forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Nikon D600 - test cyfrowej lustrzanki

sz.starczewski - Pią 02 Lis, 2012
Temat postu: Nikon D600 - test cyfrowej lustrzanki
Zapraszamy serdecznie do lektury testu Nikona D600 oraz dyskusji na jego temat.

http://www.optyczne.pl/19...Nikon_D600.html

pan.tadeusz - Pią 02 Lis, 2012

znowu brudas? nie to fcja odkurzacz :wink:
jest też nowy tryb tematyczny - zmora :mrgreen:

a tak poważnie to fajna pucha i pozazdrościć takiego zakresu tonalnego.
szkoda, że wyszły poważne wady i aż dziw bo trochę wody upłynęło od czasu publikacji LensRentals :roll:

[ Dodano: Pią 02 Lis, 2012 20:10 ]
taka ciekawostka w kwestii tego syfu
http://forums.dpreview.com/forums/thread/3290303

kufel - Pią 02 Lis, 2012

zastanawiające są te mozaiki. z ciekawości chętnie zobaczyłbym ten fragment kadru wywołany innymi wołarkami w tym producenta.

widziałem już podobne artefakty w jakimś teście, samsunga albo nex'a jakiegoś chyba.

jaad75 - Pią 02 Lis, 2012

kufel, dokładnie i winy szukałbym raczej w kiepskiej optymalizacji dcraw...
hijax_pl - Pią 02 Lis, 2012

jaad75 napisał/a:
dokładnie i winy szukałbym raczej w kiepskiej optymalizacji dcraw...
Też tak myślę. :???:
cygnus - Sob 03 Lis, 2012

Fajnie że ten test się pojawił a jeszcze fajniej - że pojawił się D600. Właśnie sobie pomyśliwałem o przeskoku z D90 na D800. Powstrzymywała mnie ta cena... cena, i jeszcze sygnalizowane problemy z AF.
A tu proszę - D600 - istotnie tańszy i ma te cechy, na których mi zależy. Przy moim niezbyt rakietowym komputerze mniejsze pliki to też chyba... zaleta :)
Pora pomyśleć o konsolidacji finansowej.

manolo - Sob 03 Lis, 2012

w Polsce już za 7100
cygnus - Czw 08 Lis, 2012

Odwiedziłem sklep - pomacałem D600 i D800. Odczuwam ogromną różnicę (na korzyść D800) w uchwycie. D600 jest do mojej łapy za niski, ma za krótki uchwyt.
Ach, i jeszcze jedna istotna różnica. Koncentracja wszystkich punktów AF na środku (D600) to bardzo niefortunny pomysł.

mozer - Czw 08 Lis, 2012

Akurat nie powiedziałbym, że to jest dramatyczna różnica:

Poza tym to nie jest kwestia pomysłu tylko raczej komplikacji konstrukcji.

manolo - Czw 08 Lis, 2012

cygnus napisał/a:
Ach, i jeszcze jedna istotna różnica. Koncentracja wszystkich punktów AF na środku (D600) to bardzo niefortunny pomysł.

bo to AF z d7000.. stąd wrażenie koncentracji :)

[ Dodano: Czw 08 Lis, 2012 05:02 ]
w końcu d600 to z założenia budżetowa FF, jak zejdzie do 6k rzeczywiście taka będzie :cool:

komor - Czw 08 Lis, 2012

mozer napisał/a:
Akurat nie powiedziałbym, że to jest dramatyczna różnica:

Różnica jest o tyle dramatyczna, że jak wyobrazisz sobie poziomy kadr portretowy typu głowa czy popiersie z osobą umieszczoną niecentralnie, to punkty w D800 zahaczają o miejsce, gdzie wypadnie oko, a w D600 już nie. Oczywiście o ile można ufać skrajnym punktom AF w D800, bo zdaje się są z nimi jakieś problemy…

pan.tadeusz - Czw 08 Lis, 2012

mozer - Czw 08 Lis, 2012

komor, trochę to naciągane, bo różnica jest szerokości jednego rzędu punktów, ale niech Ci będze ;)
komor - Czw 08 Lis, 2012

Ale właśnie ten jeden punkt to jest różnica między okiem a policzkiem. :) Oczywiście da się z tym żyć, ja w swoim Canonie i tak przeważnie celuję środkowym i przekadrowuję, przy zdjęciach bardziej pozowanych. Choć przy „reporterce” już niekoniecznie.

