|   | 
								forum.optyczne.pl
  | 
								  | 

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Nik Collection za $149 (brutto) 

hijax_pl - Wto 26 Mar, 2013 Temat postu: Nik Collection za $149 (brutto) Cała paczka:

HDR Efex Pro 2

Color Efex Pro 4

Silver Efex Pro 2

Viveza 2

Sharpener Pro 3

Dfine 2

http://www.niksoftware.co...ro%2Fmain.shtml
												 pan.tadeusz - Czw 28 Mar, 2013
  15% można urwać kodem.

ktoś skorzystał już z tej oferty?
												 kufel - Czw 28 Mar, 2013
  nie mam czasu teraz sie zagłębiać  w szczegóły , a jestem zainteresowany: to jest wersja do PS czy LR. jeśli do Ps to  az grzech nie skorzystać    

| pan.tadeusz napisał/a: | 	 		  | 15% można urwać kodem.  | 	  tzn??
  wpisujesz HDR360PRO i masz $126.65

działa zarówno z PS jak i Lightroomem.

zerkam na filmiki z prezentacją możliwości i wygląda to całkiem fajnie   

mimo wszystko 400 zł to sporo   
												 kufel - Czw 28 Mar, 2013

| pan.tadeusz napisał/a: | 	 		  | wpisujesz HDR360PRO i masz $126.65  | 	  a to legalny i jakiś ogólnodostępny kod?    na wszystkie  produkty? 

| pan.tadeusz napisał/a: | 	 		  | działa zarówno z PS jak i Lightroomem.  | 	  czy aby na pewno? wiem ze nik ma wersje zarówno do lr i ps ale różnią sie one ceną sporo. 

[ Dodano: Czw 28 Mar, 2013 15:00 ]

| pan.tadeusz napisał/a: | 	 		  mimo wszystko 400 zł to sporo    | 	  potraktuj ten soft za takie samo narzedzie pracy jak obiektyw, statyw etc    wtedy cena  nie wydaje się aż tak wygórowana.
												 Aszex - Czw 28 Mar, 2013

| kufel napisał/a: | 	 		  | a to legalny i jakiś ogólnodostępny kod?   na wszystkie  produkty? | 	  

http://www.retailmenot.com/view/niksoftware.com
												 kufel - Czw 28 Mar, 2013
  Aszex, dzięki.
												 hijax_pl - Czw 28 Mar, 2013

| kufel napisał/a: | 	 		  | czy aby na pewno? wiem ze nik ma wersje zarówno do lr i ps ale różnią sie one ceną sporo.  | 	  Tak - instaluje się pod PS i LR. Standardowe wtyczki. Tyle, że za 1/3 ceny oryginalnej      Czyżby zmierzch NikSoft?    
  nie wydaje mi się aby ten pakiet wrócił do pierwotnej ceny po przejęciu przez google

więc na ile te 126$ to okazyjna cena...hmm nie wiem
												 kufel - Czw 28 Mar, 2013

| hijax_pl napisał/a: | 	 		  Czyżby zmierzch NikSoft?    | 	  albo być może przejecie przez zamożnego giganta, zapewniającego wsparcie finansowe umożliwiło zejście z ceny?
  i wersja google działa ponoć zdecydowanie lepiej (z lektury opinii)

kufel znabyłeś?
												 kufel - Czw 28 Mar, 2013

| pan.tadeusz napisał/a: | 	 		  | kufel znabyłeś? | 	  jeszcze  nie    

| pan.tadeusz napisał/a: | 	 		  | i wersja google działa ponoć zdecydowanie lepiej (z lektury opinii)  | 	   a to produkty nik'a czymś sie roznia po przejęciu przez google? myślałem, że  po przejęciu nie było żadnej ingerencji w soft.
  nie wnikałem głębiej ale trafiam na takie komentarze

I installed the New Nik Software from Google. First observation, it is comparatively much quicker than the previous versions I had. Looks like a big performance improvement in the new version

zastanawiam się...

filmiki zachęcają

http://www.niksoftware.co...inars/archives/
												 kufel - Czw 28 Mar, 2013
  pan.tadeusz, a to spoko, widzę ze  chodzi tu o szybkość  funkcjonowania a nie algorytmy odpowiedzialne za  post proces obrazu. choc moze  też były zmieniane...

