forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Czy jest możliwość?

Arkowal - Pią 19 Kwi, 2013
Temat postu: Czy jest możliwość?
Ostatnio próbowałem zrobić portret pięcioletniego synka wieczorem próbując wykorzystać tylko światło zastane. Była to tylko próba czy zdjęcie wyjdzie i czy młody wystoi parę sekund. Generalnie wszystko ok tylko za dużo szumu. Ustawienia jakie wyszły to 2,8 800 2s.Zastanawiam się czy dało by się zrobić lepsze przy np. iso 100 a wydłużyć czas powiedzmy do 10s?Czy jest możliwość sfotografowania stojącej lub siedzącej osoby na takich długich czasach? Odległość około 2m. Może młodego przekonam na wstrzymanie oddechu na kilka sekund:-)Pytam dlatego bo nie chciałbym ciągnąć malucha wieczorem do miasta tylko po to żeby się przekonać.
hijax_pl - Pią 19 Kwi, 2013

Arkowal napisał/a:
Czy jest możliwość sfotografowania stojącej lub siedzącej osoby na takich długich czasach?
Tak, o ile robisz szerokim kątem osobę siedzącą na ławce w parku 100m od Ciebie ;)
Zepsuła Ci się lampa błyskowa?

mozer - Pią 19 Kwi, 2013

Arkowal, a co chcesz konkretnie osiągnąć? To ma być taka sztuka dla sztuki, że tylko zastane? Nie poruszyć się przez 10 sekund to chyba tylko mim potrafi ;)
hijax_pl - Pią 19 Kwi, 2013

Żeby nie było sprawiedliwie polecam byś też w tej próbie nie używał statywu ani innego oparcia. Gdy dobierzesz parametry tak, że zdjęcia nie będą poruszone jest duża szansa, że dziecko też nie będzie ;)

Lampy nie chciałbym używać ponieważ już takie robiłem i to nie ten sam efekt światła. Statyw normalne, że konieczny. Zastanawiam się tylko jakich najdłuższych czasów mogę użyć z tak bliskiej odległości. Udało mi się na 2s zejść a czy się jeszcze dłużej? Czy nawet jeśli nakłonie młodego do stania w bezruchu jest to możliwe?
mozer - Pią 19 Kwi, 2013

Arkowal, nie rozumiem Twojego dylematu. Jedynym problemem jest ruch modela - ile zdoła ustać, taki czas możesz ustawić.

W początkach fotografii to trzeba było nieruchomo co najmniej kilka minut stać, żeby coś się zarejestrowało i ludzie jakoś sobie radzili ;)

I o taką odpowiedz właśnie mi chodziło :wink: Wydawało mi się, że młody przy takim czasie nawet gdy pociągnie sobie nosem to będzie to widoczne. Reszta mnie nie interesuje.
mozer - Pią 19 Kwi, 2013

Arkowal, no będzie widoczne zapewne. Mówiłeś o wstrzymaniu oddechu ;)

Nie no bez przesady :smile: Przecież nie zabronię młodemu oddychać. Resztę chyba ogarnę :roll:
Tutejszyn - Sob 20 Kwi, 2013

To trochę przypomina mi problem w stylu: "czy jeśli zrobię sobie kanapkę z pomidorem i cebulą, to mi będzie smakowało?". Zamiast pytać, lepiej jest po prostu zrobić i się samemu przekonać.
Czy w sieci naprawdę można znaleźć odpowiedź na wszystkie pytania?

B o g d a n - Sob 20 Kwi, 2013

Arkowal napisał/a:
Ustawienia jakie wyszły to 2,8 800 2s.Zastanawiam się czy dało by się zrobić lepsze przy np. iso 100 a wydłużyć czas powiedzmy do 10s?Czy jest możliwość sfotografowania stojącej lub siedzącej osoby na takich długich czasach? Odległość około 2m. Może młodego przekonam na wstrzymanie oddechu na kilka sekund:-)
Ja tu czegoś nie rozumiem. Dlaczego chcesz zmniejszyć czułość z 800 do 100? Tak na marginesie - wtedy wyjdzie Ci czas na poziomie 16s, a nie 10s. Młody na pewno tyle nie usiedzi. :smile:

Czy nie lepiej podnieść ISO z 800 na powiedzmy 1600 lub 3200? Chyba tyle jest jeszcze użyteczne w 60D ? Czas 1, czy 0,5s już jest bardziej realny do wysiedzenie, prawda?
Rozumiem, że chodzi o miejski portret środowiskowy syna? :smile:

mozer - Sob 20 Kwi, 2013

B o g d a n, bo chodziło o to, żeby zmniejszyć szum a nie zwiększyć... Przeczytaj w całości pierwszy post.
B o g d a n - Sob 20 Kwi, 2013

mozer napisał/a:
bo chodziło o to, żeby zmniejszyć szum a nie zwiększyć...
Ja to czytałem i rozumiem ale z drugiej strony nie mogę uwierzyć, że ISO 800 za bardzo szumi, gdy w moim 50D używalne miałem 1600. Stąd sugestia o podniesieniu jednak ISO. Być może jeśli kolega robi JPEGi prosto z aparatu, warto w nim włączyć choćby średnie odszumianie. Albo odszumić kadr w obróbce zdjęcia na PC.
Arkowal - Sob 20 Kwi, 2013

W 60d przy słabym oświetleniu na iso 800 szumi jak diabli. Robie rawy i na nic się zdaje odszumianie przy obróbce.Nie koniecznie uparłem się na iso 100,powiedzmy,że chciałbym zejść na 200-400 maks i myślę że nawet przy słabym oświetleniu nie wyjdą czasy z rzędu 16s.Zawsze można wykorzystać jakieś światełko miejskie.
jaad75 - Sob 20 Kwi, 2013

Arkowal napisał/a:
W 60d przy słabym oświetleniu na iso 800 szumi jak diabli.
Głupoty opowiadasz.
Przy jakim oświetleniu zastanym robisz te zdjęcia, że jego poziom to -1EV? Przy świetle księżyca?

Arkowal - Sob 20 Kwi, 2013

No prawie :roll: Wtedy najładniej wygląda miasto :wink:
hijax_pl - Sob 20 Kwi, 2013

Arkowal napisał/a:
No prawie Wtedy najładniej wygląda miasto
Błysk, długie synchro i po sprawie.

hijax_pl napisał/a:
Błysk, długie synchro i po sprawie.
Dokładnie. Pewnie jakiś żel na lampę jeszcze, żeby się zbalansować z oświetleniem ulicznym.
mozer - Sob 20 Kwi, 2013

No ale lampą to lepiej nie błyskać ze stopki, bo to ładnie nie wyjdzie. Kolega ma lampę zewnętrzną?

mozer, jak widać po stopce - ma... :smile:
mozer - Nie 21 Kwi, 2013

jaad75, a, coś mi się zlało to oznaczenie z obiektywem :)
Arkowal - Nie 21 Kwi, 2013

Tak ma,jak widać :roll: Błyskałem już z lampa na sankach jak i również zdjętą co miało służyć jako światło doświetlające. Wyzwoliłem lampą z body. Generalnie z fotek jestem zadowolony, jednak chciałem spróbować bez. Przy najbliższej wolnej okazji najlepiej będzie jeśli się pofatyguje, młody dostanie lizaka i wszyscy będą zadowoleni :wink:
jaad75 - Nie 21 Kwi, 2013

Arkowal, naturalne oświetlenie "uliczne", to jedno z gorszych jakie można sobie w portrecie wyobrazić, a lampa nie ma służyć jako "doświetlenie", tylko oświetlenie - to ona ma być światłem modelującym.
Usjwo - Nie 21 Kwi, 2013

jaad75 napisał/a:
a lampa nie ma służyć jako "doświetlenie", tylko oświetlenie - to ona ma być światłem modelującym.

... i ma tylko wygłądać jak z oświetlenia ulicznego.

Szumy dostajesz dlatego że niedoświetlasz zdjęcia, bo one (szumy) przede wsystkim powstają w cieniach, zmniejszenie ISO z 800 na 100 pewnie niewiele tu pomoże.

Odbiegając od tematu, może ktoś zna jakieś ciekawe miejsca gdzie można znaleźć fajne światełko do portret? Ostatnio przypadkiem zrobiłem foty w solarium i kawiarni, jakoś mi się spodobało światełko, dlatego uparłem się na to miasto nocą.
B o g d a n - Nie 21 Kwi, 2013

Arkowal napisał/a:
może ktoś zna jakieś ciekawe miejsca gdzie można znaleźć fajne światełko do portret? Ostatnio przypadkiem zrobiłem foty w solarium i kawiarni, jakoś mi się spodobało światełko
To może jadalnia w moim domu? Świetlówka nad stołem nie daje specjalnie ładnego światła ale może ...
Tylko uprzedzam, że przydaje się ISO 12.800 :grin:

100mm, f/5, 1/125s, ISO 12800

Hee :mrgreen: I na mojej ładnie wychodzą, zwłaszcza widoczne patelnie na tle :mrgreen:
Andrzej.M. - Pon 01 Lip, 2013

Arkowal napisał/a:
może ktoś zna jakieś ciekawe miejsca gdzie można znaleźć fajne światełko do portret?

Tramwaj!!!