Oczywiście coś za coś, całkowicie zgadzam się z:
mozer napisał/a:
Poza tym to nie jest kwestia pomysłu tylko raczej komplikacji konstrukcji.

komor napisał/a:
przeważnie celuję środkowym i przekadrowuję

no właśnie, tak robi większość osób

jaad75 - Czw 08 Lis, 2012

manolo napisał/a:
no właśnie, tak robi większość osób
Czyżby? Jakieś starystyki możesz przytoczyć?
Generalnie nawet używając techniki "wyostrz i przekadruj" najlepiej jest używać jak najbliższego punktu, bo błędy wynikające zarówno z niewłaściwej techniki przekadrowania, jak i z krzywizny pola są wtedy najmniejsze.

nienietaktak - Czw 08 Lis, 2012

jaad75 napisał/a:

Generalnie nawet używając techniki "wyostrz i przekadruj" najlepiej jest używać jak najbliższego punktu, bo błędy wynikające zarówno z niewłaściwej techniki przekadrowania, jak i z krzywizny pola są wtedy najmniejsze.

Szczególnie przy jasnych, nieprzymkniętych portretówkach ostrość ucieka, gdy używa się tylko centralnego.

nie mogę przedstawić statystyk, to z obserwacji,
ale myślę że jest to około 60-70% użytkowników

hijax_pl - Czw 08 Lis, 2012

manolo napisał/a:
ale myślę że jest to około 60-70% użytkowników
No to nie jestem w tej grupie :D

Swoją drogą w przypadku 5D to musi być nawet 99% ;)

jaad75 - Czw 08 Lis, 2012

hijax_pl napisał/a:
Jak każdy, świadomy konsekwencji takiego działania. :smile:
muzyk - Czw 08 Lis, 2012

Cytat:

Zgadzam się z tym, stąd ciężko mi się pogodzić z AF w 5dII, że tylko środkowy tak naprawdę jest krzyżowy i tym samym najskuteczniejszy. :neutral:

to zależy jakich się używa ogniskowych i jakich przysłon, np. 30mm f4, nie sądzę żeby to był problem, centralny i przekadrowania wystarczy. W pejzażu można przestawić na dolny, w portrecie na górny i to chyba tyle :) Wiem, projektanci 90-punktowych af-ów są zdruzgotani, mi wystarczy 9 :cool:
muzyk - Czw 08 Lis, 2012

manolo napisał/a:
mi wystarczy 9 :cool:

Mnie też 9... ale ten z 40D ze wszystkimi krzyżowymi - że tak to ujmę: daje radę, choć pewnie lepiej mu to idzie, dlatego, że z reguły ma USM do pomocy.

komor - Czw 08 Lis, 2012

jaad75 napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Jak każdy, świadomy konsekwencji takiego działania. :smile:

To kwestia kompromisu w praktyce, a nie braku świadomości. Jak punkt boczny się nie sprawdza w moim aparacie, to zdjęcia nie mam wcale albo mam mocno nieostre. Jak wyostrzę środkowym i przekadruję to ewentualny błąd wynikający z krzywizny pola jest mniejszy niż wyżej wymienione problemy. Rozmawiamy o 50 czy 85 mm w moim przypadku, ruch ręki przy przekadrowaniu jest przeważnie niewielki. Na szerokim kącie jest pewnie inaczej.

manolo - Sob 10 Lis, 2012

tylko dla dorosłych :)

http://www.ifixit.com/Tea...eardown/10708/2

[ Dodano: Sob 10 Lis, 2012 08:10 ]

pan.tadeusz - Wto 13 Lis, 2012

jest już pełny test na dpreview
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d600

manolo - Wto 13 Lis, 2012

... na optyczne już jest :)
szklarek - Sro 21 Lis, 2012

A miało być tak pięknie a tu musiał się kurz na matrycy pojawić. I bądź tu mądry.
dcs - Pią 30 Lis, 2012

.
D600 pyli mniej
http://www.lensrentals.co...etter-over-time

muzyk - Pią 30 Lis, 2012

dcs napisał/a:
D600 pyli mniej
:lol:
d600 jak Gucio. Pyli (swoją matrycę) jak oszalały. :mrgreen:

nienietaktak - Pią 30 Lis, 2012

zapyla czyli :mrgreen:
dcs - Pią 14 Gru, 2012

Nikon D600 + 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR za 2000$ ( -700$)

http://www.bhphotovideo.c...amera_with.html

- tani FF

Wigor - Sob 29 Gru, 2012

Wysyłka do Polski to koszt koło 200 dolców...
hijax_pl - Sob 29 Gru, 2012

W PL sam korpus już za 6500zł można dostać. Tam w BHP to gratisowo dorzucają szkiełko, które w sumie powinni nawet za darmo dawać w kicie :D
pan.tadeusz - Sro 23 Sty, 2013

