|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Olympus SP-570 UZ
goltar - Wto 22 Sty, 2008 Temat postu: Olympus SP-570 UZ Dziś miała miejsce premiera Olympusa SP-570 UZ.
http://www.optyczne.pl/75...d_Olympusa.html
Jak dla mnie bardzo atrakcyjny design. Parametry na papierze wyglądają imponująco, ciekawe jak będzie w praktyce ?
MC - Wto 22 Sty, 2008
To moze byc calkiem fajny aparacik
Dosc szeroki kat, pierscien regulacji ostrosci itp. Ciekawe jak dziala obiektyw i matryca...
Arek - Wto 22 Sty, 2008
Właśnie wróciłem z konferencji Olympusa. Były wszystkie nowości do pomacania. Wiele modeli było egzemplarzami przedprodukcyjnymi w tym dwa obecne 570 UZ. Aparacik fajny, choć warto dodać że pierścień do zmiany ogniskowej nie jest czysto mechaniczny, lecz
jego poruszenie powoduje uruchomienie silnika, który dopiero rusza soczewkami. Odbywa się to z pewnym opóźnieniem.
MC - Wto 22 Sty, 2008
Ale taki pierscien regulacji to fajny pomysl w kompakcie. Bo jak usilowalem recznie ostrzyc na H5, bo myslalem, ze padne
goltar - Wto 22 Sty, 2008
Tu więcej informacji: http://www.dpreview.com/n...4olysp570uz.asp
Piszą że dostępny jest tryb "ISO 6400* in reduced pixel mode".
Macie jakieś bliższe informacje o ograniczeniach w tym trybie ?
goltar - Wto 22 Sty, 2008
Jeszcze jeden parametr: max. długość klipu 640 x 480: 10 sec ?
To nie jakaś pomyłka ? Jeśli to nie błąd to cieniutko ...
sluuurp - Wto 22 Sty, 2008
Ale to juz go dyskwalifikuje:
Matryca typ CCD
Megapiksele 10.00
Symbol wielkości1/2.33''
Arek - Wto 22 Sty, 2008
No już pracujemy nad wpisaniem wszystkiego. Dostalismy płytki z pełnymi specyfikacjiami.
P_M_ - Wto 22 Sty, 2008
sluuurp napisał/a: | Ale to juz go dyskwalifikuje:
Matryca typ CCD
Megapiksele 10.00
Symbol wielkości1/2.33'' |
Przesadzasz. To tylko troche gesciej niz twoj ulubiony panas, ktory ma nieco mniejsza matryce i 8,3Mpix (takze CCD). Nie przeginaj wiec.
Mnie tez dziwi 10sek. nagrywania VGA. Zoom pseudomechaniczny to tez porazka. Wciaz niedoscignione w swojej ergonomii pozostaja fuji s9600 i panasonic fz50 (i im podobne).
moon - Wto 22 Sty, 2008
Czasy nagrywania tego aparatu to:
* 640 x 480: 10 min
* 320 x 240: 29 min
Sądzę, że pomylili się z tymi 10 sekundami, przecież na dpreview jest wiele pomyłek, opisują to ludzie, którzy bawią się w wyłapywanie takich wpadek.
Co do matrycy 1/2.33" , jest kilka aparatow, które maja identyczną, ale mniej pikseli. Przykład Panasonic TZ-2.
Jeśliby rozmiar pikseli w aparatach był ten sam, (ale w Olimpusie pewnie napakowano mniejszych), to zrobiłem proste porównanie, dla 2 matryc, jak gesto będą piksele na każdej z nich:
8Mpix 1/2.5" 320.770pix/mm2 Panasonic FZ-18
10Mpix 1/2" 325.520pix/mm2
dla rozmiaru matrycy:
10Mpix 1/2.33" powinno być ok. 379.230pix/mm2 Olimpus SP-570 UZ
czyli wychodzi, że Olimpus ma o 58460 pix/mm2 więcej od Panasonica.
Wszystko teoria, nie miałem dokładnego rozmiaru matrycy 1/2.33", ale na zdrowy rozsądek wyniki powinny być bliskie prawdzie, przy założeniu jednakowych rozmiarów piksela. Czy więcej o 58tys/mm2 pikseli to dużo czy mało, chłopcy z laboratorium Olimpusa powiedzą, że ok. a prawda wyjdzie na zdjęciach.
