :wink:

suchy - Sro 13 Cze, 2012

Dziękuje za zainteresowanie.

Co do otwartej 50-tki wolę ją ciut przymknąć, wtedy jest ostrzejsza. Raczej poczekam na zachód żeby było bardziej miekkie światło.

hijax_pl - Sro 13 Cze, 2012

suchy napisał/a:
Raczej poczekam na zachód żeby było bardziej miekkie światło.
Albo blenda ;)
AuThoR - Sro 27 Cze, 2012

kozidron napisał/a:
dragossani napisał/a:

o matko z córką, po co robić portrety w pełnym słońcu do tego jeszcze z filtrem ND :shock:

Mimo, że jeszcze nie korzystałem z ND to nie ukrywam, że też jakoś mi to pasowało do robienia portretów w pełnym świetle w celu uzyskiwania niskich przysłon.
Chyba gdzieś nawet o tym czytałem - niestety nie mam pojęcia czy to jest w jakikolwiek sposób pomagające przy takim rodzaju fotografi.
Broszurki to jedno a praktyka to drugie.

komor - Czw 28 Cze, 2012

Robiłem tak zdjęcia ludzi, choć mniej niż zakładałem inwestując w ND8 w trzech rozmiarach. :) Chodzi o to, żeby pomimo słońca i dużego otworu zejść z czasem do wartości synchro (X) i skorzystać z radia i światła błyskowego (innego niż HSS).
Nie wiem czemu kozidron, się tak temu dziwi. Choć pamiętać też trzeba, że ND8 powoduje też oczywiście utratę 3 EV światła błyskowego, więc naprawdę coś tam już trzeba konkretniejszego ustawić i blisko osoby fotografowanej, żeby miało to sens.

kozidron - Czw 28 Cze, 2012

komor napisał/a:
Nie wiem czemu kozidron, się tak temu dziwi.

bo na wakacjach komor, nie robiłbym portretów pod ostre słońce z nałożonym filtrem ND, najzwyczajniej unikałbym takich sytuacji. Lubie nosić ale nie chciałby mi się kombinować z lampami, statywami i innym szplajsem, żeby robić fotki pod słońce.

Wiem ile witamin potrzeba, żeby zrobić taką fotkę dobrze i domyslam się, że autor pewnie fotografię "na wakacjach" traktuje rekreacyjnie.

komor - Czw 28 Cze, 2012

kozidron, no dobra, zapomniałem już, że to ma być wakacyjnie. Wobec tego pozostańmy przy tych prezerwatywach i klapkach. :)