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=222148
dcs - Czw 24 Sty, 2013

pan.tadeusz,
pan.tadeusz napisał/a:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=222148
Czytałeś?

http://bankier.tv/fpbn-cz...n-6d-12475.html
CZAS: 40:50 :razz:

pan.tadeusz - Czw 24 Sty, 2013

dcs napisał/a:
Czytałeś?

baa, Kaziu San ;)

jaad75 - Pią 25 Sty, 2013

Ale to czerstwe jest strasznie... Początek był obiecujący, ale pomysły szybko się skończyły i zostały suchary...
pan.tadeusz - Pią 25 Sty, 2013

poczekaj poczekaj :) coś czuję, że Pentaxjanie będą jeszcze mieli swoje 5 minut :wink:
dcs - Pią 25 Sty, 2013

pan.tadeusz,
Prowadzący fpbn bez zmrużenia oka przeczytał pytanie

muzyk - Pią 25 Sty, 2013

jaad75 napisał/a:
i zostały suchary...

I łamanie zębów.

Swoją drogą, to nie wiedziałem, że teraz wszystkie obiektywy klasy L są uszczelnione.
Nawet ... 70-200 f4? :razz:

Jak lekki wiaterek zawiał piaskiem... to tylko zgrzyt :twisted: , czego nie można powiedzieć o 17-40.

Aszex - Pią 25 Sty, 2013

a ten d600 to nadal taki awaryjny z matrycą czy już naprawili?

Aszex napisał/a:
Awaryjny? A od kiedy brudzenie się matrycy, nawet nadmierne, jak w D600, to "awaria"?
Sunders - Pią 25 Sty, 2013

jaad75 napisał/a:
od kiedy brudzenie się matrycy, nawet nadmierne, jak w D600, to "awaria"?

Twoim zdaniem to zjawisko związane z normalnym uzytkowaniem :???:

dcs - Pią 25 Sty, 2013

zależy w której marce :razz:

Aszex napisał/a:

gdzieś ktoś puścił plotę, że seryjne od 65... mają być pono pozbawione tej usterki.
ale czy to prawda? :roll:

Aszex - Pią 25 Sty, 2013

jaad75 napisał/a:
Awaryjny? A od kiedy brudzenie się matrycy, nawet nadmierne, jak w D600, to "awaria"?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Awaria_(technika)

:roll:

hijax_pl - Pią 25 Sty, 2013

Aszex, a co ten wpis do wikipedii ma wspólnego z kurzem na matrycy? Awaria to nie usterka czy wada.
Aszex - Pią 25 Sty, 2013

Kurna, teraz będziemy bawić się w polonistów.... Pytanie było proste-czy d600 nadal brudzi matrycę :roll: :shock: :twisted:

Nieumiejętne używanie języka prowadzi do braku zrozumienia.
komor - Pią 25 Sty, 2013

hijax_pl napisał/a:
Nieumiejętne używanie jeżyka

Fakt, z jeżami trzeba ostrożnie i delikatnie. :)

mozer - Pią 25 Sty, 2013

komor, :D

komor, delayed alt ;)
Arek - Pią 25 Sty, 2013

dcs napisał/a:
Prowadzący fpbn bez zmrużenia oka przeczytał pytanie

Bo nie czytał nikoniarzy...

dcs - Pią 25 Sty, 2013

chciałbym wierzyć, że pytania zadawane z optyczne.pl mają priorytet :wink:
moronica - Pią 25 Sty, 2013

pan.tadeusz napisał/a:
Aszex napisał/a:

gdzieś ktoś puścił plotę, że seryjne od 65... mają być pono pozbawione tej usterki.
ale czy to prawda? :roll:

moj ma 60. na poczatku wylazil od czasu do czasu jakis pojedynczy pylek widoczny tylko przy fotografowaniu sufitu na przymknietej przyslonie. dodatkowo wylazily te pylki w przypadkowych miejscach, nie tylko w lewym gornym rogu. w zeszly weekend sporo zdjec robilam i filmowalam, sprawdzilam po weekendzie i nic. teraz sprawdzilam ponownie i nic. mysle, ze nawet te pojedyncze pylki na poczatku to nic niezwyklego, zwlaszcza jak sie czesto zmienia obiektywy. po prostu posiadacze lustrzanek, ktorzy wierza ze problemu z kurzem na pewno nie maja, po prostu tego nie sprawdzaja a juz na pewno nie co kilka dni i na samym poczatku

przy okazji moge polecic patyczek Eyelead dla tych, ktorym gruszka nie wystarcza a boja sie czyscic matryce na mokro

Arek - Pią 25 Sty, 2013

dcs napisał/a:
chciałbym wierzyć, że pytania zadawane z optyczne.pl mają priorytet :wink:

Nie mają... Gospodarz programu widzi pytania zadawane na stronie programu. Nie wie, z której strony trafił tam dany człowiek.

