|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - RAW (NEF) i co dalej?
bbeeaa - Nie 19 Maj, 2013 Temat postu: RAW (NEF) i co dalej? Nie umiem sobie poradzić z z NEF-ami
Jak należy postępować z wywołanym i "obrobionym" NEF-em? Chodzi o przygotowanie do wydruku. Nie mam zielonego pojęcia, a niestety mam rawy.
hijax_pl - Nie 19 Maj, 2013
Wywołać do JPG albo TIFFa.
W czym "obrobiłaś" tego NEFa?
bbeeaa - Nie 19 Maj, 2013
W CS4.
Niepotrzebnie robiłam zdjęcia w rawach. Wystarczyłyby jpgi. Teraz nie wiem co z tym fantem zrobić, by z moimi zdolnościami nie skopsać zdjęć. Czy nanieść korekty w rawach a potem zmienić na jpg lub tif, czy może łatwiej najpierw zmienić na jpg i nanieść korekty, ale to chyba nie ma sensu skoro mam już rawy.
No i jak poustawiać wszystko, żeby jpg był prawidłowy. Na razie robię to po omacku, strzelam, bo się kompletnie nie znam : (
Ale edytując w PS masz docelowo plik PSD a nie NEF. Nie edytujesz NEFa.
Także to co musisz zrobić w PS to ... tak jak z każdym innym dokumentem w nim obrabianym. Nigdy nie przygotowywałaś do druku z PS?
A jak cię NEF drażni to masz przecież dostarczony z aparatem ViewNX - on może Ci zapisać (o ile dobrze pamiętam) JPGa z tego NEFa zrobionego na modłę aparatu...
Zawsze bawiłam się w PS ze zdjęciami zapisanymi w jpg.
Jak mam rozumieć, że nie edytuję NEFa? Czy to znaczy, że po otwarciu NEFa mam go zamienić od razu na PSD i wtedy dopiero dokonywać korekt?
Niestety nie mam ViewNX.
bbeeaa napisał/a: | Zawsze bawiłam się w PS ze zdjęciami zapisanymi w jpg. | Jedyna różnica to taka, że w przypadku plików RAW PS uruchamia Adobe Camera RAW (ACR) by zamienić na... PSD. Czyli format, jaki PS rozumie. bbeeaa napisał/a: | Czy to znaczy, że po otwarciu NEFa mam go zamienić od razu na PSD i wtedy dopiero dokonywać korekt? | Czyli co? Otworzył Ci się ACR, jakieś tam zmiany zrobiłaś i nie uruchomiłaś PS? bbeeaa napisał/a: | Niestety nie mam ViewNX. | Masz na CD dołączonym do aparatu.
Jestem przerażona.
Od początku. Otwieram zdjęcia przez camera RAW i... No właśnie - nie wiem czy już tu coś powinnam ustawić (odstęp, głębia, rozmiar,...)?
To może jak się już ten ACR pojawi wciśnij tam na dole "Otwórz"?
Albo w ten po lewej "Zapisz" i wybierz JPEG?
Nie wiem jak to wszystko powinno prawidłowo przebiegać.
Otwieram PS, uruchamia się ACR i juz tu mogę dokonywać korekty, potem otwieram zdjęcie w PS i dalej mogę poprawiać "psuć" zdjęcie, a co potem?
bbeeaa napisał/a: | , uruchamia się ACR i juz tu mogę dokonywać korekty | ..które później niby też możesz, ale może nie tak prostu jak w ACR. bbeeaa napisał/a: | potem otwieram zdjęcie w PS | I działasz jak w PS. Warstwy, napisy itd... bbeeaa napisał/a: | a co potem? | Nagrywasz jako JPG.
Tutejszyn - Nie 19 Maj, 2013
bbeeaa napisał/a: | Jestem przerażona.
