forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Nik Collection za $149 (brutto)

hijax_pl - Wto 26 Mar, 2013
Temat postu: Nik Collection za $149 (brutto)
Cała paczka:

HDR Efex Pro 2
Color Efex Pro 4
Silver Efex Pro 2
Viveza 2
Sharpener Pro 3
Dfine 2

http://www.niksoftware.co...ro%2Fmain.shtml

pan.tadeusz - Czw 28 Mar, 2013

15% można urwać kodem.
ktoś skorzystał już z tej oferty?

kufel - Czw 28 Mar, 2013

nie mam czasu teraz sie zagłębiać w szczegóły , a jestem zainteresowany: to jest wersja do PS czy LR. jeśli do Ps to az grzech nie skorzystać :)

pan.tadeusz napisał/a:
15% można urwać kodem.
tzn??

wpisujesz HDR360PRO i masz $126.65
działa zarówno z PS jak i Lightroomem.
zerkam na filmiki z prezentacją możliwości i wygląda to całkiem fajnie :D
mimo wszystko 400 zł to sporo :roll:

kufel - Czw 28 Mar, 2013

pan.tadeusz napisał/a:
wpisujesz HDR360PRO i masz $126.65
a to legalny i jakiś ogólnodostępny kod? :) na wszystkie produkty?

pan.tadeusz napisał/a:
działa zarówno z PS jak i Lightroomem.
czy aby na pewno? wiem ze nik ma wersje zarówno do lr i ps ale różnią sie one ceną sporo.

[ Dodano: Czw 28 Mar, 2013 15:00 ]
pan.tadeusz napisał/a:
mimo wszystko 400 zł to sporo :roll:
potraktuj ten soft za takie samo narzedzie pracy jak obiektyw, statyw etc ;) wtedy cena nie wydaje się aż tak wygórowana.
Aszex - Czw 28 Mar, 2013

kufel napisał/a:
a to legalny i jakiś ogólnodostępny kod? na wszystkie produkty?

http://www.retailmenot.com/view/niksoftware.com

kufel - Czw 28 Mar, 2013

Aszex, dzięki.
hijax_pl - Czw 28 Mar, 2013

kufel napisał/a:
czy aby na pewno? wiem ze nik ma wersje zarówno do lr i ps ale różnią sie one ceną sporo.
Tak - instaluje się pod PS i LR. Standardowe wtyczki. Tyle, że za 1/3 ceny oryginalnej :roll: Czyżby zmierzch NikSoft? :???:

nie wydaje mi się aby ten pakiet wrócił do pierwotnej ceny po przejęciu przez google
więc na ile te 126$ to okazyjna cena...hmm nie wiem

kufel - Czw 28 Mar, 2013

hijax_pl napisał/a:
Czyżby zmierzch NikSoft? :???:
albo być może przejecie przez zamożnego giganta, zapewniającego wsparcie finansowe umożliwiło zejście z ceny?

i wersja google działa ponoć zdecydowanie lepiej (z lektury opinii)
kufel znabyłeś?

kufel - Czw 28 Mar, 2013

pan.tadeusz napisał/a:
kufel znabyłeś?
jeszcze nie :)

pan.tadeusz napisał/a:
i wersja google działa ponoć zdecydowanie lepiej (z lektury opinii)
a to produkty nik'a czymś sie roznia po przejęciu przez google? myślałem, że po przejęciu nie było żadnej ingerencji w soft.

nie wnikałem głębiej ale trafiam na takie komentarze
I installed the New Nik Software from Google. First observation, it is comparatively much quicker than the previous versions I had. Looks like a big performance improvement in the new version

zastanawiam się...
filmiki zachęcają
http://www.niksoftware.co...inars/archives/

kufel - Czw 28 Mar, 2013

pan.tadeusz, a to spoko, widzę ze chodzi tu o szybkość funkcjonowania a nie algorytmy odpowiedzialne za post proces obrazu. choc moze też były zmieniane...

pan.tadeusz napisał/a:
zastanawiam się...
nie ma nad czym ;) to jest soft naprawdę godny polecenia. używałem go trochę i możliwości ma znakomite. oczywiście pytanie czy warte 400zł. dla jednych tak dla drugich nie...

