forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Pomóżcie mi wybrać model dla mnie :)

Wojmistrz - Nie 23 Wrz, 2012
Temat postu: Pomóżcie mi wybrać model dla mnie :)
Przebiegałem przez las postów, góry porad, rzeki sponsorowanych artykułów i nadal jestem głupi. Nie dawno stwierdziłem, że muszę kupić coś do kieszeni o dobrych parametrach, kiedy nie chcę/nie mogę/nie mam czasu zabrać lustrzanki. Przemyślałem zakup kompaktu, co potrzebuję, ile wymagam i kupiłem ...i... zbyt uderzyła mnie różnica jakości między lustrem, a kompaktem. Ktoś w tamtym temacie podpowiedział mi, żebym kupił sobie Lumixa GF1. Zignorowałem praktycznie tę radę ale teraz będąc biedniejszy o zakup kompaktu (a nawet 3 modeli), myślę z pochyloną głową nad zakupem bez-lustrowca. Potrzebuję coś "do kieszeni", a tak na prawdę najwygodniej mi przypiąć do pasa od spodni, żeby nie przeszkadzało w poruszaniu się. Najczęściej poruszam się motocyklem więc nie może być wielkie. Olympus 5050, Canon G5, Nikon 5400 pasują nie najgorzej w miękkim futerale (jakieśtam stare lowepro), ale myślę o czymś w czarnej skórze. Myślałem o Lumix G1 - wydaje się duże ale w rękach nie miałem, GF1 - przydała by się stabilizacja, na razie faworyt, GF2 - utrudniony trym manual, Olympus E-P1 - brak uszczelnień i lampy, E-PL1 - plastyk...
Czego szukam? Używanego aparatu z kitem na początek.
Wysoki priorytet:
- jak najmniejsza wielkość;
- podłączenie zewnętrznej lampy/wyzwalacza radiowego;
- pełny tryb manualny i preselekcji, z wygodnymi i szybkimi ustawieniami jak w lustrzance.
- jakość fotek musi się nadawać do wydruków A3
- szczelny bo u mnie często pada :)
Niższy priorytet:
- przydał by się wbudowany wizjer optyczny
- możliwość dokupienia skórzanego futerału
- stabilizacja
- cena do 1200zł

Pod względem wizualnym lubię analogi i coś co wyglądało by jak stara dobra rosyjska smiena :)

dragossani - Wto 25 Wrz, 2012

Ostatnio producenci zaczęli myśleć o potrzebach takich osób jak ty. Niestety uznali że budżet będziesz miał o jedno zero większy.
Wojmistrz - Wto 25 Wrz, 2012

Tak, cena to jest problem. Żal, że Canon nie interesuje się tym rynkiem i pozostaje w tyle za konkurencją. Model EOS M jest dość przyjemny, ale wydatek rzędu 5000zł za taką zabaweczkę... Pewnie za 2 lata będzie ok. Ja nie pozwolę sobie na nic droższego go kieszeni, bo w razie uszkodzenia przy szlifie, ubezpieczenie mi tego nie pokryje, a w samochód mogę wcisnąć całe moje studio.
dcs - Wto 25 Wrz, 2012

Wojmistrz,

Z płaskim zoomem /naleśnikiem/ http://www.ebay.co.uk/itm...=item53eeec323e

http://www.ebay.co.uk/itm...=item19d57b52a9

GF1 i GF2 mają gorącą stopkę, GF3 i GF5 są jej niestety pozbawione. Podoba mi się w nich ten kitowy obiektyw.
dcs - Wto 25 Wrz, 2012

Wojmistrz,

Działa trochę skokowo -mało płynne zoomowanie.

[ Dodano: Wto 25 Wrz, 2012 20:02 ]
http://www.ebay.co.uk/itm...=item2a23339b9f

Masz jakieś doświadczenie z tym E-P3? Bo 1 i 2 z tego co wiem nie miały uszczelnień.
dcs - Wto 25 Wrz, 2012

Zerowe.
Test: http://www.optyczne.pl/16...ympus_E-P3.html

Staroci bym nie brał.