Od początku. Otwieram zdjęcia przez camera RAW i... No właśnie - nie wiem czy już tu coś powinnam ustawić (odstęp, głębia, rozmiar,...)? | Od początku.. Otwierasz NEFa w Camera RAW i możesz, choć nie musisz, poustawiać sobie ekspozycję, światła i cienie, przejrzystość, nasycenie. Tutaj te narzędzia są wygodniejsze niż PS. Najlepiej poprawiać tylko tym, co ma suwaki. Inne rzeczy, takie jak wyrównanie poziomu, przycinanie lepiej wykonać już w PS. Camera RAW nie ma klawisza cofnij. Suwak zawsze można przesunąć z powrotem jeśli pojedziesz nim za daleko, ale jeśli źle wyrównasz, nie cofniesz tego w prosty sposób. Kiedy wprowadzisz zmiany, naciskasz klawisz "Otwórz". Program przenosi obraz do PS i jesteś w miejscu, które znasz, czyli w PS tak jakbyś otworzyła plik JPG, a z tym już nie masz problemów, o ile dobrze zrozumiałem.
Jeśli nie chcesz wprowadzać zmian na poziomie Camera RAW, to po otwarciu w Camera RAW pliku NEF, od razu naciskasz klawisz "Otwórz" i znowu jesteś w PS
Strasznie panikuję, a to takie proste. Dziękuję.
Pewnie zadam kolejne głupie pytanie, ale nie mogę się powstrzymać Czy jakość takiego JPGa jest gorsza od tego ustawionego od razu w aparacie?
Tutejszyn - Nie 19 Maj, 2013
Jest lepsza
...to znaczy, możesz modyfikować obraz w większym zakresie.
Dziękuję za odpowiedzi i cierpliwość : ). Zasługujecie na medal : )
komor - Pon 20 Maj, 2013
bbeeaa napisał/a: | Zasługujecie na medal : ) |
Użyj przycisku „POMÓGŁ”.
jaad75 - Pon 20 Maj, 2013
bbeeaa napisał/a: | Czy jakość takiego JPGa jest gorsza od tego ustawionego od razu w aparacie? | Lepsza jest nie tylko jakość JPG-a (potencjalnie, bo kwestia jeszcze tego, na ile umiejętnie obrabiasz i jakie parametry zapisu JPG ustawisz), ale przede wszystkim sama techniczna jakość obróbki - wychodzisz z ACR z 16-bitowym plikiem (zamiast biednych 8-bitów, a do tego jeszcze stratnie skompresowanych), który mniej lub bardziej zbliżyłaś do zamierzonego wyglądu już w ACR, więc zmiany w PS, to już teoretycznie tylko dopieszczanie, a mimo to wciąż masz nieporównywalnie większy potencjał bitowy. Do tego możesz wyjść z ACR-a ze Smart Object i zrobić dalszą obróbkę również w formie sparametryzowanej (Smart Filters, Adjustment Layers) i w każdej chwili zmieniać dowolne parametry w stosie lub wręcz wrócić do ACR, skorygować coś, a po powrocie do PS wszystkie nałożone warstwy zostaną przeliczone na nowo, uwzględniając tę poprawkę.
paul80 - Pią 24 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | Lepsza jest nie tylko jakość JPG-a (potencjalnie, bo kwestia jeszcze tego, na ile umiejętnie obrabiasz |
Własnie, na początku proponuję porównywać swoje poczynania z oryginalnym jpg , przynajmniej na początku.
lvl3ha - Sob 25 Maj, 2013
komor napisał/a: | Użyj przycisku „POMÓGŁ”. | eee ja takowego nie widze
lexus - Sob 25 Maj, 2013
@ lvl3ha, jest widoczny tylko dla założyciela wątku
zapomniałeś
lvl3ha - Sob 25 Maj, 2013
lexus napisał/a: | @ lvl3ha, jest widoczny tylko dla założyciela wątku
zapomniałeś | lol racja
mea culpa
|
|