Arek - Wto 22 Sty, 2008
Dpreview się nie pomyliło. Na polskiej stronie Olympusa też jest 10 sekund:
http://www2.olympus.pl/co...tions_18515.htm
Arek
P_M_ napisał/a: |
Przesadzasz. To tylko troche gesciej niz twoj ulubiony panas, ktory ma nieco mniejsza matryce i 8,3Mpix (takze CCD). Nie przeginaj wiec.
|
<wyciete przez moderatora>
Do Administratora zwracam sie z prośbą, o prześledzenie postów do mnie od.... <wyciete przez moderatora>
RobertO - Wto 22 Sty, 2008
sluuurp napisał/a: |
<wyciete przez moderatora>
Do Administratora zwracam sie z prośbą, o prześledzenie postów do mnie od.... <wyciete przez moderatora> |
Przegial czy nie przegial - nie mam zamiaru sledzic kilkuset postow zeby okreslic czy masz racje czy nie masz. Tak czy owak mysle ze zareagowales zbyt gwaltownie wiec proponuje nieco ochlonac i na spokojnie podjac dyskusje z P_M_ jezeli masz do niego jakies zastrzezenia.
|
a kolege P_M_ posze o powstrzymanie sie od uszczypliwych uwag
JEZELI MACIE COS DO SIEBIE TO NA PRIV PROSZE bo takie klotnie na forum ogolnym niekomu nie sluza
moon - Wto 22 Sty, 2008
Arek napisał/a: | Dpreview się nie pomyliło. Na polskiej stronie Olympusa też jest 10 sekund |
...to sobie ludzie w lepszej rozdzielczości pofilmują...
P_M_ - Wto 22 Sty, 2008
Cytat: |
|
a kolege P_M_ posze o powstrzymanie sie od uszczypliwych uwag
JEZELI MACIE COS DO SIEBIE TO NA PRIV PROSZE bo takie klotnie na forum ogolnym niekomu nie sluza |
Uszczypliwych? Zauwaz, ze zwrocilem koledze uwage, ze upakowanie tej matrycy az tak powaznie nie wzroslo wzgledem tego, jakie ma jego ulubiony aparat. Tak sie sklada, ze jest to panas (ogolnie przyjety zargon). A ze jego ulubiony. Przeciez kazdemu go teraz goraco poleca w niemal kazdym watku o kompaktach. Gdzie tu jest zlosliwosc? Wymyslam mu moze w zawoalowany sposob od glupkow? Poprostu sie nie zgadzam i uwazam jego atak na olympusa za mocno nie na miejscu, bo jego aparat wcale tak znaczaco lepszy nie jest, zeby twierdzic, ze olek jest do bani. Sample z olka juz sa i mozna je zobaczyc np. na fotopolis. Polecam kolegow uwadze.
Arek - Wto 22 Sty, 2008
P_M_ napisał/a: | Sample z olka juz sa i mozna je zobaczyc np. na fotopolis. Polecam kolegow uwadze. |
Hehe... Trochę to śmieszne, żeby na podstawie tych sampli cokolwiek mówić. Na konferencji były przedprodukcyjne egzemplarze, które były z definicji ograniczone do
3 MPix. Mając nawet mocno szumiące 10 Mpix, jak je zmniejszę do 3 MPix, to szumy
mogę zlikwidować bardzo mocno. Więc za wcześnie, żeby mówić o czymkolwiek...
No ale P_M_ ma zawsze rację. To jest geniusz.
Arek - Wto 22 Sty, 2008
Sluuurp, proszę powstrzymaj się od takich uwag. Dojdzie do nas finalna wersja 570tki, to nie omieszkamy porównać jej do FZ18. Wtedy będziecie mogli dyskutować.
Wojtek86 - Pon 31 Mar, 2008
W wiadomo orientacyjnie kiedy dostaniecie Olympusa SP-570 UZ do testów??
fatman - Wto 01 Kwi, 2008
moon napisał/a: | Arek napisał/a: | Dpreview się nie pomyliło. Na polskiej stronie Olympusa też jest 10 sekund |
...to sobie ludzie w lepszej rozdzielczości pofilmują... |
Jako właściciel maszyny zmuszony jestem uciąć spekulacje.
Nagrywanie 640 x 480 to 10 MINUT !!! (15 kl/sek).
W mniejszej rozdzielcości 30 kl/sek - 29 minut.
moon - Wto 01 Kwi, 2008
Czyli tak jak wcześniej domyślałem się...
moon napisał/a: | Czasy nagrywania tego aparatu to:
* 640 x 480: 10 min
* 320 x 240: 29 min
Sądzę, że pomylili się z tymi 10 sekundami, przecież na dpreview jest wiele pomyłek, opisują to ludzie, którzy bawią się w wyłapywanie takich wpadek.
|
|
|