| pan.tadeusz napisał/a: | 	 		  | zastanawiam się...  | 	  nie ma  nad czym    to jest soft naprawdę godny polecenia. używałem go trochę i możliwości ma znakomite. oczywiście  pytanie czy warte 400zł. dla jednych tak dla drugich nie...
  muszę ogarnąć świąteczne wydatki i wtedy zdecyduję   

wieczorkiem jeszcze sobie pooglądam te tutki ale wygląda to bdb
												 kufel - Czw 28 Mar, 2013
  pan.tadeusz, zassaj trial'a.
												 hijax_pl - Czw 28 Mar, 2013

| kufel napisał/a: | 	 		  | myślałem, że po przejęciu nie było żadnej ingerencji w soft. | 	  na razie nie ma..   
												 pan.tadeusz - Pią 29 Mar, 2013
  strasznie żmudnie odszumia się tym większą liczbę zdjęć w LR   

ale genialne jest to, że pktami odszumia selektywne obszary i tonacje    
												 kufel - Sob 30 Mar, 2013

| pan.tadeusz napisał/a: | 	 		  ale genialne jest to, że pktami odszumia selektywne obszary i tonacje    | 	  a co istotniejsze: sposób działania można dobrać do typu struktur jakie odszumiamy, np niebo, nisko kontrtastowe detale etc...
												 hijax_pl - Sob 30 Mar, 2013
  No i nie trzeba obrobić przecież wszystkiego, tylko te najlepsze   
												 kufel - Sob 30 Mar, 2013

| hijax_pl napisał/a: | 	 		  No i nie trzeba obrobić przecież wszystkiego, tylko te najlepsze    | 	  wlasnie   

| hijax_pl napisał/a: | 	 		  na razie nie ma..    | 	  no i niech tak zostanie    poki co nie widze rzeczy ktore trzeba by zmienic w tych wtyczkach, choć przyznam że z sharpener'a bylem akurat najmniej zadowolony, a może  po prostu nie okiełznałem go do końca ...   
												 pan.tadeusz - Sob 30 Mar, 2013
  tak, to narzędzie jest naprawdę super   

ale to generowanie osobnego tifa trochę mi wydłuża zabawę z całą sesją z meczu.

no ale racja...trzeba się ograniczać do tych lepszych kadrów   
												 kufel - Sob 30 Mar, 2013

| pan.tadeusz napisał/a: | 	 		  | ale to generowanie osobnego tifa trochę mi wydłuża zabawę z całą sesją z meczu.  | 	  dlatego ja nigdy nie używałem tych wtyczek razem z LR    to genertowanie tiff'a ( jak dla mnie zbędnego) psuło całą  przyjemność z użytkowania. wolałem używać tych wtyczek w PS.
  W PS i tak masz TIFF'a generowanego przez ACR przy otwieraniu rawa. Co wiecej, tiff PSowy ma tylko 15 a nie 16 bit - jeśli to komuś robi oczywiście   
												 kufel - Sob 30 Mar, 2013
  hijax_pl,  z tego co pamiętam to podczas otwierania rawa w PS nie tworzył się dodatkowy plik, którego potem trzeba usuwać, tiff tworzyl sie tylko na czas edycji (którego oczywiście można było sobie zapisać). Otwierałem rawa, edytowałem , zapisywałem do jpg. w Lr tworzył sie tiff w folderach którego potem trzeba było odnaleźć i wywalić. nie pamiętam aby przy korzystaniu z wtyczek w ps tworzył sie dodatkowy plik na stałe jak w Lr. no ale z moją pamięcią to rożnie jest...

| kufel napisał/a: | 	 		  | z tego co pamiętam to podczas otwierania rawa w PS nie tworzył się dodatkowy plik, którego potem trzeba usuwać, | 	  Jeśli otwierasz jako smart object to w ogóle nie tyka się RAWa (tak jak LR), jak nie tworzysz smarta to po prostu wytwarzasz PSD, który wewnętrznie jest TIFFem. W LR też możesz zamienić wszystko na TIFFy i wywalić RAWy - by mieć komfort z edycją zewnętrznych plików    	  | kufel napisał/a: | 	 		  | nie pamiętam aby przy korzystaniu z wtyczek w ps tworzył sie dodatkowy plik na stałe jak w Lr. no ale z moją pamięcią to rożnie jest... | 	  tak - bo LR i PS to dwie różne filozofie. W LR masz RAWy i na nich operujesz. LR traktuje je jako swój wewnętrzny zapis. By pozwolić np PS edytować dalej plik LR musi tego RAWa wywołać tak jak to robi też do eksportu. Edytujesz coś w PS, wracasz do LR i masz kolejny plik z korekcjami PS. Po co go wywalać?
												 kufel - Sob 30 Mar, 2013