muszę ogarnąć świąteczne wydatki i wtedy zdecyduję ;)
wieczorkiem jeszcze sobie pooglądam te tutki ale wygląda to bdb

kufel - Czw 28 Mar, 2013

pan.tadeusz, zassaj trial'a.
hijax_pl - Czw 28 Mar, 2013

kufel napisał/a:
myślałem, że po przejęciu nie było żadnej ingerencji w soft.
na razie nie ma.. ;)
pan.tadeusz - Pią 29 Mar, 2013

strasznie żmudnie odszumia się tym większą liczbę zdjęć w LR :???:
ale genialne jest to, że pktami odszumia selektywne obszary i tonacje :!:

kufel - Sob 30 Mar, 2013

pan.tadeusz napisał/a:
ale genialne jest to, że pktami odszumia selektywne obszary i tonacje :!:
a co istotniejsze: sposób działania można dobrać do typu struktur jakie odszumiamy, np niebo, nisko kontrtastowe detale etc...
hijax_pl - Sob 30 Mar, 2013

No i nie trzeba obrobić przecież wszystkiego, tylko te najlepsze ;)
kufel - Sob 30 Mar, 2013

hijax_pl napisał/a:
No i nie trzeba obrobić przecież wszystkiego, tylko te najlepsze ;)
wlasnie :)
hijax_pl napisał/a:
na razie nie ma.. ;)
no i niech tak zostanie :) poki co nie widze rzeczy ktore trzeba by zmienic w tych wtyczkach, choć przyznam że z sharpener'a bylem akurat najmniej zadowolony, a może po prostu nie okiełznałem go do końca ... ;)
pan.tadeusz - Sob 30 Mar, 2013

tak, to narzędzie jest naprawdę super :D
ale to generowanie osobnego tifa trochę mi wydłuża zabawę z całą sesją z meczu.
no ale racja...trzeba się ograniczać do tych lepszych kadrów ;)

kufel - Sob 30 Mar, 2013

pan.tadeusz napisał/a:
ale to generowanie osobnego tifa trochę mi wydłuża zabawę z całą sesją z meczu.
dlatego ja nigdy nie używałem tych wtyczek razem z LR ;) to genertowanie tiff'a ( jak dla mnie zbędnego) psuło całą przyjemność z użytkowania. wolałem używać tych wtyczek w PS.

W PS i tak masz TIFF'a generowanego przez ACR przy otwieraniu rawa. Co wiecej, tiff PSowy ma tylko 15 a nie 16 bit - jeśli to komuś robi oczywiście ;-)
kufel - Sob 30 Mar, 2013

hijax_pl, z tego co pamiętam to podczas otwierania rawa w PS nie tworzył się dodatkowy plik, którego potem trzeba usuwać, tiff tworzyl sie tylko na czas edycji (którego oczywiście można było sobie zapisać). Otwierałem rawa, edytowałem , zapisywałem do jpg. w Lr tworzył sie tiff w folderach którego potem trzeba było odnaleźć i wywalić. nie pamiętam aby przy korzystaniu z wtyczek w ps tworzył sie dodatkowy plik na stałe jak w Lr. no ale z moją pamięcią to rożnie jest...

kufel napisał/a:
z tego co pamiętam to podczas otwierania rawa w PS nie tworzył się dodatkowy plik, którego potem trzeba usuwać,
Jeśli otwierasz jako smart object to w ogóle nie tyka się RAWa (tak jak LR), jak nie tworzysz smarta to po prostu wytwarzasz PSD, który wewnętrznie jest TIFFem. W LR też możesz zamienić wszystko na TIFFy i wywalić RAWy - by mieć komfort z edycją zewnętrznych plików ;)
kufel napisał/a:
nie pamiętam aby przy korzystaniu z wtyczek w ps tworzył sie dodatkowy plik na stałe jak w Lr. no ale z moją pamięcią to rożnie jest...
tak - bo LR i PS to dwie różne filozofie. W LR masz RAWy i na nich operujesz. LR traktuje je jako swój wewnętrzny zapis. By pozwolić np PS edytować dalej plik LR musi tego RAWa wywołać tak jak to robi też do eksportu. Edytujesz coś w PS, wracasz do LR i masz kolejny plik z korekcjami PS. Po co go wywalać?
kufel - Sob 30 Mar, 2013

hijax_pl napisał/a:
Po co go wywalać?
miejsce... ;) a i inna kwestia że ja używam Lr nie do końca tak jak założyli to jego twórcy ;)

