forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Co do makro na początek do Nikona APS-C?

adrianek32 - Wto 11 Gru, 2012
Temat postu: Co do makro na początek do Nikona APS-C?
Witam

jestem posiadaczem nikona d3100 i 3 obiektywow:
nikkor 18-105mm
nikkor 50mm 1,8G
nikkor 55-300mm

i chce kupic obiektyw do zdjec makro

bylem juz przekonany do nikkora af-s micro 85mm za ok 1600zl ale ostatnio wpadl mi w oko obiektyw Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro za ok 1450zl dodatkowo kupujac go moglbym sprzedac nikkora 18-105mm i oszczedzilbym jakies 700-800zl i pytanie czy robil ktos sigma zdjecia makro? przedmioty, robaki itd? jak makro w sigmie ma sie do makro w nikkorze 85mm?

lotofag - Wto 11 Gru, 2012
Temat postu: Re: dylemat
adrianek32 napisał/a:

bylem juz przekonany do nikkora af-s micro 85mm za ok 1600zl ale ostatnio wpadl mi w oko obiektyw Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro za ok 1450zl dodatkowo kupujac go moglbym sprzedac nikkora 18-105mm i oszczedzilbym jakies 700-800zl i pytanie czy robil ktos sigma zdjecia makro? przedmioty, robaki itd? jak makro w sigmie ma sie do makro w nikkorze 85mm?

Nie każde szkło z makro w nazwie jest szkłem makro ;)
Porównaj sobie skale odszkodowania.

hijax_pl - Wto 11 Gru, 2012

adrianek32, ja bym na Twoim miejscu kupił Raynoxa DCR-250 i założył go na 55-300. Niewielka inwestycja a poczujesz co to fotografia makro lustrzanką.
Wojmistrz - Wto 11 Gru, 2012

Kolego adrianek32, takie makro z zooma to prawie jak nie makro. Ten proponowany obiektyw obiektyw Sigmy ma skalę odwzorowania od 1:2.3 do 1:2.7 i odległość ostrzenia od 20 do 22 cm w zależności od ogniskowej. Stałki zazwyczaj i w tym przypadku nie jest inaczej, mają skalę odwzorowania 1:1, a ten Nikor ostrzy od 28,6cm. Jak to rozumieć?
Po pierwsze czym dalej od obiektu fotografowanego w przypadku np owadów, tym większe szanse, że taki nie ucieknie. No i skalę odwzorowania najlepiej rozumieć jako coś takiego (nie jest tak dokładnie, ale prawie :wink: ). Jeśli robal ma np 10 mm i siedzi na liściu, to i na matrycy zajmie 10cm, czyli będzie prawie na połowie zdjęcia, a w skali 1:2.7, na matrycy będzie jako 3,7cm, czyli zaledwie kilkanaście % zdjęcia.

Usjwo - Wto 11 Gru, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Jeśli robal ma np 10 mm i siedzi na liściu, to i na matrycy zajmie 10cm, czyli będzie prawie na połowie zdjęcia, a w skali 1:2.7, na matrycy będzie jako 3,7cm, czyli zaledwie kilkanaście % zdjęcia.

Szacun, czym ty zdjecia robisz? kserografem? :razz: :mrgreen:

Lol, no rzeczywiście się walnąłem z jednostką. Oczywiście miało być 10mm i 3.7mm zamiast 10cm i 3.7cm.
Tekst poprawiony:
napisał/a:
Po pierwsze czym dalej od obiektu fotografowanego w przypadku np owadów, tym większe szanse, że taki nie ucieknie. No i skalę odwzorowania najlepiej rozumieć jako coś takiego (nie jest tak dokładnie, ale prawie :wink: ). Jeśli robal ma np 10 mm i siedzi na liściu, to i na matrycy zajmie 10mm, czyli będzie prawie na połowie zdjęcia, a w skali 1:2.7, na matrycy będzie jako 3,7mm, czyli zaledwie kilkanaście % zdjęcia.