Dobrze zacząłeś "Staroci bym nie brał" tylko jeszcze napisz dlaczego. Przeglądam aukcje kilka razy dziennie i szukam czegoś tańszego. Body+jakiś kitowy zoom do 150-200 funtów. Ja patrzę na to tak, jak bym miał kupić i zniszczyć go pierwszego dnia. Przeglądam również www.cex.co.uk bo tam można kupić z 3 miesięczną gwarancją często o niebo taniej niż na eBay. Problem w tym, że jest tylko kilka modeli naprawdę małych gabarytowo i mają pewne wady przy użytkowaniu. Test na optyczne nie jest do końca wierzytelny bo nie opisuje jak sprzęt się spisuje w czasie, np po 3 latach i 20000 fotkach. Czekam raczej na komentarze typu ten ma uszczelnienia ale był deszczyk i mi go szlag trafił, albo że po 5000 fotek powyskakiwały piksele. Pisząc 1 post zapomniałem dodać np jednej niezmiernie ważnej rzeczy tj zapisu do raw( lub innego bezstratnego standardu).
muzyk - Wto 25 Wrz, 2012

GF 1 ma użyteczne ISO 400. Powyżej... szumią wiatry, buczą knieje i obraz chropowacieje. :mrgreen:
Poza tym, to kawał solidnego bezlusterka. Ma dość dużo przycisków na wierzchu i jest ... TANI.
Nie ma stabilizacji jak Olki.
Musi być w obiektywie.

Wojmistrz - Sro 26 Wrz, 2012

Szukam, szukam i dziś się zdziwiłem. Nowy Samsung NX100 z kitem 20-50 za £183.98 z przesyłką. Sprzedawany przez brytyjską sieć sklepów. Przeczytałem test i tak się zastanawiam jak mała wilgotność/deszcze wystarczy by go zniszczyć.

[ Dodano: Sro 26 Wrz, 2012 11:34 ]
Czy ktoś bawi się modelem GF2? Mogę kupić GF2+14-42 w bardzo dobrym stanie za £160 z przesyłką. Jak uszczelnienia? jak manualny?

dcs - Czw 27 Wrz, 2012

Wojmistrz,

Ale E-P3 daje ładniejszy obraz.

Będziesz robił RAWy?

sigmiarz - Czw 27 Wrz, 2012

Wojmistrz, na motocykl można założyć sztywne pojemniki z tworzywa, które wytrzymują szlif, jaki to motocykl ?

w plenerze bardzo przydatny jest dobry wizjer.
Jeśli boisz się szlifu kup używanego pentaxa k-x albo k-r
... jednak z tego co widzę trzymają cenę, więc może lepiej nowego k-r'a
2100pln w kicie według ceneo.
Wizjer nie jest nadzwyczajny ale optyczny i w plenerze dużo lepszy od wyświetlacza,
możesz pomyśleć Panasonic DMC-G3 podobne pieniądze również w kicie.

Wojmistrz - Czw 27 Wrz, 2012

Będę zapisywał głównie do raw i raw+jpg.
E-P3 z wyglądu jest całkiem przyjemne, ale po pierwsze koszt ponad dwukrotnie przekracza kwotę maksymalną, a po drugie nie ma uszczelnień.
Mam motocykl Suzuki Intruder, a do niego nie pasują pojemniki z tworzywa :) W takich jednostkach instaluje się sakwy ze skóry. Mam kufer centralny, używam na długie wyprawy, ale potrzebny jest na inne rzeczy.
Jeśli mam kupić tak dużego Pentaxa jak x albo r, to mija się z celem. Równie dobrze mogę wozić moje 60D albo dokupić jakieś stare 350D,400D lub 1000D
Wizjer do GF można dokupić, żal, że kosztuje więcej niż aparat, ale liczę że kiedyś ceny spadną.
Sytuacji, w których potrzebuję czegoś małego i lekkiego przy sobie jest więcej.
Jeszcze raz spróbuję przekazać idee. Małe, lekkie do trzymania przy pasie w odpowiednim etui, z małym osprzętem który również można trzymać na pasie.

dcs - Czw 27 Wrz, 2012

Wojmistrz,
Aha: Intruder.
Z drugiego twego postu wywnioskowałem, że z raz w miesiącu testujesz Crash Pady. :wink:

To weź uszczelnione m4/3.
Pomyśl, czy nie wolałbyś mieć oprócz stopki lampy wbudowanej.

