forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Dużo białego lub czarnego w kadrze a pomiar światła

paul80 - Nie 21 Kwi, 2013
Temat postu: Dużo białego lub czarnego w kadrze a pomiar światła
W tamtym roku robiłem zdjęcia komunijne koledze w ramach ćwiczeń hobbystycznych. Generalnie wyszło dość dobrze, kilka zdjęć spaliłem, ponieważ nie uruchomiłem trybu lampy HSS ( chodź w LR dało się prawie doprowadzić do oglądania -bardzo duży przepał), ale w porę się zorientowałem po trzech zdjęciach :wink: i dalej ok. Robiłem zdjęcia na AV z korektą na + 0,67 i tryb pomiaru światła centralnie uśredniony. Chciałem się zapytać Was bardziej doświadczonych, czy używacie w takich sytuacjach, gdy w kadrze mamy dużo białego czy czarnego, punktowego pomiaru światła i trybu AV, oczywiście AV ponieważ zmienne warunki a w stałych to wiadomo że manual.

Robiłem też pogrzeb koledze :wink: i tam nie mogłem sobie poradzić z AV ( dużo czarnego) i przeszedłem na manual, dlatego pytam o punktowy :wink:

A druga sprawa, jak sobie radzicie z wyświetlaczem w aparacie, czy macie go na maksa rozjaśnionego w słonecznych warunkach, ja mam przyciemniony i trudno się z takim robi zdjęcia w jasnym świetle.

komor - Nie 21 Kwi, 2013

Nie używam pomiaru punktowego w reporterce. Zresztą w ogóle nie używam w zasadzie w tym co robię. Posługuję się histogramem, a w wizjerze staram się na bieżąco kontrolować niespodzianki patrząc czasem na drabinkę przy pomiarze centralnie ważonym, ustawiając ekspozycję na M, nawet jak warunki są zmienne.
Myślę, że właśnie w warunkach typu czern/biel lepiej nabrać nawyku oceny czy zmieniło się światło, niż walczyć z AV i korekcją ekpozycji w zależności od tego czy w centrum kadru znalazł się akurat czarny garnitur czy biała koszula.

paul80 napisał/a:
jak sobie radzicie z wyświetlaczem w aparacie, czy macie go na maksa rozjaśnionego w słonecznych warunkach, ja mam przyciemniony i trudno się z takim robi zdjęcia w jasnym świetle.

A cóż to za pytanie, Paul? :) Nie możesz sobie rozjaśnić i samemu dojść do wniosku, że będzie widać dużo więcej? Tak czy owak nie można do końca ufać ocenie jasności na wyświetlaczu, właśnie ze względu na zmienne warunki zewn. i zmienną jasność wyświetlacza. Dobrze jest od czasu do czasu spojrzeć na histogram. Dobrze jest też nabrać nawyku sprawdzenia jaką jasność wyświetlacza mamy ustawioną przed rozpoczęciem „sesji”. Mi się niestety ciągle zdarza zostawić ekran przyciemniony po wyjściu na dwór lub maksymalnie rozjaśniony po wejściu na koncert. Właśnie wtedy histogram mi przypomina, że coś jest nie tak.

B o g d a n - Nie 21 Kwi, 2013

komor napisał/a:
Dobrze jest też nabrać nawyku sprawdzenia jaką jasność wyświetlacza mamy ustawioną przed rozpoczęciem „sesji”. Mi się niestety ciągle zdarza zostawić ekran przyciemniony po wyjściu na dwór lub maksymalnie rozjaśniony po wejściu na koncert.
komor, zmień aparat :wink: - w 5D Mk II sam się reguluje w zależności od oświetlenia zewnętrznego i działa to bardzo dobrze. Niestety w 6D już tego nie ma. :cry:
Arkowal - Nie 21 Kwi, 2013

B o g d a n napisał/a:
komor zmień aparat :wink: - w 5D Mk II sam się reguluje w zależności od oświetlenia zewnętrznego i działa to bardzo dobrze. Niestety w 6D już tego nie ma. :cry:

Jak dla mnie zbędne, w zupełności wystarczy histogram.