Aszex napisał/a:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Awaria_(technika)

Cytat:
Awaria to stan niesprawności obiektu uniemożliwiający jego funkcjonowanie, występujący nagle i powodujący jego niewłaściwe działanie lub całkowite unieruchomienie.
Który z przypadków występuje w przypadku D600?

dcs - Pią 25 Sty, 2013

jaad75,

http://pl.wikipedia.org/wiki/Usterka

[ Dodano: Pią 25 Sty, 2013 15:14 ]
o przepraszam http://sjp.pwn.pl/slownik/2533615/usterka

dcs, już prędzej... :smile:
Aszex - Pią 25 Sty, 2013

jeśli dla Was takie syfy na matrycy to usterka to jesteście dziwakami :P

moronica, danke :)

Aszex, jakkolwiek brudna byłaby ta matryca, to przeszkadza to w robieniu zdjęć tylko w specyficznych przypadkach, a do tego, zawsze można w prosty sposób wyczyścić, więc zdecydowanie jest to usterka, a nie awaria.

Aszex, w wiekszosci sytuacji fotograficznych na matrycy moze byc piaskownica a na zdjeciach tego widac nie bedzie. poza tym tego kurzu wewnatrz nie sa nieskonczone ilosci i problem nawet jesli wystepuje na poczatku to znika po kilku tysiacach zdjec

a tak w ramach eksperymentu ustaw sobie przyslone na jakies f/11, czas na kilka sekund, wyceluj aparat w sufit i przekonaj sie, ile sam masz syfu na matrycy ;)

Aszex - Pią 25 Sty, 2013

moronica, czysta jak pupka androida :)

Aszex, jaki korpus?

no to widocznie rzadko zmieniasz obiektywy bo generalnie kurz to normalne zjawisko i chcac nie chcac w koncu trafi na matryce
Aszex - Pią 25 Sty, 2013

hijax_pl napisał/a:
Aszex, jaki korpus?

fuji :P

Aszex, nie jaka marka ale jaki korpus. jesli to kompakt to po co w ogole podawac wyniki tego eksperymentu?
Aszex - Pią 25 Sty, 2013

kompakt, kompakt :) przecież każda lustrzanka co jakiś czas wymaga czyszczenia; znajomy zastanawia się nad d600 ale te brudy to jakaś paranoja

http://www.optyczne.pl/54...atrycy_cd..html

Aszex, zdaje się nie masz zupełnie ani wiedzy ani praktyki dotyczącej kurzu na matrycy. Ja mam kurz i się nim przejmuję - w 99% sytuacji nie wychodzi na zdjęciach to czym się przejmować? A ten filmik. No cóż. Faktycznie jak się nie rozumie co pokazuje to można się martwić.

Aszex, czy twoj kolega rozumie, co znajduje sie po lewej a co po prawej stronie ponizszego obrazka?

Dla ułatwienia powiem, że obie strony pokazują dokładnie to samo

ten D600 to brudas :P

Taaaa... Okrutnie :lol:

moronica napisał/a:
Aszex, czy twoj kolega rozumie, co znajduje sie po lewej a co po prawej stronie ponizszego obrazka?

hint:
Curves :arrow: to wkurza :mrgreen:

Aszex - Sob 26 Sty, 2013

hijax_pl,

"W podsumowaniu warto jeszcze poruszyć kwestię kurzu na matrycy. To, co zauważyliśmy w testowanym egzemplarzu pokrywa się z doniesieniami portalu LensRentals i wskazuje na to, że problem jednak istnieje. Można podejrzewać, że z kontrolą jakości w Nikonie jest ostatnio niezbyt dobrze. "

i

http://www.optyczne.pl/53...na_matrycy.html

Kalać własne gniazdo, Panie Moderatorze?

