|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt do 1000 zł. POMOCY
naskrecik - Wto 26 Mar, 2013 Temat postu: Kompakt do 1000 zł. POMOCY Witam
Planuję kupić rodzicom wielozadaniowy kompakt z wbudowaną lampą błyskową. Taki wielozadaniowy aparacik który można zabrać na wakacje, zrobić fotkę na imprezie czy też spacerze.
Górna cena aparatu 1000zł.
Przeglądałem NIKONA S9300 , PANASNIC TZ30 , CANON SX260.
Wiem że jest tu wielu Ekspertów i EkspertówAmatrów którzy mi pomogą
pozdrawiam
jackowski - Wto 26 Mar, 2013
Witajcie stoje przez zakupem sony hx20v lub panasonic tz30 który będzie robił lepsze fotki, głównie bęnde robił fotki w pomieszczeniach wydaje mi się ze sony ma za duże odszumianie i zdjecia wygladaja bardzo sztucznie przez to ze ma tak duzo pikseli naladowane , natomiast w panasonic odszumianie jest mniejsze i zdjecia wygladaja bardziej naturalnie zgodzicie sie z tym , ktory aparat wybrać niby panasonic ma szybsza migawkę ale znowu sony robi jasniejsze fotki sam juz nie wiem.
Artz - Wto 26 Mar, 2013
Ja również zastanawiam się nad hx20v ale opinie mnie przeraziły http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=
Choć na tym samym portalu hx20v został kompaktem roku 2012.
jackowski - Wto 26 Mar, 2013
Ja mam dwa kompakty ktore przyciągnęły moja uwagę sony hx20v i panasonic tz30 może ktoś znajacy sie na rzeczy doradzi.
FotoAkcesoria - Sob 30 Mar, 2013
Opinie na temat każdego z tych modelów można znaleźć na forum,wystarczy przeczytać i juz sytuacja stanie się jasna. Pisałem już w jednym z wątków,że dla mnie osobiście lepszy jest TZ30.
Jackiller - Sob 30 Mar, 2013
Kupili ostatnio u mnie w rodzinie TZ30
Dobry aparat do klikania jak ma światło. ISO400 jeszcze daje radę.
Wstrzymaj się to pojutrze kliknę nim kilka zdjęć w trudnych warunkach dla różnych ISO i wrzucę w tym wątku (przypomnij się po świętach na PW)
Majdan - Pią 05 Kwi, 2013 Temat postu: Aparat dla amatora Witam,
Jestem totalnym amatorem.
Potrzebuję aparatu na codzień, jakieś imprezy i trochę do zdjęć w trakcie podróży turystycznych.
Chciałbym coś niewielkich rozmiarów, ale jakość zdjęć powinna też być OK.
Myślę o czymś w granicach 1000zł.
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie, a najlepiej konkretne modele.
rafisko - Pią 05 Kwi, 2013
Nie mam kompakta ale jakbym miał mieć to samsung ex1.
lvl3ha - Sob 06 Kwi, 2013
cos wiecej tu http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21741
Sunders - Sob 06 Kwi, 2013
Olympus XZ1.
Jackiller - Pon 15 Kwi, 2013
rafisko napisał/a: | Nie mam kompakta ale jakbym miał mieć to samsung ex1. |
Tja, z video 640x480. W dzisiejszych czasach ten parametr dyskwalifikuje kompakt (nie zapominajmy)
hijax_pl - Wto 16 Kwi, 2013
Jackiller napisał/a: | W dzisiejszych czasach ten parametr dyskwalifikuje kompakt (nie zapominajmy) | Hm, zależy jak się na to spojrzy. No chyba, że robienie zdjęć jest dla lamerów i liczy się wideo i aplołd na fejsa
Jackiller - Wto 16 Kwi, 2013
Mimo tej sarkastycznej uwagi, pozostanę przy swoim.
Kompakt to kompakt. W dobie TV FHD, dobre video to podstawa. Poza tym nie zapominajmy, że mowa o kompakcie Szajsunga, a w nich, jak to Optyczni napisali przy okazji EX2F
Cytat: | Pod koniec procedur testowych przekonani byliśmy, że aparat stworzyli pracownicy działu marketingu bez konsultacji z działem technicznym. |
Rafal81 - Sro 08 Maj, 2013 Temat postu: Kompakt do 1000 zł Witam
Na wyjazdy posiadam aparat nikon d3100 z obiektywem nikkor 18-105 VR. Ze zdjęć jestem zadowolony, ale aparat ten wraz z torbą na niektórych wyjściach (góry, jaskinie /"zwykłe" bez sprzętu grotołazów/ - ogólnie turystyka) jest nieco duży i nieporęczny.
Chciałbym dokupić sobie aparat wyraźnie mniejszy, a więc pewnie kompakt - bo nie sądzę żeby inna lustrzanka była wyraźnie mniejsza.
Aparat głównie do zdjęć turystycznych, w różnym oświetleniu, z daleka i bliska - w tej kwestii w miarę uniwersalny.
