forum.optyczne.pl

Lornetki - Głębia ostrości

rafklim - Pon 28 Sty, 2008
Temat postu: Głębia ostrości
Może mi ktoś wyjaśni od czego zależy głębia ostrości w lornetce.
Dlaczego tego parametru nikt nie podaje i nie testuje?
Dla mnie i dla wielu ludzi uzywajacych lornetki do obserwacji przyrody to element wpływający istotnie na komfort obserwacji.
Bardzo kiepsko patrzy się przez lornetkę z małą głębią ostrości na poruszajace się obiekty - ciagłe ustawianie ostrości.

Porównywałem mojego Nikona EX z Zeissem Dekarem i wypadł pod tym względem katastrofalnie.
Wprawdzie inne parametry ma lepsze ale nie sa tak zauważalne i raczej są dla koneserów . Głębia ostrości jest widoczna dla każdego kto przykłada lornetkę do oczu, nawet jeśli nie wie jak ją nazwać :roll:

Arek - Pon 28 Sty, 2008

A porównujesz oczywiście 10x do 12x...

No owszem , ale wyjasnij mi zalezność i co ma na to wpływ oraz dlaczego nikt tego nie podaje w specyfikacji i Ty nie testujesz?
Arek - Pon 28 Sty, 2008

No zależy właśnie m.in. od powiększenia.

Przy takiej różnicy nie powinna być aż tak wielka przepaść. Jestem pewien że 10 też by była duzo gorsza od Dekarema.

Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi postawionych w poprzednim poście pytań 8)

Czyżby były za trudne 8) ?
Adamol32 - Wto 29 Sty, 2008

Witam
Arek nie ma ochoty za bardzo Ci odpisywac ,pisales kilka postow ile to lornetek miales itp. porownywales je sobie to masz wyrobione zadnie .Jest przeciez dokladnie opisane co wybrac jak kupowac poczytaj dokladnie.Jak chcesz miec duza glebie ostrosci to kup sobie lornetke z miejszym powiekszeniem i nie bedziesz mial problemow x7 polecam wojskowe (mam NVA 7X40) jest najlepsza albo zostaw sobie kilka o roznych parametrach i po sprawie.Nie ma super idealnej lorntki .. jest cos za cos :D

rafklim - Wto 29 Sty, 2008

Chyba mnie źle zrozumiałeś.
Nie jestem ekspertem tak jak Arek. Chcę się dowiedzieć od czego zależy głębia ostrości i dlaczego nie jest nigdy podawana jako parametr w specyfiklacji ani nie jest to testowane w testach optyczne.pl
Dla bardzo wielu użytkowaników jest to ważny parametr dlatego tym bardziej interesuje mnie dlaczego jest pomijany przez producentów i testujacych.

A co do Twojej propozycji to przypomnę , że testowany Dekarem miał 10x50 i głębię ostrości wręcz niesamowittą w porównaniu z Nikonem.
Nie musi mieć lornetka 7x aby miała duzą głębię ostrości- i tu ponawiam pytanie od czego to zależy?

Kmiernik - Wto 29 Sty, 2008

Głębia ostrości zależy od powiększenia i rozmiarów obiektywów i ich rozstawu, od systemu (Porro, dachowy) oraz długości ogniskowej. To wciąż byłoby łatwo ocenić. Ale zależy niestety też od odległości do obserwowanego obiektu (im mniejsza odległość tym mniejsza głębia ostrości) oraz od indywidualnej zdolności oka do akomodacji. Z tym chyba jest już trochę trudniej.

No tak ale rozwaz taka sytuację:
obie lornetki porro, obie 10x50 , ten sam rozstaw i ogniskowa a jednak rózna głębia ostrości - widziana tym samym okiem 8)

Z tego co piszesz powinno się dać ocenić czy dana lornetka ma dużą głębię ostrości na podstawie parametrów ze specyfikacji a tak chyba nie jest. Musi być coś jeszcze.

No i pozostaje pytanie dlaczego nikt nie podaje takiego parametru w specyfikacji.