Jakoś bardziej ufam optycznym, dpreview i jeszcze paru innym serwisom. :P

moronica - Sob 26 Sty, 2013

Aszex,
Cytat:

to pytanie wlasciwie tyczy sie rowniez ciebie. bo cos mi sie wydaje, ze jednak nie

Aszex - Sob 26 Sty, 2013

moronica, tu jest odpowiedź :P

Aszex, chcialabym to uslyszec od ciebie
Aszex - Sob 26 Sty, 2013

Cytat:

x2

Aszex, ja sie nie pytam bo nie wiem tylko podejrzewam, ze ty nie wiesz. i coraz bardziej mnie w tym utwierdzasz
Aszex - Sob 26 Sty, 2013

Cytat:

x3

jaad75 - Sob 26 Sty, 2013

Aszex, wiesz co tam widać, czy nie? Wiesz jak wygląda "problem" kurzu na normalnych zdjęciach?
hijax_pl - Sob 26 Sty, 2013

Jest tam pokazane jak wyglada na normalnych zdjęciach. I każdy myślący będzie wiedzia, że nie będzie to przeszkadzało w 99% scen.

Aszex, ja nie kalam. Ja tylko dochodzę do wniosku, że ten portal nie jest dla wszystkich... A jak widać wiara czyni cuda :roll:

pan.tadeusz - Sob 26 Sty, 2013

hijax_pl napisał/a:
Jest tam pokazane jak wyglada na normalnych zdjęciach. I każdy myślący będzie wiedzia, że nie będzie to przeszkadzało w 99% scen.

taa.. dodaj, że to świetna prezentacja tego ile można jeszcze wyciągnąć detali odpowiednią obróbką :P

problem jest na tyle istotny (a może był), że redaktorzy optycznych zdecydowali się na newsy poparte własnymi doświadczeniami.
da się z tym żyć bo zapewne nie zauważymy tego pogorszenia z dnia na dzień, a nawet trzeba się postarać w postp aby stało się dokuczliwe.
jednak surowość z jaką patrzysz na puszki konkurencji rodzi tutaj jakąś sprzeczność w podejściu.
ciekawe czy gdyby 6D miał taką wadę to też tak dosadnie podkreślałbyś, że nie ma ona znaczenia w 99% przypadków (?)
miejmy nadzieję, że doniesienia o pierwszych czystych seriach są bardziej wiarygodne

Problemem nie jest kurz na matrycy, ale to że pojawia się on z migawki podczas początkowego użytkowania. Problemem jest wada konstrukcyjna. "Niedotarcie". Tak trudno to zrozumieć? Problemem jest podejście Nikona, choć rozumiem, że dla 90% klientów ten problem nie istnieje zatem producent nie widzi potrzeby ogólnoświatowej akcji. Po prostu nie kalkuluje się mu to. Tak jak się Sonemu nie kalkuluje się zrobienie porządnego aparatu tylko brnie w gadżetu (w czym jest de facto najlepszy).
Co do Canona będę krytykował jego "wadę" dotycząca DR. W przeciwieństwie do kurzu w D600 ten DR nie zmienia się po zrobieniu 1000 zdjęć. Przykre. ;)
Ale da się 6D robić zdjęcia tak samo jak D600 czy A99.

uważasz za zasadne wprowadzenie tej nowej jakości związanej z "docieraniem się" aparatu?
tu niedaleko, w chińskim markecie można sobie ponoć sprawić takie obuwie, które farbuje skarpety.
z początku na tyle nieznacznie, że praktycznie niezauważalnie dla 99% ;)
po dłuższym użytkowaniu można się już zastanawiać - zżółkły mi trochę skarpety od tych nowych butów czy to może ten nowy proszek tak marnie radzi sobie z brudem :mrgreen:
ktoś wtajemniczony rzekł pono, że po solidnym dotarciu problem ustępuje :razz:

Sunders - Sob 26 Sty, 2013

hijax_pl napisał/a:
Problemem jest wada konstrukcyjna. "Niedotarcie". Tak trudno to zrozumieć? Problemem jest podejście Nikona, choć rozumiem, że dla 90% klientów ten problem nie istnieje

Czemu nie istnieje :?: IMO istnieje, ale sobie z nim radzą.

hijax_pl napisał/a:
Co do Canona będę krytykował jego "wadę" dotycząca DR.