Miejsce? TIFF zippowany tak dużo nie zajmuje. Z drugiej strony nie zdarzyło mi się by tak dopieszczać więcej niż 2 zdjęcia z sesji:)
pan.tadeusz - Nie 31 Mar, 2013

a ja się zgodzę, że z tymi tiffami to średnio wygodne ;)
tzn irytujące jest to, że dla każdej aplikacji z pakietu tworzy osobnego tiffa - odszumiam tiff, stylizuję - kolejny tiff :roll:

i też nie jest tak, że dwa zdjęcia z sesji...
po wieczornym meczu mam całą masę zdjęć i wszystko na wysokim iso.
z reguły obrabiam nie kilkanaście ale kilkadziesiąt bo akurat uznam je za ciekawe.
odszumianie selektywne jest tu naprawdę super pomocne.
zarówno to pktami jak i kolorami. do szczęścia brakuje mi takiej zwykłej gumki którą w wybranych miejscach mógłbym mazać efekt autoodszumiania - przykładowo trawa na boisku. z reguły pod stopami zawodników nie chcę jej odszumiać bo to niepotrzebnie ją zmiękcza. jednak już poza GO widać na niej nieprzyjemny szum i muszę pod stopami rozkładać w linii w szerz kadru kilka pktów z ujemnym odszumianiem ay uzyskać pożądany efekt :/
gdybym miał zwykłą gumkę to po prostu zrobiłbym to jednym ruchem (tak wiem, że mogę zrobić to później w zewnętrznej aplikacji eksportując dwa tiffy i maskując je po warstwach ale to czasochłonne i wolę te pkty jakoś szybko rozrzucić).
ale wracając to meritum, kiedy przyjdzie nam odszumiać więcej fotek to naprawdę robi się niewygodnie z każdym eksportem do nowego tiffa.
podobnież stylizacja fotek w Color Efex - przecież jak stylizujemy kolorystykę tymi narzędziami to nie 2 fotek ale całej grupy tak aby tworzyły spójny materiał.
no więc to średnio wygodne wg mnie ;)
chyba że jest jakiś sposób aby w LR robić to hurtem za pomocą tych wtyczek (?)

lvl3ha - Nie 31 Mar, 2013

w PS nagraj czynnosc i mozesz potem dla wybranych fotach kliknac play i po klopocie.
hijax_pl - Nie 31 Mar, 2013

pan.tadeusz napisał/a:
tzn irytujące jest to, że dla każdej aplikacji z pakietu tworzy osobnego tiffa - odszumiam tiff, stylizuję - kolejny tiff
Nieprawda. Ja tworzę tylko jednego TIFFa i na nim operuję.

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
tzn irytujące jest to, że dla każdej aplikacji z pakietu tworzy osobnego tiffa - odszumiam tiff, stylizuję - kolejny tiff
Nieprawda. Ja tworzę tylko jednego TIFFa i na nim operuję.

faktycznie! jest przecież opcja Edit Orginal dostępna na tiffie, dzięki :)

lvl3ha napisał/a:
w PS nagraj czynnosc i mozesz potem dla wybranych fotach kliknac play i po klopocie.

tylko, że nie mam PSa.
ciekawe czy te wtyczki ruszą mi pod PSP X
----------------
no więc korzystając z tego:
In order to install the software into Paint Shop Pro (PSP) X2, run the installer indicating the following typical install location: C:\Program Files\Corel\Corel Paint Shop Pro Photo X2\ After running the installation PSP X2 needs to be setup to find the newly installed software plug-ins. To assist you in this process please fellow the steps below:
1. Restart PSP X2
2. Click on File >Preferences >File Locations... Click image to enlarge.
3. A dialog box appears:
a. On the left hand side click on plug-ins.
b. Ensure the box next to "Enable plug-ins..." is checked.
c. Click on the Add button.
d. Navigate and select the Nik Software folder located at: C:\Program Files\Corel\Corel Paint Shop Pro Photo X2\
e. Click OK, then OK again to go back into Corel Paint Shop Pro X2

zrobiłem jak napisano

jak widać w menu info, że nie załadowano żadnych pluginów :neutral:
czyżby wersja PSP X nie obsługiwała tego pakietu?