Czego nie potrzebuje - różne bajery typu wifi, gps są mi niepotrzebne. Nagrywanie filmów - również może tego nie być, szukam aparatu nie kamerki
Najważniejsza byłaby jakość zdjęć, szukam czegoś co robi zdjęcia nie odbiegające bardzo od tych robionych na automacie w d3100 (nie chce porównywać możliwości ustawień manualnych bo to bez sensu) - bo jeśli będą odbiegały mocno, to mimo uciążliwości i tak będę brał w trasę nikona.
I pytanie jest czy w założonym budżecie (1000 zł) mam szansę znaleźć taki aparat, czy trzeba po prostu targać dużego.
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Rafał
[ Dodano: Czw 09 Maj, 2013 21:55 ]
Troszkę się krystalizuje wybór, po przeszukiwaniu różnych for i testów na razie mam dwóch kandydatów:
Olympus ZX-1
Samsung EX1
Ktoś z Was używa ich i może powiedzieć coś czy odnośnie powyższych założeń te aparaty byłyby dobrym wyborem?
jendrek89 - Czw 23 Maj, 2013 Temat postu: Jaki aparat za około 1000zł ? Witam was serdecznie, kiedyś jak kupowałem aparat to patrzyłem na specyfikacje. Kupiłem nikona L11 za około 700zł, a kolega kupując aparat z samsunga o gorszych parametrach(nie chodzi mi tu tyko o rozdzielczość) robił pod względem koloru i ostrości bardziej Soczyste zdjęcia. Jestem właścicielem http://www.fashioncar.pl - potrzebuje robić zdjęcia samochodów żeby porządnie wyglądały w galerii, nie chodzi o wydziwianie tylko żeby wyglądały naprawdę dobrze. Czy zdjęcia aparatem Sony TX20 będą takie same jak HX20 ? Czy polecacie coś zupełnie innego ? Oraz czy gdzieś można sobie porównać zdjęcia na żywo z aparatów ?
Czy zdjęcia z tego aparatu sony będą lepiej wyglądać niż te, które pokazuje poniżej? Jeżeli ktoś ma aparat za około 1000zł bardzo proszę o pokazanie jakości zdjęć.
Jackiller - Pią 24 Maj, 2013
Fajna reklama firmy
[ Dodano: Pią 24 Maj, 2013 00:53 ]
kremuwa napisał/a: | Obawiam się o zużycie takich akumulatorków - co gdy po kilku latach ich pojemność zmniejszy się i będzie niezadowalające - czy mogę kupić nowe, za ile? Akumulatorki AA kupić będę mógł zawsze. |
Trend jest Kolego właśnie odwrotny. To im później, tym więcej pojawia się zamienników różniastej narodowości.
Z życzeniami, aby Twój nowy nabytek wytrzymał dłużej niż producenci akumulatorków...
Może któryś z tych ?
Madrian - Pią 24 Maj, 2013
jendrek89 napisał/a: | potrzebuje robić zdjęcia samochodów żeby porządnie wyglądały w galerii,
|
To nie sprawa aparatu, tylko fotografa. Marny fotograf = marne zdjęcia. Dobry fotograf, zrobi dobre zdjęcie "małpką" za 200zł.
jendrek89 napisał/a: |
nie było prześwietleń i żeby kolory były soczyste. |
Od tego są programy do obróbki zdjęć. Dwa ruchy suwaczkami i mamy zdjęcie jak z żurnala National Geografic. Prawie
W dobie aparatów cyfrowych, automatyka załatwia mnóstwo spraw. A jak nie załatwia, to się ustawia własne nastawy preselekcji czasu i przesłony. To nie klisza, że zdjęcie musi być od razu idealne. Można zrobić i 100 z różnymi ustawieniami i wybrać najlepsze.
lvl3ha - Sob 25 Maj, 2013
Nie co bym reklame robil ale pogadaj z pes
jendrek89 - Sob 25 Maj, 2013
Żadną reklamę chce po prostu kupić aparat najlepszy jaki jest możliwy za 1000zł.
Madrian - Sob 25 Maj, 2013
Przy takich zdjęciach i w takim formacie ich prezentacji, jakość aparatu nie ma większego znaczenia. I tak tracisz większość informacji przy kompresji zdjęcia.
Więcej zyskałbyś na dobrym programie do obróbki gotowych zdjęć.
lotofag - Sob 25 Maj, 2013 Temat postu: Re: Jaki aparat za około 1000zł ? jendrek89, problem w tym że podchodzisz do aparatu na takiej samej zasadzie, jakbyś oczekiwał od samochodu, że tylko wsiądziesz a on zawiezie sam Cię gdzie chcesz odgadując po drodze wszelkie życzenia To tak niestety nie działa. I nie chodzi o to czy wydasz 700 czy 1000zł, czy nawet 20000zł bo efekt może być równie mizerny.
lvl3ha - Sob 25 Maj, 2013
lotofag napisał/a: | To tak niestety nie działa. I nie chodzi o to czy wydasz 700 czy 1000zł, czy nawet 20000zł bo efekt może być równie mizerny |
Wrecz im wiecej wyda tym mizerniejsze moze byc zdjecie bo umiejetnosci trzeba miec wieksze (opcji jest od groma)
|
|