| hijax_pl napisał/a: | 	 		  | Po co go wywalać? | 	  miejsce...    a  i inna kwestia  że ja używam Lr nie do końca tak jak założyli to jego twórcy   
  Miejsce? TIFF zippowany tak dużo nie zajmuje. Z drugiej strony nie zdarzyło mi się by tak dopieszczać więcej niż 2 zdjęcia z sesji:)
												 pan.tadeusz - Nie 31 Mar, 2013
  a ja się zgodzę, że z tymi tiffami to średnio wygodne   

tzn irytujące jest to, że dla każdej aplikacji z pakietu tworzy osobnego tiffa - odszumiam tiff, stylizuję - kolejny tiff    

i też nie jest tak, że dwa zdjęcia z sesji...

po wieczornym meczu mam całą masę zdjęć i wszystko na wysokim iso.

z reguły obrabiam nie kilkanaście ale kilkadziesiąt bo akurat uznam je za ciekawe.

odszumianie selektywne jest tu naprawdę super pomocne.

zarówno to pktami jak i kolorami. do szczęścia brakuje mi takiej zwykłej gumki którą w wybranych miejscach mógłbym mazać efekt autoodszumiania - przykładowo trawa na boisku. z reguły pod stopami zawodników nie chcę jej odszumiać bo to niepotrzebnie ją zmiękcza. jednak już poza GO widać na niej nieprzyjemny szum i muszę pod stopami rozkładać w linii w szerz kadru kilka pktów z ujemnym odszumianiem ay uzyskać pożądany efekt :/

gdybym miał zwykłą gumkę to po prostu zrobiłbym to jednym ruchem (tak wiem, że mogę zrobić to później w zewnętrznej aplikacji eksportując dwa tiffy i maskując je po warstwach ale to czasochłonne i wolę te pkty jakoś szybko rozrzucić).  

ale wracając to meritum, kiedy przyjdzie nam odszumiać więcej fotek to naprawdę robi się niewygodnie z każdym eksportem do nowego tiffa.

podobnież stylizacja fotek w Color Efex - przecież jak stylizujemy kolorystykę tymi narzędziami to nie 2 fotek ale całej grupy tak aby tworzyły spójny materiał.

no więc to średnio wygodne wg mnie   

chyba że jest jakiś sposób aby w LR robić to hurtem za pomocą tych wtyczek (?)
												 lvl3ha - Nie 31 Mar, 2013
  w PS nagraj czynnosc i mozesz potem dla wybranych fotach kliknac play i po klopocie.
												 hijax_pl - Nie 31 Mar, 2013

| pan.tadeusz napisał/a: | 	 		  | tzn irytujące jest to, że dla każdej aplikacji z pakietu tworzy osobnego tiffa - odszumiam tiff, stylizuję - kolejny tiff   | 	  Nieprawda. Ja tworzę tylko jednego TIFFa i na nim operuję.

| hijax_pl napisał/a: | 	 		   	  | pan.tadeusz napisał/a: | 	 		  | tzn irytujące jest to, że dla każdej aplikacji z pakietu tworzy osobnego tiffa - odszumiam tiff, stylizuję - kolejny tiff   | 	  Nieprawda. Ja tworzę tylko jednego TIFFa i na nim operuję. | 	  

faktycznie! jest przecież opcja Edit Orginal dostępna na tiffie, dzięki   

| lvl3ha napisał/a: | 	 		  | w PS nagraj czynnosc i mozesz potem dla wybranych fotach kliknac play i po klopocie. | 	  

tylko, że nie mam PSa.

ciekawe czy te wtyczki ruszą mi pod PSP X

----------------

no więc korzystając z tego:

In order to install the software into Paint Shop Pro (PSP) X2, run the installer indicating the following typical install location: C:\Program Files\Corel\Corel Paint Shop Pro Photo X2\ After running the installation PSP X2 needs to be setup to find the newly installed software plug-ins. To assist you in this process please fellow the steps below:

1. Restart PSP X2

2. Click on File >Preferences >File Locations... Click image to enlarge.

3. A dialog box appears:

a. On the left hand side click on plug-ins.

b. Ensure the box next to "Enable plug-ins..." is checked.

c. Click on the Add button.

d. Navigate and select the Nik Software folder located at: C:\Program Files\Corel\Corel Paint Shop Pro Photo X2\

e. Click OK, then OK again to go back into Corel Paint Shop Pro X2

zrobiłem jak napisano

jak widać w menu info, że nie załadowano żadnych pluginów    

czyżby wersja PSP X nie obsługiwała tego pakietu? 