Krytykuj sobie, ale dla ca. 99% klientów ta wada nie istnieje, bo sobie z tym problemem radzą :smile:

hijax_pl napisał/a:
da się 6D robić zdjęcia tak samo jak D600 czy A99

Dzięki za to. Ulżyło mi, wielu innym użytkownikom "alternatywnego" sprzętu pewnie też :razz:

komor - Sob 26 Sty, 2013

Oj nic nie rozumiecie. Co by Nikon nie wyczyniał w fabryce – szklanka jest do połowy pełna. Jakich zalet nie miał Canon jako system, szklanka zawsze będzie w połowie pusta ze względu na DR. ;)

zapomniałeś o próżnym Sony komor ;)
nienietaktak - Sob 26 Sty, 2013

pan.tadeusz, Sony jest jak piwo jasne puste ;)

nienietaktak napisał/a:
pan.tadeusz, Sony jest jak piwo

yea :twisted:

a do szklaneczki ostatnio polecam taki wynalazek

jaad75 - Sob 26 Sty, 2013

komor, ale nie czujesz, że ta "straszliwa wada" jest podobnej, a może nawet i lżejszej wagi, niż wpuszczanie światła z LCD w 5DIII? To nie jest coś, co przeszkadza permanentnie (choć może w jakichś tam ekstremalnych przypadkach). Owszem nie jest to prawidłowe, ale nie róbmy z igieł wideł. Co innego narzekania na nieprawidłowo działający AF, jak w D7000, czy w D800... Zresztą już nawet chlapanie olejem sprawia więcej kłopotów niż ten "kurz"...

jaad75 napisał/a:
ta "straszliwa wada" jest podobnej, a może nawet i lżejszej wagi, niż wpuszczanie światła z LCD w 5DIII?

jaad75 czy ktoś tu/poza Tobą oczywiście :razz: / napisał, że ta wada jest "straszliwa" :???: Istnieje, sprawia problemy, ale można z nią "żyć". Nie ma co jednak jak Nikon Co. udawać, że nie istnieje. Ciekawe czy po jakimś przebiegu migawki to kurzenie ustaje :???: Wada 5D3 o której wspomniałeś to już historia :wink:

jaad75 napisał/a:
nie róbmy z igieł wideł. Co innego narzekania na nieprawidłowo działający AF, jak w D7000, czy w D800... Zresztą już nawet chlapanie olejem sprawia więcej kłopotów niż ten "kurz"...

To fakt. Z ostatnich wpadek Nikona, tą jest najłatwiej przeżyć.

Sunders napisał/a:
Istnieje, sprawia problemy, ale można z nią "żyć"
Tak jak i z kurzeniem D600 :roll:
Sunders napisał/a:
Nie ma co jednak jak Nikon Co. udawać, że nie istnieje.
Tak - i to jest problem. Nie kurz, ale podejście korporacji. Z tym, że jak już pisałem, rozumiem, że się im po prostu nie kalkuluje akcja serwisowa skoro nic nie zrobili. A przyczyny mogą być dwie: albo problem jest jednostkowy albo masowy. Ktoś wie jak jest? Bo internet lubi multiplikować jedną realną opinię - nie da się na tej podstawie oszacować problemu, szczególnie gdy są osoby używające słowa "awaria".
Sunders napisał/a:
Ciekawe czy po jakimś przebiegu migawki to kurzenie ustaje
Ponoć po kilku tysiącach. A w nowych? Może już nie jest to problem? Tak jak AF w D800?

Sunders napisał/a:
Ciekawe czy po jakimś przebiegu migawki to kurzenie ustaje :???:

owszem
http://www.imaging-resour...s-are-temporary

hijax_pl napisał/a:
A przyczyny mogą być dwie: albo problem jest jednostkowy albo masowy. Ktoś wie jak jest? Bo internet lubi multiplikować jedną realną opinię - nie da się na tej podstawie oszacować problemu, szczególnie gdy są osoby używające słowa "awaria".

skala zjawiska jest tak szeroko opisywana, że tą dygresję traktuję jako zgrabną manipulację ;)

moronica napisał/a:
czy po jakimś przebiegu migawki to kurzenie ustaje

owszem

Ten Clements donosi, że kurzenie zmniejsza się z czasem, ale wspomina też coś o oleju na sensorze :shock:

hijax_pl napisał/a:
Istnieje, sprawia problemy, ale można z nią "żyć"
Tak jak i z kurzeniem D600

hijax_pl, przecież o kurzeniu w D600 to napisałem :wink:

pan.tadeusz napisał/a:
skala zjawiska jest tak szeroko opisywana
Tak jak koniec świata, który jakoś się nie skończył. Albo darmowy CS2.... Jakakolwiek informacja rozchodzi się z prędkością błyskawicy, ale czego to dowodzi? Masowości zjawiska czy powszechności dostępu do informacji i powielaniu jej?

hijax_pl napisał/a:
czego to dowodzi? Masowości zjawiska czy powszechności dostępu do informacji i powielaniu jej?

