forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Pierwsze oprogramowanie?

Arkowal - Pon 26 Lis, 2012
Temat postu: Pierwsze oprogramowanie?
Chciałbym spróbować swoich sił robiąc zdięcia w zapisie Raw.Dotychczas zapisuję tylko w Jpeg a obrabiam sobie w PS CS3 wersja angielska :cry: .Niestety CS3 nie czyta Rawów z mojego EOSa 60D.Miałem też próbną wersję CS5 w wersji polskojęzycznej.
Wszystko było by ok gdyby nie to,że chciałbym zobaczyć i samemu się przekonać co do róznicy pomiędzy Raw a Jpeg.Wybór padł na lightrooma choć szczerze nigdy nie próbowałem sił na tym oprogramowaniu,pewnie trochę czasu upłynie zanim nauczę się w miarę swobodnego poruszania itp :smile:
Możecie doradzić jakiego lightrooma powinienem zakupić,żeby czytał te nieszczęsne Rawy z EOSa 60D?Wiem,że jest ich kilka i różnica w cenie też.A czym one się różnią? :cry:
Czy wogóle jest możliwość zakupienia tego oprogramowania w wersji polskojęzycznej?

moronica - Pon 26 Lis, 2012

Arkowal, kup najnowsza wersje i po klopocie
hijax_pl - Pon 26 Lis, 2012

Arkowal napisał/a:
Czy wogóle jest możliwość zakupienia tego oprogramowania w wersji polskojęzycznej?
nie.
jaad75 - Pon 26 Lis, 2012

hijax_pl napisał/a:
nie.
I całe szczęście... Już widzę te polskie potworki pod suwakami... :twisted:

Najnowszy to niby jaki?
Czy napewno będzie wczytywal Rawki z 60D?

moronica - Pon 26 Lis, 2012

najnowsza wersja Lightroom 4
mozer - Pon 26 Lis, 2012

Kurde balans - naprawdę tak trudno sprawdzić w sieci jaka jest najnowsza wersja danego oprogramowania? :zalamany:

Sorry, ale jak tego nie potrafisz, to nie wiem jak chcesz sobie z obsługą tego programu poradzić ;P

komor - Pon 26 Lis, 2012

jaad75 napisał/a:
I całe szczęście... Już widzę te polskie potworki pod suwakami

Dzisiaj w Acrobacie XI szukałem jak jest po polsku Preflight, ale na szczęście dało się w preferencjach przełączyć na język angielski. :)

Arkowal napisał/a:
Możecie doradzić jakiego lightrooma powinienem zakupić,żeby czytał te nieszczęsne Rawy z EOSa 60D?Wiem,że jest ich kilka i różnica w cenie też.A czym one się różnią?

Nie ma różnych wersji, chyba że na torrentach. Lightroom jest jeden, należy kupić po prostu aktualną wersję, czyli 4. Wszelkie aktualizacje w ramach 4 (czyli 4.1, 4.2 itd.) są darmowe i będą się „objawiały” automagicznie.

Arkowal napisał/a:

http://www.adobe.com/pl/p...upportedcameras

hijax_pl - Pon 26 Lis, 2012

Arkowal napisał/a:

Sprawdź sobie - http://helpx.adobe.com/cr...ed-cameras.html

[ Dodano: Pon 26 Lis, 2012 21:20 ]
jaad75 napisał/a:
Już widzę te polskie potworki pod suwakami... :twisted:
Są "spalszczające" nakłądki. Próbowałeś? :D

mozer,tak mogę sobie sprawdzić,ale forum to też sieć i jesli ktoś grzecznie zapytał to wystarczy albo grzecznie odpowiedzieć lub nie odpowiadać wcale!
Dzięki za odpowiedzi bardziej uprzejmym i wyrozumiałym osobom :wink:

jaad75 - Pon 26 Lis, 2012

hijax_pl napisał/a:
Są "spalszczające" nakłądki. Próbowałeś? :D
Nie i nie zamierzam. :smile:
Podobnie jak nie zamierzam używać polskich menu w aparacie, telewizorze, telefonie, czy czymkolwiek innym. Mam tylko nadzieję, że przy najbliższym zakupie komputera będę miał opcję używania oryginalnej wersji językowej systemu, bo nie zdzierżę przesiadki na polski... Strasznie mnie męczy zastanawianie się, jak daną rzecz mogli "przetłumaczyć"...

komor - Wto 27 Lis, 2012

Arkowal napisał/a:
Dzięki za odpowiedzi bardziej uprzejmym i wyrozumiałym osobom

Te uprzejme i wyrozumiałe osoby delikatnie dają Ci do zrozumienia, że aby dowiedzieć się o aktualnej wersji danego programu najlepiej jest wejść na stronę jego producenta, a nie jakiekolwiek inne strony, z Allegro i sklepami internetowymi włącznie.

jaad75 napisał/a:
Podobnie jak nie zamierzam używać polskich menu w aparacie, telewizorze, telefonie, czy czymkolwiek innym.