To Kmiernik fachowo to opisal i chyba juz jasne , porownywales dwie rozne lornetki o roznej budowie okularu a czemu ja nie podaja tez jest wyjasnione .To nie obiektyw do lustrzanki

No wreszcie jasno ktoś napisał , że od budowy okularu :D
Skoro tak to znaczy , że w Nikonie się nie postarali z okularem
Tylko skoro juz wiesz tak duzo to powiedz jaki musi być ten okular aby dawał dużą głębię ostrości.
Dla Ciebie widzę nie jest istotne aby lornetka miała ten parametr dobry, ale sa ludzie którym nie odpowiada ciagłe krecenie pokrętłem ostrości.
Bardzo duża grupa posiadaczy lornetek używa ich do obseracji przyrody (np: ptaków) zachęcam Cię do poatrzenia przez taka lornetkę jak Nikon na obiekt w ruchu a sam docenisz Dekarema.

Tylko szkoda, że nie ma takiego parametru podanego przy opisie lornetki.

Postarali sie postarali ale Ty masz lornetke z powiekszeniem x12 i z inna budowa okularu nie wiem ile ma soczewek jaki jest rozstaw nie znam sie na tyle.W Dekaremie jest inaczej jeszcze inaczej mniejsze powiekszenie inny okular inne pole widzenia inne pryzmaty wszystko to wplywa na glebie ostrosci.Dekarema mialem to wiem co to za sprzet .Jaki ma byc okular ktory daje duza glebie? z tego co czytalem to np w NVA 7x40 jest 5 elementowy czyli ma 5 soczewek duze pole widzenia ma inne pryzmaty .Nie jestem znawacą ale to jest tak jak z obiektywami szeroki kat duza glebia ostroscioczywiscie po domknieciu przyslony tele mniejsza -mniejsze powiekszenie w lornetce duze pole widzenia wieksza glebia .Moze sie myle .. Nic nie wymyslisz moim zdaniem lepszy wybor bylby jakbys kupil inna lornetke .. i bylo by po sprawie :D
Adam

Dzięki za odpowiedź , trochę mi rozjasniłeś sprawę.
Z tym kupnem innej to juz za późno niestety - będę się musiał pomęczyć.

Nadal jednak nie rozumiem dlaczego producenci i testujący nie podają tego parametru?

Ocena lornetki to jednak bardzo subiektywna sprawa, inaczej nie możliwe by było aby Nikon był wyżej w testach od Dekarema. Komfort patrzenia zupełnie inny.
No chyba, że zgodnie z twierdzeniem pewnych forumowiczów na astromaniaku , testy sponsorowane przez producentów są niewiarygode i radzą się nimi wcale nie kierować :cry:
Niestety za takie uchodzą tam testy z optyczne.pl :roll:

Arek - Wto 29 Sty, 2008

Astromaniak to wyjątkowo obiektywne i niesponsorowane przez nikogo forum, którego założycielem i właścicielem jest szef sklepu optycznego, którego za nachalną reklamę pogonili z dwóch innych forów :)

Ani producenci, ani testy na optyczne.pl nie podają głębi ostrości, bo tak jak napisali Ci koledzy, ten parametr w dużej mierze zależy od właściwości oka patrzącego.

No to dziękuję za odpowiedź.
Czy naprawdę uważasz, że Nikon jest lepszy od Dekarema?

Arek - Wto 29 Sty, 2008

Oczywiście, że tak. Jeśli porównujemy modele 10x50 to nie mam co do tego wątpliwości.
Modeli 12x50 nie porównywałem do siebie więc nie wiem.

Adam Bieniasz - Sro 30 Sty, 2008

Nie jestem profesjonalistą w sprawie optyki ale na moją wiedzę z optyki instrumentalnej to:
Czym jest wielkość głębi ostrości w lornetce – jest to obszar „dobrej współpracy” oka z okularem!
Z powodu że pola pracy okularu i oka są czymś w rodzaju wycinków sfero podobnych które nachodzą na siebie więc szerokość głębi będzie zależeć od wzajemnego nachodzenia tych „sfer” oraz ich kształtu. Na kształt „sfery” okularu będzie miał wpływ kształt „sfery” obiektywu na który ma wpływ wielkość przesłon (diafragm) (prymaty jako takie nie ale zazwyczaj ich wielkość jest ograniczona wiec działają jak przesłony) , ale kształt sfery okularu będzie głównie zależał od jakości (w sensie bydowy) okularu - czyli rodzaju szkła użytego do jego budowy, kształtu soczewek (sferyczne czy asferyczne) no i budowy oraz złożoności okularu. Dodatkowo „sfera” okularu (i obiektywu) składa się ze zbioru stref dla poszczególnych barw!
Dlatego budowa okularu i jego parametry jest wypadkową wielu czynników często antagonistycznych i dlatego jest tak wiele rodzajów okularów. Na temat rodzajów okularów polecam stronę:
http://members.shaw.ca/quadibloc/science/opt04.htm
Oczywiście to co przestawiłem wyżej jest pewnym rodzajem uproszeniem bazującym na optyce geometrycznej (dla dociekliwych polecam optykę dyfrakcyjną).
Co do testów to dla mnie w lornetkach ważnym parametrem który jest po macoszemu traktowany jest ostrość widzenia (rozdzielczość) w środku pola widzenia lornetki. Oczywiście ktoś powie, że po to podaje się takie parametry jak np. astygmatyzm i inne aby to określić ale gdyby wykonywało jednym aparatem (trzeba było określić standardowy aparat lub popularny obiektyw np. tessar 2.8/50) w projekcji okularowej zdjęcie tablicy do sprawdzania obiektywów to byłoby to bardzo pomocne i wprowadzające możliwość określenia jakości samemu.
Pozdrawiam

