|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Nikon D5200 - test cyfrowej lustrzanki
maciej.latallo - Pon 04 Mar, 2013 Temat postu: Nikon D5200 - test cyfrowej lustrzanki Zapraszamy serdecznie do lektury testu aparatu Nikon D5200 oraz dyskusji na jego temat.
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=204
pan.tadeusz - Pon 04 Mar, 2013
jest naprawdę nieźle
matys - Pon 04 Mar, 2013
Nareszcie, czekałem tyle czasu na ten test. Już czytam...
[ Dodano: Pon 04 Mar, 2013 18:18 ]
Przeczytałem... i tak powiem "d*py nie urywa". Myślałem że będzie lepiej. Szczególnie w kwestii AF, filmy to padaka straszna mam wrażenie, że moj sgs3 radzi sobie lepiej w FHD. Co do szumów, to jak dla mnie jest wystarczająco dobrze. Posiadam teraz bezlusterkowca dmc-g2, chciałem kupić swoje pierwsze lustro, na d5200 w sumie to juz bylem zdecydowany, ale teraz sam nie wiem... 650d, 60d, d7000, czekac na d7100....
Fatman73 - Pon 04 Mar, 2013
matys napisał/a: | filmy to padaka straszna mam wrażenie, że moj sgs3 radzi sobie lepiej w FHD. |
Cóż, akurat jeśli chodzi o filmy to ten Nikon wypada wręcz rewelacyjnie -tylko trzeba po prostu nagrać odpowiedni materiał. Zerknij na porównania na YT/Vimeo do D800, 5D3/GH3...... zdziwisz się bardzo.
Optyczni testują możliwości filmowe bardzo pobieżnie (skupiają się głównie na dokładnym sprawdzeniu foto), dlatego nie dowiesz się z ich testów wiele. A warto wspomnieć o czymś takim jak mora i aliasing, które w przypadku D5200 praktycznie nie występują, a które są bardzo widoczne w przypadku np. Nikona D800 i Canona 6D.
Także poziom szumów podczas rejestracji video jest w tym Nikonie bardzo niski i ustępuje jedynie Canonowi 5D3 i 6D.
siosio - Pon 04 Mar, 2013
Szumy ma nawet ciut mniejsze od D5100, co przy tak upakowanej matrycy jest dużym sukcesem.
Rozpiętość tonalna też dosyć dobra. A jak komuś nie starcza to jest HDR.
Filmy są ok, tylko na 50i niezbyt fajnie wyglądają - ale przynajmniej jest 50i
Prędkość 5kl/s to już bardzo dobrze.
Aparat jest mały i wizjer ma mały - taki segment...
matys - Pon 04 Mar, 2013
Co do szumów, to jest dobrze, akceptowalne przeze mnie do 6400, w filmach również. Nagrałby ktoś dla mnie film w FHD z dzieckiem/psem biegającym po domu lub na dworze hehe ogólnie filmów dużo nie nagrywam, ale jednak... Odwiedzałem wyrzej wymienione serwisy z filami i są strasznie różnorodne, zapewne wynika to w dużej mierze od zastosowanego obiektywu.
Co do wielkości aparatu, to mi nie przeszkadza. W teście napisane jest ze trzymanie aparatu z 18-105 może być problemem, co dla mnie jest lekką przesadą.
Przestraszył mnie też ten WB, teraz u siebie w g2 mam podobny problem.
matrys, zerknij na to:
http://www.youtube.com/wa...0enug1A&index=4
http://www.youtube.com/wa...0enug1A&index=3
http://www.youtube.com/wa...0enug1A&index=5
http://www.youtube.com/wa...0enug1A&index=8
-w opisach na YT przynajmniej przy części filmów, powinny być linki do plików źródłowych (czyli bez dodatkowej kompresji YT).
Warto też zobaczyć testy Andrew Reid'a (EOSHD)
https://vimeo.com/60135187
https://vimeo.com/59832019
matys - Pon 04 Mar, 2013
Większość filmów skupia się na pokazaniu szumów, co akurat jest mocną stroną tego modelu. U Ciebie ten AF "chodzi" lepiej niz na innych filmach które widziałem.
Chociaż na ostatnim Twoim klipie koło 1:00 też AF sie "zgubił".
Mimo tego ze mieszkam w Londynie ciężko jest złapać gdzieś w sklepie ten aparat żeby go "pomacac", albo ostatnia sztuka i nie wypakują, albo padneta bateria, albo zarezerwowane i też nie ruszą. Za to Canonów od cholery, nawet po kilka razy ten sam model, jak dobrze zagadasz i kaucje wpłacisz to ci jakiś na 2-3godziny dadzą na zewnątrz.
....chyba marudzę.
Na moich filmach AF to MF AF podczas filmowania w Nikonach można sobie darować, bo Nikon niestety nie udostępnia odpowiednich obiektywów
matys - Pon 04 Mar, 2013
Tak coś mi sie trochę wydawało ale nie byłem pewien.
A właśnie: Czy można zmieniać między AF/MF w "locie" podczas filmowania ?
Czy to jest po prostu AF z możliwością MF ?
Używasz tej lustrzanki na co dzień czy tylko była na testach ?
