|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetki TS z Allegro
Dale - Wto 09 Kwi, 2013 Temat postu: Lornetki TS z Allegro Witam, Panowie zobaczcie ile tego pojawiło się na allegro Klik, kusi mnie ta 15x70 ale już sam nie wiem czy warto kupić taką lornetkę... z wyglądu bardzo podobna do Delta Optical Extreme 15x70, Kivirovi liczę na Twoją pomoc, oczywiście inni też mogą pisać
Abs - Wto 09 Kwi, 2013
Skoro inni też mogą...
Pytanie czy potrzebujesz taką lornetkę?
To dość specyficzny sprzęt - ciężki z indywidualnym ogniskowaniem czyli zdecydowanie na statyw. Do astronomii czy dalekiego krajobrazu gdzie ustawiasz raz ogniskowanie - będzie niemalże idealna ale np. do birdingu...? Masz sporo optycznego doświadczenia i sam sobie ocenisz przydatność. DO czy TS to moim zdaniem bardzo zbliżone produkty zapewne korzeniami sięgające do bazy UO.
kivirovi - Wto 09 Kwi, 2013
Nic dodać nic ująć Abs. Myślę że przekonałeś Dale do powiększenia kolekcji
Dale - Wto 09 Kwi, 2013
Witam, słuchajcie ja potrzebuje lornetki która zastąpi Vixena 20x80 (tak naprawdę ma on powiększenie 18x wg testów Redakcji) kiedyś, dawno temu miałem pożyczoną lornetkę Oberwerk 15x70 i bardzo miło wspominam obserwacje tym sprzętem które były prowadzone z ręki, lornetkę będę wykorzystywał w dzień i w nocy ma być po prostu uniwersalna, tylko ja nie wziąłem pod uwagę że ten TS i DO mają indywidualne ogniskowanie i tutaj jest sprawa przesądzona, bo ja jestem wielkim wrogiem takiego rozwiązania, no cóż w takim razie przepraszam za zawracanie głowy i dzięki za odpowiedzi, ja Wam napisze tak: to ja się jeszcze zastanowię
Pozdrawiam serdecznie.
Abs - Wto 09 Kwi, 2013
Oberwerk 15x70 to zdaje się ta sama bajka co TS czyli United Optics. Niestety bardzo ciężko dostać taką lornetkę z centralnym ogniskowaniem - nic nie przychodzi mi do głowy. Sam miałem podobny dylemat ale o półkę niżej - Skyguide 15x70 czy Ex 12x50. To zupełnie inne lornetki ale wybrałem ze względów praktycznych 12x50 z ładnym polem 5,5° i centralnym ogniskowaniem. 12x z ręki to już powoli maksimum komfortowego oglądu - i tak trzeba odrobinę ograniczać ekspozycję. Nie skreślam w przyszłości 15x70 - cały czas mam sentyment ale tutaj nie ma już uniwersalności tak jak przy Nikonie.
Dale - Wto 09 Kwi, 2013
Abs napisał/a: | Oberwerk 15x70 to zdaje się ta sama bajka co TS czyli United Optics. (...) |
Abs masz na myśli pewnie ten model http://www.optyczne.pl/64...a_lornetki.html
Ja miałem Oberwerka z centralnym ogniskowaniem http://www.oberwerk.com/products/70mm.htm
konto usuniete - Wto 09 Kwi, 2013
Niestety cała seria BA8 ma IF co jak na razie skutecznie zniechęca mnie od kupna jednego z tych modeli. I dlatego na razie też zatrzymałem się na Vixenie, ale 16x80. I nie widzę na horyzoncie rozsądnego zamiennika z CF.
Dale - Wto 09 Kwi, 2013
No to żeby Was jeszcze trochę pomęczyć, to takie coś znalazłem http://www.optyczne.pl/14...a_lornetki.html
PS. ten Orion zapewne też jest z serii BA8
PPS. szkoda że tego Vixena już nie produkują http://www.optyczne.pl/38...a_lornetki.html
Ten Orion Resolux to niemal dokładnie to samo co DO Extreme ED. Piszę "niemal" bo dopuszczam minimalne różnice w zależności od brandowania. Znam recenzję serii Extreme ED (jeszcze nie opublikowaną) gdzie są ciekawe wnioski z porównania z Orionem Resolux i Oberwerkiem Ultra.
kivirovi - Wto 09 Kwi, 2013
Dale, a nie kupilbys sobie Nobilem 15x60? Zobaczysz na pewno wiecej niz w chinskim dziadostwie i nadaje sie do reki jak ulal. Poza tym z duzych z centralna ostroscia sa Helios Stellar lub Quantum albo Opticron Observer. No i pozostaje rynek staroci na ebay.de Nie brakuje takich duzych i centralnych lornetek z lat 70-80tych za marne grosze.