IMO w tym przypadku jednego i drugiego :smile:
hijax_pl, masz jakieś dane o odsetku egzemplarzy D600, w których nie zdarzyło się to kurzenie :?:

dcs - Sob 26 Sty, 2013

Sunders,
Sunders napisał/a:
hijax_pl, masz jakieś dane o odsetku egzemplarzy D600, w których nie zdarzyło się to kurzenie :?:

-A ty o odsetku D600, w którym zdarzyło/zdarza :?:

Sunders napisał/a:
w tym przypadku jednego i drugiego :smile:
Masz jakiś dowód dla swojej tezy?
Sunders napisał/a:
masz jakieś dane o odsetku egzemplarzy D600, w których nie zdarzyło się to kurzenie :?:

Ani w ilu się zdarzyło, ani w ilu nie. Ani też nie mam danych ile korpusów ma usterką, którą użytkownicy nie zauważyli i nie przekazali sprzętu do serwisu. A Ty masz jakieś?

widzę, że nadal trzymamy się linii - ten problem graniczy z mitologią :roll:
podobnie było z problematycznym AF w D7000. tyle, że wtedy prawie zostałem tu zlinczowany kiedy wspomniałem, że warto sprawdzić przed zakupem.
teraz po wpadkach z D800 i D600 dorabiamy inną ideologię - mitomania użytkowników, demonizowanie problemów, które nie mają znaczenia dla niedzielnych pstrykaczy i ta bezpośredniość z jaką piszesz, że przyznanie się do wadliwej serii po prostu się nie opłaca. wybacz ale w Twoich opiniach to Sony miało być tym korporacyjnym złem :P

dcs napisał/a:
A ty o odsetku D600, w którym zdarzyło/zdarza

lensrentals.com podało rezultat 20 kurzących na 20 posiadanych :smile:

Sunders napisał/a:
moronica napisał/a:
czy po jakimś przebiegu migawki to kurzenie ustaje

owszem

Ta Clements donosi, że kurzenie zmniejsza się z czasem, ale wspomina też coś o oleju na sensorze :shock:

wspomina, ze nie jest pewien czy to kurz czy olej

dcs - Sob 26 Sty, 2013

Sunders, ...z egzemplarzy które dostali zaraz po rozpoczęciu dystrybucji w USA.

Sunders, no to mamy 20 sztuk. Plus zapewne ze 100 czy 200 użytkowników, którzy zaraportowali występowanie tego kurzu. Razem niech będzie 220 sztuk. Jeśli to całkowita liczba wyprodukowanych i sprzedanych korpusów to znaczy, że problem jest masowy. Choć z drugiej strony taki wolumen produkcji sytuuje tę korporację w pewnej urokliwej niszy... :roll:

A tak na poważnie: odsetek "niewiernych tomaszy" w sieci jest bliski zeru podczas gdy zdecydowana większość osób bezgranicznie wierzy we wszystko co przeczyta. W istocie - hierarchowie kościelni powinni odrobić lekcję z internetu, bo w kościele proporcje są dokładnie odwrotne :D

więc dlatego... kaznodziejo :razz:
komor - Sob 26 Sty, 2013

hijax_pl napisał/a:
Sunders, no to mamy 20 sztuk.

Sorry, Arek, ale to już jest manipulacja. Skoro Lensrental stwierdził, że kurzą się wszystkie kupione przez nich egzemplarze, to wyciągasz wniosek, że tylko te 20 jest takie felerne? :) Raczej można wnioskować, że reprezentują jakąś serię. I wtedy istotniejsze staje się to:
dcs napisał/a:
z egzemplarzy które dostali zaraz po rozpoczęciu dystrybucji w USA.

Ale skoro i Aptecznym się trafił kurzący, to znaczy, że czas, przez który z fabryki wychodziły kurzące się, jest raczej sporo dłuższy niż tylko początkowa seria, bo egzemplarz, który trafił do testów u nas nie jest raczej jednym z pierwszych. Moronica kupiła całkiem niedawno i jakieś tam ślady tego problemu też ma. Jak rozumiem zupełnie śladowe, więc być może właśnie egzemplarz Moroniki jest przesłanką do wniosku, że problem został co najmniej znacznie zmniejszony. Bo że wszystkie matryce we wszystkich aparatach dowolnego producenta prędzej czy później są zapaskudzone – oczywiście należy pamiętać.

