|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Najlepszy af
michalwest - Czw 28 Mar, 2013 Temat postu: Najlepszy af Witam!
Canon 1d mk 2/3/4 1ds 2/3 1dx Nikon d3 d4 d800 d700 d300 d300s
Chciałbym się was zapytać, który af w tych aparatach jest najlepszy.
Nie chodzi mi o porównanie 1dx do d4 tylko np 1d mk3 do d300. Nie rozumiem jak to z tym jest. Jaka jest faktyczna różnica między af w 1d mk3 a d300. Albo czy jest realna różnica w trybie ciągłym między nimi?
Reasumując 1d mk3 vs d300 i może jeszcze 50d vs d300
Pozdrawiam
MM - Czw 28 Mar, 2013
Jak jest? Tego się w paru zdaniach nie opisze. Jesteś z mojego miasta. Jak będę coś sobie testował w Manu to możesz wpaść. Będzie o czym pogadać i będzie można to sprawdzić na żywo.
50D do D300? Dwa różne światy.
1D3 do D300. Oba bardzo dobre choć różne. W C dużo bajerów, w N jest 3D
michalwest - Czw 28 Mar, 2013
Stąd moja ciekawość jak to jest, że N który wchodził za około 5,5k ma tak dobry AF jak aparaty za 20k ? A poza tym w teście d300 wypadł podobnie do d200. Jak to jest, d200 ma porównywalny AF do 1d mk3?
P.S. Dzięki za uprzejmość, z miłą chęcią.
siosio - Czw 28 Mar, 2013
michalwest napisał/a: | Stąd moja ciekawość jak to jest, że N który wchodził za około 5,5k ma tak dobry AF jak aparaty za 20k ?
P.S. Dzięki za uprzejmość, z miłą chęcią. |
Bo aparat to nie tylko AF - poza tym 1dynka w Canonie to najwyższa seria aparatu.
Ale za to można porównać D300 do 7D - oba mają matrycę aps-c i oba modele są na tym samym poziomie w "hierarchi" .... Nie wiem, ale wydaje mi się, że AF z 7D nie odbiega jakoś znacząco od AF z D300.
michalwest - Czw 28 Mar, 2013
OK, ale nadal chciałbym się zapytać o realne różnice między tymi AF (może ktoś miał przyjemność użytkować oba). Szczególnie mnie ciekawi jak oba te aparaty wypadają z ciągłym AF w trybie seryjnym.
MM - Pią 29 Mar, 2013
michalwest napisał/a: | może ktoś miał przyjemność użytkować oba |
Miał i to nie raz. D300 od kilku lat używam w pracy a prywatnie mam C. Testowałem 1D3,4,DX...
Canon jest szybszy, ale cierpi na tym precyzja. Przy dobrym świetle D300 jest świetne, precyzyjne. Gorzej przy słabszym oświetleniu. W końcu w czymś ta niższa linia musi ulec...
michalwest - Pią 29 Mar, 2013
MM napisał/a: | W końcu w czymś ta niższa linia musi ulec... |
Nie rozumiem, dlaczego niższa linia, przecież D300 (chyba) ma ten sam AF co D3?
pioroon - Pią 29 Mar, 2013
michalwest napisał/a: | Nie rozumiem, dlaczego niższa linia, przecież D300 (chyba) ma ten sam AF co D3? |
Chyba nie myślisz, że d300 i 1d3 to ta sama półka?
Jasna, że nie. Powiedziałem to względem autofokusa- jeżeli D300 ma ten sam co D3 to dla czego D300 ma być niższy półką od 1d mk3 względem AF?
hijax_pl - Pią 29 Mar, 2013
michalwest napisał/a: | jeżeli D300 ma ten sam co D3 | D700 ma też ten sam co D3, a jednak praca tego modułu w D3 jest jakby nieco lepsza
Sunders - Pią 29 Mar, 2013
michalwest napisał/a: | D300 (chyba) ma ten sam AF co D3 |
hijax_pl napisał/a: | D700 ma też ten sam co D3, a jednak praca tego modułu w D3 jest jakby nieco lepsza |
hijax_pl, jest czy Ci się wydaje, że jest? Porównywałeś, czytałeś jakieś testy porównawcze? AF każdego z tych nikonów działa IMO wyśmienicie. Intuicja podpowiada, że najlepszy powinien być w D3, ale nigdy nie miałem w rekach nawet dwóch z tych puszek równocześnie i mam wątpliwości, czy tak jest rzeczywiście jak nam się wydaje
Miałem w tym samym czasie w ręku swojego D700, a kolega swojego D3. Wymieniałem korpusy i podłączałem to samo szkło. I w mojej opinii ten w D3 jest minimalnie lepszy.
No ale też i D3 ma inną budowę (zasilanie) a nigdy nie porównywałem D3 z D700+MB-D10(z włożonym EN-EL4a)...
Wrażenie czysto subiektywne. Może dla innych będzie to samo? Nie wiem. Wiem, że moje odczucia są takie , że D3 o włos jest lepszy.
Reasumując, jak dobry jest AF w D300 względem tego w D3 i 1d mk3, a poza tym:
Cytat: | Miał i to nie raz. D300 od kilku lat używam w pracy a prywatnie mam C. Testowałem 1D3,4,DX...
Canon jest szybszy, ale cierpi na tym precyzja. Przy dobrym świetle D300 jest świetne, precyzyjne. Gorzej przy słabszym oświetleniu. W końcu w czymś ta niższa linia musi ulec... |
- z tego wynikało by, że AF w 1d mk3 jest nieco szybszy niż w D3 (zakładając, że D3 ma ten sam AF co D300)?
Bądź ostrożny z tym "ten sam AF". Ten sam czujnik, ale czy ten sam procek i algorytm analizujący dane?
Nie wiem, dlatego się pytam...
MM - Pią 29 Mar, 2013
hijax_pl napisał/a: | ale czy ten sam procek i algorytm analizujący dane? |
Nie napiszę na 100% bo nie jestem konstruktorem tego sprzętu, ale napiszę na 99%, że tak właśnie jest.
lvl3ha - Sob 30 Mar, 2013
MM napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | ale czy ten sam procek i algorytm analizujący dane? |
Nie napiszę na 100% bo nie jestem konstruktorem tego sprzętu, ale napiszę na 99%, że tak właśnie jest. |
No to tak jak ludzie maja w 99% dna zgodne z malpim oraz inne piwa sa w 99% takie jak zywiec
MM - Sob 30 Mar, 2013
Mnie z tymi 99% chodziło o to, że na bank się różnią. Dopisuję tak dla 100% pewności
|
|