hijax_pl - Nie 21 Kwi, 2013

Punktowy pomiar światła powiązany z punktem AF. Celuje się na twarz i po sprawie.
komor - Nie 21 Kwi, 2013

hijax_pl, w reporterce różnie bywa z tym celowaniem. Jak ktoś ma podstawowe problemy i dylematy, to nie wiem czy polecanie punktowego do reporterki ma sens.
jaad75 - Nie 21 Kwi, 2013

hijax_pl napisał/a:
Punktowy pomiar światła powiązany z punktem AF. Celuje się na twarz i po sprawie.
Pod warunkiem, że się nie przekadrowuje, albo włączy się Focus&AE-L. Tyle. że to generuje kolejne problemy...
paul80 - Nie 21 Kwi, 2013

komor napisał/a:
Nie używam pomiaru punktowego w reporterce. Zresztą w ogóle nie używam w zasadzie w tym co robię. Posługuję się histogramem, a w wizjerze staram się na bieżąco kontrolować niespodzianki patrząc czasem na drabinkę przy pomiarze centralnie ważonym, ustawiając ekspozycję na M, nawet jak warunki są zmienne.
Myślę, że właśnie w warunkach typu czern/biel lepiej nabrać nawyku oceny czy zmieniło się światło, niż walczyć z AV i korekcją ekpozycji w zależności od tego czy w centrum kadru znalazł się akurat czarny garnitur czy biała koszula.

Przyznam, że mimo wszystko podałeś bezpieczny sposób na fotografowanie :wink: , na komunii w kościele właśnie tak robiłem M i uśredniony z podglądem na histogram, ale w reporterce na M i moim 400D, to chyba nie dałbym rady, za duży wizjer jakoś niewygodny :mrgreen: .

pes - Nie 11 Sie, 2013

PINGWIN :P
paul80 - Nie 11 Sie, 2013

Dzięki pes, jak zwykle pingujesz :wink:

A więc wczoraj się zdziwiłem robiąc mini sesyjkę znajomej :razz: , postanowiłem używać spota i skrajnych punktów AF i :roll:
jaad75 napisał/a:
Pod warunkiem, że się nie przekadrowuje, albo włączy się Focus&AE-L. Tyle. że to generuje kolejne problemy...

Nie da rady powiązać spota z innym niż centralny? a jak się zachowują pomiar centralny uśredniony, matrycowy przy skrajnym punkcie, czy tylko pozostaje blokada jak napisał jadd75? :wink:

ophiuchus - Nie 11 Sie, 2013

paul80, kwestia czy się da powiązać pomiar z punktem AF, to specyfika danego aparatu... W Canonie 60D się nie da ;)
paul80 - Nie 11 Sie, 2013

A w innych lustrach coś takiego funkcjonuje, czy to problem techniczny ?
Usjwo - Pon 12 Sie, 2013

W canonach sie nie da, w nikonach działa. W C tylko matrycowy podobno uwzglednia punkt ostrzenia. Podobno bo w matrycowym nikt nie wie jak to działa (procz inzynierów z C) :mrgreen:
MM - Pon 12 Sie, 2013

Jest jeszcze seria 1D. Tam to działa troszkę inaczej...
MC - Pon 12 Sie, 2013

Usjwo, oni też mogą nie wiedzieć.
Andrzej.M. - Pon 12 Sie, 2013

Cytat:
A w innych lustrach coś takiego funkcjonuje, czy to problem techniczny ?

W penatxach jest każdym nowszym modelu. O ile nie we wszystkich. Tyle że w niższych modelach typu k-x dotyczy pomiaru wielosegmentowego - więc trudno nazwać go punktowym. W wyższych - nie pamiętam ale sprawdzę.

paul80 - Pon 12 Sie, 2013

To niezły pasztet w Nikonach, Pentaxach działa a w Canonach nie bardzo :mrgreen: , to jakaś kpina, punktowy powinien działać ze wszystkimi.

Ps. Ale chwała Canonowi że przynajmniej z centralnym działa :mrgreen:

nienietaktak - Pon 12 Sie, 2013

Noooooo... wyczyn na miarę nagrody Nobla :mrgreen: