|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Canon 40D co mnie zaskoczyło pozytywnie a co zasmuciło ;)
5kbFlashMemory - Pią 14 Gru, 2007 Temat postu: Canon 40D co mnie zaskoczyło pozytywnie a co zasmuciło ;) Nareszcie mam. Pierwsza moja cyfrówka
Od razu po wyjęciu z pudełka i schwytaniu okazało się, że leży w dłoni bardzo dobrze. Po zabawie w ustawienia zacząło mi przeszkadzać źle umiejscowione pokrętło przy spuście - pomimo, że mam długie paluchy muszę przesunąć dłoń, aby pokręcić je palcem...
Pozytywnie zaskoczyła mnie wbudowana lampa błyskowa, bardzo dobrze zmiękcza obraz i reguluje moc flesza - może nawet lepiej niż zewnętrzna lampa Metza, którą mam w Minolcie
LiveView spodziewałem się, że jego używanie będzie zbliżone do tego jakie jest w kompaktach ale się zdziwiłem Trzeba poskakać w ustawieniach żeby go włączyć, praktycznie na razie go nie używałem, bo czułem takiej potrzeby.
Pomimo, że na razie mam kita 50mm to zdjęcia na prawdę robią wrażenie i na dodatek nie robiłem jeszcze fotek przy świetle dziennym.
Nie mogę się doczekać jak kupię Sigmę 10-20 mm i pojadę na małą wycieczkę do Norwegii...
Na razie to chyba tyle po pierwszym dniu focenia
MC - Pią 14 Gru, 2007
Gratulacje, ciesze sie Twoim szczesciem Te lampy wbudowane faktycznie coraz lepiej dzialaja (wyobraz sobie co bedzie jak kiedys kupisz zewnetrzna!)
Co do LV, to pewnie dla wiekszosci z nas bedzie to glownie bajerek. Ewentualnie jak na wycieczce poprosisz kogos o zrobienie zdjecia, to nie bedzie sie tepo patrzyl w wyswietlacz i czekal az sie podglad pojawi
A zdecydowales sie juz na Sigme? Ja wiekszego wyboru nie mialem, ale ponoc dobry jest Canon 10-22, ale troche drozszy.
Paweł_G - Pią 14 Gru, 2007
Napisz proszę czy pokrywka karty skrzypi Ci pod ręką czy może to poprawili? Gratuluję wyboru - też myślałem o 40D ale wybór padł na 30D i jestem zadowolony.
5kbFlashMemory - Pią 14 Gru, 2007
Dziękuję za gratulacje
Co do obiektywu Canona - kupiłbym go gdybym brał 30D a tak to przekroczyłem trochę planowane koszty dlatego zdecydowałem się na Sigmę... Jak odejmę różnicę cenową między Canonem i Sigmą i dodam zwrot z aparatu to praktycznie zmieszczę się w planowanych wydatkach
Nic mi nie skrzypi i mam nadzieję, że tak już zostanie ;P
5kbFlashMemory - Pią 14 Gru, 2007
Właśnie wziąłem do ręki aparat i to pokrętło co mi przeszkadza nie jest za daleko tylko za blisko (w połowie palca wskazującego) z tego powodu muszę poluźnić uchwyt (co jest ryzykowne) lub złapać aparat druga ręką wtedy dopiero mogę spokojnie pokręcić pokrętłem...
Widać, że aparat jest projektowany pod łapki Japończyków ;P
maziek - Pią 14 Gru, 2007
Strasznie nieostry Twój nowy awatar. No i przestałeś malować paznokcie...
Arek - Pią 14 Gru, 2007
LiveView się włącza dłuższym przyciśnieciem przycisku w środku dużego kółka obok telewizorka. Nic nie trzeba grzebać w menu, instrukcję trzeba czytać
MM - Pią 14 Gru, 2007
Ale drogi Arku najpierw trzeba tę funkcję sobie w menu włączyć. W dziewiczym aparacie jest to bodaj wyłączone.
Ja mam to ZAWSZE wyłączone bo pod tym przyciskiem mam ustawione oglądanie zrobionych zdjęć.