Ja mam alergię tylko na określone produkty takie mocno techniczne, które używam od wielu lat, a dodatkowo w których używane są często-gęsto terminy niemające swoich polskich, ugruntowanych odpowiedników. Do Mac OS-a po polsku i telefonu po polsku już się bez problemu przyzwyczaiłem. W OS X tylko „Resolving alias” objawiające się jako „Rozwikływanie pseudonimu” ciągle mnie bawi. :) Natomiast LR czy PS po polsku byłyby dla mnie udręką.

A, mignęła mi ostatnio przed oczami kamera, w której ekranowy, czerwony napis REC, sygnalizujący nagrywanie, jakiś geniusz przetłumaczył jako NAGRAJ, co wyraźnie sugeruje, że się aktualnie NIE nagrywa. :)

Sorry za off-top.

pioroon - Wto 27 Lis, 2012

komor napisał/a:
A, mignęła mi ostatnio przed oczami kamera, w której ekranowy, czerwony napis REC, sygnalizujący nagrywanie, jakiś geniusz przetłumaczył jako NAGRAJ, co wyraźnie sugeruje, że się aktualnie NIE nagrywa. :)

komor, a jak wyłączy się nagrywanie to wtedy pokazuje "NIE NAGRYWAJ" na zielono? :D

komor - Wto 27 Lis, 2012

Nie mam pojęcia, ja po prostu stałem za plecami osoby używającej tego sprzętu. :)
Arkowal - Wto 27 Lis, 2012

Jeszcze jedno pytanko odnosnie oprogramowania.Co sądzicie o jakimś elemencie photoshopa?Czy warto kupować coś za około 1000zł jeśli używam PS CS3 a potrzebuję czegoś do zabawy z rawami?
hijax_pl - Wto 27 Lis, 2012

Używaj dngconvertera z opcja zgodności 2.4
Wtedy powinieneś moc używać starego PS

jaad75 - Wto 27 Lis, 2012

Arkowal napisał/a:
Co sądzicie o jakimś elemencie photoshopa?
To nie jest "element photoshopa", tylko Photoshop Elements. :roll: Okrojona, tania wersja Photoshopa, dla początkujących –––
Arkowal napisał/a:
Czy warto kupować coś za około 1000zł jeśli używam PS CS3 a potrzebuję czegoś do zabawy z rawami?
Jeśli używasz CS3 i np. DNG Convertera, to nie warto. Tym bardziej nie warto, jeśli zamierzasz używać Lightrooma.
moronica - Wto 27 Lis, 2012

photoshop elements za 1000zl? wez wreszcie znajdz oficjalna strone Adobe...
muzyk - Wto 27 Lis, 2012

jaad75 napisał/a:
Podobnie jak nie zamierzam używać polskich menu w aparacie, telewizorze, telefonie, czy czymkolwiek innym.

Dewocja? :roll: :wink:

Arkowal napisał/a:
Chciałbym spróbować swoich sił robiąc zdięcia w zapisie Raw.

Bezwzględnie Lightroom 4, a update samo się zamelduje po odpaleniu.
Program jest teraz tani jak barszcz: 129 euro za naprawdę świetne narzędzie.

Arkowal - Wto 27 Lis, 2012

Może być photoshop element jesli to aż takie ważne :mrgreen: Jesli chodzi o cenę którą pisałem wcześniej to przypadkiem znalazłem na jednej ze stron jakiś element za jakieś 800zł.
Cena na adobe 100,150 euro. :roll:

[ Dodano: Wto 27 Lis, 2012 20:59 ]
Powim tylko tyle,że najmłodszy nie jestem,fotografią zainteresowałem się mniej więcej jakieś 6 miesięcy temu więc zakupiłem nie tanią zabawkę i zarejestrowałemsię na forum liczącna pomoc bardziej doświadczonych osób.
Zdążyłem jednak zauwazyć,że na tym forum powstał klan kilku cwaniaków i jeden przed drugim chcę popisać się czymś?
Od jakiś 25 lat interesuje się też wędkarstwem wyczynowym,jestem też miłosnikiem zegarków szwajcarskich tak więc się składa,że jestem zarówno na jednym jak i drugim forum,ale z taką nie uprzejmoscią kilku cwaniaków to się jeszcze nie spotkałem.
Panowie,moim skromnym zdaniem zorganizujcie sobie forum dla bardziej rozgarniętych palantów i tam niech jeden przed drugim się popisuje swoją niesamowitą wiedzą!