Makro robię Sigmą 150/2.8 + 68mm w pierścieniach z przeniesieniem.

komor - Wto 11 Gru, 2012

lotofag napisał/a:

:)

adrianek32, Sigma 17-70 nie jest pełnoprawnym obiektywem makro. To dobry obiektyw wycieczkowy, którym strzelisz i widoczek, i portrecik i jakieś makro, ale skala odwzorowania nie jest duża, jak już koledzy napisali. Do kwiatków styknie, do prawdziwego makro robaczków – nie. Mając już w plecaku 18-105 moim zdaniem nie ma sensu zamieniać jej na Sigmę, ale rozejrzeć się za prawdziwym obiektywem makro (może być i Nikkor 85), albo Raynoxem, jak radzi Hijax.

Ja bym na twoim miejscu pod tego 50/1,8 albo 18-105 podpiął jakiekolwiek pierścienie pośrednie z przeniesieniem ustawień i byłbyś znacznie szczęśliwszy. np takie coś (nie sugeruj się sztuką/ceną, po prostu wybrałem pierwszy lepszy link)

dzięki panowie tak myslałem ze ta sigma to z nazwy tylko makro i ze ma taka funkcje bo tez patrzylem na max powiekszenie tejze sigmy wiec szkoda zachodu co do pierscieni mam jakies z przeniesiem automatyki chyba firmy Delta i sa w miare ok ale myslalem nad typowym obiektywem do makro ale moze sobie dam spokoj jak mam te pierscienie moze jakiejs super klasy nie sa ale mocuja sie bez problemow i automatyke przenosza

[ Dodano: Wto 11 Gru, 2012 13:47 ]
p.s. widze ze zdania sa podzielone, pod ktory najlepiej podpinac pierscienie 50/1,8 jest jasny tamte ciemniejsze ale mozna bawic sie zoomem

Zależy na czym ci będzie się lepiej pracowało. Mi na Sigmie 50/1.4 z kompletem nie pracuje się wcale. Z 36mm jest całkiem fajnie, ale za blisko muszę podejść. Jak już pisałem jak używam Sigmy 150/2.8 z kompletem pierścieni i daje mi to skalę 1.45:1 więc jestem bardzo zadowolony i jestem kawał od owada - nie uciekają :)
Nawet jeśli kupisz dedykowany obiektyw makro, to z nie rozstaniesz się z pierścieniami.

to sobie dam spokoj skoro pierscienie mam te 3 obiektywy zle nie sa to dam nimi rade z makro :)
lotofag - Wto 11 Gru, 2012

komor napisał/a:
lotofag napisał/a:

:)

To są skutki pisania postu z telefonu i jego korekty typu "ja wiem lepiej co chciałeś napisać" :twisted:

[ Dodano: Wto 11 Gru, 2012 19:55 ]
komor napisał/a:
Mając już w plecaku 18-105 moim zdaniem nie ma sensu zamieniać jej na Sigmę

IMHO jest sens, ale nie w kontekście makro ;)

lotofag napisał/a:

Na co, po co komu taka ciemnica. Żeby to było 17-70/2.8 to bym rozumiał

spoko Panowie :) to sobie daruje zakup sigmy i tego nikkora do macro starcza pierscienie, moze jakis inny obiektyw zamiast tego? ;)
Wojmistrz - Sro 12 Gru, 2012

adrianek32 napisał/a:
moze jakis inny obiektyw zamiast tego? ;)

Pod makro czy do fotografii ogólnej?

adrianek32 - Sro 12 Gru, 2012

ogolnie mam te 3 obiektywy planowalem do macro ale skoro mowicie ze do macro starczy to co mam z pierscieniami to moze czymys innym uzupelnic to co mam

Poszukaj używki Nikkora albo Sigmy 105/2.8 albo najlepiej dozbieraj do Sigmy 150/2.8 bo pierwsze wersje znacznie potaniały po wejściu wersji ze stabilizacją i 180/2.8 :)
Jeśli nastawiłeś się na obiektyw do makro, to warto go mieć w swojej kolekcji, ale musi być to jasna stałka, bo inaczej to nie ma sensu. Czym jaśniejsza tym lepiej, bo znajdziesz dla niej również inne zastosowania. Ja mam Sigmę 150/2.8 i latem służył do makro (podpinam pierścienie dla lepszych efektów, na przód lampę LED (słabiutka GN15) jako latarkę dla AF i doświetlam zazwyczaj jedną lampką GN58), a teraz w okresie jesienno zimowym zazwyczaj z tele x2 na spacery do ptaszków, wiewiórek i innych zwierzaków.

