forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Przygotowanie zdjęcia do wydruku

Arkowal - Wto 11 Wrz, 2012
Temat postu: Przygotowanie zdjęcia do wydruku
Chciałbym sie dowiedzieć krok po kroku jak powinienem obrobić swoje zdięcie jesli chciałbym oddać w przyszłości do wydruku.Zrobiłem kilka fajnych fotek a po załadowaniu do komputera przyciołem,wyostrzyłem i przekonwertowałem na rozmiar 1795x2693.
Nie wiem jeszcze dokładnie jaki rozmiar zdięcia będę chciał,lecz nie wiem czy przy kadrowaniu nie powinienem zaznaczyć docelowego formatu zdięcia w celu uniknięcia niezadawalającego przycięcia przez fotografa?

kozidron - Wto 11 Wrz, 2012

Arkowal, jakiego druku, jaki format, na jakim materiale ?

Arkowal, użyłeś szukajki, pewnie NIE, bo widzisz po nabiciu 70 postów to juz warto by z szukajki skorzystać na optycznych. To na prawdę nie boli, podejrzewam, że przy takich ogólnikach jakie podałeś w pytaniu, znajdziesz tu odpowiedzi na nurtujące Cię pytania :wink:

Arkowal - Sro 12 Wrz, 2012

Jak zwykle na tym forum pytanie pozostaje bez odpowiedzi :twisted:
mozer - Sro 12 Wrz, 2012

Arkowal, kolega wyżej powiedział Ci, że Twoje pytanie jest nieprecyzyjne...
jasiekcom - Sro 12 Wrz, 2012

Arkowal, weź Ty się porządnie zastanów i przestań pieprz.... farmazony , nie pomyślałeś przed zadaniem pytanie ok czasami nie chcę się... poszukać czasami, można nie wiedzieć jak działa wyszukiwarka to rozumiem ale pozostałą ignorancja to nie koniecznie rozumiem i do tego jeszcze pretensję. Dostałeś odpowiedz od kozidron, a właściwie pytanie " jakiego druku, jaki format, na jakim materiale " bo z Twojego postu to za wiele wywnioskować nie można ale masz to gdzieś skoro Tobie nie chcę się napisać więcej szczegółów to nie dziw się że ludzie nie odpowiadają bo niby co maja pisać :zalamany:

A co tam jednak dam Ci wskazówkę : najpierw zrób zdjęcie, później zgraj je na np kompa, następny krok zapisz wybrane zdjęcie na przenośny nośnik pamięci np płytę CD, następnie kup kopertę i znaczek pocztowy zaadresuj na Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych S.A. ul. Sanguszki 1 00-222 Warszawa wyślij poczta albo kurierem i poproś o wydruk swojej fotografii na banknotach o nominale 100 zł. Druga opcja to znalezienie wytwórni papieru toaletowego i zrobienie podobnie jak w wskazówce powyżej.

Sory ale zacznij myśleć bo myślenie nie boli i jest przyszłością tego narodu. :zalamany:

hijax_pl - Sro 12 Wrz, 2012

Arkowal napisał/a:
wyostrzyłem i przekonwertowałem na rozmiar 1795x2693
Arkowal napisał/a:
Nie wiem jeszcze dokładnie jaki rozmiar zdięcia będę chciał
jakikolwiek, ale nie większy niż 30x20 cm.
Arkowal napisał/a:
w celu uniknięcia niezadawalającego przycięcia przez fotografa?
A dlaczego ma ciąć? Jak tnie to podziękuj miło panu i zmień... drukarnie.
Arkowal - Sro 12 Wrz, 2012

Mam rozdzielczość 1795x2693 a chciałbym uzyskac format zdięcia 10x15.Czy powininem jeszcze to zdiecie przekonwertować do mniejszego rozmiaru np.1205x1795 aby kadr nie został przycięty u fotografa?
Chciałbym otrzymać dokładnie taki kadr jaki uzyskalem przycinając zdiecie.
Dzięki hijax_pl za wyrozumiałość

hijax_pl - Sro 12 Wrz, 2012

Arkowal napisał/a:
A odpowiedź to: DPI
Arkowal - Czw 13 Wrz, 2012

Ustawiłem przy konwertowaniu 350
hijax_pl - Czw 13 Wrz, 2012

Arkowal, ale to nie ma znaczenia - ważne jest ile masz piksel...

Ok a czy proporcje zdjecia powinienem też sobie uszykować samemu.Niektóre zdiecia po docieciu mają proporcje 1:1 inne 4:3 a większośc 2:3.Z pikselami też jest róznie,ale wiekszośc ma 1795x2693.Czy musze wszystkie foty uszykować np.pod proporcje 2:3 lub 4:3 a pózniej przekonwertować pod dany format np 10x15?
Sorrki za być może głupie pytania,ale nie wiem jak to zrobić a boje się jak te proporcje wypadna na zdjeciu,ale myslę że jesli sam tego nie uszykuję fotograf poleci z tym jak mu będzie pasowało.

mozer - Czw 13 Wrz, 2012

Arkowal, format 10x15 ma właśnie proporcje 2:3... Jeżeli chcesz mieć wypełnioną odbitkę zdjęciem to oczywiście, że musisz przekonwertować do takich proporcji. Najlepiej z DPI o wartości określonej przez lab dla danego typu odbitek.
_GieKa_ - Czw 13 Wrz, 2012

Arkowal napisał/a:
Mam rozdzielczość 1795x2693 a chciałbym uzyskac format zdięcia 10x15.Czy powininem jeszcze to zdiecie przekonwertować do mniejszego rozmiaru np.1205x1795 aby kadr nie został przycięty u fotografa?

