forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak uzyskać taki efekt

dziadzia91 - Nie 10 Mar, 2013
Temat postu: Jak uzyskać taki efekt
W fotografii siedzę od roku ale z tym się nie spotkałem jeszcze znajoma dziś robiła taka o to zdjęcie jak uzyskać taki efekt na lustrze :wink:

hijax_pl - Nie 10 Mar, 2013

Po pierwsze to zły dział i dlatego przeniosłem do właściwego działu

Taki efekt to "wielokrotna ekspozycja"...

moronica - Nie 10 Mar, 2013

mi to wyglada raczej na sklejana panorame, gdyby to byla wielokrotna ekspozycja to wszystkie postaci bylyby duchami a tak niektore sa wyrazne a niektore zanikaja w prawo bo akurat tam wypadlo laczenie zdjec

Zależy jak się łączy fotki. Gdybym miał coś takiego robić najpierw zrobiłbym serię zdjęć po czym an warstwach złożył.

hijax_pl, no jasne ale mowimy tu o tym, jak wykonano tamto konkretne zdjecie. zgaduje, ze zostal uzyty jakis automat do sklejania panoram

Automaty w aparatach tak nie sklejają. ;)
A jak robią to się pierwszy raz z takim sklejaniem spotykam..

W samsungach jest taka opcja jak dynamiczna panorama czy cuś - ona może dać taki efekt.

hijax_pl, nigdzie nie napisalam "w aparacie"

moronica, wiem, odnoszę się do pierwszego postu, który poniekąd sugeruje, że się samym aparatem dało ;)

a widzisz tego nawet nie zauwazylam. pewnie bardziej mnie zastanawialo, po co kazac nam zgadywac skoro mozna zapytac znajoma
dziadzia91 - Nie 10 Mar, 2013

moronica napisał/a:
a widzisz tego nawet nie zauwazylam. pewnie bardziej mnie zastanawialo, po co kazac nam zgadywac skoro mozna zapytac znajoma

Znajoma to sknera i nie powie ;/

dziadzia91, no to przede wszystkim nalezy powiedziec, ze to ze niektore postaci sa takie od polowy rozmyte to nie jest pozadany efekt tylko (zgaduje) wynik zastosowania jakiegos oprogramowania do sklejania panoram, gdyby skladal te zdjecia czlowiek to by zrobil to lepiej i nie laczyl zdjec akurat tam, gdzie sa postaci

tu masz troche przykladow takich zdjec tyle ze staranniej poskladanych http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=16415

Tutejszyn - Nie 10 Mar, 2013

Kiedy ma się kilka zdjęć tej samej sceny, zrobionych w odstępach kilku sekund, to tym samym mamy dostęp do sceny wolnej od osoby widzianej na zdjęciu. Inaczej mówiąc można z tych zdjęć zrobić panoramę bez dziewczynki. Z drugiej strony mamy kilka zdjęć dziewczynki, które można już nałożyć na fotografię panoramy. Tutaj poszczególne nakładki dziewczynek są podgumowane, stąd efekt przenikania. Efekty przenikania można zrobić na kilka sposobów. Wachlarz jest dość spory :)
jaad75 - Nie 10 Mar, 2013

A nie jest to "sweep panorama" z jakiegoś Sony? Tyle, że aparat był w pionie...

Wyobrażam sobie, jak ja bym to zrobił. Aby zrobić dwa "duchy" nachodzące na siebie, trzeba by się jednak sporo nagimnastykować. Tutaj kiedy jest "blisko", nagle jeden duch w jakiejś części jest wyraźny :) To raczej ręczna robota.. to znaczy nie bardzo potrafię sobie wyobrazić automatyczny algorytm, który by coś takiego zrobił.

...albo rzeczywiście jest to zupełnie nieoczekiwany, przypadkowy efekt automatu.

jaad75 - Nie 10 Mar, 2013

Tutejszyn, w PS można to zrobić banalnie, tyle, że byłoby to zrobione raczej z większą dbałością o szczegóły. Mnie to wygląda na jakiegoś "głupiego Jasia" w stylu sweep panorama właśnie.

jaad75 napisał/a:
A nie jest to "sweep panorama" z jakiegoś Sony?
Nie - Sony tak nie składa. Mam podejrzenie, że to Samsungowa "Panorama w akcji" - choć jeszcze nigdy nie widziałem efektów jej użycia ;)

Jaad, po chwili zastanowienia wpisałem. Jeśli jest to automat, to efekt jest mocno przypadkowy. To znaczy odkryty przez przypadek.
lvl3ha - Pon 11 Mar, 2013

efekt nowego iphona "smileeeeeeeeeeeee"
90s - Pon 11 Mar, 2013

Mi to wygląda na normalny proces panoramy gdzie obiekt się przemieszcza stąd ten duch na wielu ujęciach,ostatnie zdjęcie które zamyka całą kompozycje jest całe dlatego dziecko jest w całości i poprawnie ukazane.
Efekt prób lub udało się za pierwszym razem. podobne cuda dzieją się przy robieniu HDRów

hijax_pl - Pon 11 Mar, 2013

90s napisał/a:
Mi to wygląda na normalny proces panoramy
Spójrz na ten przykład:
http://pliki.optyczne.pl/sony_rx1/pano_001.jpg

90s - Pon 11 Mar, 2013

hijax_pl nie wyszło?:)
W Twoim przypadku wygląda na to że ta panorama była łączona prostopadle stąd ludki są obcięte, ale np jak zobaczysz na mechanizm łączenia zdjęć w PS to zobaczysz że tam nie ma już nakładania na siebie 3/4 zdjęcia tylko jest płynne wtapianie poprzez przenikanie nawet połowy obrazu.
Taka technika może dać taki efekt.
Poszperam w telefonie bo kiedyś miałem coś podobnego jak HDRa robiłem

Ale a aparacie takie efekty jak w PS? Aparaciki nie mają takiego procka i czasu ;)
90s - Pon 11 Mar, 2013

hijax_pl też prawda:) taki przykład dałem, ale w telefonie mam opcje panoramy 360 stopni która łączy wielopoziomowe panoramy o kącie 360 stopni w czasie rzeczywistym z uwzględnieniem pozycji.
Tak więc taka ...... raczej nie powinna być problemem dla nowego aparatu.

Przeszperałem też telefon ale nie mam już tej fotki poszła do kosza, ale może w końcu założę tą galerie od smartphonów

No ale jakoś w tych nowych aparacikach, którymi się bawiłem składa tak jak w tym RX1...
90s - Pon 11 Mar, 2013

hijax_pl znasz się lepiej ode mnie na sprzęcie, ja tylko napisałem na co mi to wygląda:)
Albo jakbym takie foto zrobił:)

Ja na warstwach :D
lvl3ha - Wto 19 Mar, 2013

Mozna tez filtr nd i stroboskop z dyskoteki od "wojka zenka" :)