Smola - Pią 14 Gru, 2007
MC napisał/a: |
Co do LV, to pewnie dla wiekszosci z nas bedzie to glownie bajerek. Ewentualnie jak na wycieczce poprosisz kogos o zrobienie zdjecia, to nie bedzie sie tepo patrzyl w wyswietlacz i czekal az sie podglad pojawi
|
MC dokladnie. Moim skromnym zdaniem wlasnie po to LV jest. Ilekroc prosze kogos obcego aby pstryknal fotke mi i mojej drugiej polowie moim 30D zawsze tlumacze: spojrzy Pan/Pani w wizjer, nacisnie do polowy ten przycisk i potem glebiej. Ustawiamy sie do zdjecia, a Pan/Pani patrzy na LCD. Więc robie drugie podejscie i tlumacze co to jest wizjer. Jednak to nie koniec - Pan/Pani wciska przycisk od razu do dna i gowno z AF...... Przejaskrawiam sytuacje swiadomie, ale czasem zdarzaja sie takie "przypadki" w rzeczywistości. Także reasumujac LV może byc nam niezmiernie pomocny.
A co do klapki od slota na CF to jestem bardzo ciekawy jak rozwiązali ten problem w 40D. Przyznam, że to chyba jedyna rzecz, która mnie wnerwia w 30D.
Arek - Pią 14 Gru, 2007
No to ja miałem widocznie jakieś dwa rozdziewiczone w rękach. Wcale niewykluczone, no jeden był na pokazie Canona, a przy drugim majstrował już Krzysiu.
benetnash - Pią 14 Gru, 2007
Ja tam wolę sytuacje odwrotne - stoję sobie w Krakowie z moim nikonem i robię fotki mojej lubej i podchodzi do mnie kobitka i pyta się czy zrobię jej zdjęcie po czym zaczyna mi tłumaczyć jak się obsluguje aparat kompaktowy łącznie z tym, że "tutaj jest taki przycisk, który trzeba nadusić, żeby wyszło zdjęcie". Oczywiście jak zacząłem celować przez wizjer to gapiła się na mnie jak na idotę. Swoją drogą zawsze mnie zastanawia jak bardzo poruszone są fotki robione cyfrakiem z LV trzymanym na wyprostowanych rękach tak żeby telewizorek było ładnie widać
Pozdrawiam!
maziek - Pią 14 Gru, 2007
Wcale nie są poruszone a kadrowanie poprzez ekranik to 300% w stosunku do wizjera. A jak ekranik odchylany to 500%. Jeśli się nie jest lustrzykowym purystą .
irekaro - Nie 16 Gru, 2007 Temat postu: 40D ten podgląd to fantastyczna sprawa, tylko trzeba wiedzieć po co on jest-jaki jest sens go używać przy fotografowaniu z AF? on jest stworzony do ujęć makro na manual-nawet w instrukcji tak pisze. a działa bez żadnego wchodzenia w menu i wcale długo nie trzeba go naciskać. a z tymi kompaktami to dobre
5kbFlashMemory - Pon 17 Gru, 2007
Ludzie nie rzucajcie się tak od razu - trzeba czytać instrukcję itd. - mam 2-3 dni aparat i czytam instrukcję
Faktycznie wystarczy raz włączyć tą funkcję w menu a potem tylko guzikiem na pokrętle ją aktywujemy...
Powiedzcie mi dlaczego aparat nie ustawia mi ostrości w trybie podglądu na żywo, tylko w trybie MF mogę ustawić ręcznie ?
5kbFlashMemory - Pon 17 Gru, 2007
maziek napisał/a: | Strasznie nieostry Twój nowy awatar. No i przestałeś malować paznokcie... |
Ostrość jest na twarz, aparat jest nieostry.
Przestałem malować paznokcie, bo lakier mi się skończył, ale jak pożyczysz mi swój to sobie odmaluję ;P
komor - Pon 17 Gru, 2007
5kbFlashMemory napisał/a: | Ostrość jest na twarz, aparat jest nieostry. |
O, i to jest właśnie wizualizacja powiedzenia, że to nie aparat robi zdjęcia tylko fotograf
maziek - Pon 17 Gru, 2007
5kbFlashMemory napisał/a: | ale jak pożyczysz mi swój to sobie odmaluję ;P | Mi też się skończył, bo mam b. długie...
Wróbel EOS - Pon 17 Gru, 2007
Co do AF w LV musisz najpierw wejść w C.FnIII i włączyć AF dla fotogr. z LV.
