|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - co kupic
Monikas - Czw 28 Mar, 2013 Temat postu: co kupic Chce kupic szybki aparat z jasnym obiektywem, ktory robi zdjecia dobrej jakosci, i nagrywa filmy w HD. Rozwazam zarowno lustrzanki, bezlusterkowce z wymiennym obiektywem jak i zwykle kompakty. Cena aparatu razem z obiektywem okolo 5000. Pomozcie mi prosze znalezc jakis rozsadny kompromis.
Sunders - Czw 28 Mar, 2013
Nikon D300s + 18-105 VR kit lub Pentax K-5 II + 18-135 kit
Monikas - Czw 28 Mar, 2013
Dziękuję. Zaraz pędzę poczytać.
TS - Czw 28 Mar, 2013
Tylko, że te dwa zoomy trudno uznać za jasne obiektywy...
Monikas, co chcesz fotografować, do jakich zastosowań ten obiektyw? Czy wielkość aparatu i obiektywu ma znaczenie (np. D300s to kawał kloca)?
Jesli chodzi o wielkosc, to pewnie, ze lepiej byloby miec mniejszy, lzejszy aparat, ale wielkosc nie jest czynnikiem decydujacym. Chce uzywac aparatu do krajobrazow, dlatego interesuje mnie obiektyw o w miare szerokim kacie. Jednoczesnie aparat ma sluzyc do zdjec "reporterskich", dlatego szybki fokus. Wiem, ze trudno pogodzic te dwie funkcje (krajobraz i reporterka), do tego jeszcze ograniczenie cena, dlatego zasiegam rady specjalistow.
Monikas napisał/a: | Rozwazam zarowno lustrzanki, bezlusterkowce z wymiennym obiektywem jak i zwykle kompakty. |
Lustrzanki wykluczasz?
Monikas napisał/a: | aparat z jasnym obiektywem |
Jak jasny ma być ten obiektyw i czy może być o stałej ogniskowej?
Monikas napisał/a: | obiektyw o w miare szerokim kacie |
Jak szeroki ma być ten kąt?
Lustrzanki jak najbardziej biore pod uwage. Obiektyw f/1,8? Jak stala ogniskowa to musialby to byc obiektyw na prawde dobry, tej klasy co Canon z literka L, ale wtedy bedzie drogi, nie? Wydaje mi sie, ze wole zmienna, chyba ze mnie przekonacie.
[ Dodano: Czw 28 Mar, 2013 16:23 ]
Kat mysle mniej wiecej 20-80.
Monikas napisał/a: | Obiektyw f/1,8? |
Monikas napisał/a: | obiektyw na prawde dobry, tej klasy co Canon z literka L |
Monikas napisał/a: | Wydaje mi sie, ze wole zmienna |
Ciężko będzie Jak obiektyw zmiennoogniskowy i f/1,8, to tylko w kompakcie, ale o jakości L-ki zapomnij.
No. Tak sobie tylko marze... A ten kompakt, o ktorym myslisz jest szybki?
Crystof - Czw 28 Mar, 2013
Moniko - za 5tyś ciężko będzie znaleźć korpus i do tego obiektyw klasy Luxury. Also bardzo ciężko będzie o zooma z światłosiłą f/1.8 . Kompromisy masz do wyboru trzy:
1. Albo kupić kompakt, który posiada obiektyw o jasności f/1.8 np. Olympus XZ-1, czy Samsung EX1. Najtańsza, jakościowo najgorsza opcja.
2. Kupno lustrzanki i do niej obiektyw zoom f/2.8. Jest to kompromis pomiędzy ceną a jakością.
3. Kupno lustrzanki i do niej obiektywy stałoogniskowe - w zależności od potrzeb bierzesz ogniskowe, np. 35mm i 85mm. Najdroższa, ale jakościowo najlepsza opcja.
Co ja polecam, to wybrać opcję nr. 2, i w miarę upływu czasu kierować się ku opcji 3. dokupując stałki.
Myslalam o opcji 2. Marzylam o kupnie Canona 650d (albo 500D) i do tego ten nowy L 24-70mm, f/2.8. No ale cena... mnie zmrozila. Doradz prosze jakis sensowny zestaw.
[ Dodano: Czw 28 Mar, 2013 17:06 ]
Te kitowe objektywy sa do kitu?
Monikas napisał/a: | Marzylam o kupnie Canona 650d (albo 500D) i do tego ten nowy L 24-70mm, f/2.8 |
Do canona 650D lepszy będzie canon 17-55/2,8IS USM - komple t do kupienia nowy od ok.5750pln.
Monikas napisał/a: | Te kitowe objektywy sa do kitu? |
Nie, ale są ciemniejsze.
Crystof - Czw 28 Mar, 2013
Więc tak - jeżeli chodzi o kitowe obiektywy... no cóż, nie powalają jakością, ale zdjęcia jakieś robią . Sam używam Canonowego kita w wersji III, choć przymierzam się do jego zmiany.
Co do zestawu - mi jako pierwszy do głowy wpadł zestaw z 17-50 2.8 z uwagi na szeroki kąt o którym pisałaś. Do tego byłby Canon 60D. To oczywiście tylko moja propozycja i poczekaj też na innych - może wymyślą coś lepszego .
Link w razie czego: http://allegro.pl/canon-6...3121832214.html
To jak nowe byś chciała, w ewentualności możesz wybrać używane - wtedy być może się uda nawet i Lkę wyciągnąć.
Super. Bardzo dziękuję za podpowiedź.
TS - Czw 28 Mar, 2013
Skoro rozmiar nie jest taki ważny, to skreśliłbym kompakt (bo jeśli ma dużą matrycę i stałkę, to będzie za mało uniwersalny, a jeśli mała matryca i zoom, to zbyt wolny i słaby pod względem obrazka), a także bezlusterkowiec (jakość i szybkość ok, ale tutaj płacisz ekstra za małe wymiary)
Monikas napisał/a: | Marzylam o kupnie Canona 650d (albo 500D) i do tego ten nowy L |
Szkoda męczyć się ergonomią lustrzanek EL. Celowałbym w jakiś korpus klasy średniej (60D, K-30 lub K-5, D7000, nie musi być najnowszy), do tego średniej klasy jasny zoom (przychodzi mi na myśl Sigma 17-50/2.8 EX, ew wspomniany Tamron) - ale może ktoś inny doradzi, która kombinacja da najszybszą pracę AF
Dziękuję za każdą celną uwagę.
|
|