[ Dodano: Wto 27 Lis, 2012 20:59 ]
Powim tylko tyle,że najmłodszy nie jestem,fotografią zainteresowałem się mniej więcej jakieś 6 miesięcy temu więc zakupiłem nie tanią zabawkę i zarejestrowałemsię na forum liczącna pomoc bardziej doświadczonych osób.
Zdążyłem jednak zauwazyć,że na tym forum powstał klan kilku cwaniaków i jeden przed drugim chcę popisać się czymś?
Od jakiś 25 lat interesuje się też wędkarstwem wyczynowym,jestem też miłosnikiem zegarków szwajcarskich tak więc się składa,że jestem zarówno na jednym jak i drugim forum,ale z taką nie uprzejmoscią kilku cwaniaków to się jeszcze nie spotkałem.
Panowie,moim skromnym zdaniem zorganizujcie sobie forum dla bardziej rozgarniętych palantów i tam niech jeden przed drugim się popisuje swoją niesamowitą wiedzą!

komor - Wto 27 Lis, 2012

Kwestię, dla kogo przeznaczony jest Photoshop Elements proponuję uznać za zamkniętą.
komor - Wto 27 Lis, 2012

Arkowal, w imieniu forum przepraszam Cię za najświeższe wydarzenia. Jak to bywa w każdej kompanii, koty trochę się tu poniewiera, ale potem jest naprawdę fajnie. :) Nie da się jednak ukryć, że ochrzan czasem zgarnia się tu słusznie. Pewne rzeczy naprawdę warto nauczyć się samodzielnie sprawdzać w internecie, a nie pytać po forach, bo pytanie o pewne oczywistości zawsze może spotkać się z nieprzychylną reakcją. Nie wszyscy pamiętają jak wół cielęciem był, a także nie co dla jednego proste i codzienne, dla drugiego może być nowością i trudnością. To tak ku rozwadze dla wszystkich, nowych i starych. Howgh!
dcs - Wto 27 Lis, 2012

:shock:
komor napisał/a:
koty
komor napisał/a:
oczywistości

Oj.. komor, komor.

:grin:

mozer - Wto 27 Lis, 2012

komor, sorry, ale uważasz, że nazwanie uczestników forum cwaniakami i palantami jest mniej ostre niż zasugerowanie samodzielnych poszukiwań przed niepotrzebnym zawracaniem ludziom czterech liter? Teraz to mi witki opadły ;)

PS. Kozidron pewnie za coś takiego dostałby z marszu dwie kartki;P

komor - Wto 27 Lis, 2012

mozer, widocznie ominęły Cię wykasowane przeze mnie posty. Temat uważam za zamknięty.
jaad75 - Wto 27 Lis, 2012

Arkowal napisał/a:
Może być photoshop element jesli to aż takie ważne :mrgreen:
Photoshop Elements, tak brzmi pełna nazwa tego oprogramowania. :roll:
Arkowal napisał/a:
Jesli chodzi o cenę którą pisałem wcześniej to przypadkiem znalazłem na jednej ze stron jakiś element za jakieś 800zł.
Cena na adobe 100,150 euro. :roll:
102.09 euro - pewnie nie możesz zdecydować się gdzie kupić? :razz:
EDIT: z kodem promocyjnym jest 40% taniej... LR z tym samym kodem jest tańszy o 20%.

nienietaktak - Wto 27 Lis, 2012

komor, czy to była kamera firmy na "duże eS"?
mozer - Wto 27 Lis, 2012

Gwoli sprawiedliwości dla tłumacza - często firmy tną koszta i tłumacz nie ma w ogóle do czynienia ze sprzętem, którego oprogramowanie tłumaczy... Potem wychodzą takie kwiatki...

[ Dodano: Wto 27 Lis, 2012 21:51 ]
komor, Twoja sprawa, ale jak wycinasz część postów i zostawiasz takie komentarze to wygląda to nieciekawie...

zorannn - Czw 10 Sty, 2013

Witam
W jakim programie mogę obrabiać zaznaczone fragmenty zdjęcia np. kontrast, rozjaśnienie, chodzi mi o JPEG-i. z tym nie mam na myśli lassa bo tu jest wyraźna granica za i przed kreską i potem trzeba kombinować żeby nie było tego widać, chodzi o to żeby ta granica się stapiała z resztą.

moronica - Czw 10 Sty, 2013

zamiast lassa uzyj pedzla by nalozyc maske
Tutejszyn - Pią 11 Sty, 2013

Pędzel, lasso, czy inne, używa się w zależności od potrzeb. Ja lasso prostokątne używam wycinając długie proste kształty. Pędzlem robi się "dzioby".
zorannn, Tobie chodzi o wtapianie na głębokość iluś pikseli. Jeśli jakieś program ma takie narzędzia jak lasso, jeśli ma warstwy na pewno ma możliwość też wtapiania. Ja do takich rzeczy używam Photoshop Elements. Wyodrębniasz lassem, pędzlem, czy czymkolwiek jakiś element obrazu na osobną warstwę, nie martwiąc się ostrością krawędzi, obrabiasz, a potem łączysz z całością włączając właśnie wtapianie.