|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Witam proszę o wycenę starego apartu i starej lampy b
szpieg1 - Sob 22 Cze, 2013 Temat postu: Witam proszę o wycenę starego apartu i starej lampy b Proszę o wycenę
zdjęcia w linku
http://imageshack.us/photo/my-images/856/8i61.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/708/4azj.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/854/y6og.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/46/id7f.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/850/kaet.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/441/sudf.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/18/uqrj.jpg/
hijax_pl - Sob 22 Cze, 2013
Nie chce mi się klikać by w ogóle zobaczyć co to...
szpieg1 - Sob 22 Cze, 2013
Proszę o pomoc
Naprawdę to nie duży wysiłek
ophiuchus - Sob 22 Cze, 2013
Jeszcze mniejszym wysiłkiem jest takie przygotowanie linków, żeby zdjęcia wyświetlały się w wątku jak należy.
Przykro mi ale pracuje na os -eie i na nim nie działa to jak na windowsie
manolo - Sob 22 Cze, 2013
nie ma copy/paste ?
na każdym takim serwisie są linki do publikacji dla forów
przeklikiwanie sie przez imageshack jest upierdliwe, lepiej już na flickrze
nie ma teraz żadnych limitów, bo 1 TB trudno uznać za limit
Udało sie zrobić zaczynam wklejac foty
Uploaded with ImageShack.us
[ Dodano: Sob 22 Cze, 2013 22:00 ]
Dodam ze lampa błyska
[ Dodano: Sob 22 Cze, 2013 22:00 ]
Dodam ze lampa błyska
[ Dodano: Sob 22 Cze, 2013 22:02 ]
[ Dodano: Sob 22 Cze, 2013 22:04 ]
[ Dodano: Sob 22 Cze, 2013 22:06 ]
[ Dodano: Sob 22 Cze, 2013 22:13 ]
[ Dodano: Sob 22 Cze, 2013 22:14 ]
kojut - Sob 22 Cze, 2013 Temat postu: Re: Witam proszę o wycenę starego apartu i starej lampy b
szpieg1 napisał/a: | Proszę o wycenę |
Fenix- II max 100pln za zestaw. Aby się przekonać wystaw na ebay na aukcję od €1 i daj międzynarodową wysyłkę.
PS
Lenistwo twoje jest powalające. Mi zajęło 30 sek. aby dowiedzieć ile można żądać za ten aparat: http://www.polishcameras.com/valuation.htm
A może znalazł by sie ktoś na forum co by kupił za 90 zł ?
kojut - Sob 22 Cze, 2013
szpieg1 napisał/a: | A może znalazł by sie ktoś na forum co by kupił za 90 zł ? |
Jak dostaniesz 20pln to możesz się nazwać szczęściarzem, który zgarnął dwie dychy za kilka ruchów nadgarstkiem. Tak jak napisałem wcześniej- aby się przekonać ile przedmiot jest warty wystaw na aukcję (ebay nie pobiera opłat za przedmioty wstawione dziś i jutro).
Nie rozumiem cię w końcu 20 zł czy 100
Sam feniks jest na allegro za 49
A lampa na tablica pl za 50
kojut - Nie 23 Cze, 2013
szpieg1 napisał/a: | Nie rozumiem cię w końcu 20 zł czy 100 |
Właśnie dlatego napisałem "max". Aparat prawdopodobnie nic Cię nie kosztował (inaczej byś nie pytał), więc cokolwiek za niego weźmiesz będzie zarobkiem.
szpieg1 napisał/a: | Sam feniks jest na allegro za 49
A lampa na tablica pl za 50 |
Za tyle się sprzedały, czy za tyle są wystawione? Na stronie, którą podałem wcześniej, stoi, że maksymalna cena jaką osiągnął to 70AU$, co nie znaczy, że za tyle go sprzedasz. Jest taka stara zasada: przedmiot jest warty tyle, ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić
lvl3ha - Pon 24 Cze, 2013
szpieg1 napisał/a: | Nie rozumiem cię w końcu 20 zł czy 100
Sam feniks jest na allegro za 49
A lampa na tablica pl za 50 |
No to prosisz o wycene a sam wiesz jaka jest cena.