rafklim - Sro 30 Sty, 2008

jak na nieprofesjonaliste, odpowiedź zaiste profesjonalna i to na maxa.

A może wiesz dlaczego nikt nie podaje wartości głębi ostrości przy parametrach lornetek? Dla ornitologów to jeden z wżniejszych parametrów.

Arek - Sro 30 Sty, 2008

rafklim napisał/a:

A może wiesz dlaczego nikt nie podaje wartości głębi ostrości przy parametrach lornetek? Dla ornitologów to jeden z wżniejszych parametrów.

Może dlatego, że jest to niemożliwe? O czym kilka osób próbowało Ci tutaj powiedzieć...

No proszę w jakis cudowny sposób już 4 osoby o róznej akomodacji oka stwierdziły jednoznacznie , że Dekarem ma dużo dużo lepszą głębię ostrości od Nikona. Jakos się dało.
A nawet kolega stwierdził że głębia nikona jest gorsza od jego starej radzieckiej Tento :P

Może nie da się tego zmierzyć przyrządami ale da się zwyczajnie zobaczyc w czasie testu. Jak opisujesz test na optyczne.pl przeprowadza kilka osób w identycznych warunkach . Wyniki można podać jako subiektywna ocenę uśrednioną jak wszystkie inne.

Arek - Sro 30 Sty, 2008

rafklim napisał/a:
No proszę w jakis cudowny sposób już 4 osoby o róznej akomodacji oka stwierdziły jednoznacznie , że Dekarem ma dużo dużo lepszą głębię ostrości od Nikona.

Jesteś uparty aż do bólu. Odechciewa się cokolwiek pisać. Przecież to też próbowaliśmy Ci to wytłumaczyć. Porównujesz lornetki o powiększeniach 10x i 12x. Jak dasz tym 4 osobom Nikona 7x50 Action EX, to pewnie powiedzą, że Dekarem jest pod względem GO do luftu...

Adamol32 - Sro 30 Sty, 2008

Zrozumiales Rafklim czy nie ? :D kazda lornetka o powiekszeniu 10 krotnym ma wieksza glebie od 12-tki a z kolei 7mka ma wieksza od 10,nie ma co pisac dalej na ten temat .Kup sobie tego Dekarema i po sprawie. tylko ze on ma slaba transmisje swiatla i slabe odwzorowanie bieli.Co do testow na optyczne .pl to sa wiarygodne i nie ma chyba nigdzie w sieci tyle wiadomosci .Arku prztlumaczcie testy na j.angielski :D
Adam

Jestescie uparci aż do bulu . Czy nie rozumiecie że róznica jest tak gigantyczna że jestem w 100% pewien iz w 10x50 też jest o wiele gorsza.

Tak rozumiem doskonale że jednym z parametrów wpływajacych na głębię ostrości jest wielkosć przybliżenia :!:

Jakbyście czytali o rozumieli co czytacie to w tylu odpowiedziach które pisałem pewnie zauważylibyście, że przyjąłem do wiadomości podane odpowiedzi. problemem jest tylko brak odpowiedzi na konkretne pytanie i ciagłe kręcenie wokół parametru przybliżenia.

Nie macie wystarczajacej wiedzy ? to rozumiem. Nie wiecie dlaczego testujący nie podaja tego parametru i nie wiecie jak to możliwe ze 2 lornetki tak jak juz pisałem OBIE 10x50 o tej samej ogniskowej itd mają różna głębię.