To chyba na tyle:)
Vitez - Pon 17 Gru, 2007
5kbFlashMemory napisał/a: | Właśnie wziąłem do ręki aparat i to pokrętło co mi przeszkadza nie jest za daleko tylko za blisko (w połowie palca wskazującego) z tego powodu muszę poluźnić uchwyt (co jest ryzykowne) lub złapać aparat druga ręką wtedy dopiero mogę spokojnie pokręcić pokrętłem... |
Ale... aparat (lustrzankę) zazwyczaj trzyma się w dwóch rękach. Lewa ręka pod obiektywem, prawa ręka na spuście. Gdy musisz cos poprzestawiać przyciskami/pokrętłem w okolicach spustu to śmiało - lewa ręka nadal trzyma aparat.
Wróbel EOS napisał/a: | Co do AF w LV musisz najpierw wejść w C.FnIII i włączyć AF dla fotogr. z LV.
To chyba na tyle:) |
I dopisek - po włączeniu tej opcji AF ustawia się przyciskiem AF-ON, tylko trzeba chwilę przytrzymać. Jest to sporo wolniejsze łapanie AF no ale na bezrybiu...
MM - Wto 18 Gru, 2007
Witamy moderatora z forum Canona
Vitez... lubię szczerość. Ostrzenie w LV jest w Canonie do dupy i takie są fakty. Praktyczność tego sposobu jest znikoma.
5kbFlashMemory - Wto 18 Gru, 2007
OK. Dzięki.
5kbFlashMemory - Wto 18 Gru, 2007
No faktycznie działa ale przeszkadza trochę, że znika obraz, co opisali na fotopolis:
"Po naciśnięciu przycisku AF-ON opada lustro i dokonuje się pomiar tradycyjną dla lustrzanek metodą detekcji fazowej. Warto wtedy włączyć dźwiękowe powiadomienie o prawidłowym ustawieniu, gdyż lustro podnosi się dopiero po puszczeniu przycisku. Z pewnością taka metoda jest wygodna, choć dziw bierze, że nie postarano się o pomiar ostrości oparty na detekcji kontrastu, który wykorzystuje informację z matrycy. Czyżby japońscy inżynierowie bronili się przed skojarzeniem ich lustrzanek z kompaktami?"
i powstaje pytanie dlaczego takie rozwiązanie zostało przyjęte... ?
007areka - Wto 18 Gru, 2007
...polityka canona ...nie dac za wiele...
maziek - Wto 18 Gru, 2007
Jak to właściwie jest zrobione (w kompakcie), że obraz biega sobie po matrycy (czyli jest cały czas odsłonięta) a potem zwalnia się migawkę i robi zdjęcie? Migawka najpierw się zamyka na ułamek sekundy, a potem dopiero otwiera?
komor - Sro 19 Gru, 2007
maziek napisał/a: | Jak to właściwie jest zrobione (w kompakcie), że obraz biega sobie po matrycy (czyli jest cały czas odsłonięta) a potem zwalnia się migawkę i robi zdjęcie? |
Tutaj między innymi opisują te sprawy:
http://www.steves-digicam...r/sep_2007.html
(Why Digital Cameras Have Mechanical Shutters)
W języku langłydż, jak się zwykło mawiać na pewnej liście dyskusyjnej dotyczącej pewnych komputerów...
Generalnie kompakty nie mają mechanicznej migawki.
maziek - Sro 19 Gru, 2007
Jednak co jeśli aparat ma mechaniczną migawkę (C-750 ma, bo prztyka jak sie strzela zdjęcie i nie jest to bynajmniejefekt dzwiękowy z głośniczka) ale ma też LV... Nie mówiąc już o Olkach czu 40D.
007areka - Czw 27 Gru, 2007
...troszeczke jeszcze pouzywam mojego nabytku, pozniej cos napisze wiecej....
CatStevens111 - Pią 28 Gru, 2007
benetnash napisał/a: | ...Swoją drogą zawsze mnie zastanawia jak bardzo poruszone są fotki robione cyfrakiem z LV trzymanym na wyprostowanych rękach tak żeby telewizorek było ładnie widać
Pozdrawiam! |
Takie fotki musza być trochę poruszone ale duzo zależy od światła i .... predkosci rozwijanej przez trzmiela Ja bym w każdym razie oka do wizjera nie przykładał jeżeli mam ekranik LV bo jak mi obiekt znika na moment z wizjera to mam wrażenie ze słyszę go za kołnierzem...
hubymac - Pią 28 Gru, 2007
Moje trzy grosze....