WojciechW - Sob 30 Lis, 2013
Chciałbym zwrócić uwagę, że Fenix II to właśnie największe osiągnięcie polskiego przemysłu fotograficznego (chyba WZFO). Że nie jest aż takie imponujące (coś między Smieną, a używaną wtedy - pięćdziesiąt lat temu - przeze mnie Zorką 6) to już całkiem inna sprawa.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Andrzej.M. - Pią 10 Sty, 2014
WojciechW napisał/a: | Fenix II to właśnie największe osiągnięcie polskiego przemysłu fotograficznego (chyba WZFO |
Przykro mi to czytać, kolega widać bardzo mało na ten temat wie , przypominam że do szczytowych osiągnięć zaliczył bym raczej Lustrzankę dwuobiektywową START - miał chyba nawet dwie wersje. Taki Polski Rolleiflex... A to już znacznie wyżej. Oczywiście były po drodze i Druch i Ami , Ami 2 (ten ostatni nawet zustawianiem parametrów w tym ostrości i dwoma czasami synchronizacji lampy - dla "dedykowanej" spaleniówki Amilux i dla elektronowych). To chyba tyle z formatu średniego - bo wymienione przeze mnie były średnioformatowymi od 6X6cm do 6x9cm. I praktycznie to jedyne aparaty jakie mogły być w PRL-u produkowane, w ramach umów RWPG - monopol na aparaty małoobrazkowe miały NRD (Zeiss Jena i Praktica) oraz Związek Radziecki - gdzie produkowano "trofiejne Leica" czyli Zorki i Fed-y, oraz późniejsze Zenity. W NRD produkowano również śrdni format _ Praktisix i Pentacon six. a w ZSRR KIEW-y, Salut-y , Ljubitiel-e itp. Ponieważ nie była to jakaś wielka konkurencja dla lustrzanek - pozwolono Polsce na te średnioformatowe "ekscesy" , podobnie jak ówczesnej Czechosłowacji na produkcję podobnego do Starta - aparatu Flexaret.
A- byłbym zapomniał - prezentowana lampa błyskowa - to prawdopodobnie radziecka "Czajka". były wersje z jedną i dwoma lampami podłączonymi do tego zasilacza. Oczywiście całkiem manualne.
WojciechW - Nie 12 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | WojciechW napisał/a: | Fenix II to właśnie największe osiągnięcie polskiego przemysłu fotograficznego (chyba WZFO |
Przykro mi to czytać, kolega widać bardzo mało na ten temat wie , przypominam że do szczytowych osiągnięć zaliczył bym raczej Lustrzankę dwuobiektywową START - miał chyba nawet dwie wersje. Taki Polski Rolleiflex... A to już znacznie wyżej. Oczywiście były po drodze i Druch i Ami , Ami 2 (ten ostatni nawet zustawianiem parametrów w tym ostrości i dwoma czasami synchronizacji lampy - dla "dedykowanej" spaleniówki Amilux i dla elektronowych). To chyba tyle z formatu średniego - bo wymienione przeze mnie były średnioformatowymi od 6X6cm do 6x9cm. I praktycznie to jedyne aparaty jakie mogły być w PRL-u produkowane, w ramach umów RWPG - monopol na aparaty małoobrazkowe miały NRD (Zeiss Jena i Praktica) oraz Związek Radziecki - gdzie produkowano "trofiejne Leica" czyli Zorki i Fed-y, oraz późniejsze Zenity. W NRD produkowano również śrdni format _ Praktisix i Pentacon six. a w ZSRR KIEW-y, Salut-y , Ljubitiel-e itp. Ponieważ nie była to jakaś wielka konkurencja dla lustrzanek - pozwolono Polsce na te średnioformatowe "ekscesy" , podobnie jak ówczesnej Czechosłowacji na produkcję podobnego do Starta - aparatu Flexaret.