Tylko jeden człowiek "Adam Bieniasz"do tego uznajacy się za amatora podał profesjonalną odpowiedź .

Uważam temat za zakończony .

Adam Bieniasz - Sro 30 Sty, 2008

Jak coś mogę powiedzieć jeszcze w tym temacie to chciałbym zauważyć to, że EX ma większą odległość oka od okularu co niektórzy bardzo lubią, a zwłaszcza okularnicy i podobno większe pole ostrego widzenia od Dekarema tak wiec nic za darmo i trudno powiedzieć, że coś jest lepsze bo jeden woli jedno a drugi tamto.

I to twoje stwierdzenie możemy uznać za podsumowanie dyskusji.
Arek - Sro 30 Sty, 2008

A jeśli ja mogę powiedzieć, to z jednej strony uznajesz wypowiedź Adama, w której mówi on o w zasadzie dominującym wpływie okularu na głębię ostrości, a z drugiej strony stwierdzasz, że na pewno Nikon 10x50 będzie miał gorszą GO od Dekarema, pomimo tego, że ma przecież zupełnie inny okular od modelu 12x50.

A jeśli chodzi o wpływ współpracy oka z okularem i GO to proponuje zrobić mały eksperyment. Zerknąć przez lornetkę, ocenić GO, a potem przyłożyć przysłonę
przed obiektyw zmiejszającą jego średnicę o połowę albo nawet o czynnik 3. Gwarantuję, że GO wzrośnie, a przecież nic nie zmieniamy w okularze i w jego współpracy z naszym okiem.

Bardzo ciekawa odpowiedź, zrobię taki eksperyment.
A swoją drogą to nie wiedziałem o innej konstrukcji okulara w tej samej serii Nikona . Sądziłem że konstrukcja (jako układ soczewek) jest taka sama w 10 i 12.
róznica powinna być tylko w ogniskowej okularu (żebym był dobrze zrozumiany- chodzi mi o to, że powinny być dokładnie tej samej jakości soczewki tak samo zgrupowane w taki sam układ tylko o innej ogniskowej)

Arek - Sro 30 Sty, 2008

Najczęściej jest tak, że lornetki tej samej serii o różnych powiększeniach mają okulary o zupełnie różnej konstrukcji. O tej bardzo rzetelnie informuje np. Pentax. Porównaj te dwa
modele:
http://www.optyczne.pl//p...d0=674&add1=675

Ta sama seria, ten sam obiektyw, powiększenia 8x i 10x czyli niby różnica niewielka, a w jednej okular to zwykły 3-elementowy RKE, a w drugiej dużo bardziej skomplikowana 5-elementowa konstrukcja z jedną soczewką asferyczną.

ptasiarz - Sro 30 Sty, 2008

rafklim napisał/a:
jak na nieprofesjonaliste, odpowiedź zaiste profesjonalna i to na maxa.

Dla jakich ornitologów? sam "ptaszę" od lat ponad 10, znam tez wielu ornitologów i zawodowych i amatorów, nigdy nie spotkałem się z twierdzeniem że głębia ostrości jest jednym z ważniejszych parametrów. Większość ptasiarzy używa lornetek 8/10x42(40) zazwyczaj z głębią ostrości niewielką, ważne są pole widzenia, rozdzielczość obrazu, minimalna odległość ostrzenia...
Nie obraź się ale męczysz ten temat tak jak wcześniej z tymi ruskimi lornetkami
Dżizus litości.. :x

rafklim - Czw 31 Sty, 2008

No to może Ty akurat jesteś wyjatkiem patrzącym na siedzące i pozujące Ci ptaki. A może na wypchane :lol: :D :twisted:

Raz jeszcze dzięki za wszystkie odpowiedzi. Jestem już usatysfakcjonowany w pełni - proszę nie zamieszczajcie już takich odpowiedzi jak ostatnia.
Może admin zamknie teamat?

Adamol32 - Czw 31 Sty, 2008

Rafklim czy to twoja lornetka? :D :D http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=305150483
cos mi sie wydaje ,ze to Ty ja sprzedajesz :lol: moze sie myle ...

rafklim - Czw 31 Sty, 2008

No nie za takie pieniadze :shock:
Ale mam teraz kaca pozakupowego. :twisted:
Niestety ja zapłaciłem duzo więcej i chętnie bym za taka kwotę ja kupił wczesniej