Tak, Intruzia :) i już dwa szlify na niej zaliczyłem (raz zimą lód na zakręcie i raz gość mnie lusterkiem zahaczył przy przy wyprzedzaniu) dlatego teraz dmucham na zimne, czyli ograniczam straty na wszelki wypadek.
Co to mikro 4/3 to właśnie podoba mi się ich wielkość. Przydała by się wbudowana lampa i jak czytam to GF mają pop-up.

dcs - Czw 27 Wrz, 2012

Zestawienie: http://www.optyczne.pl/po...=1287&add3=1390
sigmiarz - Czw 27 Wrz, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Wizjer do GF można dokupić

nie licz że stanieje, ja miałem takie nadzieje co do wizjera Sigmy, zdrożał.

Panasonic G3, a jak nie to odpowiednik pod względem matrycy w wersji parakompakcianej, koledzy wiedzą który to model, ja nie pamiętam niestety.
Możliwe, że wiem o co CI chodzi, jedziesz motocyklem przez wzgórza Szkocji, coś Ci się
spodoba "pstryk" i masz :) ale uwierz że wizjer w wersji monitorek lcd jest do niczego w plenerze.

[ Dodano: Czw 27 Wrz, 2012 12:36 ]
Intruder 1800R ? strasznie ciężkie motocyklisko, nie ma tam schowka pod siedzeniem ?

Nie 1800R to przegięcie i zbyt udziwnione, wolę bardziej klasyczny wygląd, mam małego VL. Kocham te 240kg na sucho pod tyłkiem.
Chłopaki cały czas problem polega na tym, że ma być jak najmniejsze dlatego nawet zainteresowałem się tym szkiełkiem 14-42 Vario X. Świat aparatów jest dość rozległy, a na optyczne.pl nie ma wszystkich modeli aparatów. To co można przeczytać na optyczne.pl już znam.

Co biorę pod uwagę.

Canon:
G9,G10,G11 - Kompakt

Lumix:
GF1 - brak stabilizacji (niski priorytet) - faworyt
GF2 - dotykowy ekran ale brak na wierzchu ustawień manualnych brak stabilizacji

Olympus:
E-P1 - brak uszczelnień, brak lampy
E-P2 - brak uszczelnień, brak lampy, cena nieco wykracza poza limit.
E-PL1 - plastikowy, brak uszczelnień

Samsung:
NX100 - brak uszczelnień, duże obiektywy, brak lampy

Patrzyłem oczywiście za nikonem J,V i wieloma innymi maleństwami ale nie posiadają gorącej stopki, albo są za grube.
Znacie jeszcze coś co można dopisać do tej listy (zwróćcie uwagę na cenę i gabaryty do 12x9x4)? Nie musi być znany na optyczne.pl
Jak nadmieniłem wcześniej mój faworyt to GF1, chciałbym poznać jakieś opinie o GF2 i jego trybie manualnym, czy ma live histogram, czy do nastawień nie trzeba wykonywać zbędnych ruchów. Niedawno spotkałem się z dekielkiem 15mm f8 do m4/3 więc taka kombinacja była by super. Małe jak kompakt, schowany w kieszeni, a kit czy 45-200 "w innej kieszeni".

[ Dodano: Czw 27 Wrz, 2012 13:50 ]
http://www.ebay.co.uk/itm...=item53eeb82999

dcs - Czw 27 Wrz, 2012

Wojmistrz,

Jaki obiektyw/y chcesz mieć?
Naleśniki do NX są małe. http://www.optyczne.pl/in...szukaj=Wyszukaj

:shock: Się mi niechcący wygrał na eBay e-pl1 z kitem za 120.01 (z przesyłką). Niebieski :) Mam nadzieję, że do czegoś się nada. Tymczasowo koniec tematu :) chyba że po tygodniu go sprzedam.
dcs - Czw 27 Wrz, 2012

Wojmistrz,

Jak sprzedasz w Polsce, to na pewno nie stracisz.