Ten program powinien ułatwić Ci kadrowanie do odpowiedniego formatu.
http://www.programosy.pl/program,jpegcrops.html

Programy to ja mam :cry: tylko co z tymi proporcjami,czy przed kadrowaniem musze sobie uszykować takie jakie mi się podobają?zastanawiam sie jak takie proporcje 1:1 wypadną na wydrukowanym zdjęciu powiedzmy 10x15?Czy lepiej będzie jak wszystkie zdięcia uszykuje pod standardowe proporcje 2:3,3:2 lub 4:3?
moronica - Czw 13 Wrz, 2012

Arkowal, 15x10cm to sa standardowe proporcje 3:2. a obraz o proporcjach 1:1 to kwadrat
mozer - Czw 13 Wrz, 2012

Arkowal, odbitka ma konkretne wymiary - jak w pliku dasz inny format to albo będziesz miał białe paski po bokach, albo Ci utną to zdjęcie - zależnie co sobie zażyczysz.

Naprawdę - takie podstawy to się w książkach/poradnikach znajduje a nie pyta o każdą pier.do.łę na forach...

Wiem,że 1:1 to kwadrat,ale mam kilka tak niestandardowo przycietych zdięc na kompie i zastanawia mnie czy lepiej jak sobie samemu uszykuje pod proporcje powiedzmy 2:3 ,2:3 lub 4:3.Boję sie,że jeśli taki kwadrat wyślę do fotografa a będe chciał zdjęcia formatu powiedzmy 10x15 to on uszykuje sobie fotę pod siebie a wtedy moge być niezadowolony z ustawionego przez niego kadru.
mozer - Czw 13 Wrz, 2012

Arkowal, do jakiego fotografa, chyba do labu :P
Powtarzam - zrobią tak, jak sobie zażyczysz - albo białe paski, albo przytną. Czytasz w ogóle co inni piszą? :roll:

nienietaktak - Pią 14 Wrz, 2012

Arkowal, zamów odbitki 15x21 bez kadrowania. Po obcięciu białych boków będziesz miał kwadratowe zdjęcie 15x15 i po kłopocie.
Arkowal - Pią 14 Wrz, 2012

Ok,wszystko jasne,dzięki za wyrozumiałość,ale tak to jest jak sobie człowiek hobby na starość znajdzie,kupi sprzęt za kupe kasy a pózniej dużo niewiadomych :mrgreen:
kozidron - Pią 14 Wrz, 2012

Cytat:
Ok,wszystko jasne,dzięki za wyrozumiałość,ale tak to jest jak sobie człowiek hobby na starość znajdzie,kupi sprzęt za kupe kasy a pózniej dużo niewiadomych :mrgreen:

Proporcje kliszy i lustrzanki cyfrowej aps-c czy FF są takie same :wink: , te zasady jakby nie zmieniły się od "przedwojnia" :wink: są nadal aktualne tak jak ułamki.
Co innego jeżeli chodzi o kompakty, pewne lustrzanki umarłego juz producenta :wink: czy bardzo niszowe rozwiazania.

Ja myślałem od pierwszego postu, że pytasz o niuanse zwiazane z przygotowaniem od strony obróbki, profili labu czytakich tam :wink:

paul80 - Nie 07 Paź, 2012

Arkowal napisał/a:
Wiem,że 1:1 to kwadrat,ale mam kilka tak niestandardowo przycietych zdięc na kompie i zastanawia mnie czy lepiej jak sobie samemu uszykuje pod proporcje powiedzmy 2:3 ,2:3 lub 4:3.Boję sie,że jeśli taki kwadrat wyślę do fotografa a będe chciał zdjęcia formatu powiedzmy 10x15 to on uszykuje sobie fotę pod siebie a wtedy moge być niezadowolony z ustawionego przez niego kadru.

Najpierw ustalasz jaki format będziesz drukował a dopiero później kadrujesz do tego formatu i nigdy odwrotnie tzn. możesz, ale jak masz rawy, bądź kopię zapasową oryginalnych jp-egów.

edmun - Sro 14 Lis, 2012

paul80 twoja teoria dosyć mnie zaskakuje. mógłbyś rozwinąć to przewagę RAWA bo nie mogę ogarnąć ?
paul80 - Nie 09 Gru, 2012

Odnalazłem wątek, brak zaznaczenia o powiadomieniach.

edmun, sprawa jest prosta, skadruj ciasno rawa w proporcji 3:2 lub 2:3, nie znając jeszcze rozmiaru wydruku a póżniej może się okazać że będą pasowały Ci inne proporcje i będzie trzeba ciąć np. głowę. Przy kilku zdjęciach to nie problem, ale przy kilkuset to już dramat. Osobiście tak miałem, skadrowałem ślubne do 3:2 i okazało się że do wydruku mają mieć inne proporcje.

hijax_pl - Nie 09 Gru, 2012

paul80, co to znaczy kadrować RAWa? Tzn wywołujesz go do Tiffa czy innego formata i dlatego masz problem?
paul80 - Nie 09 Gru, 2012

hijax_pl ja nie mam problemu, kolega powyżej nie rozumie o co chodzi, więc uprzedziłem, aby raczej nie kadrować zbyt ciasno zdjęcia bezpośrednio w konwerterze raw.