komor, kupilam niedawno ale skoro pisza o numerach seryjnych rozpoczynajacych sie od 65 a ja mam 60 to wcale nie musi byc jakis super swiezy wypust
poza tym ciezko mi powiedziec, czy to czego doswiadczylam to norma, bo jak wspominalam w d90 nigdy tego nie sprawdzalam az nagle sie okazalo, ze mialam tego mase na sensorze

mozer - Sob 26 Sty, 2013

hijax_pl, to co piszesz wręcz urąga wszelkim teoriom statystycznym... ;)

komor napisał/a:
to wyciągasz wniosek, że tylko te 20 jest takie felerne?
Nie - że przynajmniej tyle jest przypadków potwierdzonych ;)
komor napisał/a:
Raczej można wnioskować, że reprezentują jakąś serię
Tyle, że nie wiadomo czy cała seria jest uwalona... ;)

hijax_pl napisał/a:
Nie - że przynajmniej tyle jest przypadków potwierdzonych

No to masz jeszcze jeden "potwierdzony": http://www.optyczne.pl/19..._ergonomia.html

i trochę "niepotwierdzonych": http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214860

hijax_pl napisał/a:
nie wiadomo czy cała seria jest uwalona...

Jak przyjmiemy Twoją metodologię "potwierdzania przypadków", to stwierdzimy że słusznie Nikon Co. nie zajmuje w tej sprawie stanowiska, bo ... nie ma sprawy :zalamany:

hijax_pl napisał/a:
na poważnie: odsetek "niewiernych tomaszy" w sieci jest bliski zeru podczas gdy zdecydowana większość osób bezgranicznie wierzy we wszystko co przeczyta. W istocie - hierarchowie kościelni powinni odrobić lekcję z internetu, bo w kościele proporcje są dokładnie odwrotne

hijax_pl, zwolnij i wyluzuj - to co piszesz w ostatnich postach w tym wątku to demagogia - zestawiając statystykę odrzucasz jako "niewiarygodne" większość doniesień nie pasujących do Twojej teorii, na PR znasz się tak, że mógłbyś doradzać episkopatowi, podobnie zapewne na poprawnej pisowni, tyle że Tomaszy piszesz z małej litery :wink:

Nie odrzucam doniesień. Racjonalizuję tylko te informacje w przeciwieństwie do wyolbrzymiania, tak jak to czynisz :D

P.S.
"tomaszy" specjalnie z małej napisałem. Celowo :)

hijax_pl napisał/a:
Nie odrzucam doniesień. Racjonalizuję tylko te informacje w przeciwieństwie do wyolbrzymiania, tak jak to czynisz

P.S.
"tomaszy" specjalnie z małej napisałem. Celowo

Racjonalizacja (od łac. ratio, rozum) - w psychologii jeden z mechanizmów obronnych - pozornie racjonalne uzasadnianie po fakcie swoich decyzji i postaw, kiedy prawdziwe motywy pozostają ukryte, często także przed własną świadomością.
"Koń jaki jest każdy widzi" :wink:

hej wojenka wooojenkaa :mrgreen:

Brawo! :) :lol:

;)
muzyk - Sob 26 Sty, 2013

Czipsy? :razz:
komor - Sob 26 Sty, 2013

Może chipy. Te od Sony. :)
muzyk - Nie 27 Sty, 2013

No na wojenkę to czipsy. :razz:

I browar :razz:

A wracając do tematu. Dobrze, że w tym d600 kurz nie miesza się z olejem na matrycy. :shock:
Jeśli ta by jeszcze się podgrzewała... to racuchy olejowo-paprochowe jak nic. :twisted:

:wink:

knipser - Nie 27 Sty, 2013

Czytując czasami niemieckie fora, mam wrażenie, że brudząca się matryca nie jest wcale rzadkością. Nikon Deutschland w grudniu potwierdził oficjalnie zaistnienie problemu.
Sunders - Nie 27 Sty, 2013

muzyk napisał/a:
Dobrze, że w tym d600 kurz nie miesza się z olejem na matrycy.

Z tego co czytałem wynika, że takie podejrzenia były wysuwane wielokrotnie, ale na szczęście dla posiadaczy D600 się nie potwierdziły. Wygląda na to, że przyczyną tych sugestii jest nieefektywny ultradźwiękowy mechanizm samooczyszczania matrycy.

knipser napisał/a:
Czytując czasami niemieckie fora, mam wrażenie, że brudząca się matryca nie jest wcale rzadkością. Nikon Deutschland w grudniu potwierdził oficjalnie zaistnienie problemu.

Może do Nikona PL i hijaxa_pl też to kiedyś dotrze :???: :razz:

forrest - Nie 27 Sty, 2013

komor napisał/a:
Może chipy. Te od Sony. :)

Nie zapomnij dodać że od Sony Semiconductors :razz:

[ Dodano: Sob 23 Lut, 2013 19:36 ]
Nikon ustosunkowuje się do kurzenia niektórych D600