hmm a polaczenie pierscieni z tym moim 50/1,8G chyba nie jest zle? poszukam na allegro po ile stoja te sigmy, a mial ktos doczynienia z Tokina SD 28-70mm 1:3,5-4,5 MF MACRO ?? za grosze mozna kupic uzywke oczywiscie manual ale mozna sie nim chyba fajnie pobawic :)

[ Dodano: Sro 12 Gru, 2012 00:37 ]
Wijmistrz jesli chodzi o te sigmy to pisales o tych starszych wersjach bez hsm?

Podłącz pierścienie i zobacz. Nie wiem jakie masz szerokie pierścienie, mój komplet daje 68mm i po podłączeniu 50mm, nie jestem w stanie chwycić ostrości bo jest w obiektywie., ale dając tylko jeden, 36mm efekt jest niezły, tylko muszę zbliżyć się na około 8cm od obiektu więc z owadów mogę zrobić co jedynie dżdżownicę, bo nie ucieka.
Zamontuj cały komplet, podłącz 18-105 i popatrz na efekty przy obiektywie ustawionym na oko między 60-80mm.

[ Dodano: Sro 12 Gru, 2012 00:43 ]
Ja mam taki

pierscienie mam trzy 12-20-36mm :)

[ Dodano: Pią 14 Gru, 2012 13:47 ]
a jak przy matrycy Nikona APS-C sprawdzilby sie obiektyw szerokokatny selgior/cosina/tokina 19-35mm ?? te obiektywy + chyba jeszcze vivitar i Voigtlander maja takie same obiektywy i mozna za grosze kupic ale pewnie kat bedz nie tak szeroki przy APS-C? jak podany w paramatrach ok 97 - 66 o

[ Dodano: Pią 14 Gru, 2012 21:52 ]
ktos sie wypowie?

lotofag - Nie 16 Gru, 2012

Wojmistrz napisał/a:
lotofag napisał/a:

Na co, po co komu taka ciemnica. Żeby to było 17-70/2.8 to bym rozumiał

Ta "ciemnica" jest jaśniejsza o ~1EV w całym zakresie od wspomnianego 18-105VR ;) IMHO taki dość udany kompromis pomiędzy zakresem a jasnością.
17-70/2.8 też bym chciał, najlepiej w gabarytach obecnej f/2.8-4 i cenie najwyżej f/2.8 :mrgreen:

Masakren - Nie 27 Sty, 2013
Temat postu: Poszukuję obiektywu macro do Nikon D7000
Witam. Poszukuję obiektywu do Nikon D7000. Poszukuję obiektywu macro w miarę przystępnej cenie jestem amatorem w macro dla tego proszę o pomoc jaki mam wybrać.
dcs - Nie 27 Sty, 2013

Masakren, http://www.optyczne.pl/in...888&typ=0&moc=0
muzyk - Nie 27 Sty, 2013

Ok. jest krótki, ale jaka rozdzielczość i do tego f2
Do portretów też się nada.

Jeśli zamierzasz pozostać przy DX, to radzę się zastanowić nad tym tanim szkiełkiem.

komor - Nie 27 Sty, 2013

Masakren, scaliłem Twoje pytanie do jednego z istniejących już wątków. Możesz poczytać, a także samemu poszukać podobnych tematów w tym dziale, wpisując w pole „Szukaj” (prawy dolny róg okna przeglądarki) słowa makro nikon.

Istotna informacja dla Ciebie jest taka, że Twój D7000 nie jest ograniczony w żaden sposób, jeśli chodzi o działanie autofocusa w starszych obiektywach, tzw. śrubokrętowych, więc ostrzeżenia dotyczące użytkowników D3000/D3100/D3200/D5000/D5100/D5200 – Ciebie nie dotyczą.

spootnick - Wto 29 Sty, 2013

legendarny tamron 90mm f2.8 makro 1:1 lub tamron 60mm f2.0 makro 1:1