AF jak masz włączone (AF-F) to pracuje cały czas, więc nawet jak mu na siłę MF zrobisz to............ w sumie nie sprawdzałem, bo jak pisałem AF do niczego się nie nadaje podczas filmowania w obecnych Nikonach i przy obecnych obiektywach Myślę, że jak ruszymy sami pierścieniem ostrości podczas pracy AF-F, to się AF po prostu wyłączy, do momentu wzbudzenia go przyciskiem spustu. Sprawdzę to niebawem
Aktualnie używam na co dzień -kupiłem głównie do filmowania.
pan.tadeusz - Pon 04 Mar, 2013
iso6400 wygląda wg mnie lepiej niż w 5n czyli bdb
SeraphimLoki - Czw 07 Mar, 2013
matys napisał/a: | Nareszcie, czekałem tyle czasu na ten test. Już czytam...
[ Dodano: Pon 04 Mar, 2013 18:18 ]
Przeczytałem... i tak powiem "d*py nie urywa"(...). czekac na d7100.... |
A jak wyjdzie d7100 to sie okaze ze tez d*py nie urywa, ale nikon wypusci 5300 i bedziesz czekal na 5300 ale jak wyjdzie to sie okaze ze d*py nie urywa i sie bedziesz zastanawial czy czekac na d7200. Kupowac i sie dlugo nie zastanawiac, takie moje zdanie.
[Nie czepiajcie sie cyferek ( w senise modeli ktore sobie wymyslilem), taki byle jaki przyklad podalem po prostu od co.]
matys - Pią 08 Mar, 2013
heh tak myślałem ze w końcu ktoś to napisze. Nie chodzi o to ze będę czekał w nieskończoność, tylko poprostu nie pali mi się, jestem amatorem, wiec aparat nie jest mi potrzebny na "wczoraj" bo nie zrobię jakieś roboty za którą dostane kasę. W każdym bądź razie chce kupić "coś" w okolicy maja za ok. 4tys pln. I chciałbym miec pewność ze wybrałem najlepiej jak mogłem w tym przedziale cenowym. Do tego dochodzi jeszcze jedna sprawa, bo to pierwsza lustrzanka, wiec wybiorę również system w który pójdę...
sry za off top
[ Dodano: Sob 09 Mar, 2013 23:21 ]
Cena spada jak szalona, jeszcze 3tyg. temu najtaniej znalazłem samo body za 570f teraz już za ok 470f można kupić....
mizaack - Pon 25 Mar, 2013
Witam
ostatnio planowałem zakup d7000 (ceny spadły także całkiem dobry czas na zakup) od razu wspomnę ze 7100 na chwilę obecną odpada - jest po prostu za drogi.
i tu pytanie. D7000 czy D5200 ???
Cena na chwilę obecną całkeim zbliżona jakby dobrze poszukać.
teraz najważniejsze, do czego ten aparat?
Zdjęcia robię w dużej mierze w pomieszczeniach
1) portretowe
2) za parę chwil będzie nas więcej w domu i chciałbym porządnie udokumentować dzieciaka
3) mam firmę budowlaną i potrzebuję czasem zrobić zdjecia wnętrz
oczywiście zabieram też aparat w plener ale tu głównie
1) architektura
2) fotografia uliczna
Filmy. Sporą zaletą D5200 jest mikrofon stereo i znacznie poprawiona funcjonalność video.
Na chwilę obecną bliżej mi do amatora entuzjasty ale złapałem bakcyla i co zrobić!!! Najlepiej zdjęcia
Na forum zapewne jest mnóstwo szczęsliwych użytkowników d7000 a może znajdzie sie ktoś kto miał w ręku oba... ???
z góry dziękuje za odpowiedź..
hijax_pl - Pon 25 Mar, 2013
Jeśli filmowanie tak bardzo Cię ciągnie to bym brał D5200. O ile nie jakąś alfę SLT
mizaack - Sro 27 Mar, 2013
Sony z jakiegoś powodu NIE
Co do filmowania ciągnie nie ciągnie - wiem że będzie używane i się przyda... także to taki dylemat z serii 'Serce vs Rozum' jeśli chodzi o filmowanie...
Dzis wygospodarowałem troche więcej czasu takze wybieram sie do jakiegoś sklepu, wezmę kartę zrobię parę zdjęć i nagrań. Zobaczymy co wyjdzie z testu 'własnej produkcji'
MM - Sro 27 Mar, 2013
Spotkałem na targach wielkiego wielbiciela filmowania aparatem (z naszego forum) i ten uparcie twierdzi, że jego D800 filmuje gorzej niż jego D5200. Generalnie ten ostatni ma to robić niesamowicie dobrze. Jak widać jest o czym myśleć.
mizaack - Czw 28 Mar, 2013
Byłem, Zobaczyłem, Przetestwowałem
D7000 zdecydowanie lepiej leży w ręce i po stokroć lepiej mi sie nim operowało.
Co do filmowania - jakość z d7000 jest dla mnie jak najbardziej akceptowalna.
Także wątpliwości rozwiały się w najprostrzy możliwy sposób...
Czas zanabyć aparat
|
|