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 13:27 ]
-----------
doszedłem do tego, że NIK wrzuca mi w katalog Plugins foldery do tych aplikacji ale w każdym są tylko dwa skróty (32 i 64 bit) do właściwych plików i plik config. dołączyłem więc katalog NIK Software z Program files w oknie gdzie ustalam ścieżki dla pluginów i...
pokazuje mi się takie coś

brak jakichś uprawnień?
zainstalowałem NIK od nowa na dysku d tak aby uniknąć kłopotów z uprawnieniami.
wskazałem ale jest identycznie :???:

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 14:25 ]
no więc po wielu próbach - wskazywania poszczególnych folderów w NIK, kopiowania ich zawartości luzem albo w katalogach do folderu pluginów, zdejmowania atrybutów i odpalania w trybie admina itd. wreszcie... udało się! :D

jest jakiś problem w dostępie i uprawnieniach...
generalnie pomogło zainstalowanie NIK na dysku D (ze wskazaniem LR i PSP jak wyżej), a po tym zdejmuję atrybuty w rodzaju systemowe/ukryte/itp oraz kopiuję pliki każdej aplikacji do folderu Plugins w PSP X. pomijam przy tym wersje 64bit i nadkładam plik z licencją. tak wrzucone pluginy działają poprawnie na Win8_64bit + PSP X! :D

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 14:27 ]
należy jedynie pamiętać, że pliki mają być przerzucone luzem (nie w folderach) :!:

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 15:55 ]
PSP X można sobie sprawić za naprawdę niewiele i w moim odczuciu to znacznie lepszy i wygodniejszy program niż PS Elements ;)

http://www.ebay.co.uk/itm...=item4ac2fec96e

http://www.ebay.co.uk/itm...=item20d08850bd

http://www.ebay.pl/itm/Co...#ht_2375wt_1139

kufel - Nie 31 Mar, 2013

hijax_pl napisał/a:
TIFF zippowany tak dużo nie zajmuje.
ale kilkadziesiąt takich tiffow z każdej sesji i robi sie problem ;) jak używałem tych wtyczek to zdarzało się że z jakiegoś wypadu foto nazbierało sie np 20-30 zdjęć to "odpicowania".

a jak zmienić w LR aby dla każdej wtyczki zipował te tiffy?
bo zmieniam w preferencjach i profil dla danej wtyki zmienia nazwę na (edited) ale jak chcę ustawić dla kolejnej to inne wracają do ustawienia bez kompresji :???:

pan.tadeusz napisał/a:
ale jak chcę ustawić dla kolejnej to inne wracają do ustawienia bez kompresji
Jak masz 'edited' to rozwiń tę listę i na samym dole będziesz miał opcję zapisu nowego presetu...
Działa to tak samo jak każdy inny preset w LR.

i w ten sam sposób mogę sobie tam dodać PSP jako edytora? bo podmieniłem execa na tego z psp i zapisałem właśnie jako nowy profil o nazwie PSP ale efekt jest taki, że jak wybieram editin > PSP to i tak otwiera mi w Dfine (z tego korzystałem jako pierwowzoru przed podmianą execa) :neutral:

pan.tadeusz napisał/a:
i w ten sam sposób mogę sobie tam dodać PSP jako edytora? b
Zasadniczo tak. Możesz wstawić jakikolwiek edytor, który jako argument w trakcie wywoływania przyjmie plik tiff czy psd.
pan.tadeusz napisał/a:
ale efekt jest taki, że jak wybieram editin > PSP to i tak otwiera mi w Dfin
No to coś nie tak zdefiniowałeś sobie preset zewnętrznego edytora.