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 13:27 ]

-----------

doszedłem do tego, że NIK wrzuca mi w katalog Plugins foldery do tych aplikacji ale w każdym są tylko dwa skróty (32 i 64 bit) do właściwych plików i plik config. dołączyłem więc katalog NIK Software z Program files w oknie gdzie ustalam ścieżki dla pluginów i...

pokazuje mi się takie coś

brak jakichś uprawnień?

zainstalowałem NIK od nowa na dysku d tak aby uniknąć kłopotów z uprawnieniami.

wskazałem ale jest identycznie     

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 14:25 ]

no więc po wielu próbach - wskazywania poszczególnych folderów w NIK, kopiowania ich zawartości luzem albo w katalogach do folderu pluginów, zdejmowania atrybutów i odpalania w trybie admina itd. wreszcie... udało się!   

jest jakiś problem w dostępie i uprawnieniach...

generalnie pomogło zainstalowanie NIK na dysku D (ze wskazaniem LR i PSP jak wyżej), a po tym zdejmuję atrybuty w rodzaju systemowe/ukryte/itp oraz kopiuję pliki każdej aplikacji do folderu Plugins w PSP X. pomijam przy tym wersje 64bit i nadkładam plik z licencją. tak wrzucone pluginy działają poprawnie na Win8_64bit + PSP X!    

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 14:27 ]

należy jedynie pamiętać, że pliki mają być przerzucone luzem (nie w folderach)    

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 15:55 ]

PSP X można sobie sprawić za naprawdę niewiele i w moim odczuciu to znacznie lepszy i wygodniejszy program niż PS Elements   

http://www.ebay.co.uk/itm...=item4ac2fec96e

http://www.ebay.co.uk/itm...=item20d08850bd

http://www.ebay.pl/itm/Co...#ht_2375wt_1139
												 kufel - Nie 31 Mar, 2013

| hijax_pl napisał/a: | 	 		  | TIFF zippowany tak dużo nie zajmuje.  | 	  ale  kilkadziesiąt takich tiffow z każdej sesji i robi sie problem    jak używałem tych wtyczek to zdarzało się że z jakiegoś wypadu foto nazbierało sie np 20-30 zdjęć to "odpicowania".
  a jak zmienić w LR aby dla każdej wtyczki zipował te tiffy?

bo zmieniam w preferencjach i profil dla danej wtyki zmienia nazwę na (edited) ale jak chcę ustawić dla kolejnej to inne wracają do ustawienia bez kompresji   

| pan.tadeusz napisał/a: | 	 		  |  ale jak chcę ustawić dla kolejnej to inne wracają do ustawienia bez kompresji  | 	  Jak masz 'edited' to rozwiń tę listę i na samym dole będziesz miał opcję zapisu nowego presetu...

Działa to tak samo jak każdy inny preset w LR.
  i w ten sam sposób mogę sobie tam dodać PSP jako edytora? bo podmieniłem execa na tego z psp i zapisałem właśnie jako nowy profil o nazwie PSP ale efekt jest taki, że jak wybieram editin > PSP to i tak otwiera mi w Dfine (z tego korzystałem jako pierwowzoru przed podmianą execa)    

| pan.tadeusz napisał/a: | 	 		  | i w ten sam sposób mogę sobie tam dodać PSP jako edytora? b | 	  Zasadniczo tak. Możesz wstawić jakikolwiek edytor, który jako argument w trakcie wywoływania przyjmie plik tiff czy psd. 	  | pan.tadeusz napisał/a: | 	 		  | ale efekt jest taki, że jak wybieram editin > PSP to i tak otwiera mi w Dfin | 	  No to coś nie tak zdefiniowałeś sobie preset zewnętrznego edytora.

| 

|