Opticrony Observation to klon Vixenów Giant ARK w wersji zaazotowanej.
kivirovi - Sro 10 Kwi, 2013
Opticrony sa moim zdaniem jednak lepsze. Vixeny sa moze jasniejsze ale nieostrosci i aberracja bija po oczach. Opticrony sa chyba ciemniejsze i mniej kontrastowe ale jednak lepiej sie patrzy. Bezposrednio jednak nie porownywalem. Pewnie, bo w astro aberracja mniej przeszkadza niz w dzien...
konto usuniete - Sro 10 Kwi, 2013
Ja również nie miałem możliwości bezpośredniego porównania. Zewnętrznie wyglądają na identyczne z kosmetycznymi różnicami. Opticron jest co najmniej 600 PLN droższy od Vixena co też może zniechęcać, szczególnie, że Vixen dla wielu brzmi lepiej
W sumie to jednak lornetki typowo astronomiczne, więc jasność Vixena jest zaletą, a aberracja nie jest dyskwalifikującą wadą. Nieostrość jest i ona najbardziej denerwuje.
Dale - Sro 10 Kwi, 2013
kivirovi napisał/a: | Dale, a nie kupilbys sobie Nobilem 15x60? Zobaczysz na pewno wiecej niz w chinskim dziadostwie i nadaje sie do reki jak ulal. (...) |
To bardzo ciekawa propozycja, ale niestety ta cena... na eBay'u nie ma tych lornetek, a podejrzewam że używane będą niewiele tańsze od nowych
Guliwer - Sro 10 Kwi, 2013
W promocji jest Fujinon 16x70 za niecałe 3300zł. http://www.astrozakupy.pl...MT-SX-2/?id=527
Co prawda ogniskowanie indywidualne, ale tej wielkości lornety tak przeważnie mają.
Ja w swojej Fujinon 10x50 nie narzekam- kwestia wprawy w kręceniu oboma okularami na raz.
kivirovi - Sro 10 Kwi, 2013
Trafiają się. Ale kilka miesięcy poszukasz. Za używaną Nobilem 15x60 musisz liczyć ok. 650€. Poza tym pozostaje ci 15x56...
Dale - Czw 11 Kwi, 2013
Guliwer napisał/a: | W promocji jest Fujinon 16x70 za niecałe 3300zł. http://www.astrozakupy.pl...MT-SX-2/?id=527
Co prawda ogniskowanie indywidualne, ale tej wielkości lornety tak przeważnie mają.
Ja w swojej Fujinon 10x50 nie narzekam- kwestia wprawy w kręceniu oboma okularami na raz. |
Ten Fujinon waży tyle co mój Vixen 20x80
Guliwer - Czw 11 Kwi, 2013
To są lornety na statyw. Solidne lornety kątowe ważą znacznie więcej. Fujinony są i tak lżejsze niż analogiczne WO, czy DO Extreme.
Dobra lornetka o tych powiększeniach musi mieć odpowiednio duże pryzmaty i solidną obudowę. Jest więc ciężka.
Abs - Czw 11 Kwi, 2013
To z kolei wersja tanich lornetek takich jak DO starlight, Skymaster. Teraz chyba nie da się już kupić tego Oberwerka. Ten pierwszy to inna klasa optyczna ale coś za coś - waga, ogniskowanie. Brakuje dobrych lornetek w tej klasie z centralnym ogniskowaniem.
DAREK P - Czw 11 Kwi, 2013
Odpowiednikiem Oberwerka 15x70 z centralnym ogniskowaniem jest TS 15x70 LE, są one lepsze optycznie od SkyMasterów, ale nadal to tylko plastik.
|
|