Wojmistrz - Sob 29 Wrz, 2012

Szok i niedowierzanie...
Dziś przyszedł aparacik. Nastawiłem akumulator do ładowania i pojechałem na 2-3 godzinną wycieczkę. Po powrocie rozpocząłem testy. Jak napisałem wcześniej: szok i niedowierzanie. Leży w dłoni całkiem sympatycznie, długo nagrywa fotki na kartę i to chyba jedyna wada, tryb ręczny jest banalny a nastawienie trwa nieznacznie dłużej niż w moich canonach, ale jest w pełni czytelne. Ergonomia przycisków jest świetna, a możliwość powiększenia obrazu x7 do ustawiania ostrości jest wręcz super. Już po włączeniu pokochałem ten aparat choćby za stale aktywny histogram. Wiem co przeszedł ten aparat bo poznałem sprzedawcę na facebooku i jestem zdziwiony jakością obudowy - ani jednej ryski pomimo plastikowej obudowy. Moja sztuka wyposażona jest w niewymieniony na optyczne.pl model obiektywu - M.ZUIKO 14-42mm 1:3.5-5.6 L ED, ale myślę, że jest to tylko jakiś wariant wersji ED bo również ma średnice 40.5mm.
Prawdopodobnie jeszcze dziś przerobię jedną sztukę wyzwalacza YN-603C na złącze Olympsua (trzeba tylko zewrzeć 2 nóżki) i jeśli w pełni zadziała, to będę sprzedawał sporo sprzętu Canona.

NX-5 - Sob 29 Wrz, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Szok i niedowierzanie...

Fajnie że znalazłeś coś dla siebie i jesteś zadowolony.
Wrzuć jakieś przykładowe fotki.

fatman - Sob 29 Wrz, 2012

A więc jednak nie GF-1... :wink:
To dobra maszynka ale tymczasem naciesz się Olkiem.

Wojmistrz - Sob 29 Wrz, 2012

No nie GF1, pomimo tego, że upierałem się przy tym modelu. E-PL1 kupiłem na prawdę przypadkiem. Licytowałem aukcję, ostatni mój bid miał 110.26(+9.75 przesyłka). Potem inni wybidowali to ponad moje max nie podbijałem sztucznie. Ja zawsze, jak już aukcja mnie nie dotyczy to ją ukrywam. Nie wiem co skłoniło gościa do kasacji moich konkurentów, może sami podbili, a potem na kilka sekund przed końcem wycofali bid jako błędną wartość, okazało się, że wygrałem sporo poniżej mojego max. I super. Jestem podwójnie zadowolony.

[ Dodano: Nie 30 Wrz, 2012 01:14 ]
Przykładowe fokti:

Przeróbka YN-603C na "działający trochę" w Olympus.
Po rozbiórce wygląda tak:

Zakładamy styki

Mostek na stykach

Składamy z powrotem, tu przydać się może 3cia ręka, bo mamy latające i uciekające styki, mostek, blaszkę dolną od gorącej stopki i delikatny, okablowany kawałek płytki drukowanej.

Działa :)

Niestety po założeniu do Olympusa, nadaje sygnał cały czas przez co baterie zarówno w nadajniku jak i odbiornikach szybko się wykańczają. Po podłączeniu do Canona działa bez bez zmian, jakby nie było zrobionego tego zwarcie.

[ Dodano: Nie 30 Wrz, 2012 01:17 ]
Przykładowe fokti:

Przeróbka YN-603C na "działający trochę" w Olympus.
Po rozbiórce wygląda tak:

Zakładamy styki

Mostek na stykach

Składamy z powrotem, tu przydać się może 3cia ręka, bo mamy latające i uciekające styki, mostek, blaszkę dolną od gorącej stopki i delikatny, okablowany kawałek płytki drukowanej.

Działa :)

Niestety po założeniu do Olympusa, nadaje sygnał cały czas przez co baterie zarówno w nadajniku jak i odbiornikach szybko się wykańczają. Po podłączeniu do Canona działa bez bez zmian, jakby nie było zrobionego tego zwarcie.