|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - CANON EOS 400D - problem z rozladowywaniem baterii
michaelss - Nie 23 Gru, 2007 Temat postu: CANON EOS 400D - problem z rozladowywaniem baterii Witam Wszystkich!
Właśnie po bardzo długim czasie, wielkich planów kupna lustrzanki cyfrowej, zakupiłem Canona 400 D. Aparacik został dostarczony przez mojego kolegę z USA. Wszystko nowe i oryginalnie zapakowane. Oczywiście nie jest wszystko takie piękne jak może wyglądać. Problem w tym, że po załadowaniu baterii i włożeniu jej do aparatu działa on przez jakieś 1-2 minuty (widać w między czasie jak spada poziom baterii), aż w rezultacie aparat się wyłącza. Poszedłem do sklepu i zakupiłem drugą baterię (myśląc, że problem z baterią), niestety z druga jest podobnie tyle, że czasami jeszcze po zrobieniu zdjęcia pojawia się ekran z err99 lub err66 (nie pamiętam), głoszący że nie dam rady zrobić zdjęcia i powinienem wyłączyć aparat lub wyjąć akumulator.
Panie i Panowie znający się choć odrobinę na takich zagadnieniach PROSZĘ O POMOC. (Zapewne nie ominie mnie wizyta w serwisie Canona, ale może ktoś wie co to może być i ile takie coś może kosztować).
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
michaelss
Remol71 - Nie 23 Gru, 2007 Temat postu: Re: CANON EOS 400D - problem z rozladowywaniem baterii
michaelss napisał/a: | Witam Wszystkich!
Właśnie po bardzo długim czasie, wielkich planów kupna lustrzanki cyfrowej, zakupiłem Canona 400 D. Aparacik został dostarczony przez mojego kolegę z USA. Wszystko nowe i oryginalnie zapakowane. Oczywiście nie jest wszystko takie piękne jak może wyglądać. Problem w tym, że po załadowaniu baterii i włożeniu jej do aparatu działa on przez jakieś 1-2 minuty (widać w między czasie jak spada poziom baterii), aż w rezultacie aparat się wyłącza. Poszedłem do sklepu i zakupiłem drugą baterię (myśląc, że problem z baterią), niestety z druga jest podobnie tyle, że czasami jeszcze po zrobieniu zdjęcia pojawia się ekran z err99 lub err66 (nie pamiętam), głoszący że nie dam rady zrobić zdjęcia i powinienem wyłączyć aparat lub wyjąć akumulator.
Panie i Panowie znający się choć odrobinę na takich zagadnieniach PROSZĘ O POMOC. (Zapewne nie ominie mnie wizyta w serwisie Canona, ale może ktoś wie co to może być i ile takie coś może kosztować).
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
michaelss |
Zapomnij Kolego o serwisie. Z tego co się orientuję to Canon w Polsce nie naprawia sprzętu z USA. Musisz go odesłać do USA do naprawy gwarancyjnej. Zakładając oczywiście, że aparat potrzebuje serwisu.
maziek - Nie 23 Gru, 2007
Tzn. co? Za kasę też nie zrobią?
007areka - Nie 23 Gru, 2007
...zrobia... ...bardzo lubia naprawiac za kase...
Wujek_Pstrykacz - Nie 23 Gru, 2007
No to w takim układzie zakup ten przestanie być atrakcyjny. Serwis tani nie będzie.
Luke_S - Nie 23 Gru, 2007
Co zaoszczędził na kupnie aparatu z USA, to wyda na serwis - i równowaga w przyrodzie zostanie przywrócona.
MC - Pon 24 Gru, 2007
Ryzyko, z ktorym zamawiajacy z USA powinien sie liczyc.
sluuurp - Pon 24 Gru, 2007
Nie wiem jak jest z ładowarkami przywiezionymi z USA razem z aparatem. Być może nie są uniwersalne, chodzi mi tutaj o napięcie jakie jest w USA 110V. Jeżeli tak jest to bateria ulega uszkodzeniu po podłączeniu tej ładowarki do gniazdka mającym napięcie 230V.
Ale raczej nie sądzę, żeby tak było. Spojrzałem teraz na swoja ładowarkę i jest na 110-240V. W końcu z aparatem można jeździć po całym świecie i ładowarka powinna być przystosowana na wszystkie napięcia w sieci. Chyba, że w USA jest inaczej? i robią u siebie tylko na 110V
Spojrzałem również na zasilacz od laptopa, tam jest również nawet 100-240V, ale wszystko kupione u nas. Może na Europę robią inaczej?