A- byłbym zapomniał - prezentowana lampa błyskowa - to prawdopodobnie radziecka "Czajka". były wersje z jedną i dwoma lampami podłączonymi do tego zasilacza. Oczywiście całkiem manualne. |
Pozwolę sobie nadal uważać Fenixa II za największe osiągnięcie polskiego przemysłu fotograficznego, bo jestem przekonany, że trudniej jest zrobić aparat małoobrazkowy z dalmierzem niż prosty dwuobiektywowy aparat lustrzany dużego formatu. Startami się swego czasu (pięćdziesiąt lat temu) interesowałem i parę razy miałem je w ręku (również dwójkę z korbką). Dobrze znałem ich parametry techniczne, więc wiem, że do Rolleiflexa było im naprawdę daleeeeeko. Przed kupnem własnego Starta uchronili mnie Rodzice, którzy dofinansowali moje oszczędności tak, że starczyło na dwukrotnie droższego czeskiego Flexareta (chyba bardziej VI niż IV) automat, to znaczy z tzw. LVS (light value scale). Nad Startami (i Feniksami) Flexaret zdecydowanie górował optyką, bo miał obiektyw typu Tessar, a nie trójsoczewkowego trypleta i pełniejszym zakresem czasów migawki. Wkrótce po tym Starty tez zniknęły z produkcji. Niestety parę lat później przy okazji kupna Pentaconsixa (który dziś zajmuje czołowe miejsce na półce moich zabytkowych aparatów) pozbyłem się mojego Flexareta, czego dziś bardzo żałuję. Druh i Ami były właściwie dla dzieci - zamiast Druha miałem na początku czeskiego Pioniera. Formatu 6x9 nie miały żadne z wymienionych przez ciebie - w komisach trafiały się owszem duże składane z mieszkiem, ale raczej produkowane wcześniej (jak znajdę odziedziczony po Rodzicach sprawocznik "Rukowoditielstwo po fotografii" z 1953 roku to podam nazwy dwu typów radzieckich aparatów 6x9).
Przypomnę, że formatem 6x6 zainteresowałem się pod kątem fotografii barwnej, bo większy format dawał wyraźnie lepsze zdjęcia na ORWOCOLORze. Przez długie lata moim najważniejszym fotograficznym hobby było samodzielne wykonywanie odbitek barwnych. Wszystko to straciło rację bytu w końcu lat osiemdziesiątych wraz z boomem analogowej fotografii barwnej.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
krisv740 - Nie 12 Sty, 2014
dodatkowo wbrew "monopolowi NRD" na małoobrazkowe oprócz Zenith CCCR robiło coś takiego jak Kijev (np.. TTL)...
WojciechW - Nie 12 Sty, 2014
Sprawdziłem parę rzeczy.
Mój Flexaret był rzeczywiście typu VI automat, a kupiłem go w 1966 roku. Rodzice dofinansowali mnie w nagrodę za dostanie się na studia (nieskromnie dodam, że zdarzyło mi się to jeszcze przed maturą).
Co do sprawocznika, to przekręciłem niestety aż dwie rzeczy - po pierwsze tytuł - "Rukowodstwo", a nie "Rukowoditielstwo" (zapomina się niestety języka Puszkina i Lenina), a po drugie rok wydania to 1951, a nie 1953. Wśród podawanych tam przykładów "sowietskich fotoaparatow" są rzeczywiście dwa aparaty 6x9, składane z mieszkiem, a mianowicie Moskwa 1 i Moskwa 2 - ten drugi ze sprzężonym dalmierzem. Z małoobrazkowych jest FED i Kijew. Co ciekawsze była też jakaś wczesna wersja dwuobiektywowego Liubitiela. Można oczywiście domyślać się zdobycznego rodowodu wszystkich tych aparatów, ale przypomnę że książka pochodzi z 1951 gdy miałem niecałe trzy latka.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Relaksik - Pon 13 Sty, 2014
Jak czytam wasze wypowiedzi to uświadamiam sobie jak mało wiem na ten temat i ile mam braków
|
|