Ciesze sie Wasza radoscia z faktu posiadania aparatu, jednak powiem Wam jedno - ten kto zaprojektowal i wprowadzil grip do 40d powinien zajac sie wypasem koz... Spojrzcie na nikona d300, jak tam lezy ten grip - prawie nie widac ze cos jest dolaczone, a tutaj.... jakby dokleili cos od innego modelu... Ot taki szczegol
igorax - Sob 29 Gru, 2007
tak do nawiazania do tematu glownego, ze juz troche 40d mam to ...
+szybkosc
+jakosc wykonania
+menu i ogolnie przyjemny w obsludze (troche musialem sie przyzwyczajac do przyciskow umieszczonych ponizej lcd)
+jakosc rejestracji (porownuje do 350d 400d d70 d50)
+LV (choc jeszcze z nie uzywalem powaznie to do macro bedzie wysmienity)
+/- LCD (3cale to jednak cos, ten brak rozdzielczosci mi tak bardzo nie przeszkadza, a przynajmniej w menu wszystko widze, zdjecia oceniam tak naprawde dopiero na kompie)
-przycisk LV co chwila nosem go przyciskam (mozna na szczescie wylaczyc, co zrobilem)
-glosna wbudowana lampa ;D
-AF assist beam - no tego g*&na nie cierpie
-ze wzgledu ze mam duza lape to maly palec ma tendencje do lewitowania w powietrzu.
hubymac napisał/a: | Moje trzy grosze....
Ciesze sie Wasza radoscia z faktu posiadania aparatu, jednak powiem Wam jedno - ten kto zaprojektowal i wprowadzil grip do 40d powinien zajac sie wypasem koz... Spojrzcie na nikona d300, jak tam lezy ten grip - prawie nie widac ze cos jest dolaczone, a tutaj.... jakby dokleili cos od innego modelu... Ot taki szczegol |
w przypadku moich rak nie ma to wiekszego znaczenia grip d300 czy 40d bez grip'a portretowego i tak jest za maly
dulak - Pon 14 Sty, 2008
Ciesz sie sprzetem Do wszystkiego innego bardziej lub mniej sle sie przywyczaisz
pozdrawiam
5kbFlashMemory - Wto 15 Sty, 2008
CatStevens111 napisał/a: | ....... |
jakim obiektywem robiles ta fotke ?
007areka - Nie 20 Sty, 2008
...po 3000 zdjec 40d moge napisac ze;
mialem wyliczac plusy i minusy, ale to bez sensu....WARTO GO KUPIC, (chyba ze komus malo to niech czeka na nowa 5d.)
ale mysle ze za 3000 po zwrocie warto a sprzet jest naprawde duzo bardziej pewniejszy i uzyteczniejszy niz wczesniejsze modele canona.
...gorsza sprawa z 70-200isf4 nie ma wrunkow i swiatla na dobre testy(wszechstronne)na razie wiem ze nowy egzemplarz ma gorszy AF i inaczej skalibrowny przedzial ostrosci, niby sie miesci ale nie tak idealnie jak pierwszy....
MM - Nie 20 Sty, 2008
Gdzie te obiektywy kupujesz? Jak mi napiszesz, że 70-300 IS USM był szybszy to ... chyba ze złomu masz te szkiełka.
007areka - Nie 20 Sty, 2008
...nie, nie byl szybszy, ale ten myszkuje czasem, - wczesniejszy egzemplarz byl chyba pewniejszy i na al servo tamten lepiej pracowal, co do rozdzielczosci ten z kolei wydaje sie byc lepszy od wczesniejszego, tamtego moja stara 70-300is kladla , czekam na lepsze wrunki swietlne niech wykaza sie oba, codow nie ma, ale narazie napewno nie jeszt gorszy od struszka 70-300 a to juz nie jest zle ( u staruszka chodzi oczywiscie o ogniskowa 135)
MM - Nie 20 Sty, 2008
Przy AF-ie sporo zależy od światła i warunków testowania. Musisz sprawdzić w porównywalnych klimatach. Inaczej nie jest to miarodajne. Za krótko miałeś te szkiełka.
007areka - Pon 21 Sty, 2008
...dlatego tez narazie ostrozny jestem z opinia
|
|