Jeżeli to jest usterka aparatu to uff, ale kasy może sporo ubyć z portfela, nie jest to jakiś tańszy kompakcik, który można wywalić do śmieci.
michaelss - Pon 24 Gru, 2007
Jeśli chodzi o ładowarki, to pracują w przedziale napięciowym jaki napisałeś. Wczoraj poszedłem do Media i pewna Pani poczęstowała mnie baterią z aparatu który stał na wystawie (naładowanej w 100%). Niestety po włożeniu aparat zadziałał, ale widać było jak ubywa baterii. Wniosek z tego że jest poprostu gdzieś w aparacie zwarcie i wyładowuje bardzo szybko baterię. Muszę się przejść na Żytnia i może mi powiedzą ile taka przyjemność bęzie kosztować. Jeśli zbyt dużo trzeba będzie zastanowić się nad odesłaniem do Stanów (zobaczymy, najpierw trzeba zdiagnozować co jest nie tak).
Pozdrawiam,
michaelss
Jak będziesz mógł to napisz co Ci powiedzieli na Żytniej. Też raz tam byłem z Canonem A620 i czyszczenie obiektywu wycenili na 250zł. Zabrałem aparat, bo naprawa w moim przypadku była nie opłacalna. Diagnozę robią za free.
maziek - Pon 24 Gru, 2007
Moze to głupie, ale ja bym delikatnie wstrząsnął. Stare metody są najlepsze. To może być jakiś paproch.
igorax - Pon 24 Gru, 2007
co do tego problemu z szybkim wyladowywaniem baterii, gdzies juz czytalem o tym, na jakims polskim forum, ale nie moge sobie przypomniec, ewentualnei sprawdz na canon board.
polecam zadzwonic do serwisu canon lub tez wyslac im email.
aha i tak zeby wesprzec na duchu, to raczej banał z ta bateria, ale naprawa mysle ze tania to nie bedzie. mozna tez nie isc do serwisu canona, a np do normalnego ale autoryzowanego serwisu, bedzie taniej.
sprawdzilbym tez jak to jest z ta gwarancja, bo ja jak kupowalem 350d w USA mialem po zarejestrowniu body, serwis europejski, ale o ile dobrze pamietam , musialem za ta przyjemnosc wiecej zaplacic.
aha i sprawdz te err66 \ err99 w kodach bledow, moze cos sie wyjasni
michaelss - Pon 24 Gru, 2007
Dzięki igorax! Zobaczymy jak to będzie z tym serwisem.
Czy ktoś może orientuje sie odnośnie serwisów Canona na terenie Warszawy i okolic - może jest oprócz Żytniej jakiś dobry.
Pozdrawiam!!
To co wyczytałem to err99 oznacza coś z obiektywem, lub z migawką, lub zanieczyszczone styki obiektywu. Sprawdź bez obiektywu.
err66 nic nie mogę znaleźć.
no i wlasnie teraz sobie przypomnialem tez pare razy zdazylo mi sie miec err99 i winnym byl po czesci obiektyw (Tamron 70-300) tzn. motor potrzebowal wiecej napiecia (jakas anomalia) chwilowo i wtedy zawieszal mi sie aparat (350D), ale problem wystepowal glownie kiedy mialem zamiennik bateri, a nie firmowy canonowski, to moze byc faktycznie wina wadliwego obiektywu, moze jakiegos zwarcia na jego stykach zrob tak jak mowi sluuurp
...pff
ide na kolacje wigilijna
Ostegolectric - Sro 02 Sty, 2008
oj kiepska sprawa płacić za naprawę czegoś co powinno bez zarzutu działać 24 miechy....
michaelss - Pią 04 Sty, 2008
No niestety trzeba płacić!!
Miałem dać znać co sie stało z moim aparatem, więc już go odebrałem kosztowało mnie to 329zl i wadliwym okazał się moduł zasilający (robił zwarcie i rozładowywał baterię). To tyle, mam nadzieję, że przez jakiś dłuższy czas nie będę miał dodatkowych wydatków.
Pozdrawiam Wszystkich i życzę wszystkiego naj w Nowym Roku!!
Ostegolectric - Pią 04 Sty, 2008
329zł... no to zaoszczedziles...:/
komar_kzy - Pią 04 Sty, 2008
Zdaza sie.... nawet czesciej jesli ktos pokusi sie o "refurbished" :>
|
|